כשאנו מתחילים להתאמן, בכל סוג ספורט שהוא, אנו צריכים לתת דגש רב גם על נושא התזונה. אכילה לא נכונה במהלך היום ובעיקר סביב האימונים יכולה לגרום לתשישות, לפציעות, לבעיות התאוששות וכמובן לירידה או עליה לא מבוקרת במשקל.
מתאמנים רבים חושבים שהם אוכלים נכון ובריא אבל לא תמיד מודעים לכך שהם צריכים להתאים את התזונה לזמן האימונים, לאורכם ובעיקר לאופי האימון.
כמובן שכל אחד צריך לבקש מאיש מקצוע שיתאים לו את התזונה לפי המאפיינים האישיים ומאפייני האימונים אך יחד עם זאת, ישנן מספר טעויות שמתאמנים רבים עושים בכל הנוגע לתזונתם.
לא אוכלים
אנשים רבים מתחילים להתאמן במטרה להרזות ולכן, נראה להם הגיוני לאכול כמה שפחות. כתוצאה מכך, הם לא אוכלים לפני אימונים ובטח שלא לאחר אימונים ("שרפתי כל כך הרבה אז למה להחזיר עכשיו").
ובכן, נכון שאם אנו רוצים לרדת במשקל עלינו להגיע למאזן קלורי שלילי באמצעות צמצום כמויות המזון שאנו צורכים אך אי אכילה לפני אימון ובעיקר אחריו פשוט יכולים לחרב את כל האימון. יהיה לנו קשה להתאמן ובעיקר יהיה קשה להתאושש ולהמשיך הלאה לאימון הבא.
עבדתם קשה בחדר כושר? יצאתם לרוץ שעה? נהדר! זה לא אומר שצריך להתנפל על המבורגר וצ'יפס אך בהחלט חשוב לאכול ארוחה הכוללות את כל אבות המזון – פחמימות, שומנים וחלבונים. כמו כן, חשוב לאכול גם לפני אימונים. לא מדובר על ארוחה גדולה אלא להזין את הגוף בפחמימות כ 30-60 דקות לפני האימון.
אוכלים יותר מדי
בצד השני של הסקאלה נמצאים האנשים שבטוחים שאם הם מתאמנים מספר פעמים בשבוע באופן קבוע אפשר לבלוס בלי סוף. הם בטוחים שאם הם רצו שעה או עבדו בחדר הכושר והזיעו את נשמתם הרי שהם חייבים לפצות על כך באכילה בלתי מבוקרת.
כעבור מספר שבועות הם לא מצליחים להבין מדוע הם עולים במשקל ולעיתים אף יחושו בנסיגה בכושר. לכן, אין ספק שחשוב לאכול אבל בצורה מבוקרת ומאוזנת בהתאם לסוג הפעילות אותה אתם מבעים.
לא שותים מים
מים מהווים כ-60% מגופינו ולכן אנו צריכים להתייחס אליהם בהתאם. שתיית מים חשובה אצל כל אחד (בטח במדינה חמה כמו שלנו) אבל עבור אנשים מתאמנים השתייה חשובה פי כמה. הקפידו לשתות כ 2-3 ליטרים במהלך היום וכמובן אל תוותרו על שתיה גם תוך כדי האימון. מחסור במים יכול לגרום להתייבשות וכמובן לאימון פחות יעיל.
העמסת תוספים
מתאמנים בכל התחומים נוהגים להוסיף תוספים למיניהם כחלק משגרת האימונים- ויטמינים, אבקות חלבון, מינרלים, חטיפי חלבון ועוד. אנשים אלו מרגישים שאם הם יוסיפו את הדברים הללו יהיו חזקים יותר, בריאים יותר ויתאוששו מהר יותר. ברב המקרים, עם תזונה נכונה ומותאמת, אין צורך בהעמסה זו. לעיתים זה מיותר ופשוט כרוך בבזבוז כסף. במקרה הטוב התוספים לא יועילו ובמקרה הגרוע הם אפילו עלולים לעשות נזק כשנוטלים אותם באופן לא מבוקר. לכן, גם אם ברצונכם לשלב אותם, חשוב לוודא מול תזונאי ספורט שבאמת יש חוסרים.
הימנעות מפחמימות
ישנה דעה בקרב אנשים ובקרב מתאמנים בפרט שפחמימות הן הגורם הישיר להשמנה ולכן יש להמעיט בצריכתן ולהגביר את צריכת החלבונים. כמובן שעודף בפחמימות והגעה למאזן קלורי חיובי יוביל להשמנה אך בחלק גדול מענפי הספורט (כמו סיבולת) דווקא הפחמימות הן הדלק החשוב ביותר לגופנו.
ללא פחמימות אנו נשאר חסרי אנרגיה ולא נוכל לבצע את הפעילות בצורה המיטבית. כמו כן, יהיה לנו קשה להתאושש כראוי. עודף בחלבונים עלולים לגרום להשמנת יתר ולכן מתאמנים רבים לא מבינים מדוע הם בעלי אחוזי שומן גבוהים כאשר כמעט ואינם צורכים פחמימות.
כמובן שאימוני היפרטרופיה יצריכו אכילת חלבונים מוגברת אך גם פה הפחמימות חשובות לאימונים. יש להתאים את היחס בין החלבונים לפחמימות בהתאם למטרות האימון וכמובן בהתאם לסוג האימון. אין להוריד פחמימות רק משום ש"שמעתי שזה משמין".
הכותבת הינה מאמנת כושר וריצה, מרתוניסטית והבעלים של "אימונעים"