שי לב
|
בעקבות הכתבה האחרונה על התזונה בתקופת האימונים בחדר הכושר ועל חשיבות צריכת החלבונים, עלו מצדכם לא מעט שאלות אודות המזונות אשר מספקים את אותם חלבונים ועל איכותם.
חלבונים מורכבים מחומצות אמינו אשר 8 מהן הן "חיוניות". חלבונים אשר מכילים את כלל 8 החומצות החיוניות נקראים חלבונים שלמים - כמובן שמדובר במידע קריטי למתאמנים בחדר כושר אשר רוצים להגדיל את מסת השריר שלהם.
החלבונים השלמים המוכרים לרובינו הם מוצרים מן החי: מוצרי בשר, מוצרי עוף, מוצרי חלב, ביצים ודגים. שימו לב כי מזונות אלו בחלקם מכילים לא מעט שומן, כך שייתכן ותשקלו לצרוך את אלו המכילים כמה שפחות (בשר בדר"כ יהיה שמן יותר מעוף, חלמון הביצה שמן יותר מחלבון הביצה ומוצרי החלב מחולקים לפי אחוז השומן שלהם המפורסם על גבי האריזה - כל אלו רק דוגמאות כמובן).
מאכלים רבים אשר אנו צורכים אגב, הם למעשה שילוב של מזונות שונים אשר מכילים חומצות אמינו שונות, כאשר השילוב יוצר למעשה חלבון שלם דוגמת דגנים עם חלב וכיו"ב.
אם אתם צמחוניים/טבעוניים ודאי תשמחו לשמוע כי גם סויה נחשבת לחלבון שלם, כך שגם צריכתה וגם צריכת מוצרי חלבון על בסיסה יכולים לתת לכם פיתרון.
חשוב לציין כי גם לפחמימות חשיבות רבה בהגדלת נפח השריר (לא ניכנס כאן לסיבה, רק שהם חלק מתהליך הבניה) ויש לשמור בארוחות שלאחר האימון על יחס של 1:3 לטובת הפחמימות (דגנים מלאים, תפוחי אדמה, אורז, פסטות וכו'). לדוגמא יחסת של 75 גרם לעומת 25 גרם וכו'.