יעל לביא, אימונעים
|
מי מאיתנו לא צורך קפאין בצורה כזו או אחרת? מי מאיתנו לא שמע על אתלטים וספורטאים שנוהגים לשתות כוס קפה לפני אימון? מדוע הם עושים זאת? ובכן, הבה ונעשה סדר בעניין זה אחת ולתמיד! קפאין הוא אחד התוספים שכמעט כל אחד ואחת מאיתנו צורך ברמה יום-יומית, בצורה כזו או אחרת: קפה, תה, שוקולד, קולה ועוד.
ספורטאים רבים נוהגים לצרוך קפאין משום שהוא נתפס בעיניהם כ"שורף שומן", חלק בשל התכונות המעוררות ומפיחות האנרגיה והשאר, סתם הרגל של שגרת הבוקר והיום. קפאין הינו תוסף תזונה המהווה סם לכל דבר. הוא נספג בגופנו תוך 30-60 דקות מרגע צריכתו ותוצאי הפירוק שלו מסולקים בשתן תוך 1-3 שעות מרגע צריכתו.
מחקרים רבים בדקו את השפעתו על גוף האדם בכלל ואת השפעתו על שיפור ביצועי הפעילות הגופניים בקרב אתלטים בפרט.
ומה עלה במחקרים הללו?
במחקרים שנעשו על ספורטאים עלה ממצא מעניין והוא שהקפאין הינו חומר מאלחש!
למעשה, הקפאין מפחית את תחושת הכאב בעת ביצוע פעילות גופנית ברמות גבוהות ולכן ספורטאים מצליחים לעמוד בפני מאמצים גדולים, מה שגורר שיפור ביצועים. ובמילים אחרות, הקשר לשיפור הביצועים הינו עקיף אך הוא קיים וחשוב להבין את מהות הקשר הזה.
עניין נוסף שעלה הוא שהקפאין גורם להפרשה מוגברת של אדרנלין בגוף מה שגורר תחושת עוררות ולכן אנשים מייחסים לו את תחושות האנרגיות הגבוהות שהוא נותן.
למעשה שני נתונים אלו קשורים זה בזה שכן עליה ברמות האדרנלין היא גם זו שגוררת את תופעת האלחוש.
כאמור, תוסף קפאין עשוי לשפר ביצועים גופניים בענפי סבולת לב-ריאה דוגמת ריצה למרחקים ארוכים, טריאתלון, רכיבה על אופניים וכדומה. כמו כן, באפשרותו לשפר יכולת גופנית בענפי ספורט כמו ספרינטים ואימוני כוח, אך תרומתו כאן נמוכה יותר ותלויה ברמת הספורטאי.
ועוד משהו חשוב, קפאין נחשב בטוח לשימוש כאשר הוא נצרך במינונים המקובלים. הוא אינו משפיע על משק הנוזלים בגוף.
וטיפ לסיום! התייעצו עם איש מקצוע שיוכל להתאים את כמות הקפאין היומית בהתאם לפעילות הגופנית אותה אתם מבצעים.
הכותבת הינה מאמנת כושר וריצה, מרתוניסטית והבעלים של "אימונעים"