אם אתם מתאמנים אשר מטרתם היא להגדיל את מסת השריר שלהם, כנראה שיצא לכם לא פעם להתלבט האם להשתמש באבקות חלבון או להסתמך על המזון שלכם בלבד.
מדובר באחת מהשאלות הפופולאריות ביותר בחדר כושר והמיתוסים הם רבים: “מדובר בבזבוז כסף”, “אין סיכוי לגדול בלי אבקת חלבון”, “זה עושה גזים”, “זה מנפח”, והרשימה עוד ארוכה.
כדי לעשות לכם סדר, ננסה להציג את כלל האלמנטים הקשורים בשימוש באבקת חלבון, כדי שאתם ורק אתם, תוכלו בסופו של דבר לקבל החלטה מושכלת, או לכל הפחות משהו הקרוב לכך.
עלות למנת חלבון
לא חסרות אפשרויות לצריכת 25-30 גרם חלבון: קופסת קוטג’, קופסת טונה, חזה עוף, ארבע ביצים, מנת טופו וכיו”ב. בדרך כלל יהיה מדובר בעלות של לפחות 6 ש”ח למנה, כך שאתם בהחלט יכולים להשוות זאת לאבקת מנת חלבון.
כיצד מחשבים עלות מנה באבקת חלבון? בודקים כמה עולה מיכל אבקת חלבון, ומחלקים במספר המנות המספקות 30 גרם (שימו לב שכף המדידה לעתים מכילה פחות). לאחר החלוקה קיבלתם את המחיר למנה, וההשוואה היא די פשוטה.
זמינות החלבון בסוף האימון
אם אתם אלו אשר מאמינים בחלון ההזדמנויות של ה-30-40 דקות מיד בסוף האימון, אתם ודאי צורכים את החלבון במלתחות או מיד ביציאה מהמכון. כאן בדיוק נכנס מוטיב הזמינות.
מצד אחד, ברור שזה הרבה יותר נוח לקחת שייקר עם אבקה בתיק ורק להוסיף לו מים, שכן זה הרבה יותר פשוט מלאכול קוטג’ או לפתוח קופסת טונה. מאידך, אפשר פשוט להגיע הביתה ולהכין כל מה שבא לכם.
איכות המוצר
בכל הקשור לרכישת אבקות חלבון יש שתי נקודות שעליכם לבחון, בייחוד אם המחיר נראה זול מדיי. ראשית, יש לבדוק כי אבקת החלבון איננה מכילה חומרים “חשודים” שאינם צריכים להיות שם.
בנוסף, יש לבדוק את הרכב חומצות האמינו המרכיבות את האבקה, בין היתר כדי לדעת האם קיים בה למשל הרכב של כ-3 גרם לאוצין פר מנה (מחקרים מראים כי הדבר חיוני לבניית שריר באימוני מסה). בנקודה זו יש לציין, כי בכל הקשור להרכב האבקה עדיף להיעזר בתזונאי מוסמך, בין השאר כדי לדעת שלא שילמתם פחות על מוצר פחות טוב.
עניין של תפישה
יש לא מעט מתאמנים שקבעו לעצמם כלל כי את כל מה שהם צריכים הם יקבלו מהמזון שהם אוכלים ולא מתוספים. אין עם כך כל בעיה, כל עוד אותם מתאמנים יודעים איזה מזון לצרוך כדי לקבל את כל מה שהגוף שלהם צריך בהקשר היפרטרופיה.
הדבר מקבל משנה תוקף בכל הקשור לחלבונים, שכן יש חלבונים מלאים (המכילים את כל חומצות האמינו החיוניות אותן ניתן לקבל רק מהמזון דוגמת בשר, עוף, דגים, מוצרי חלב וטופו) וחלבונים חסרים (אשר לא מכילים את כל החומצות האמינו החיוניות דוגמת חלק מהדגנים והקטניות). במידה ולא נצרוך כמות מספקת של חלבונים מלאים, או שלא נשלב חלבונים חסרים שישלימו אחד את השני, הדבר יכול להיות בעייתי מאוד למתאמני מסת שריר.
בניגוד לגישה זו, יש גישה הגורסת שאם תוספים יכולים לעזור, ולא משנה כיצד, אז מדוע לא להשתמש בהם? בנוסף, אם אבקת חלבון נצרכת מדי יום, מדוע לא להתייחס אליה כאל מזון ודווקא כ”תוסף”? מדובר בחלבון לכל דבר ועניין, מה גם שיש חלבונים שאנו צורכים באופן די נדיר (כמו דג סלמון) ואולי דווקא אותם ניתן להגדיר כתוספים.
שימו לב – כל האמור בכתבה זו הנו להעשרה בלבד. בטרם אתם בוחרים בתוכנית אימונים או בתזונה כזו או אחרת, עליכם להיוועץ בדמות מוסמכת שתתאים את האימון שלכם למצבכם הבריאותי ולכושרכם הנוכחי.
הכותב שי לב עורך את מדור בריאות וכושר באתר ONE מאז הושק ב-2013. מאמן כדורסל בהכשרתו, מדריך חדר כושר ומאמן TRX מוסמך.
רוצים לדעת ראשונים על כל כתבה במדור בריאות וכושר? היכנסו לתפריט באפליקציית ONE בסמארטפון, בחרו “התראות” וסמנו את בריאות וכושר. נתראה בכתבה הבאה.