מערכת ONE
|
הוועד האולימפי בישראל וההתאחדות לכדורגל בישראל בחסות החברה לרפואת ספורט בישראל, האיגוד הישראלי לנוירוכירורגיה, האיגוד הישראלי לרפואת ילדים והאיגוד הנוירולוגי בישראל משיקים בימים אלו כלי הערכה ייחודי בעברית לזיהוי זעזוע מוח בספורט. הזיכיון לתרגום ולשימוש בכלי זה התקבל מה-CISG - קבוצת העניין לזעזוע מוח בספורט.
הכלי החדש הוא בשורה של ממש למאמנים ולאנשי הרפואה והשימוש בו בזמן אמת עשוי למנוע נזקים לבריאותם של הספורטאים. את המיזם הוביל פרופסור גל דובנוב-רז, יו"ר הוועדה הרפואית של הוועד האולימפי בישראל.
ספורטאים רבים חווים חבלות ראש ואף חבלות באופן כללי. ברוב המקרים החבלה היא קלה, אסימפטומטית וחסרת משמעות, אך בחלק מהמקרים עלולה החבלה לגרום להפרעה בתפקוד המוח, או זעזוע מוח. נראה כי בישראל אין מודעות מספקת לאבחון חבלה מסוג זה, וגם הצורך בחזרה מדורגת וזהירה לפעילות בעקבות זעזוע מוח אינו מוכר דיו.
הכלי החדש יסייע למאמנים ולאנשי צוות רפואי לזהות זעזוע מוח כדי להגן על הספורטאי ולמנוע הימשכות של יצירת נזק. חשוב להבין שחבלה בראש, ישירה או עקיפה, תגרום לפגיעה ביכולות נוירולוגיות; לעתים הפגיעה תופיע מיד (כגון אובדן ההכרה) ולעתים היא תתפתח במהלך הדקות או השעות הקרובות לחבלה.
הערכה מכילה כלי הערכה לזיהוי זעזוע מוח בספורטאים והיא כוללת 3 מסמכים: כלי לזיהוי זעזוע מוח – מיועד לאנשים שאינם צוות רפואי, כגון מאמנים, ומטרתו לסייע בזיהוי זעזוע מוח אצל ילדים, מתבגרים ומבוגרים לשם הפניה לבירור רפואי. בנוסף, כלי הערכה לזעזוע מוח בספורט – שאלון מתוקנן להערכת זעזועי מוח המיועד לשימושם של רופאים ואנשי מקצוע מורשים בתחום הבריאות לספורטאים מגיל 13 ומעלה, וכמו כן – כלי הערכה לזעזוע מוח בספורט בילדים - שאלון מתוקנן להערכת זעזועי מוח המיועד לשימושם של רופאים ואנשי מקצוע מורשים בתחום הבריאות לספורטאים צעירים מתחת לגיל 13 .