אחת הסיבות הנפוצות להתחיל לעסוק בפעילות גופנית היא הפחתה במשקל. ההיגיון שעומד מאחורי הענין הוא שבעת פעילות גופנית אנו שורפים יותר קלוריות מאשר במנוחה ולכן אנשים באופן אוטומטי מקשרים פעילות גופנית עם תהליכי הרזיה.
לא פעם אנו שומעים נפלאות על השכן שהתחיל לרוץ וירד 20 ק"ג, החברה מהמשרד שמתאמנת בלי סוף באימוני TRX והופ ירדה שתי מידות במכנסיים, האחות שכל יומיים בשיעורי זומבה והיא רזה מאי פעם וכמובן ההוא ששקל 130 ק"ג ומהרגע שנרשם לחוג ספינינג ירד 50 ק"ג.
האמנם? האם אנו תמיד נרד במשקל כאשר נתאמן? איך זה קורה לאחרים ולא לנו?
כמו שאמרנו, סיפורים על ירידה עצומה במשקל כתוצאה מפעילות גופנית לא חסרים. חלקם אפילו אמיתיים למדי. יחד עם זאת, אנו עדים להמון מקרים שעליהם שוכחים לספר על אנשים שלא יורדים במשקל אפילו גרם גם כאשר מתאמנים באופן קבוע ולעיתים אף עולים במשקל, באחוזי שומן ובהיקפים.
אחת ולתמיד חשוב לעשות סדר גם בנושא זה והקשר בין פעילות גופנית וירידה במשקל.
בכדי להוריד קילו ממשקלכם, עליכם להגיע לגרעון קלורי של כ 7,000 קלוריות (כמובן שזה משתנה בין אדם לאדם). כלומר, בחישוב פשוט מדובר במשימה לא פשוטה - להגיע לגרעון זה מפעילות גופנית.
קחו למשל דוגמא לאימון ריצה. כשאנו רוצים פחות או יותר לחשב את שריפת הקלוריות מריצה אנו נכפיל את משקל גופנו בקילומטרים אותם רצנו. למשל, גבר השוקל 80 ק"ג ורץ 10 ק"מ ישרוף כ 800 קלוריות לערך (כמובן שיש משתנים נוספים שיכנסו למשוואה, אך מדובר בהערכה גסה). במילים אחרות יהיה עליו לרוץ כ 87 קילומטרים בשבוע כדי להגיע לגרעון של 7,000 קלוריות. מדובר במספר קילומטרים לא מבוטל ולא ריאלי לרב האנשים.
גם אם נרצה לרוץ חצי מהקילומטרים המדוברים, הרי שמדובר עבור מרבית האנשים במשימה לא פשוטה וגם אם תתקיים הרי שהירידה פה תהיה איטית יותר.
לכן, כשאנו רוצים להפחית ממשקלנו, בראש ובראשונה אנו צריכים לדאוג למאזן קלורי שלילי דרך התזונה. במילים אחרות, ללא הפחתה דרמטית של קלוריות אנו עלולים למצוא את עצמנו באותו משקל.
תוסיפו לכך את העובדה שלעיתים אחרי אימון כושר יש לנו תאבון מוגבר ואז לעיתים נראה מקרים בהם במקום להיות במאזן קלורי שלילי, אנו נהיה במאזן קלורי חיובי. מכאן הדרך לעלייה במשקל תהיה קצרה ביותר.
ככלל, חשוב לא להסתכל רק על המשקל אלא על הרכב גוף, משמע מה מסת השריר שלנו מול מסת השומן בגוף. כלומר, אנו בהחלט יכולים לראות מקרים בהם אין ירידה במשקל (ואולי אף עליה) כתוצאה מירידה באחוזי שומן ועליה במסת שריר. לכן, עליה במשקל מסוג זה היא מבורכת וחיובית.
לסיכום: חשוב לבדוק מהיכן נובעת העליה במשקל – האם משומן, מעודף קלוריות ופעילות גופנית לא מותאמת (מצב לא טוב) או ממקרים של עלייה במסת שריר וירידה באחוזי שומן (מצב טוב).
הכותבת הינה מאמנת כושר וריצה, מרתוניסטית והבעלים של "אימונעים"