19 באוקטובר 2006: מכבי חיפה מארחת את אוקזר הצרפתית באצטדיון בלומפילד מלא ב-15,000 אוהדים ירוקים. במצב של 1:1 במחצית השנייה מכבי חיפה מחליטה שהיא מנצחת את המשחק הזה. בדקה ה-54 רפאל אולארה מוציא את הירוקים להתקפה ומעביר את הכדור קדימה לחיים מגרלשווילי, המגן שולח קדימה לברומטר של הקבוצה באותן העונות, חאבייר דירסאו שמחליף מסירות עם יניב קטן בסמוך לרחבת ה-16 של הצרפתים. הכדור מגיע בסופו של דבר לשאבייר אנדרסון שבועט מרחוק, הריבאונד מגיע לגוסטבו בוקולי שמעלה את מכבי חיפה ליתרון בדקה ה-55. פחות מ-60 שניות של הנעת כדור תכליתית שמתחילה מניר דוידוביץ' ומסתיימת ברשת של פביאן קול.
30.11.2017: מכבי חיפה משחקת מול האלופה הפועל באר-שבע בחצי גמר גביע הטוטו. בדקה ה-62 במצב של 0:0, רז מאיר יוצא למתפרצת ועוקף בצורה מצוינת את מתן אוחיון. מאיר בוחר לבעוט לשער ממצב בלתי אפשרי במקום לשלוח כדור רוחב פשוט לקאיו. דקה 71, קרן לאלופה. עומרי בן הרוש מאבד את מיכאל אוחנה שכובש, 1-0 לאדומים. לקראת סיום המשחק קלאוס בוחר גם הוא ללכת לשער ולא להשאיר את רוקאביצה לבד מול השער. מכבי חיפה מודחת מגביע הטוטו.
תורת הכאוס מתארת התנהגות של מערכות דינמיות המגלות רגישות גבוהה לשינויים קטנים בתנאי התחלה. בתורה זו, אירוע קטן יכול להוביל לתגובת שרשרת בלתי ניתנת לחיזוי, או בשמה המוכר יותר: אפקט הפרפר. מספר מסוים של אירועים אשר מנותקים אחד מהשני ומושפעים מתנועה בודדת של גורם בתחילת השרשרת.
במכבי חיפה שורר כאוס. מצד אחד הקבוצה נמצאת במקום השני באיומים למסגרת, במקום הרביעי בהחזקת הכדור, במקום הראשון בליגה בקרנות לזכותה ובמקום השלישי במספר המסירות. מצד שני, הקבוצה עם יחס של שער אחד ל-12 איומים, במקום העשירי בחילוצי כדור בחצי המגרש של היריבה וממוקמת במקום השביעי בטבלה עם 45.5 אחוזי הצלחה בלבד.
הדיסוננס בין התכליתיות של מכבי חיפה מודל אוקטובר 2006 לזו של נובמבר 2017 עצום ואפילו מרגיז. מקבוצה שמשחקת עם הפנים קדימה ומחפשת תמיד את השער, הפכו הירוקים לאחת משלוש הקבוצות שמתמסרות הכי הרבה בליגה (שלישית אחרי הפועל באר-שבע ומכבי תל-אביב), אך ללא תכלית. על הדשא לא מתקיים משחק שמאפיין את מכבי חיפה המפוארת של העשור הקודם והמשחק של חניכיו של גיא לוזון מתאפיין בכדורים ארוכים ובאיומים ממצבים נייחים במקרה הטוב.
בסטטיסטיקה של עונת 2017/18 יש לשחקני הקישור של מכבי חיפה נציגות בולטת במדד השחקנים שהוחלפו הכי הרבה (גיאורגי קוסטדינוב הוחלף ב-6 מהמשחקים בהם פתח), החמצות פנדלים (גילי ורמוט) ואיבודי כדור (סינטהיו סלליך). הפרמטר בו ניתן למצוא שחקן בולט של מכבי חיפה הוא בישולים, שם שלומי אזולאי בצמרת עם ארבעה בישולים, כולם במשחק אחד מול הפועל רעננה החלשה.
התשובה טמונה אולי באותו כאוס ששורר על הקווים בכפר גלים. נראה כי שחקנים לא משחקים בעמדותיהם הטבעיות, כאשר הם גם מקבלים הנחיות לא ברורות ולא יעילות. עושה רושם שאפקט הפרפר מקבל במה גם בכפר גלים: להחלטה הראשונה יש השפעה מהותית על ההמשך. ההחלטה של לוזון להתעקש בתחילת העונה על מערך של שלושה בלמים יצר בור שקשה מאד לצאת ממנו הן ברמת השחקנים הבכירים שרוצים הבהרות על מעמדם ועד למה שקורה על הדשא. מכבי חיפה משחקת עם עשרה שחקנים מאחורי הכדור, בחצי המגרש שלה. אחוז מסירות מדויקות גבוה – אך ללא כתובת וללא רגל מסיימת. כל מצב מסוכן במחצית המגרש של היריבה נראה מקרי ביותר.
בעיה נוספת היא בחירת השחקנים. מכבי חיפה לא משתמשת בשחקנים הכי מסוכנים שלה. לוזון הרשה לעצמו להוציא את גילי ורמוט מהסגל בשלב מסוים העונה, כאשר אין לו אף שחקן אחר שמסוגל להחזיק בכדור בחלק המגרש של היריבה ולאיים על השער כמו ורמוט. קאיו וקלאוס, שני שחקני רכש מרכזיים, לא באים לידי ביטוי בשיטות המשחק של המאמן, שמשתנות מדי יום. אין היררכיה, אין הרכב ראשון ואין הרכב שני. המצלמות שמכוונות למקומם של השחקנים שלא מתלבשים חוגגות בכל מחזור מחדש עם פריימים מפתיעים.
נושא חיובי אחד לסיום: ארנסט מבוקה במקום השני בליגה בחילוצי כדור בחצי המגרש של היריבה (במקום הראשון דרך אגב, סאן מנחם), ונשאלת השאלה: איפה החלוצים או הקשרים התוקפים של מכבי חיפה ברשימה הזו? אגב, מבוקה הוא גם שחקן ההגנה הכי מהיר בליגה, מקום ראשון במסירות מפתח, שלושה בישולים, ובנוסף, עם הכי הרבה כדורי רוחב בפער של 48% יותר מהמקום השני שמואל שיימן – לפחות בזר אחד מכבי חיפה כן פגעה העונה.
אז מה הלאה? כעת נראה כי מכבי חיפה מודל 2017 רחוקה שנות אור מהקבוצה שניצחה את אוקזר וצסק"א מוסקבה בבלומפילד. המנהל המקצועי החדש, מוחמד אלאך, שבשלב הזה נחבא אל הכלים יצטרך לעשות סדר בכל מה שקורה בחדר ההלבשה של מכבי חיפה. אולי המנג'ר השקט יצליח להחזיר לכפר-גלים את האווירה של מועדון כדורגל מפואר עם מאות אלפי אוהדים במקום האווירה הרווחת כיום במכבי חיפה.
הכתוב הינו טור דעה.