הכדורגל חוזר. מי היה מאמין שבמהלך חודש מאי נצטרך ככה להכריז עם פתיחתה של כתבה. נגיף הקורונה השבית כל חלקה טובה בענפי הספורט, לא פסח על הענף הפופולרי ביותר וגרם לנזקים עצומים בתחום הכלכלי לקבוצות.
עננה כבדה ריחפה סביב השאלה האם הליגות המקצועניות יחזרו לסיים את העונה. היורו והאולימפיאדה, שהיו עתידים להתרחש במהלך הקיץ, נדחו כמו גם ליגת האלופות והליגה האירופית. אופ"א איימה שמי שתסגור את הליגה לא תהיה במפעלים האירופיים בשנה הבאה, אך זה לא מנע ממשלות צרפת, בלגיה והולנד להודיע על סיום הליגה, עם השלכות שונות.
לשמחתנו, לא כולם הלכו על התסריט הפסימי ביותר. הראשונה שעתידה לחזור לפעילות היא הליגה הגרמנית, אחרי שראשי ההתאחדות ומשרד הבריאות במדינה סיכמו על פרוטוקול מיוחד לקראת החזרת הליגה הסדירה ב-16.5.
הפרוטוקול הנוקשה בנוי מ-41 עמודים וכולל מגבלות וחוקים שונים, ביניהן: שחקן שיתגלה כנשא של הנגיף יבודד יחד עם וקבוצתו. שמו לא יפגע ויישאר בעילום שם. חשוב להדגיש כי הליגה תמשיך להתקיים (בניגוד לישראל, שנפרט בהמשך).
רק 98 אנשים יוכלו להיכנס למגרש: 22 שחקנים, 18 שחקני ספסל, 5 אנשי שיפוט, 20 אנשי צוות, 15 שופטי מערכת ה-VAR וצוות שידור, 4 ילדי כדורים, 4 רופאים וחובשים, 4 אנשי ביטחון, 3 צלמים ו-3 מנקים. במעגל האחרון, תתאפשר כניסה ל-202 אנשים נוספים שיחולקו בין יציעי האצטדיון.
עם הכרזת החזרה, השחקנים הגרמנים נכנסו לבידוד של שבועיים וההתאחדות הבטיחה לבצע 3 בדיקות קורונה בשבוע לכל שחקן ואיש צוות. כמו כן, תהיה חובת לבישת מסיכות בחדרי ההלבשה ובאצטדיון יוצאו הרבה בקבוקי אלכוג'ל לחיטוי. בחדר הכושר, השחקנים יתאמנו עם כפפות. בקבוקי המים יסומנו עם שם ויהיו אישיים.
גם בישראל התבשרנו בשעה טובה שליגת הבורסה לניירות תחזור לפעילות בדלתיים סגורות ב-30.5. יו"ר המנהלת ארז כלפון, יחד עם שרת התרבות והספורט מירי רגב ומנכ"ל משרדה יוסי שרעבי, הצליחו להשיג את המתווה המיוחל ממשרד הבריאות. המתווה מזכיר בהרבה את הפרוטוקול הגרמני, אך עם כמה שינויים בדפוסי ההתנהגות. העיקרי שבהם - אם שחקן אחד לא יעמוד בכללים ויידבק בנגיף, הליגה עלולה לסיים את תפקידה לעונת 2019/20.
בשביל לעשות סדר בכל המצב הסבוך הזה, פרופ' נתי קלר, יועץ מומחה למניעת זיהומים בבית החולים אסותא מרכזיים רפואיים ואוהד מושבע של כדורגל ישראלי ועולמי, העניק ראיון מיוחד ל-ONE בו הוא סיפר את דעתו על הפרוטוקול הגרמני, המתווה הישראלי, האם יש סיכון לשחקנים להידבק, מתי לדעתו נכון וצריך להחזיר את האוהדים למגרשים ועוד.
פרופ' קלר, קודם כל מה שלומך בימים אלו:
"בסדר גמור, אנחנו עובדים קשה אבל לא מתלוננים. מחכים לחזור לשגרה".
באופן כללי, מה דעתך על הפרוטוקול הגרמני לקראת חזרת הבונדסליגה?
"תראה, הנקודה היא שהם לוקחים שם סיכון ובונים אותו על זה שמדובר באנשים צעירים. יכול להיות שלא יקרה שום דבר, ויכול להיות שהם יאכלו אותו בגדול. המשחקים יהיו ללא קהל, הם משתדלים מאוד אבל אני לא רואה איך שחקני כדורגל ישחקו בצורה כזו. איך מסי יבקיע גול בדקות הסיום בלי ששאר השחקנים יבואו לנשק ולחבק אותו? גם כדורגל זה משחק פיזי וזה בעייתי.
"הם מכניסים אותם לבידוד, יעשו 3 פעמים בדיקות בשבוע והם החליטו שהם יסיימו את הליגה בשביל שלא יבואו בטענות אליהם וזה לא יסבך אותם עם אופ"א בליגת האלופות. הגרמנים לקחו סיכונים יותר גדולים בדברים אחרים בעבר. במקסימום, 400 שחקנים יהיו חולים".
אתה חושב שאפשר לחזור לשגרת משחקים בצל הקורונה?
"אני חושב שהייתי חוזר לדברים אחרים לפני משחקי כדורגל, אבל הסיכון הוא לא דרמטי. הם שחקנים צעירים בעלי כושר גופני טוב. אם הם יישמרו על הכללים, אין הרבה סיכון".
מה לדעתך הסיכויים להידבקות במגע תוך כדי משחק כדורגל?
"הסיכון הוא לא גבוה. הם בדרך לא צמודים אחד לשני, אבל הסיכון קיים. אם זה מה שישבור את המצב של הקורונה, אז יש דברים שהם בסיכון הרבה יותר גבוה".
אם שחקן נדבק, מה לדעתך צריך לעשות עם הליגה והקבוצה שלו?
"אם שחקן נדבק הייתי מכניס את שתי הקבוצות לבידוד. בלי לפגוע בכדורגל, הופסקו דברים יותר חשובים ממנו. אם במחלקה בתל השומר, רופא נדבק וסגרו את המחלקה, ככה צריך גם בכדורגל. רופא קצת יותר חשוב משחקן. אם אני נניח חולה קורונה, ברחתי מהבית ואתה עובר ליידי אתה תקבל מהשב"כ SMS. הנוהל לגבי שחקני כדורגל צריך להיות אותו דבר. צריכה להיות אחידות לאורך כל הדרך. התיקולים במשחק פחות מטרידים אותי, החדרי ההלבשה זה הבעיה. גם צריך לפמפם להם בראש שאסור לחגוג ולהתחבק אחרי שערים".
כפפות, אלכוג'ל ומסיכות בחדר הההלבשה זה משהו הכרחי?
"מסיכות כן, כפפות זה בעייתי. זה נותן לך תחושה של ביטחון, אבל הבעיה היא שהידיים שלך רק מוגנות. נגיד נגעת במקום נגוע ואחרי זה נגעת בפנים, או נוגע על הספסל - זיהמת גם אותו ומפה זה נמשך. צריך להשתמש באלכוג'ל בצורה מאוד מאוד נרחבת וכמובן במסיכות".
3 בדיקות קורונה בשבוע יעשו את העבודה?
"7 בדיקות יעשו עבודה יותר טובה, אבל זה כבר לא פרקטי. אני מניח שהגרמנים יעשו את זה מהר. אם הם לוקחים את הבדיקה בשמונה בבוקר, ב-12 תהיה להם תשובה. זה מאוד מתאים לסדר הגרמני ואנשים יעשו בדיוק מה שאומרים. בישראל אפילו ראש הממשלה לא עמד בכללים, אז אנחנו קצת פחות מקפידים ויהיו לנו יותר חריגות. אבל אין פה משהו מדעי".
אם כבר דנו בישראל, התבשרנו כי הליגה תחזור בסוף מאי עם הוראות נוקשות לשחקנים. מה דעתך על המתווה שהוסכם על ידי משרד הבריאות?
"אחד הדברים בכל הקורונה הזאת זה שאין 'נכון' בדיעבד. אם הם הסכימו בצורה הזו, זה נכון. אם יהיה שחקן שיידבק אני מניח שההחלטה תהיה לא מוצדקת. בשביל לדעת כמה נדבקו בסביבה צריך לחכות שבועיים ויותר. ואתה לא יודע אם בשבוע שעבר אם הוא לא הדביק את הקבוצה הקודמת ששיחק נגדה. אם תהיה הידבקות במהלך שלושת השבועות של האימונים, סימן שמישהו הפר את ההתניות וצריך לעצור את הליגה".
זה הגיוני לשלוח קבוצה שלמה לבידוד בגלל שחקן אחד?
"אם אני נדבקתי, אתה תהפוך להיות חיובי בעוד יומיים או שלושה ימים. בבדיקות עלולים לפספס דברים והרגישות לא מאה אחוז. שוב אני אומר, אם לוקחים מחלקה שלמה בבית חולים וסוגרים אותה בגלל רופא אחד שנדבק, אז אפשר לסגור גם את קבוצת הכדורגל. גם כשליצמן היה חולה הכניסו את ביבי לבידוד".
ואם שחקן שנדבק שיחק מול קבוצה יריבה. לדעתך היא צריכה להיכנס לבידוד.
"זה תלוי נורא בכמות המגעים וכמה חדרי ההלבשה היו נפרדים, כמה הם באמת היו ביחד. בנושא הזה, הגרמנים הלכו רק על הקבוצה של השחקן, אני הייתי שם את שתי הקבוצות. למה? אחד הדברים הבעייתים ביותר פה שאין מידע שאתה יכול להגיד לפי זה ככה יהיה. הכל זה כללי אצבע שאתה מעריך ואתה לוקח אחריות מאוד מאוד כבדה. לא הכנסת אותם לבידוד ואחד השחקנים ימות אחרי זה? זה יכול להיות. אני חושב שההחלטה הזו היא ליברלית".
הפגיעה הכלכלית לקבוצות בגלל האיסור להכנסת קהל היא עצומה. לדעתך, אסור להחזיר את האוהדים למגרשים?
"היום לא, חד משמעית. אם אתה לוקח את הקטסטרופה בספרד ואיטליה, למשחק בין אטאלנטה לוולנסיה הייתה השפעה גדולה. אם יש קהל, לא הייתי משחק. אנחנו מכירים את הקהל הכדורגל הישראלי, אי אפשר להאמין שביציע הכי גרוע ישמרו על שני מטר אחד מהשני? בעיה. אני חושב שמי שאישר את המשחקים בלי קהל לקח צעד נכון".
מתי לדעתך יאפשרו לקהל לחזור?
"אני חושב שבאוגוסט כבר יהיה רגוע ואז יהיה אפשר להחזיר את האוהדים. אבל מתוך ידיעה שבסביבות החורף עלול להיות גל שני ויסגרו את הליגה. אני מבין את הבעיה הכלכלית, אבל יכול להיות שזה יהפוך לליגה ללא קהל".
אולי כדאי לחזור בהדרגה. בהתחלה כמות קטנה של צופים ולאט לאט להגדיל?
"לפי הקהל והאצטדיונים בארץ, זה לא יקרה. אם תשים אותי מאחורי השער אני אמצע את הדרך לאמצע האצטדיון. אני לא הייתי עושה את זה. אני הייתי סוגר את הסיפור בלי קהל העונה ומחכה לשנה הבאה עם מגבלות. יהיו חייבים לשים מסיכות על הפנים באצטדיונים בשביל שזה יקרה. אני הייתי רוצה לראות מצב מאוד רגוע לפני שהייתי מחזיר את הקהל".