דרך של כמעט 13 שנים הגיעה היום (ראשון) באופן רשמי לסיומה, כשאלונה ברקת מימשה את האיום שלה ועזבה את הפועל באר שבע, כפי שנחשף ב- ONE, לאחר שנפגעה מכך ששחקני הקבוצה לא הסכימו לקבל את הקיצוץ המתוכנן בשכרם, בעקבות המשבר שנוצר בשל מגפת הקורונה.
עידן אלונה ברקת בבירת הנגב חווה לא מעט עליות ומורדות וכלל מוות אחד טראגי, עליית ליגה בחסות הגדלת ליגת העל, מספר איומי עזיבה, נטישת וסרמיל המיושן וכניסה לטוטו טרנר המפואר, ניסיון הסבה לפוליטיקה ומעל הכל, שלוש אליפויות בלתי נשכחות שהחזירו את הצבע האדום ללחיים של העיר הדרומית, שצעדה לא פחות מ-40 שנה במדבר.
תחילת הדרך: מוות טראגי, עלייה, מאבקי תחתית ואירוע אלים שכמעט הוביל לעזיבה
ב-11 ביולי 2007 התחיל עידן חדש בנגב. אחרי לא מעט שנים מתסכלות תחת בעלותו של אלי זינו, נכנסה מי שלימים תהפוך “לאישה הראשונה של הכדורגל הישראלי” לתא הפיקוד של המועדון, שבעבר היה אחד מהגדולים והמפוארים בישראל, אך באותם ימים דשדש בליגה הלאומית.
הפתיחה של ברקת הייתה לא פשוטה. מעבר לעבודה שנאלצה להתמודד עם קהל תובעני שלא מרבה להגיע למשחקי הבית ועם אצטדיון מיושן, קצת יותר מחודש אחרי עסקת העברת המועדון לבעלותה, חלוצה הזר של הקבוצה, צ’אסוואה נסופוואה, התמוטט באימון ומת מדום לב. הטראומה שפקדה את המועדון כנראה השפיעה עליו בעונת הבכורה של ברקת (2007/2008) שהסתיימה עם המקום הרביעי בלבד בליגה השנייה ובלי הכרטיס לליגת העל.
בתחילת עונתה השנייה ביצעה ברקת את אחד הצעדים המשמעותיים ביותר שלה במועדון, כשהחתימה שחקן שבאותו זמן היה נחשב לכזה שנמצא בירידה – מאור מליקסון. הקשר, שלימים הפך לאחד הסמלים הגדולים של המועדון, הוביל את האדומים למקום השלישי ובזכות ההחלטה להגדיל את שתי הליגה הבכירה ל-16 קבוצות, הוא וחבריו אספו את אחד מששת הכרטיסים לליגת העל.
בעונת הבכורה שלה כבעלים בליגת העל ברקת בנתה סגל שעל הנייר היה אמור להתמודד בצמרת, אך לצערה המאמן גיא עזורי לא הצליח להוביל את הקבוצה לשם, ועל הדרך, גם נוצר דם רע בינו לבין הקהל האדום. ב-27 בפברואר 2010 ברקת נכנסה לראשונה למסלול התנגשות עם הקהל האדום, במה שהתברר כאחד מהמלכים שלבסוף סייעו לה להשיב את המועדון לצמרת.
לאחר 2:2 מאכזב במשחק הבית מול מכבי אחי נצרת, מספר אוהדים ששבו מהמשחק ברכב זיהו את עזורי נוהג לצידם וניסו להורידו מהכביש באירוע שבנס הסתיים ללא נפגעים. עזורי התפטר מתפקידו ואלונה כבר הודיעה שלא תמשיך ותמכור את הקבוצה, מה שהוביל לנפילת האסימון בקרב הקהל, שפתח בקמפיין להשארתה. למעשה, מאותו רגע הקהל והמועדון יצאו לדרך חדשה, הדרך לפסגת הכדורגל הישראלי.
את אותה עונה סיימה ב”ש במקום התשיעי ולאחר עונה בינונית נוספת במהלכה נמכר מליקסון לוויסלה קראקוב ועוד עונה בתחתית שנפתחה עם ניר קלינגר והסתיימה עם גיא לוי, אלונה הבינה שצריך להכניס את היד עמוק יותר לתוך הכיס. זה התחיל עם החתמתו של אלישע לוי שהגיע אחרי קדנציה מוצלחת במכבי חיפה, אך בעונת הבכורה לא הצליח להרים את המועדון ולמזלו שרד בליגה במחזור האחרון עם ניצחון גדול ובלתי נשכח על מכבי נתניה. בנקודה הזו אלונה, שמאסה במאבקי התחתית, המשיכה בתהליך הגדלת ההשקעה והיתר היסטוריה.
החזרה לצמרת: שובו של הסמל
אחרי לא מעט עונות מאכזבות, בקיץ 2013 נשבה רוח חדשה בבירת הנגב. אליניב ברדה, שעזב את המועדון בו גדל הרבה לפני שאלונה ברקת הגיעה אליו, שב הביתה אחרי 10 שנים בגלות, שכללו קדנציות במכבי חיפה, הפועל תל אביב וגנק הבלגית, בדמיה זכה באליפות והופיע בליגת האלופות.
החזרה של ברדה הובילה לכך שלראשונה, שחקנים בכירים בכדורגל הבינו שהגעה לבאר שבע זו פריבילגיה ולא עונש, ויחד עם אליניב הצטרף גם מאור בוזגלו ששב מבלגיה. באותה עונה סיימה ב”ש במקום השני ועל אף שלא באמת היוותה יריבה למכבי תל אביב בקרב על התואר, היא מיצבה את עצמה כאלטרנטיבה לצהובים ואחרי לא מעט שנים, זכתה בכרטיס לאירופה.
בתחילת עונת 2014/2015 אל הסמל הצטרף הבן האובד, מאור מליקסון, ששב לבירת הנגב אחרי שלו עונות מעבר לים, בוויסלה קראקוב ו-ואלנסיין. יחד עם מליקסון הגיעו גם צמד הקשרים, ג’ון אוגו ואובידיו הובאן, שלימים הפכו לסמלים של ממש וחלק מעמוד השדרה של הקבוצה הגדולה של ברק בכר. למרות הדחה מוקדמת מאירופה, ב”ש שוב סיימה כסגנית ובמרחק של 5 נקודות בלבד ממכבי תל אביב, אבל לצערם של האדומים, אקורד הסיום של העונה היה כואב במיוחד, אחרי 6:2 משפיל לצהובים בגמר הגביע.
עידן בכר: מסע של 40 שנים במדבר הגיע לקיצו
עוד לפני שהסתיימה עונת 2014/2015, החליטה אלונה להמר על מאמן צעיר ומבטיח מקריית שמונה, ושמה את הז’יטונים על ברק בכר. יחד עם המאמן הוחתמו גם אנתוני וואקמה, בן שהר, שיר צדק ומהראן ראדי, שהשלימו סגל מפלצתי, אבל גולת הכותרת הייתה הכניסה לאצטדיון טוטו טרנר ועזיבתו של וסרמיל המיושן. העונה נפתחה אומנם עם הדחה מוקדמת ומאכזבת מול פ.צ תון במוקדמות הליגה האירופית, אך מהר מאוד התברר איזו קבוצה נבנתה לה בבירת הנגב, קבוצה שיחד עם המבצר החדש שלה (56 משחקי הליגה הראשונים בטרנר הסתיימו ללא הפסד), הייתה פשוט בלתי ניתנת לעצירה.
השילוב המושלם בין הישראלים הבכירים לזרים, שכל אחד מהם היה בינגו, הוביל לסיום השלטון הבלעדי של מכבי ת”א שכלל שלוש אליפויות רצופות ולאחר 1:3 על בני סכנין במחזור סיום דרמטי, שלום אביטן וחבריו כבר לא היו היחידים שהביאו את הצלחת הנכספת אל המדבר.
אחרי שחגגה עם 100 אלף איש ברחובות ב”ש, התפנתה הקבוצה של ברקת ובכר למשימה הבאה – שלב הבתים של ליגת האלופות. מרבית הסגל נשמר ולאחר שהאדומים קטפו את תואר אלוף האלופים, הם חלפו על פני שריף טירספול והדהימו את אולימפיאקוס, בדרך למפגש עם סלטיק בשלב הפלייאוף של ליגת האלופות. אחרי סטירה מצלצלת עם 5:2 בגלזגו האדומים היו קרובים להפוך עם 0:2 בגומלין, אך פספסו את ההיסטוריה והמשיכו לשלב הבתים בליגה האירופית.
ב”ש הוגרלה לבית אחד עם אינטר, סאות’המפטון וספרטה פראג, ולמרות שהפסידה פעמיים לצ’כים, היא עשתה היסטוריה כשניצחה את אינטר בסן סירו ובטרנר, ואחרי תיקו בחוץ מול סאת’המפטון במחזור הסיום, השלימה את הסנסציה והמשיכה לשלב 32 האחרונות, בו הודחה מול בשיקטאש. במקביל, בכר ושחקניו זכו בגביע הטוטו ולאחר מכן גם השלימו אליפות שנייה ברציפות, ועשו זאת בצורה הכי מתוקה שיש, עם ניצחון דרמטי 1:2 על מכבי ת”א באצטדיון בנתניה, שלושה מחזורים לתום העונה.
בעונת 207/2018 השלימה הקבוצה של בכר את הטרילוגיה עם אליפות נוספת, אך לצערה שוב הודחה בפלייאוף הצ’מפיונס, הפעם למרות הגרלה נוחה יחסית בדמותה של מאריבור מסלובניה. על אף הזכייה בתואר,פרשת החומרים האסורים של שיר צדק וההפסד 1:0 למכבי ת”א שחתם את רצף אי ההפסדים הביתיים בליגה, היו כנראה אלו שאותתו על סיומה של תקופה בבירת הנגב.
תחילתו של הסוף: הפזילה לפוליטיקה והתפוררות השלד המנצח
לצד השעייתו של צדק, נראה היה שב”ש החלה לסבול מעייפות החומר בפתיחת עונת 2018/2019 ומהר מאוד אפשרה למכבי ת”א לפתוח פער שלא היה ניתן לסגירה. עוד לפני כן, האדומים הושפלו על ידי דינמו זאגרב במוקדמות ליגת האלופות וסיימו את דרכם באירופה אחרי שהודחו במוקדמות הליגה האירופית מול אפואל ניקוסיה.
הקבוצה של בכר דשדשה ואחרי שאנתוני וואקמה עזב בחודש ינואר, נראה היה שאלונה חיפשה אתגר חדש, מחוץ לספורט. בפברואר 2019, הודיעה הבעלים על הצטרפות למפלגת ‘הימין החדש’ של נפתלי בנט ואיילת שקד, שרצה בבחירות לכנסת ה-21. בעקבות הצעד הזה, החלה אלונה, לחפש את דרכה החוצה וזכויות הניהול הועברו למנכ”ל אסי רחמים.
אחרי השתלשלות אירועים בלתי צפויה בסיומה נותרה ברקת ומפלגתה מחוץ לכנסת, היא סיימה את הפרק הפוליטי ונכנסה חזרה בכל הכוח לעמדתה במועדון, במהלך ששחרר אנחת רווחה ענקית בקרב הקהל האדום, שבאותה התקופה היה נתון בחוסר ודאות מוחלט.
הקש ששבר את גב הגמל: פיטורי בכר, הקורונה וההודעה הסופית
את העונה הנוכחית החלה ב”ש עם מתיחת פנים נרחבת. אלונה חזרה לעניינים בכל הכוח כפי שהבטיחה, אך למרות הסכומים הגדולים שנשפכו הסגל שבנה בכר לא היה מספיק מאוזן ועל אך פתיחה טובה לעונה, הגיעה התרסקות שהובילה לפיטוריו של ברק בכר. יוסי אבוקסיס החליף אותו על הקווים והצליח לייצב את הקבוצה שעלתה לחצי גמר הגביע, אבל אז הגיעה מגפת הקורונה שטרפה את כל הקלפים.
כידוע, כחלק מחוסר הוודאות שעטף את הכדורגל הישראלי בפרט והעולמי בכלל, נחשף ב-ONE כי שחקני המועדון לא הסכימו לתוכנית הקיצוץ של הבעלים, שנפגעה מכך שאלו שכרו עורך דין וביקשו להיכנס למו”מ, והודיעה על עזיבתה את המועדון. בכך, הגיעה הערב לסיומה אחת מהתקופות היפות שחוותה קבוצה כלשהי בכדורגל הישראלי ועם המציאות החדשה שהביאה איתה הקורונה, נראה שב”ש תזדקק לנס של ממש כדי להגיע שוב לנווה המדבר אליו הובילה ברקת את המועדון.