האנושות כולה נקלעה בחודשיים האחרונים לאחד המשברים החמורים בתולדותיה בעקבות נגיף הקורונה, וכידוע, גם הספורט העולמי נכנס להשבתה כוללת, כשבין היתר, טורניר היורו והאולימפיאדות נדחו.
עם זאת, הליגות המקומיות גם באירופה וגם בארצות הברית מתעקשות שהעונה חייבת להגיע לסיומה הספורטיבי על הדשא, והסיבה העיקרית לכך היא כסף, הרבה מאוד כסף, רובו מגיע מזכויות השידור. בכתבה נרחבת שהתפרסמה היום ב’אתלטיק’, הם התייחסו לכוח העצום של רשתות השידור והלחץ הגדול שמופעל על מועדוני הספורט לחזור לפעילות, למרות המצב.
בכל חוזה של זכויות שידור ישנו סעיף של ‘כוח עליון’. הוא יכול להשתנות בין גופי השידור, אבל באופן כללי, לכל רשת יש את הזכות לדרוש את הכסף שהיא השקיעה בחזרה, אם קרה משהו שאי אפשר היה לחזות ולא תלוי באף אחד מהצדדים, גורם לביטול המשחקים. למשל, מגיפה עולמית ומדבקת.
עד לפני כמה שבועות, מדובר היה בסעיף שאף אחד לא באמת חשב להפעיל או התייחס אליו ברצינות. כעת, גופי המדיה ברחבי העולם מבינים שזה משהו שהם בהחלט עשויים להידרש לו בזמן הקרוב.
לי בורק, בכיר בתעשיית תקשורת הספורט האמריקאית סיפר ל’אתלטיק’: “כוח עליון זה סעיף שלא נמצא בשליטה של אף אחד. אסון טבע כגון הוריקן, צונאמי, או מגפה...זה בהחלט חלק מהדיונים עכשיו בתחום ואנחנו מדברים על זה באופן יומיומי. גופי התקשורת והליגות השונות נמצאים בדיונים סביב זה, ואני חושב שנתחיל לראות את העניין הזה צובר תאוצה”.
קחו לדוגמא את ליגת המכללות שהודיעה על ביטול טורניר ה-NCAA. זכויות השידור עולות לרשת CBS כ-800 מיליון דולר לשנה, בחוזה עד 2032. בהנהלת ליגת המכללות כבר הודיעו שהקבוצות, שהיו אמורות לקבל 600 מיליון דולר מהסכום הזה, ייאלצו להתחלק בסכום נמוך בהרבה, כ-225 מיליון דולר. בליגות המקצועיות, ה-NBA וה-MLB למשל, מדובר כבר בסכומים שמגיעים למיליארדי דולרים בשנה שהליגות עלולות להפסיד.
רודני פורט, אנליסט ספורט ופרופסור מאוניברסיטת מישיגן, מסביר: “זה הכרחי עבורם לחזור לשחק. לא יהיה שום תזרים כספי אחר זמין עבורם. אם אוהדים לא יכולים להגיע למשחקים, שידורי הטלוויזיה הם הדרך היחידה של הקבוצות להכניס כסף”, ומוסיף: “הכוונה המקורית של הליגות הייתה להמשיך לשחק ללא קהל כל עוד המצב מאפשר זאת, וכנראה שזה מה שיקרה אם נראה קאמבק בקרוב של הספורט. הקבוצות יפסידו כסף, אבל העובדה שהמשחקים ישודרו בטלוויזיה, תצמצם משמעותית את ההפסדים האלו”.
לי בורק הבהיר: “רשתות השידור מצפות לכמות מינימלית של משחקים חיים, ואם זה לא יקרה, הן ידרשו פיצוי כלשהו. זה יכול להיות כסף, זה יכול להיות זכויות שידור עתידיות, זה יכול להיות ההארכה של ההסכם הקיים. הדבר העיקרי שרשתות הספורט מציעות הוא משחקים בשידור חי, וזה חושף אותן להפסדים עצומים”.
“הליגות המקצועניות יעשו הכל על מנת לא לבטל את העונה. מדובר גם על ביטול של משחקי הפלייאוף. זאת מכה כספית אדירה, הם יעשו כל שביכולתן כדי להציל את העונה”..
אך מנגד, מגיעה דעתו של פרופסור ריצ’ארד שיהאן, שטוען שעל פי הנתונים של התפשטות וירוס הקורונה, הליגות פשוט לא יכולות לחזור לפעילות בקיץ הקרוב: “קחו את ה-NBA לדוגמא. יש לך בליגה 30 קבוצות, 15 שחקנים הקבוצה. אז בוא נגיד לצורך הדיון שיש לנו 450 שחקנים ועוד 450 חברי צוות, אנשי הנהלה, צלמים, שופטים, וכל מי שאחראי על מה שקורה מסביב בזמן המשחקים. בוא נגיד שיש לנו 1,000 אנשים”.
מתוך אותם 1,000, יש כאמור 450 שחקנים, האתלטים הכי טובים בעולם. הם כנראה יכולים לעלות ולשחק. הציפייה שלי היא שרובם המוחלט לא יהיה חולה, ולא ייתקל בבעיות. הם בקבוצת גיל טובה והם בשיא הבריאות. אם הייתי צריך לקחת החלטה מוסרית בנוגע אליהם, לא הייתה לי בעיה”.
“אבל אז יש לנו את שאר 500 האנשים. השופטים, הצוות המקצועי, אנשי המזכירות. על פי הסטטיסטיקה שאומרת ש-1% מהאנשים שנתקלו בווירוס ימותו, אנחנו יכולים לצפות לחמישה אנשים שימותו בעקבות ההחלטה לחזור לשחק. האם אתם רוצים לקחת את ההחלטה הזאת? זאת השאלה המוסרית שצריכה להישאל”.