בפסיקה תקדימית, בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע היום (שני) כי רובן ראיוס, מכבי חיפה וחברת הביטוח כלל יפצו את רפי דהן ביותר מארבעה מיליון שקלים, כך נודע לראשונה ל-ONE. הסכום המדויק הוא 4,067,209 שקלים ואת רפי דהן ייצג עו”ד יוסי גייר.
כזכור, דהן תבע במרץ 2015 את השחקן והמועדון מהכרמל לאחר ששנה קודם לכן במהלך המשחק בליגת העל בין מכבי חיפה לבין בני יהודה באצטדיון קריית אליעזר, בדקה ה־84, בעת שבני יהודה הובילה 1:2, גלש ראיוס בפראות לכיוונו של דהן ופגע בו בעוצמה רבה.
דהן פונה לבית החולים רמב"ם בחיפה כשהוא סובל מכאבים קשים ומצוי תחת השפעת משככי כאבים. בבדיקה אובחנה פגיעה רב רצועתית בברך וכן פגיעה משמעותית במיניסקוס. דהן עבר שני ניתוחים ובהמשך שיקום ממושך, מומחה קבע לו נכות צמיתה של 28 אחוז ולמעשה נאלץ השחקן לפרוש ממשחק פעיל בגיל 25 בלבד.
“פעולה חריגה שנעשתה באופן מכוון”
השופטת ארנה לוי קבעה כי הפגיעה הייתה מכוונת ואימצה את עדותו של שופט המשחק שי שטרית. על העבירה עצמה נכתב: “מדובר בפעולה חריגה שנעשתה באופן מכוון, או לכל הפחות מתוך מודעות מלאה לסיכון ואדישות לתוצאה הצפויה, ולא בשגגה אגב ניסיון השתלטות על הכדור. ראשית, הלך רוחו של הנתבע במהלך המשחק עד האירוע, כעסו, עצבנותו ותסכולו ההולכים וגוברים, במיוחד כלפי התובע, כפי שפורט בהרחבה לעיל. אלו מעידים על היסוד הנפשי בו שרוי היה התובע”.
“שנית, הדקות והשניות לפני האירוע, אשר כפי הנראה הגבירו את כעסו ותסכולו של הנתבע עוד יותר, כישלונו להבקיע לשער בני יהודה, ואז, סיכול נוסף של מהלך שהנתבע החל בו, כאשר שחקן קבוצתו איבד הכדור והתובע הוא זה שהחל להשתלט עליו. זהו "הזץ האחרון", ה"מכה" האחרונה שגרמה להתלקחותו, כפי שתיאר זאת מר שטרית”.
“שלישית, התאוצה וההסתערות שהחל בה הנתבע ממרחק 15 מטרים, מיד לאחר שראה את התובע מתחיל להשתלט על הכדור, שתוארה על ידי מר שטרית כריצת "אמוק", במטרה "להרוג" וללא קשר לרמת שליטתו של התובע בכדור, שהרי התובע עדיין לא סיים את ההשתלטות”.
“רביעית, אופן התיקול – שתי רגליים באוויר המכוונות ופשוטות לכוון רגלו של התובע, כאשר הכדור היה כל העת על הדשא. לא הייתה לנתבע כל סיבה "לרחף" באוויר, ולכוון את רגליו, במיוחד רגלו השמאלית, לגובה כה רב. אופן בעיטתו הדהים את כל מי שראה את האירוע. יש לזכור כי מדובר בשחקן מקצועי, מנוסה ומיומן, שחקן ששיחק בקבוצות מקצועיות בספרד וביוון וברמה הגבוהה ביותר בישראל. שחקן כה מקצועי ומיומן יודע מהי המשמעות של בעיטה עם שתי סוליות הנעלים (נעלי פקקים) ומהי המשמעות של בעיטה מעל מגני השוק. לא סביר כי שחקן כה מיומן בסך הכל "פספס" כדור באופן כזה ולא סביר כי כאשר בעט בגובה כזה בעוצמה כה רבה עם שתי רגליו תכנן למעשה לבעוט בכדור שהיה על כר הדשא כל העת. שחקן כזה יודע כי תוצאותיה של בעיטה כזו עשויות להיות קשות ביותר, כמו חבטה בעזרת חפץ קשה וחד”.
“חמישית, עוצמת התיקול, אופיו וחריגותו לא עולים בקנה אחד ואינם מתיישבים עם מיקום ביצועו: התובע לא היה במקום בו יכול היה לסכן את שערה של מכבי חיפה, הוא גם לא היה בהתקפה מתפרצת. התובע היה בין קו האמצע לבין שער בני יהודה, בניסיון להשתלט על הכדור ולהרחיקו משער בני יהודה, רחוק מאד משער מכבי חיפה. ביצוע תיקול כה עוצמתי וחריג במיקום זה תמוה ומעורר סימני שאלה באופן מיוחד”.
“קשה להעריך מה היה עתידו של התובע”
עוד נכתב בין היתר: “מספר סוגיות מתעוררות בכל הנוגע לחישוב הפסדי ההשתכרות של התובע בעבר ובעתיד. תחילה, שאלת הפגיעה התפקודית ויכולתו של התובע לשוב למקצועו כשחקן כדורגל. מומחה בית המשפט קבע בחוות דעתו כי התובע מוגבל בביצוע פעולות פיסיות מאומצות עם עומס רב על הברך כולל עיסוק בכדורגל או ספורט עם ריצה, ומכאן המסקנה כי התובע לא יכול היה ולא יוכל בעתיד לשוב ולשחק כדורגל מקצועני”.
“מן הצד השני, קשה להעריך מה היה עתידו של התובע אף בעונה שלאחר פציעתו, 2014/15, לא הובאה אינדיקציה כי מכבי ת”א הייתה צפויה לממש את האופציה וגם לא הובא עד כלשהו מטעם מכבי ת”א להעיד על כוונותיה של זו או מהו אחוז השחקנים כדוגמת התובע אשר ממומשת לגביהם אופציה, במיוחד לאחר שהושאלו לקבוצה אחרת”.
“התובע ציין בתצהירו כי כשבועיים לאחר הניתוח הראשון החל טיפולי פיזיותרפיה ושיקום אצל מי שמתמחה בפגיעות של כדורגלנים. הוא נסע ארבע פעמים בשבוע מאור עקיבא לתל אביב והרצליה קרוב לשנה. הוא מעריך כי הוציא עבור טיפולים אלו בין 600 ל-800 ש”ח בשבוע, סך הכול כ-20 אלף ש”ח. הנתבעים טוענים בסיכומיהם כי הוצאותיו הרפואיות של התובע מכוסות בהתאם לחוק בריאות ממלכתי, ובמקרה זה על ידי המוסד לביטוח לאומי”
“התובע מפנה לתסכול ולחוסר האונים הנלווים לכאב הפיזי, כאשר הושלם באופן מקודם, לא הוגן ומכוער מהפסגה אליה שאף והגיע. עוד ציין התובע את התנערות הנתבעת ממנו, ההתנכלות וההקנטות המרושעות מצד אוהדיה. הנתבעים טוענים כי אין מקום לפצות בראש נזק זה בסכום העולה על כפל הפיצוי המגיע לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. בשים לב לטענות הצדדים, לנסיבות האירוע וטיב הפגיעה, אני מעמידה את סכום הפיצוי בראש נזק זה על 260 אלף ש”ח נכון להיום, כולל ריבית”.
“התובע עותר לראשונה בסיכומיו לחייב את הנתבעים גם בפיצויים עונשיים, כאשר סכום זה, לטענתו, אמור להיות משולם לו במלואו ואין לזקוף אותו כתשלום בגין נזקיו בהתאם לחוק הביטוח הלאומי. הנתבעים טוענים כי התובע מנוע מלטעון לפיצויים בראש נזק זה משלא שילם אגרה כדין בגינו. לגוף העניין, טוענים הנתבעים, ניתן לחייב בפיצויים עונשיים רק במקרים בהם מדובר באשם ברמה גבוהה ובפגיעה קשה במיוחד, בהתאם לרציונליים של עונש והרתעה, וזהו לא המקרה שלפנינו”.
“סכום נזקי התובע עומד על 4,067,209 ש”ח. המוסד שילם וישלם לתובע, כאמור, סכום העולה על סכום הנזק. בהתאם לסעיף 330(א) לחוק הביטוח הלאומי, המוסד זכאי לתשלום 75% מהנזק – סכום של 3,050,407 ש”ח והתובע זכאי לפיצוי בשיעור 25% מהנזק – סכום של 1,016,802 ש”ח. לסכומים אלו יצטרפו שכ”ט עו”ד בשיעור 23% כולל מע”מ והוצאות המשפט של שני התובעים. כל הסכומים ישולמו לתובעים על ידי הנתבעים בתוך 30 ימים ולאחר מכן יישאו הפרשי הצמדה וריבית”.
במכבי חיפה הבהירו לכתבנו דורון בן דור כי התיק מנוהל על ידי חברת הביטוח של המועדון, גם בהיבט המשפטי.
תגובת יוסי גייר: “עדכנתי את רפי על הפסיקה והוא הביע את שביעות רצונו מפסק הדין שמהולה בכאב וצער על כך שנאלץ לפרוש מכדורגל. מדובר בפסק דין חשוב ומעמיק אשר קובע בזהירות רבה את סטנדרט ההתנהגות והזהירות בשדה הספורט”.