שופטי ליגת העל מתכוונים לדרוש הכנסה של מצלמות נוספות למשחקי ליגת העל, כפי שפורסם ב-ONE, בעקבות הביקורות הרבות שהועלו בימים האחרונים לאחר משחקי המחזור. כזכור, מספר אירועים גבוליים מאוד התרחשו, ביניהם פנדל למכבי ת”א ושער שנפסל באותו המשחק, פנדל להפועל באר שבע מול בני יהודה ואף שער להפועל רעננה שלא אושר.
השופטים בעצמם מבקרים את הנושא וחושפים תמונת מצב עגומה במיוחד, לפיה בחלק מהמשחקים העונה, הם בעצם מקבלים רק ארבע מצלמות, אולם שתיים מהן כלל לא רלוונטיות למהלך שעל הדשא ולכן, כפי שפורסם ב-ONE, במרבית המקרים יש להם רק שתי זוויות מהן הם צריכים להסיק האם שופט המשחק טעה או צדק.
קחו לדוגמה את חלוקת המצלמות השבוע – במשחק בין בני יהודה להפועל רעננה בבלומפילד יהיו בין 4 ל-6 מצלמות. מהן שתי המצלמות הנוספות שהופכות מ-4 ל-6, אם בכלל? מדובר במצלמות אצבע, שנמצאות בתוך השערים. שתי המצלמות האלה כלל לא רלוונטיות לשופט המסך ולא נעשה בהן שימוש ב-VAR למעט אירועים חריגים במיוחד אך השופטים מתלוננים כי מדובר במצלמות עם איכות ירודה מאוד אשר הופכת את השימוש בהן לבלתי אפשרי גם כך. כאן צריך לציין, מספר המצלמות הוא נגזרת של הסכם זכויות השידור.
עניין 4-6 מצלמות מתקיים גם במשחק בין נס ציונה להפועל חיפה במושבה. במשחק בין מכבי נתניה לעירוני ק”ש יהיו 6 מצלמות בוודאות, אך כאמור, 2 מהן סתמיות ולא מסייעות לשופטים. בשלושה מגרשים יהיו 8 מצלמות – במשחקים בין הפועל כפ”ס להפועל ב”ש, בין בית”ר ירושלים להפועל חדרה ובין מכבי חיפה למ.ס. אשדוד. גם כאן צריך לציין, מדובר למעשה ב-6 מצלמות שפיטות, כך שמבחינת זוויות שיקבלו בחדר ה-VAR, במקרה הטוב יהיו 3 זוויות. רק במשחק המרכזי בין הפועל ת”א למכבי ת”א יהיו 12 מצלמות.
אבל מספר המצלמות הוא לא הנושא המרכזי, אלא גם איכות הצילום. “תיקחו את סוף השבוע האחרון. הצילום באיכות נמוכה, מסתכלים על התמונות שהשופטים היו צריכים לנתח במשחקים של מכבי ת”א, רעננה וב”ש, ובאמת שעד לרגע זה אם תתקבל ההחלטה ההפוכה, אף אחד לא יכול להגיד שהיא נכונה או לא נכונה. פשוט לא מבינים כלום מהצילום, הוא לא חד משמעי. נדרוש מאיגוד השופטים לפעול מול המנהלת ולא רק להכניס יותר מצלמות, אלא גם לדאוג שאיכות הצילום תעלה, אחרת אנחנו פשוט נכנסים למעגל שאף אחד לא ייצא ממנו טוב. יהיו עוד הרבה טעויות VAR, טעויות שאפשר למנוע עם הסטנדרט יהיה גבוה יותר”.
צריך לציין, השופטים לא בורחים מביקורת עצמית. אחד מהם סיפר ל-ONE כי “יש הרבה טעויות אנוש, טעויות שלנו וברור שאנחנו לפני הכל צריכים להשתפר. יש דברים שגם VAR לא אמור לתקן. אירועים שבכלל לא צריכים להגיע לשיפוט VAR כי מדובר בטעויות של השופטים וצריך לקחת אחריות על זה. יחד עם זאת, נושא המצלמות והצילום הוא נושא שמטריד את כולנו ומישהו חייב לפעול על מנת לשפר אותו, אחרת נחזור לאותן הנקודות שוב ושוב”.
בנוסף, מצביעים השופטים על מצב שבו “משחקים 6 ו-7” כמו שהם מכונים, המשחקים של הקבוצות הקטנות, הם אלה שבאופן תמידי יקבלו סיקור של 4 מצלמות בלבד. “באופן ברור, הקטנות ייענשו יותר וישלמו את המחיר. שימו לב מי מתלוננות יותר – ק”ש ורעננה, ובצדק, הן באופן עקבי נדפקות. השבוע נגזל להם שער חוקי למשל. אבל כששופט ה-VAR מסתכל על התמונה שהוא מקבל, אי אפשר להאשים אותו כשהוא לא יכול להגיע ב-100% שבוצעה פה טעות של שופט המשחק. עם מספר מצלמות נמוך ואיכות צילום ירודה, אנחנו נישאר תקועים במקום ונפגר מאחורי ליגות אחרות בהן יש VAR, פיגור עצום”.
תגובת מנהלת הליגות: “לא ננהל את הדיון מול השופטים באמצעי התקשורת. לצד דיונים שוטפים המתקיימים מעת לעת בין המנהלת להנהלת איגוד השופטים, יו"ר המנהלת, ארז כלפון, זימן את השופטים וראשי המועדונים למפגש משותף שבו יוכלו כל הצדדים לקיים דיון בנושאים השוטפים”.