אחרי שהמנהל המקצועי וילי רוטנשטיינר שטח את משנתו בנושא פיתוח של משחק הגנה אזורי, מאמן נבחרת ישראל אנדי הרצוג דיבר היום (שישי) הכנס המאמנים השנתי שנערך באצטדיון סמי עופר, כאשר שוחח עם רוטנשטיינר בפאנל מיוחד על הבמה וניתח את מסקנותיו מקמפיין מוקדמות יורו 2020 בין היתר מה לא עבד טוב בנבחרת.
הרצוג אמר: “הכדורגל משתנה כל הזמן ובעשור האחרון הוא השתנה הרבה. יש לנו כמאמנים הרבה רעיונות איך להתפתח ממשחק למשחק וצריך להמשיך להשתפר. אני שמח להיות כאן. בהתחלה היה לי קצת קשה כי לא הכרתי מספיק שחקנים, אבל היה לי מאוד חשוב להטמיע מיידית את הפילוסופיה שלי והעקרונות שלי. מבחינתי אני רוצה לראות קבוצה פעילה. אולי זה משוגע, אבל אני לא רוצה שהנבחרת שלי תגיב למה שקורה אלא תשחק את הסגנון שלה. כשאתה מגיב, אתה לא באמת מצליח”.
התאקלמותו בישראל: “אני מרגיש טוב מאוד פה, זו מדינה נפלאה. יש דברים טובים וכמאמן רואים לפעמים דברים שאתה לא רוצה לראות מהנבחרת הלאומית. בדרך כלל אין לי זמן לדבר עם השחקנים ולאמן אותם, אבל לאחרונה הייתה לנו תקופת הכנה טובה וחשבתי שמול צפון מקדוניה יהיו לנו ביצועים טובים אבל זה לא קרה”.
הסגל שעומד לרשותו: “לשחקנים הישראלים יש איכות טכנית ומיומנויות, אבל צריך להשתפר ברמת האינטנסיביות של המשחק. 90 דקות ברמה הלאומית צריך לעשות מעבר בין הגנה להתקפה להגנה כל המשחק. צריך להיות ממוקד. אנחנו רק מגיבים ולא רואים סיטואציות מסוכנות לפני שהן מתפתחות. גם אם אתה מתעכב שתיים שלוש שניות בתגובה שלך, אתה חוטף שערים”.
שינוי משחק ההגנה: “כשהגעתי לכאן תמיד שיחקתי עם קו אחורי של ארבעה אבל כשראיתי משחק של הנבחרת המחשבה שלי הייתה שיש לנבחרת כמה שחקנים שהם חזקים באגף אבל לא חזקים מבחינה הגנתית. לכן הלכתי על מערך של שלושה בלמים. זה עזר לנו לייצר הזדמנויות גם מקדימה, אבל אם רוצים להצליח צריך גם הגנה חזקה. צריך לעבוד על התפתחות המגנים והבלמים הצעירים, שצריכים להשתפר באחד על אחד עוד בנוער כי בנבחרת הלאומית זה כבר מאוחר מידי. מעבר לזה, אנחנו צריכים לתקוף כדור, ללחוץ ביחד, לא לוותר וללכת אחורה - וזה תהליך למידה. הגישה בלב של השחקן חשובה גם כן”.
הרצוג נתן כמה דוגמאות על משחקי הנבחרת מול סקוטלנד ופולין ודיבר על ההבדלים ביכולת: “במערך כמו שלנו משחק הלחץ הוא חשוב, צריך שכולם יקחו חלק בזה. כל מי שנמצא קרוב לכדור או נמצא לפניו צריך לתקוף כדור, אבל זו גם עבודה קבוצתית”.
רוטנשטיינר הצהיר כי: “בממוצע השערים שספגנו אי אפשר לעבור את המוקדמות ליורו” ושאל מהם עקרונות ההגנה של הרצוג, שהשיב: “הדבר העיקרי הוא לייצב את את הקו ההגנתי ולשמור על בלוק של 25 מטר בין הבלמים לחלוץ. רק כך נוכל לעשות לחץ של מאה אחוז על הכדור, אבל זה לא תמיד קל. צריכים להיות בכושר ובתיאום כי אחרת אין לזה סיכוי”.
הרצוג דיבר גם על חוסר ההצלחה במשחקים האחרונים והסביר את השינויים שעשה: “כשאמרו לי שנשחק נגד פולין אז לא הייתי בטוח לגבי המערך ההגנתי שלנו בהתחלה. אחרי המחצית הראשונה החלשה, במחצית השנייה עליתי עם שני בלמים במקום שלושה וזה הוכיח את עצמו כי שיחקנו טוב יותר. אחר כך, במשחק נגד צפון מקדוניה שיחקנו שוב עם שני בלמים אבל הייתה לנו בעיה מבחינת ניצול המצבים מבחינה התקפית וגם איבדנו הרבה כדורים קלים”.
שינוי דורות: “בעתיד נרצה להביא עוד דם טרי לנבחרת, חשוב לי בעתיד לשלב כמה שיותר שחקנים צעירים בתקווה שהם גם ישחקו יותר באירופה. נצטרך כמה שיותר שחקנים כאלה. לפעמים טאלב טואטחה לא היה כשיר ל-90 דקות, והיה לנו קשה למצוא מישהו יצירתי יכול לשחק בצד שמאל במקומו, עד שצירפנו את סאן מנחם שהולך ומשתפר לשמחתי. יש הרבה סוגיות שצריך להתעסק איתן תוך כדי העבודה”.
בנוסף, רוטנשטיינר החמיא למאמן וציין: “יש משהו בגישה שלך שמאוד מרשים אותי. אין לך אף שחקן בינלאומי בליגות הגדולות ביותר בטופ האירופאי, פרט למונס דאבור אבל הוא לא משחק. ומה שמרשים אותי זה שאני קיבלתי את התחושה שאתה נותן לשחקנים שלך הרגשה שהם איכותיים יותר מכל יריב ושבצד המנטאלי אתה אף פעם לא מדבר על נקודות החולשה שלהם. אני רוצה להודות לך על כך שאתה כאן”.