עונת 2019/20 בליגות הכדורגל והכדורסל נמצאת בראשיתה ובמשטרת ישראל נערכו במרץ לעונה החדשה. מעבר לפתיחת אצטדיון בלומפילד שמעסיקה את השוטרים, במשטרה שבעי רצון מהירידה בנתוני האלימות במגרשים ומעוניינים להביא לתיקוני חקיקה שיובילו לשינוי דרמטי בדרך שבה ייענשו האוהדים המתפרעים ומי שיקראו קריאות גזעניות במגרשים. מדובר בשינוי גישה מצידה של המשטרה ובמהפכה של ממש באופן הטיפול באוהדים, שממילא עובר שינוי תפישתי בשנים האחרונות עם הקמתה של היחידה למאבק בעבירות אלימות בספורט.
מאחורי המהפכה הזו עומד תת-ניצב מוריס חן, שמונה בחודש אפריל האחרון לראש חטיבת האבטחה במשטרה, תחתיה עובדת היחידה למניעת עבירות אלימות בספורט, שתפתח את עונתה השלישית כמדור שנמצא תחת פיקודו של סגן-ניצב ירון ארם. בשלושת החודשים האחרונים השניים החלו בסדרת פגישות עם גורמים רבים בספורט הישראלי, כולל ראשי מינהלת הליגות, איגוד הכדורסל, ההתאחדות לכדורגל, ראשי הקבוצות, דייני בתי הדין וחברות האבטחה - כל זאת על מנת לעזור לחולל שינוי באירועי הספורט בארץ ולהפוך אותם לאירוע תרבותי.
תת-ניצב חן, שאחראי על כל תחום האבטחה במשטרה, מקדיש שעות רבות לפגישות הללו היות והוא מכיר את הספורט הישראלי מקרוב כאוהד של בית”ר ירושלים. בעבר, אגב, הוא שירת כקצין בצה”ל בסיירת מטכ”ל ובחלוף השנים הגיע למשטרה, במדיה שירת עד לאחרונה כמפקד מרחב חברון. כל מי שפגש בו מעיד כי הוא מביא חשיבה אחרת, כאחד שמסתכל לכל גורם בגובה העיניים ומוכן לעבוד בהידברות אפילו עם אוהדי הכדורגל הקיצוניים ביותר, דבר שלא קרה קודם לכן.
עם כניסתו לתפקיד, תנ”צ מוריס חן היה מרוצה מנתוני היחידה, לפיהם עבירות האלימות פחתו בעונה החולפת בעיקר במגרשי הכדורגל וכמות התיקים הפליליים ירדה מ-255 תיקים פליליים בעונת 2017/18 ל-194 תיקים בעונת 2018/19, אך יחד עם זאת הוא מנסה להתייחס לכל עבירה קלה כחמורה ורוצה להוביל לשינוי אמיתי בשטח גם בהמשך.
אחד מהנושאים הכי בוערים כעת הוא תופעת הגזענות שאותה מנסה למגר בעלי בית”ר ירושלים משה חוגג, כאשר רק לאחרונה נקבעה פגישה בינו לבין השר לביטחון פנים גלעד ארדן בתיווך המשטרה, ובה נכחו גם מוריס חן וירון ארם. השניים גיבו את משה חוגג והבטיחו לעזור לו במאבק, תוך שהציעו בין היתר לממן קמפיינים טלוויזיוניים נגד גזענות בשיתוף מינהלת הליגות בכדורגל ולפתוח בערוצי הידברות מול הקהלים על מנת להפחית את הקריאות הללו, כאשר במקביל האכיפה בנושא הזה גם תוגבר על ידי השוטרים והמאבטחים במגרשים.
כמו כן, המשטרה הבהירה כי תתמוך כלכלית בפיילוט עתידי של בית”ר ירושלים ליצירת כרטיסים חכמים לאוהדים, כאשר אלה יכילו צ’יפ מיוחד שיעביר מידע על זמן ההגעה של האוהדים לאזור אצטדיון טדי, על שעת הכניסה שלהם ליציע ומתי הם עוזבים את האצטדיון, זאת על מנת לייעל את פעילות המועדון ופעילות מערך האבטחה שיוכל לזהות מגמות שכאלה מראש ולהקל על האוהדים.
את העונה הקרובה המשטרה תפתח עם כ-50 אוהדים שמורחקים מהמגרשים, לתקופות זמן שונות כמובן. לאחרונה דנו במשטרה באשר לרמת הענישה של האוהדים שמבצעים עבירות פליליות במגרשים, במסגרת כנס שנערך עם תובעים מחוזיים, עורכי דין ודיינים מבתי הדין, ובו נציגי המשטרה הבהירו כי הם מעוניינים לבצע תיקון חקיקה בנושא הזה. לפי התוכנית, שתובא לשר לביטחון פנים הבא רק לאחר הבחירות לכנסת, במשטרה מעוניינים באפשרות של ענישה בהליך של הסדר מותנה לעבירות פליליות, כך שרשויות החוק יוכלו להטיל על אותם האוהדים קנסות של עד 29,200 שקל בנוסף לעונשי ההרחקה מהמגרשים, כל עוד אותם האוהדים יודו במעשיהם - ובכך הם גם יימנעו מרישום פלילי.
מדובר למעשה בשינוי כיוון מבחינת המשטרה, שלא מעוניינת בהליכים פליליים בבתי המשפט אלא פונה יותר לתחום של הליכים אזרחיים מול האוהדים שייעצרו. זאת מתוך הנחה שקנסות של אלפי שקלים יהוו פגיעה משמעותית בכיס של האוהד, כך שהוא יחשוב פעמיים אם לבצע עבירה פלילית במגרשים. “זה יוריד את כמות התיקים מהפרקליטות ומבתי המשפט וזה יהיה הכי אפקטיבי במלחמה בגזענות”, אמרו גורמים במשטרה.
עוד תיקון חקיקה שתנ”צ מוריס חן וסנ”צ ירון ארם מעוניינים להעביר נוגע לסדרנים שיעבדו במגרשים. מעבר לרצון שלהם לצמצם את כוח האבטחה במשחקים, בכוונתם להכניס יותר מאבטחים צעירים למשחקי הכדורגל והכדורסל בארץ. על פי נתוני המשטרה, עלויות האבטחה במגרשי הכדורגל בשנה האחרונה הגיעו עד ל-33 מיליון שקלים והקבוצות התלוננו כי חלק נכבד מהמאבטחים הם אנשים מבוגרים שעובדים לצורך השלמת הכנסה.
לפיכך, במשטרה העלו את הרעיון בקרב גורמים בלשכת ראש הממשלה, במסגרת דיונים שעסקו ברגולציה בתחום האבטחה במדינה. במשטרה מעוניינים להיעזר ב-2,000 החיילים שמשרתים בצה”ל כמאבטחים וכשומרי מתקנים, על מנת שאלה יצטרפו לכוחות האבטחה ביציעים באירועי הספורט. לאחרונה התקיים מפגש מיוחד עם שלטונות הצבא, במהלכו אושר עקרונית לאותם המאבטחים, שמשרתים בתנאים של שבוע בבסיס ושבוע בבית, לעבוד באבטחה אזרחית כך שניתן יהיה להשתמש בהם בשבוע שבו הם לא על מדים. כל זאת כמובן יהיה נתון לבחירתם של המאבטחים, שייהנו מהכנסה נוספת בזמנם הפנוי אם רק יסכימו לכך.
אלא שבנקודה זו במשטרה נתקלו בבעיה, משום שהחוק להחזקת כלי ירי אזרחי לא מאפשר למאבטח לשאת נשק כל עוד הוא מתחת לגיל 21 כך שהוא מוגבל רק לאירועי ספורט ועלה ספק האם זה ישתלם לו להגיע לעבודה הזו. בנוסף לזה, הם גילו כי חוק הספורט לא מאפשר להכליל באירועי ספורט מאבטחים שגילם הוא מתחת לגיל 20. מדובר במצב די אבסורדי, הרי שהצבא נותן נשק למאבטחי מתקנים כבר בגיל 18, ולכן במשטרה יצטרכו להסדיר בתיקון בחוק את האפשרות להחריג חיילים מהאיסורים הללו, על מנת שאלה יוכלו לשמש גם כמאבטחים במשחקים. כל המהלך הזה נוצר כדי לשפר בצורה דרמטית את איכות כוח האדם בחברות האבטחה ותהליכים שכאלה כמובן עשויים לקחת זמן, אך במשטרה פועלים במרץ כדי להוביל לשינוי מהיר בנושא עוד בעונה הקרובה.
בתוך כך, בתקופה האחרונה במשטרה ניסו ליישר קו בין כל המחוזות באשר לטיפול באוהדים. השוטרים בשטח שמעו הסברים על אופי ההתנהלות של האוהדים וקיבלו הנחיות לפעול בנחישות ובסבלנות, כאשר לראשונה שוטרים מהדרג הבכיר ליוו צעדות של אוהדים למשחקים טעונים ולמדו את הנושא מקרוב כדי להימנע מחיכוך מיותר ושימוש מוגזם בכוחות שיטור.
בימים האחרונים במשטרה עסקו גם בסוגיית פתיחת אצטדיון בלומפילד, שייחנך הערב (ראשון) לראשונה מאז עבר את השיפוץ המאסיבי שלו. אנשי היחידה המשטרתית למניעת אלימות בספורט ערכו סיורים באצטדיון ובסביבתו, וקבעו כי לשני המשחקים הראשונים יורשו להיכנס עד 14 אלף צופים משום שהאזור לא יכול לטענתם להכיל כל כך הרבה אנשים והדבר ייבחן מחדש שוב לאחר משחקה של בני יהודה באצטדיון.