עדי פנגר
|
כמה זרים אפריקאים הצליחו בליגת העל בשנים האחרונות? לא הרבה. טוני וואקמה, ג'ון אוגו, עלי מוחמד, איסמעילה סורו, הם דוגמאות בודדות לכאלה שכן היו והנם סיפור הצלחה, אך הם היוצא מן הכלל שאינו מעיד על הכלל. על כל סיפור הצלחה כזה ישנם עשרות מקרים של כישלון עם הזרים מהיבשת השחורה או לפחות אי הצלחה.
כדי לצמצם את הפגיעה הכלכלית בהן, בשנים האחרונות החלו קבוצות בליגת העל לנסות לרכוש או להשאיל את השחקנים ישירות מהליגות והאקדמיות השונות ברחבי אפריקה. היתרון במקרים כאלה הוא עלויות כמעט אפסיות בטח כשמדובר בהשאלה. מן העבר השני, ישנם חסרונות משמעותיים כמו קשיי התאקלמות, שפה והתמודדות עם סגנון משחק שונה.
"סקאוט בשקל" מציע פתרון אפשרי אשר מטרתו למזער את החסרונות הללו ובכל זאת לשמור על עלויות לא גבוהות. הפתרון הוא לחפש בליגות הקטנות של אירופה כמו ליטא, אסטוניה, לטביה, פינלנד ובולגריה שמלאות גם הן בשחקנים אפריקאים. הערך המוסף במקרים כאלה הוא שהשחקנים הצעירים עושים את הסטאז' במירכאות ומתמודדים עם המגבלות בליגות שהן לא הליגה הישראלית. בנוסף, התקופה בליגה אירופאית מאפשרת לאמוד באופן טוב יותר את יכולות השחקן בליגה שהיא לא הליגה בה הוא גדל.