הסוגיה המשפטית בנוגע לחובות בחו"ל של "הראל אחזקות", חברת הניהול הקודמת של הפועל תל אביב לפני הפירוק, מעסיקה כמובן את "הפועל ת"א החדשה" בשנתיים וחצי האחרונות, כפי שהיה ניתן לשמוע אפילו במסיבת העיתונאים האחרונה, בה הוצג המאמן החדש ניסו אביטן. ובעוד לא מעט אנשים רואים בה עננה כבדה שמרחפת מעל המועדון האדום, יש גם מי שחושב שמדובר בענן חולף.
כזכור, לאחר הפירוק בינואר 2017, עם כניסת קבוצת הניהול ניסנוב-תושב-גרינברג למתחם חודורוב, המנהלים המיוחדים עו"ד שאול קוטלר ורו"ח חן ברדיצ'ב פרטו כי סכומי התביעות בחו"ל גבוהים מ-20 מיליון שקלים, כאשר מדובר היה בשחקנים ששיחקו באותה העת בקבוצה ומועדונים אירופיים להם האדומים חייבים כספים לכאורה.
מאז הפירוק, מי שמטפל בסוגיה הוא עו"ד יוסי גייר, אותו הפועל ת"א שכרה כדי לייצג אותה מול פיפ"א ו-CAS בתביעות השונות לאחר שכבר עשה זאת במשך שנים רבות עבור מועדונים כאלה ואחרים מול אותם גופים וכן מול FIBA בכדורסל.
לאחרונה, הנושא עלה לכותרות בהקשר לתביעה שהגיש אבדג'י, כשבית הדין המשמעתי של פיפ"א החליט כי האדומים צריכים לשלם לו כ-3 מיליון שקלים ולא, יורדו להם 6 נקודות בפועל וייאסר עליהם להעביר שחקנים זרים במשך שני חלונות העברות, פסק דין שנדחה כעת בשל טענות של הפועל כי לא ייודעו על כך מראש ולא הגיבו לפי ההחלטה. כמו כן, נקבע לאחרונה גם כי הפועל ת"א צריכה לשלם כ-300 אלף יורו ללוקאס וינטרה והרשימה עוד ארוכה.
"נשלח מכתב מפיפ"א להתאחדות ובגלל איזו בעיה טכנית לא הגיע להפועל ת"א ולכן אנחנו לא טיפלנו בו, כשזה קרה פיפ"א רצתה לשים לזה סטופ והענישה, מבלי לדעת", הסביר עו"ד גייר בראיון ל-ONE. כדי לקבל תמונת מצב עדכנית בנושא שמדיר שינה מעיניהם של לא מעט אוהדים וכמובן של בעלי הפועל ת"א, גם אם בטוחים שלא מדובר בחוב שלהם וכך הם טוענים, שוחחנו עם עו"ד גייר במשרדו, ZAG-S&W זיסמן, אהרוני, גייר ושות', על התביעות השונות שיש לאדומים, התקדים עליו המועדון מסתמך, הפעולות שכבר נעשו והערכותיו לגבי העתיד.
"מצב החובות של הפועל ת"א בחו"ל לא קריטי, גם ביחס למה שהיה נראה קריטי לפני חודשיים או שלושה עם ההחלטה על סנקציית הפחתת שש הנקודות בעניין אבדג'י", אמר גייר. "עשינו מה שעשינו בעניין הזה כדי לבוא ולבטל את ההחלטה כדי שהיא תידון מחדש. היו שם כל מני גורמים בהחלטה של פיפ"א, אבל לגופו של עניין יש לנו טענות טובות בכל מה שקשור לחובות אליו וגם לאנשים אחרים.
"אני רוצה להבהיר שאין לנו טענות לגבי מה שנקבע באותם פסקי דין, אלא הטענות מתמקדות בכך שפיפ"א לא יכולה לבוא ולנהל הליכים משמעתיים כנגד קבוצת הפועל ת"א לאור העובדה שיש הליך פירוק. במסגרת ההליך מי שדן בעניין זה בית המשפט המחוזי בת"א. העיקרון שיש בימ"ש אחד שדן בחובות של גוף שנכנס לפירוק וחייב כסף לאנשים שונים, הוא לא ישראלי, אלא חל גם בשווייץ ובעוד מדינות אחרות באירופה, אם לא בכולן. הוא עיקרון שלטענתנו הוא צריך לחול גם לפני תהליכים בפיפ"א".
לפי מה שאתה אומר, הקביעה שפיפ"א לא מתחשבת בדין הישראלי או רואה בהפועל ת"א אותו מועדון בדיוק, ולא חדש בעצם, היא לא נכונה?
"לא יודע מי קבע אמירה כזאת גורפת, אבל היא בוודאי לא נכונה. בהרבה מקרים פיפ"א כן מתחשבת בדין הישראלי וכשאנחנו מדברים על המקרה הספציפי הזה של מועדון בפירוק, עדיין לא היה מקרה כזה. אנחנו טוענים שפיפ"א לא מוסמכת לדון בכל מה שנוגע להפועל ת"א וחובות שלה לנושים. וגם אם היא חושבת וקבעה שהיא מוסמכת לדון, הדין שצריך לבוא ולחול הוא הישראלי ולפיו אין שום קדימות, וזו בעיה נוספת שצריכים להיות ערים לה, והיא שפיפ"א דנה ומטפלת רק בחובות של שחקנים זרים בעוד שהיא לא מטפלת בחובות של ספקים ולא בשחקנים ישראלים. כדורגלן ישראלי לא יכול לפנות לפיפ"א”.
"לכן, בין היתר, אנחנו טוענים שלא יכול להיות מצב שבו שחקנים שהפועל ת"א נותרה חייבת להם כסף לא יוכלו לבוא ולפנות לפיפ"א, אלא רק זרים. במקרה כזה, שבו פיפ"א מתיימרת לתת מענה רק לזרים, יהיה בו משום העדפת נושים וזה נכון לגבי נושים שהם לא ספורטאים כמו ספקים, צוות ספורטיבי, שירותי כביסה, הסעה וכדומה. מי שצריך לתת את הדין הוא ביהמ"ש הישראלי ולתת מענה זהה לכולם".
לאיזה סכום באמת הפועל ת"א חשופה בחובות בחו"ל?
"אני יותר עוסק בעניין העקרוני. מי שמטפל בנושאים של גובה החובות זה יותר המפרק. חלק מהחובות התגבשו עוד לפני הליך הפירוק, רק שהעניין לא שולם. חלק מהחובות אנחנו טיפלנו בהם בתביעות שהוגשו לפני הפירוק והתבררו אחריו או תביעות שהוגשו לאחר הפירוק".
אילו תביעות כבר נסגרו?
"התביעה של קלאודיו בומבה כבר נסגרה, אני באמת לא זוכר את כל השמות. בומבה לדוגמה תבע 800-900 אלף יורו ונפסק לו חוב זעיר של 18 אלף יורו. הצלחנו לדחות את התביעה של דויד קלמן. בנוגע למספר נושים הפחתנו בצורה משמעותית את סכומי התביעה שלהם".
באיזה היקף צמצמתם את החובות בחו"ל מאז הפירוק?
"אני לא רוצה לתת תשובה לא רצינית, הנתונים נמצאים אצל המפרק, אבל אני מניח שלפחות 30-40 אחוזים".
יש תביעות לדעתך שהפועל ת"א לא צריכה לשלם בכלל, בלי קשר למי שייך החוב?
"את כל הדברים צריך לשלם. גם אם אנחנו חושבים שפסק דין מסוים הוא לא נכון או לא צודק, אין מה לעשות בעניין הזה, החוב כבר התגבש ויש פס"ד חלוט וסופי וגם אם יש מי שחושב שהפועל קופחה, ההזדמנות לטעון כבר הייתה. נקודת המוצא היא שיש חוב, בסכום שנקבע בפיפ"א או ב-CAS. השאלה היא איך פורעים את החוב הזה והאם נותנים עדיפות לבומבה או לאבדג'י או לקייזרסלאוטרן או לשחקנים ישראלים".
מה עדיין על הפרק חוץ מווינטרה ואבדג'י לדוגמה?
"בנוגע לאבדג'י יש כבר פסק דין של CAS בעניין שלו, גם לגבי גבריאל דוס סנטוס. כל התביעות עדיין רלוונטיות, גם של בומבה. אי אפשר לבוא ולשלם לו סכום, רק כי הוא קטן, ולא לשלם למישהו אחר שאתה חייב לו כסף. לדוגמה הוא לא יכול לפנות לפיפ"א כבר כי הוא פנה ישר ל-CAS. המפרק, בשלב שיהיו לו כספים, יחלק את הכספים לפי הנחיות ביהמ"ש ומן הסתם יתן לבומבה את מה שמגיע לו לפי הדין הישראלי".
כמה באמת משמעותית התביעה של אבדג'י כתקדים לשאר התביעות?
"שופט אחד בפיפ"א לא מחייב את השופטים ובוודאי שהוא לא מחייב שופט בערכאות שמעליו. אני יוצא מנקודת הנחה שמה שייקבע באחד המקרים ישליך על כל יתר המקרים. מה שייקבע באבדג'י רוב הסיכויים שזה מה שיחול על המקרים האחרים".
היו שחקנים, בין היתר אבדג'י שהתחייב כביכול לא לתבוע גם עוד סכומים והיה איתו מתורגמן, שחתמו על גמר חשבון ועדיין תבעו. המסמך הזה לא שווה כלום חוץ מבישראל?
"במקרה של אבדג'י הוא טען במשפט שלא הסבירו לו את זה, אבל זה לנהל מחדש את המשפט. מה שעמד שם לרועץ להפועל ת"א הוא שלמרות שהם גמרו איתו את ההתקשרות, הם לא העבירו אותו לקבוצות אחרות אלא המשיכו להשאיל אותו כאילו הוא שחקן שלהם. הבורר באותו מקרה, שהחליט את מה שהחליט ואני חושב שהוא טעה, ראה את העובדה שהוא מושאל כתמיכה לכך שהוא עדיין שחקן של הפועל ת"א במסגרת ההסכם שיש להם וראה את גמר החשבון מתייחס לאותה חצי שנה שבה הוא שיחק בהפועל, מיולי עד ינואר. אחרי שנתיים שהוא רצה לחזור, זו הייתה בעיה שהוא כאילו חלק מהמועדון עדיין".
אתה רוצה מצב שפיפ"א מטילה סנקציות שוב לגבי תביעות שחקנים אחרים כמו וינטרה, דוס סנטוס, ניקוליץ', אנטאל?
"אני מניח שזה לא יגיע למצב הזה. סנקציות כנראה, זאת הערכה שלי, לא יוטלו. יש לנו טענות משפטיות די טובות".
מה לגבי החובות למועדונים כמו בוורן, קייזרסלאוטרן ות'ון, יש שוני?
"אותו דבר. החובות אליהם לא בסכומי עתק אבל לא צריך לשלם להם לפני שמשלמים לנושים אחרים".
לפי מה שאתה אומר, הפועל ת"א לא צריכה לשלם שום דבר.
"הפועל ת"א הנוכחית צריכה לשלם לכל מי שהתחייבה לו רק אחרי הפירוק בינואר 2017. כל ההתחייבויות והחובות שנוצרו והתגבשו לפני הפירוק – באחריות של המפרק והוא ישלם לכולם לפי מה שיהיה לו ולפי הדין בהעדפות מסוימות לעובדים ונותן פחות קדימות לגופים כמו קייזרסלאוטרן למשל".
החובות הללו יהיו רלוונטיים רק אחרי שקוטלר ימצה את הדין עם האשמים בפירוק ויכניס כסף לקופה? זה יקח כמה שנים.
"לא בהכרח. יכול להיות שפיפ"א תענה שהיא לא מטפלת בשלב הזה בשום אכיפה של חוב משום שהפועל ת"א בפירוק. יכול להיות שהיא תקבל את הטענה שלנו שאין לה סמכות לדון בכך אלא ביהמ"ש המחוזי בת"א ויכול להיות שהיא תקבל את הטענה שם אם היא תטפל בחובות היא צריכה להכריע לפי הדין הישראלי והוא קובע דין שווה לכולם – ישראלים, זרים, חברי צוות, ספקים וכדומה".
אם הפועל ת"א תחויב לשלם לשחקן, למועדון או לספק, אחרי שמיציתם את כל האפשרויות המשפטיות, גם זה ייחשב "העדפת נושים"?
"לא. אני לא רואה סיטואציה שבה פיפ"א מחליטה על הטלת סנקציות בחודשים הקרובים. אם יבוא מי שיבוא ויחליט שהוא רוצה להחליט שהוא משלם את הסכומים האלה, במקום המפרק, אם רומן אברמוביץ' נגיד יחליט לקנות את הפועל ויגיד שהחובות קטנים עליו ומה זה משנה מי צריך לשלם העיקר לתת את הכסף – אם הוא יגיע להסדר עם כולם זה לא יהיה העדפת נושים".
קראת בוודאי את דוח הפירוק, בנוגע לאיזה תביעות זיהית את הטעויות הגדולות ביותר של ההנהלות הקודמות בהפועל ת"א?
"אני לא רוצה להיכנס לזה. יש תביעה רצינית שהכין המפרק והוא עבד עליה קשה, הוא כתב הרבה יותר טוב ממה שאני יודע. הייתה אז התנהלות של אוהדים. הם יכולים להיות אנשי עסקים ואנשים רציניים ביום-יום, אבל ברגע שהם מגיעים לנהל את הקבוצה שהם אוהדים, הם פועלים קצת אחרת".
איך אתה מתרשם מהצורה שבה בעלי הפועל ת"א מתייחסים לסוגיה? מעבר לכך שהם משדרים עסקים כרגיל.
"את השאלה הזאת אתה צריך לשאול אותם. זו לא אדישות, זו עמדה משפטית שאני מסכים איתה. הם הבינו מצוין את הסיטואציה כשהם קנו את המועדון, אולי הם לא הבינו מה היקף החובות תחת מכבש של זמן".
אתה חושב שהם חוששים מהסנקציה של הורדת הנקודות? הם כבר הרגישו אותה על בשרם פעם אחת וירדו ליגה.
"הם לא מדברים איתי על הנושא הזה. קשה לי להאמין שתגיע תביעה חדשה, החלטות חדשות? אין הרבה תביעות שעדיין לא הוכרעו. אני לא ראיתי שום פחד. הם עושים כמיטב יכולתם בהתאם לאמצעים שיש להם".
בכל מקרה, העננה הזאת תמשיך לרחף מעל הפועל ת"א ואולי תמנע מהבעלים למכור את המועדון כי אין ספק שהנושא הזה מרתיע משקיעים פוטנציאליים.
"אני לא חושב. אם תהיה החלטה של פיפ"א שמקבלת את הטענות שלנו שהחוב הוא של המפרק או שביהמ"ש המחוזי יכריע ואין לי ספק שזה מה שהוא יקבע – אני מניח שבסיטואציה כזאת הדרך שלהם למכור את הזכויות על המועדון תהיה יותר קלה, אם הם ירצו לעשות את זה. אני לא שותף למו"מ כזה ואני באמת לא יודע".
אם תחויבו לשלם את החובות, אפשר יהיה להקציב לזה נתח מסוים מהתקציב לכמה שנים ולסגור את הנושא הזה סופית.
"כן, אבל במצב כזה אתה מנהל מו"מ עם עצמך. עוד לא ראיתי שמישהו מהנושים מוכן לבוא ולפרוס את החוב שלו וגם לא בטוח שהבעלים צריכים לקחת על עצמם את האחריות על דברים שנעשו בשנים שלפני שהם הגיעו למועדון".
אם נסתכל על מה שקרה למ.ס אשדוד בזמנו, הם היו חייבים כסף לקבוצה הניגרית של אפה אמברוז ופיפ"א כבר הורתה להתאחדות להוריד להם 6 נקודות, אבל הם מיהרו לשלם והסנקציה לא הופעלה. אתם מסתכמים על מצב כזה?
"זה יהיה אולי המצב אם יטילו את הסנקציה, אבל הסיפור של אשדוד הוא שונה לגמרי. ההבדל הוא שהפועל ת"א הייתה בפירוק ואשדוד לא. פיפ"א כבר קבעה שצריך להוריד לנו שש נקודות, אבל היא עשתה את זה לפני שהייתה מודעת לטענות שהעלנו".
יש תקדים של קבוצה בחו"ל שאתה מסתמך עליו בתביעות של הפועל?
"יש מאמר ארוך של שופט ב-CAS שבעצם תומך במה שאנחנו אומרים, במקרה של אלבסטה בספרד. אז נקבע שמי שמטפל בסיטואציות שאחרי פירוק זה אותו בית משפט של הפירוק ואי אפשר לתת יתרון לנושים מסוימים על פני נושים אחרים".
אותה אלבסטה, שנקלעה לפשיטת רגל באפריל 2011, הייתה חייבת למעלה מ-13 מיליון יורו ואותו מאמר מדבר על חובות שבית המשפט הספרדי הכריע לגביהם ולא פיפ"א או CAS. אגב, כחצי שנה לאחר המקרה, מי שגדל במועדון והפך להיות אחד השחקנים הספרדים הגדולים בהיסטוריה, אנדרס אינייסטה, תרם למועדון בזמנו 420 אלף יורו על מנת להציל את המועדון.
לסיכום, אתה אופטימי בנוגע לנושא החובות בחו"ל של הפועל ת"א?
"אני מעריך שהטענות המשפטיות שלנו יתקבלו. כל התהליך הזה יקח מספר חודשים. צריך להכריע בטענה שלנו, גם אם יקבלו אותה, כי את הטענות שלנו תקפנו מכמה כיוונים. אם לא תינתן החלטה לטובתנו אז נערער, אבל אני באמת לא מאמין שנגיע לזה".