רבות כבר דובר על ההצלחה של מכבי נתניה העונה מבחינת הכדורגל שהיא מציגה - שיטת המשחק המרשימה, התהליך שהיא עברה מתחילת העונה ועד לפלייאוף העליון ולגמר גביע המדינה, הגיבוש בין השחקנים, אבל לא מספיק דובר על החיבור המיוחד בין היהלומים לדת. חיבור לו שותפים השחקנים הדתיים יותר במכבי נתניה, וגם אלו שפחות, כולל המוסלמים והזרים הנוצרים, עליו אחראי סלובודאן דראפיץ' שהביא למכבי נתניה את הרב עמי פייקובסקי מבית"ר ירושלים – ולפיו מדובר ברכש משמעותי.
לאחר ההעפלה לגמר גביע המדינה השבוע, כאשר הקבוצה של דראפיץ' ושי ברדה ניצחה 0:1 את הפועל חדרה, נודע כי הרב פייקובסקי, שידוע כמקורבו של המאמן הישראלי-סרבי עוד מתקופתו בבירה, שהה בבית המלון בו התאכסנה הקבוצה לפני המשחק, ברך אותם, ביקש מהם לתרום צדקה וגם "קיים" את הבטחתו מלפני חודש אדר לגבי הצלחת הקבוצה, כמי שכבר ניבא את ההצלחות בשנים האחרונות.
"למה ליאו מסי מרים את הידיים ומסתכל למעלה אחרי שהוא כובש? הוא אומר תודה רבה", אמר דראפיץ' ל-ONE. "אנחנו מאמינים. אתה לא יכול לדעת מה זה אמונה של בן אדם, לפעמים זה אפילו להיכנס עם רגל ימין או שמאל למגרש ולפעמים דברים אחרים". כמו כן, המאמן התפנה לדבר גם על רוחניות, היכרותו עם הרב והחיבור האישי שלו ליהדות, המעורבות של שחקני מכבי נתניה, הגבולות שהציב, המוטיבציה והעזרה המנטלית וכן לגבי התקופה המשותפת בבית"ר.
"את עמי פייקובסקי אני מכיר עוד מבית"ר ירושלים, אני גם מכיר עוד רבנים ואנשים שרוצים להיות מסביב לכדורגל וגם נשרפתי מזה כמה פעמים כי רצו להשקיע כסף וכל מני דברים כאלה", אמר המאמן. "כשהכרתי אותו, ראיתי שזה בא מאהבה לכדורגל ורצון להכניס את הרוחניות לכדורגל. הייתי סקפטי בהתחלה. כשראיתי ששחקנים מניחים תפילין בבוקר, תורמים בקופות צדקה וזה מאוד חשוב להם, התחלתי לחשוב אחרת”.
"כשראיתי שלעמי יש אנרגיות מיוחדות וכשעומר אצילי, דן איינבינדר, איתי שכטר ואפילו קלאודמיר פריירה, שהוא בכלל לא יהודי, אבל גם אותו הרימו על הכתפיים ושרו ועשו אווירה טובה – אמרתי לעצמי שאני בכלל לא צריך מאמן מנטלי. בבית"ר הוא היה מביא פירות מיוחדים ב-700 שקל כל יום שישי, אשתו והוא היו קמים כל שישי ב-4 בבוקר וחותכים את זה יפה בשביל השחקנים. היה מגיע לשם, לא מדבר מילה על הדת, רק שר ורוקד איתם ועשה להם טוב. שאלתי את אצילי, שכטר, דובב גבאי ואחרים איך הם מרגישים איתו ואמרו כולם שכיף איתו, אז אמרתי לעצמי - יאללה".
איך הכל התחיל בנתניה בעצם?
"לנתניה הוא הגיע אחרי שבבית"ר סגרו לו את הדלת אחרי שאני עזבתי. לפעמים מאמן צריך לפתוח דלת. גם אייל סגל אמר בהתחלה 'מה עכשיו דת וכדורגל, זה לא הולך' ודיבר על סוגיית השבת. אבל כשנכנסתי לקבוצה הזאת ראיתי את ויקי כחלון, דודי טוויטו וגבי קניקובסקי שומרים שבת, יש הרבה שחקנים מאמינים, גם אביב אברהם".
מה השחקנים שומעים ממנו?
"עמי מדבר איתנו על שמחה, לא על איזה משהו בלתי צפוי כמו אם תניחו תפילין אז תנצחו. לא. מדבר על ללכת למלחמה עם שמחה, לא להיות עם ראש למטה, לפעמים אנחנו תורמים ומי שיודע לאן הכסף הזה הולך הראש שלך יתפוצץ כי זה הולך לאנשים שאין להם כלום. מדברים על אווירה טובה, על להיות ביחד, וכל עוד זה עוזר לקבוצה אז למה לא?”.
"מדי פעם הוא בא לפני משחקים ואומר לשחקנים אני מברך אתכם, לפעמים זה מה ששחקן צריך, את הברכה הזאת. כשאשתך מברכת אותך היא אומרת לך 'כפרה, שיהיה לך רק בהצלחה', הרב מברך וזה עושה הרגשה טובה ולכן אני ממשיך עם זה וכיף לי עם זה. עשו את זה גם בזמנו במכבי ת"א בכדורסל בזמנו. בחו"ל גם מתפללים ביחד, אז למה לא פה?".
הבנתי שלא מדובר רק בשחקנים היהודים והדתיים.
"עלי מוחמד התקשר אליי מחו"ל כשנולד לו ילד וביקש שהרב יברך את הילד שלו. עמי לקח את הטלפון, ברך אותו בניו יורק, הוא כל כך אוהב אותו. עלי נוצרי בכלל, מוחמד זבידאת הרב מת עליו, טים הויבך גם קופץ ושר שירים של דתיים".
זה לא היה עובד בכל קבוצה.
"אני חושב שזה אישי. יכול להיות שהוא לא מתאים לקבוצות אחרות, אבל הוא כל כך מתאים למנטליות שלנו. כל יום שלישי הוא בא אליי ואנחנו לומדים ביחד תורה. אני לא יודע לקרוא, קשה לי, והוא מלמד אותי מההתחלה. כשאני הולך עם הבן שלי ביום שישי לבית הכנסת, קשה לי תפילת שמונה עשרה אז הוא מלמד אותי, דרך זה אני לומד עברית. מאוד כיף לי, אני לא צריך להתבאס על זה. היה לנו פה איזה ניסיון להביא מאמן מנטלי ואחר כך לא המשכתי איתו, אמרתי לעצמי שיש לי את הרב שלנו והשחקנים כל כך אוהבים אותו. לא כל מאמן מנטלי יכול לעבוד בכל קבוצה אם אין חיבור בינו לבין השחקנים. כשיש חיבור כזה, אמרתי למה לא".
זה באמת נכון שהוא ניבא את המיקומים של מכבי נתניה בשנים האחרונות?
"כשאמרתי לו שחתמתי אז בנתניה, הוא אמר לי 'יאללה, בוא נצא להרפתקה'. איך שהתחילה העונה הוא רשם לי שמכבי נתניה במקום האחרון עם מינוס 9 נקודות ואת העונה היא תסיים במקום הראשון עם פלוס 9 נקודות. בסוף העונה אמרתי לו 'כבוד הרב, עשית טעות, אנחנו רק 8 נקודות פלוס', אז הוא אמר לי שנקודה אחת הלכה לקדוש ברוך הוא, וצחקנו על זה. לפני העונה השנייה חששתי והוא בא ואמר לי שנהיה בפלייאוף העליון ובאמת סיימנו באמת במקום החמישי. לפני תחילת העונה הזאת הרב רשם שנסיים במקום השני או השלישי וזה רשום עדיין אצל המנכ"ל ניב גולדשטיין. הוא לא נביא, אבל לפעמים הוא נותן לך הרגשה של מוטיבציה, שאתה שווה משהו. היינו בלחץ ופתאום הוא בא 'אל תדאגו, הכל יהיה בסדר, הכל יסתדר'.
"לפני שנכנס חודש אדר הוא אמר שזה שמחה והשמיים פתוחים, אמר לנו 'אתם רק תנצחו'. אמרנו לו שחצי גמר הגביע הוא אחרי 60 יום מההתחלה של חודש אדר. הוא הגיב שבשנה הזאת יש גם אדר ב', אז אין לכם מה לדאוג במשך 60 יום ופתאום אנחנו התחלנו לנצח (בין היתר ארבעה ניצחונות רצופים בליגת העל וכמובן הבטחת המקום בפלייאוף העליון, ההעפלה לחצי הגמר ולגמר הגביע, מ.ר). פחדנו תמיד על חצי הגמר בגלל התאריך 'מה יהיה, מתי זה יהיה?' והוא הרגיע אותנו כל פעם ואמר שזה ייצא בדיוק בסיום 60 הימים. בסוף ניצחנו ואמרתי יופי, זאת הייתה אמונה שאין לי איך להסביר. זה עושה לנו טוב וגם מפרסם את הרבי מלובביץ'".
איך אתה מתחבר לכל זה באופן אישי?
"מה שחב"ד עושים בעולם ומאפשרים ליהודים לעשות שבת בכל מקום, ובלי כסף, פתאום אנחנו נבוא לפה לארץ ונגיד להם שאנחנו לא צריכים אתכם? למה? כי אנחנו קרובים למשפחה ויש לנו פה בית. אבל בחו"ל כל אחד מחפש את עצמו. הבן שלי היה בסרביה שבעה חודשים, התקשרתי לרב בבית חב"ד שם ושילמנו לו כדי שיאכל שם בשר כשר. הם עושים כל כך טוב לאנשים. הבת שלי הייתה בארצות הברית 10 שנים ועשתה שם שבתות, הנכדים שלי היו בגנים של בית חב"ד, אני יודע כמה הם עזרו להם להתאקלם שם. קים רהב, אח של בן רהב, הוא היה אחד המשוגעים ב'לה פמיליה', הלך לבית חב"ד וחזר בתשובה ועכשיו הוא דתי, רב גדול".
יש דברים שאתם לא מסכימים לגביהם? שלא עוברים חלק?
"אנחנו יודעים שלפעמים הוא מדבר על לא לשחק בשבת ושזה פוגע באינטרסים בגלל ההתאחדות לכדורגל והטלוויזיה, אבל מאוד טוב לנו עם החיבור הזה. אם שחקנים היו אומרים שזה מפריע להם והייתי מרגיש בעצמי קצת חוסר נוחות, הייתי מוותר ושומר על הרב לעצמי ולשיעורים שלי. אנחנו לומדים רבע שעה-חצי שעה בסך הכל ביחד".
איך היה ביום של חצי הגמר, כמה הוא היה מעורב ביום שלכם?
"היינו צריכים ללמוד ביום של חצי הגמר, הזמנתי אותו אלינו למלון כי היה יום שלישי, אז הוא בא איתנו. זה לא היה מתוכנן בשביל המשחק, אמרתי לו תישאר פה ותבוא איתנו למשחק. עשינו שם שיעור תורה ויצאנו למשחק".
אתה מתייעץ איתו על כדורגל? איפה אתה מותח את הגבול?
"אני לא מתייעץ איתו על שום דבר מקצועי. לפעמים הוא מתקשר אליי ושואל אותי למה אתה עם ראש למטה? אני מסביר לו שיש לחץ, הוא אומר לי תמיד 'די כבר, תרקוד, צריך שמחה', מספר לי סיפורים מהתנ"ך שיום ככה ויום אחר ככה. אני ממש לא מבקש ממנו לעזור לי עם קבוצות ומספרים ואותיות, בחיים לא. לא מדברים על תוצאות, לא על מקווה לפני המשחק, מדברים כמו חברים”.
"אני מכבד אותו, בא איתו לירושלים מדי פעם כשיש משהו, לא מפקיד כספים ולא בא לקברי צדיקים. רק הוא תורם, נותן פרסים, בא לפורים וכולם פה התחפשו, עושים דברים שיהודים עושים. הכל במידה. אנחנו בסך הכל רוצים לשמח פה את האנשים, הוא לא לוקח כסף אלא רק נותן מעצמו. החיבור פנטסטי. הרב לא אומר לנו לעשות כלום, לא עם איזה נעל לעלות למשחק ולא שום דבר אחר. הכל בסדר, זה הכי טבעי שיש. הכנסתי אותו לכאן בגלל שיש הרבה יהדות לשחקנים שלנו והוא מכניס בהם שמחה".