רבים מחכים ומצפים לזה. בעוד כחודשיים מערכת ה-VAR תיכנס לשימוש באופן רשמי במגרשי הכדורגל בישראל, ונראה שהיא מגיעה בדיוק הזמן הזאת. זה היה שבוע לא פשוט לשופטים בישראל, עם שתי החלטות שעוררו לא מעט רעש. אוראל גרינפלד הרחיק שלא בצדק את ניקו אולסק במשחק שמינית גמר גביע המדינה בין מכבי נתניה להפועל באר שבע, ובדרבי התל אביבי, איתי שכטר הורחק בשל טעות בזיהוי, מקרה קלאסי שככל הנראה היה נמנע עם שימוש במערכת הווידאו.
ONE ממשיך במעקב אחר התקדמות הטמעת המערכת בקרב השופטים. בשבוע האחרון שופטי מהסגל הבכיר המשיכו להתכונן ולהיערך לקראת הפעלת המערכת, כאשר שלב הלימוד והתיאוריה הסתיים, כמו גם שלב הסימולטור - וכעת הם עברו לתפעל את מערכת הווידיאו בזמן אמת על המגרש.
ניידות שידור, מצלמות, שתי קבוצות שמשחקות על המגרש תחת הזרקורים באצטדיון רמת גן וצוות שיפוט מלא על כר הדשא שעובד ביחד עם שופטי הווידיאו שצופים במשחק במקביל בחדר סגור. כך החלו לעבוד באיגוד השופטים השבוע, במהלך ההכנות שלהם לדבר האמיתי. כל זאת, כאשר בחודש מרץ הקרוב מערכת שיפוט הווידיאו תיכנס לשימוש כפיילוט במשחקי הפלייאוף של ליגת העל, בהתאם להחלטת מינהלת הליגות לכדורגל שיזמה את המהלך ובשיתוף ההתאחדות לכדורגל.
מידי יום מגיעות לאצטדיון רמת גן ניידות השידור כדי לתעד את מה שמתרחש על הדשא, שם קבוצת הנוער של מכבי הרצליה מציגה מצבים שנויים במחלוקת, במטרה “לאמן” את השופטים איך להגיב על המגרש כאשר באוזנייה נמצאים גם שופטי הווידיאו. אם עד עכשיו השופטים התאמנו על איך לעבוד מול המערכת בחדרי ה-VAR, עכשיו הם לומדים את עבודת הצוות כאשר שישה שופטים נמצאים בקשר באוזנייה, ומנסים להבין כיצד משתמשים במערכת בזמן אמת ואיך עובד שיתוף הפעולה ביניהם כצוות. מהיבש, לרטוב.
ואכן היה רטוב. במזג אוויר חורפי ותחת גשם שוטף השופטים תירגלו מצבים שונים. בשלב הראשוני הם עבדו עם ארבע מצלמות, שנועדו לעזור להם לקבל החלטות בעזרת המערכת של חברת “קונטקט פרודקשן”. בראש הפרויקט עומד שמוליק שטייף, שמדריך את השופטים ומפקח על הפרויקט מקרוב.
וכך, תירגלו השופטים כמה אירועים, כאשר אוראל גרינפלד היה השופט המרכזי על הדשא ואלון יפת ישב בחדר הווידיאו. האירוע הראשון שלהם היה לזהות נבדל בזמן אמת. מבחינתם, הם עמוק בתוך משחק בליגת העל, עם כל הלחץ שנלווה לזה - והם יודעים שגם בתירגול הזה הם עומדים למבחן, בדיוק כמו בזמן משחק מול הצופים בבית והאצטדיון. גרינפלד משתדל להיות קרוב לאירועים והכל קורה כל כך מהר.
תוך כדי משחק, לפתע ההתקפה מסתיימת כשהשוער יוצא למסירה ארוכה ותופס את הכדור ממש על קו רחבת 16 המטרים. למרות טענות מצד השחקנים לעבירת יד, גרינפלד לא שורק. המשחק מתנהל כרגיל ותוך כדי אלון יפת ועוזריו בחדר הווידיאו מריצים את האירוע לאחור ונעזרים במצלמה שעומדת לרשותם וממוקמת מול קו ה-16. “מה אתה אומר אלון?”, שואל מפעיל הווידיאו. “הוא תופס קרוב לקו אבל בתוך הרחבה. הלאה, אין כלום”, פוסק אלון יפת ואפילו לא מטריד את גרינפלד.
כל אירוע גבולי נבדק, לרוב שלא בידיעתו של השופט המרכזי על הדשא. יפת צופה בשידור הרגיל על מסך גדול, ואם הוא רוצה לבדוק אירוע מסוים הוא מוריד את העיניים לעבר המסכים, שם הוא משודר כעבור שלוש שניות. למעשה בתוך שניות ספורות הוא יכול לראות את אותו האירוע פעמיים - ואז להחליט אם לבדוק אותו לעומק מזוויות נוספות. כך הוא גם בדק איפה השוער תפס את הכדור, אם בתוך הרחבה או מחוצה לה.
מעבר לזה, שופטי ה-VAR עזרו לשופטים להכריע במקרים גבוליים של נבדל, שתורגלו לא פעם. בחלק מהמקרים, אגב, הם נדרשו לעשות זאת תחת לחץ אחרי כיבוש שער. “ברגעים שכאלה מאפשרים לקבוצה לחגוג ובמקביל בודקים בחדר הווידיאו אם היה נבדל או לא. המטרה היא שתהיה תשובה כמה שיותר מהר, אבל אם יש עדיין השגות לגבי השער אז השופט הראשי אמור לבקש מהשחקנים להמתין עם חידוש המשחק מנקודת האמצע עד שתהיה תשובה סופית”, הסביר אוראל גרינפלד.
“חשוב שתהיה עבודת צוות טובה כי אנחנו לא רוצים כל הזמן גם לרוץ למסך”, אמר שמוליק שטייף שפיקח על השופטים. אבל היה גם מקרה שבו יפת המליץ לגרינפלד לצפות באירוע גבולי באמצעות המסך שהוצב בצידי המגרש. זה קרה באירוע שנוי במחלוקת שהתרחש בזמן ביצוע בעיטה של כדור חופשי לרחבה. גרינפלד ראה נפילות בתוך הרחבה, אבל היסס ולבסוף החליט שלא לשרוק אלא לתת למשחק לזרום - ויפת מיד החל בבדיקת האירוע. הוא השתמש בשתי זוויות שונות כדי לבחון את המקרה ולבסוף זיהה עבירה בתוך הרחבה, בדיוק ברגע שבו הכדור נבעט.
“אוראל הייתה הכשלה בתוך הרחבה, כדאי שתעצור ותלך לראות את זה. זה נראה קצת גבולי”, אמר יפת לשופט הראשי. גרינפלד סימן בידיו את צורת ה-VAR וניגש בריצה לצפות במה שהתרחש, כאשר בזמן שזה עושה את דרכו לעבר המסך שנמצא על הקווים יפת כבר מכין את הווידיאו מהזוויות שבהן ניתן היה לראות את האירוע בבירור.
גרינפלד צפה באירוע ותוך שניות ספורות הגיב: “לא שרקתי כי הייתי בטוח שהשחקן נפל ברחבה לפני שבוצעה הבעיטה, וגם כאן אני רואה שהכדור עדיין לא זז מהבעיטה והוא לא היה במשחק בזמן העבירה, ככה שאין פנדל”, הסביר השופט הראשי והודיע: “אני מחדש את המשחק כרגיל, תודה”. אמר, ורץ בחזרה אל המגרש. כל האירוע הזה נמשך פחות מחצי דקה על השעון.
במקרה הזה ה-VAR לא באמת שינה את ההחלטה של גרינפלד, שהוא הסמכות המכרעת במקרים מהסוג הזה, אבל בהחלט עזר לו לקבל החלטה שקולה יותר, גם אם במקרה הזה הוא לא שרק לפנדל בסופו של דבר. במקרים אחרים, אגב, יפת כן עזר לשופטים - כשמנע שער שצוות השיפוט על הדשא אישר מבלי שזיהה עבירה שבוצעה במהלך שהוביל לאותו השער וכשזיהה נבדל שהקוון לא ראה - ועשה את עבודתו על הצד הטוב ביותר. “צריך עוד לעבוד על זה ולהבין איך הדברים עובדים, אבל אין ספק שאי אפשר להתעלם מזה שהמערכת היא חיונית”, אמר אלון יפת.
בשבועות הקרובים איגוד השופטים ימשיך לתרגל אירועים שונים בזמן אמת על המגרש ובהמשך הליך ההכשרה צפוי לעלות שלב נוסף עם משחקי ידידות מלאים שבהם ייעשה שימוש במערכת - רגע לפני שזו תיכנס לפעולה בליגת העל. מדובר בהשקעה חסרת תקדים, במשך שעות רבות של תרגול ותוך שימוש במשאבים כספיים רבים.
“השופטים חיכו לרגע הזה, לעבור לשלב הבא של ההכשרה”, ציין שטייף. “זו הפעם הראשונה שהם תירגלו במגרש אירועים עם שחקנים אמיתיים ולא רק בווידיאו, כך שהם לראשונה גם נתקלו בסיטואציות והלכו לבדוק מה היה במסכים במגרש בתקשורת מלאה עם שופטי הווידיאו. בפעם הראשונה הם תירגלו שפת גוף על המגרש, כשהם נבחנים גם על הזמן שנעצר בזמן שאירוע נבחן וגם בניהול השחקנים בפועל. אין ספק שעלינו שלב קדימה והשלב הבא זה להשתלב במשחקי אימון ובמשחקים בליגה א’, שם ננסה להפעיל את המערכת בפעם הראשונה גם במשחק אמיתי לאורך 90 דקות - עוד לפני שהיא תיכנס למשחקים בליגת העל”.
“ככל שעובר הזמן אנחנו לומדים להכיר יותר את העבודה עם המערכת והאמת שזה עוזר מאוד”, סיכם גרינפלד. ”כשאני לוקח החלטות על המגרש אני יודע שיש מי שעומד מאחוריי ובודק כל אירוע כגיבוי, גם שלא בידיעתי. בשורה התחתונה המטרה היא להפחית עד כמה שאפשר את טעויות השיפוט וזה משהו שבא לעזור לנו”.