שנת 2018 הייתה שנה גדושה באירועי ספורט ברחבי העולם. שיאים, דרמות, הופעות בלתי נשכחות ובעיקר המון סיפורים. רגע לפני שנכנסים ל-2019, הגיע הזמן להתרפק על כמה מהרגעים הגדולים שעשו לנו את השנה בספורט העולמי. מוזמנים להוסיף רגעים משלכם בתגובות.
ינואר – רוג'ר פדרר זוכה באליפות אוסטרליה
מה לא נאמר על הפנומן השוויצרי. פדרר הגיע לאליפות אוסטרליה מהמקום השני בדירוג העולמי, וספק אם הוא עצמו היה יכול לחזות את הקלות בה טייל בדרך לתואר. 14 שנים לאחר שזכה באליפות לראשונה במלבורן, הטניסאי האגדי חזר למקום בו הוא מרגיש כל כך טוב כדי להוכיח לכולם שגם בגיל 36, הוא עדיין הגדול מכולם והשתיק את כל הדיבורים על כך שעבר את השיא. השווייצרי עשה טורניר אדיר, במהלכו לא הפסיד אפילו מערכה אחת עד משחק הגמר, אז גבר בחמש מערכות על מרין צ'יליץ’ הקרואטי, ובכך הגן על תארו מהשנה הקודמת, והשיג את הגראנד סלאם ה-20 שלו, יותר מכל אחד אחד. אי אפשר היה להישאר אדישים לתגובה של פדרר לאחר הזכייה. ה"ילד" בן ה-36 חיבק את הגביע כאילו היה הראשון שלו תוך שהוא בוכה מתרגשות מעוררת השראה.
מאי – ריאל מדריד זוכה ביורוליג
לא רק קבוצת הכדורגל של ריאל מדריד חגגה בחודש מאי. קבוצת הכדורסל השלימה דאבל של המועדון, לאחר שגם היא כבשה את אירופה עם 80:85 על פנרבחצ'ה בגמר היורוליג בבלגרד. הבלאנקוס השלימו עונה אדירה לאחר שזכו גם באליפות הליגה המקומית, ובעיקר הביאו לתודעה את ילד הפלא של הכדורסל העולמי – לוקה דונצ'יץ', שבגיל 19 בלבד סחף את הספרדים כל הדרך לתואר ונבחר בסיום העונה ל-MVP של הפיינל פור ושל העונה כולה. ב-NBA לא נשארו אדישים לסלובני, שנבחר שלישי בדראפט ומככב כיום בליגה הטובה בעולם במדי דאלאס מאבריקס.
מאי – ריאל מדריד זוכה בליגת האלופות
גמר ליגת האלופות בו גברה ריאל מדריד על ליברפול 1:3 בקייב סיפק לנו מספר סיפורים. אוהבי הטרגדיות ודאי יזכרו את מופע האימים של שוער ליברפול דאז, לוריס קאריוס, ששתי שגיאות בלתי נשכחות שלו גרמו לדעת רבים להפסד של האנגלים. שונאי הבלאנקוס ככל הנראה יזכרו את האיפון של סרחיו ראמוס ששלח את כוכב המייטי רדס מוחמד סלאח לחדר ההלבשה עוד לפני ההפסקה, אך מעל כולם ייזכר דבר אחד, החבורה של זידאן זכתה בגביע בעל האוזניים הגדולות בפעם השלישית ברציפות, שיא בלתי נתפס, בייחוד בהתחשב בעובדה שבעונה שלפני כן הבלאנקוס היו הראשונים לעשות זאת שנה שנייה ברציפות. אחד הסיפורים שסיפק לנו הערב הנהדר בקייב היה גארת' בייל. הוולשי המושמץ והפציע החליף את איסקו שהיה חלש וגמל למאמנו עם מספרת אדירה שהחזירה את היתרון לספרדים וסגר את המשחק עם בעיטה מרחוק שתיזכר בעיקר כחלק מתצוגת הנפל של שוער ליברפול.
יוני – גולדן סטייט זוכה באליפות ה-NBA
מקבוצת הכדורגל של השנה, לקבוצת הכדורסל של השנה, ומהגדולות בכל הזמנים. הווריורס הגיעו לסדרת הגמר דווקא לאחר 3:4 קשה על יוסטון בגמר המערב, אך לאיש לא היה ספק שגם מול קליבלנד וקינג ג'יימס, החבורה של סטיב קר פייבוריטית ברורה לעשות זאת שוב, בפעם השלישית בארבע השנים האחרונות. אז הווריורס עשו זאת, ובסטייל, עם 0:4 מהדהד בסדרת הגמר, סוויפ ראשון מאז זה של סן אנטוניו ספרס ב-2007 על הקאבס, גם אז של לברון. מהרגע הראשון היה ברור לאיזה כיוון הולכת הסדרה, כשאר גם לברון ג'יימס, שסחף כמעט לבדו את הקאבס לגמר, לא היה יכול ליכולת הקבוצתית האדירה של האלופה, שדהרה לעבר טבעת שנייה ברציפות בהובלת קווין דוראנט, שזכה בתואר ה-MVP של סדרת הגמר, גם כן בשנה השנייה ברציפות.
יולי – צרפת אלופת העולם
המונדיאל ברוסיה הוא ללא ספק רגע השיא של שנת הספורט הנוכחית. טורניר הכדורגל הגדול בעולם ענה כל הציפיות. הוא סיפק לנו דרמות יוצאות דופן (ה-2:3 של בלגיה על יפן), הפתעות חסרות תקדים (ההדחה של גרמניה בשלב הבתים, ההצלחה המסחררת של קרואטיה), ובעיקר המון איכות, כאשר מעל כולן הייתה זו נבחרת צרפת שזכתה בגביע בפעם השנייה בתולדותיה עם 2:4 גדול על קרואטיה המפתיעה בגמר במוסקבה. מי שייזכר מהטורניר הזה מבין הצרפתי הוא בעיקר קיליאן אמבפה. נכון, כבר בקיץ הקודם הגיע לפ.ס.ז' ממונאקו בהעברת ענק, אך אם אז שמו של אמבפה היה שגור רק בפיהם של אוהדי הכדורגל, הלא כיום, לאחר טורניר אדיר בו כבש ארבעה שערים, כולל אחד בגמר וצמד בהצגה הבלתי נשכחת ב-3:4 על ארגנטינה בשמינית הגמר, אין חובב ספורט שמכבד את עצמו שלא מכיר ביכולות הפנומנליות של חלוץ אלופת העולם.
יולי – כריסטיאנו רונאלדו עוזב את ריאל מדריד וחותם ביובנטוס
"הייתה תקופה יפה בריאל מדריד", כך אמר כריסטיאנו רונאלדו רגע אחרי שזכה בליגת האלופות בפעם השלישית ברציפות עם הבלאנקוס ובפעם החמישית בקריירה, ומיד הצית את השמועות בנוגע לעתידו, רגע לפני המונדיאל. רבים החלו להרים גבה ברגע שהחלו לצוץ השמועות לפיהן כוכב ריאל דאז, ששבר כל שיא אפשרי במועדון, נמצא בדרכו לאלופת איטליה. כאשר הפורטוגלי חשף כי מאז ומתמיד חלם להגיע לגברת הזקנה, השמועות החלו לקבל בין רגע מימד של רצינות. ואכן, בעשירי לחודש יולי, אלופת איטליה שילמה לריאל 100 מיליון יורו והנחיתה בטורינו את מספר 7 החדש. בגיל 33, ולאחר שזכה בכל תואר אפשרי בזירת הקבוצות, רונאלדו מצא אתגר חדש ביעד לא צפוי. במקום לנוח על זרי הדפנה ולהרוויח את הסכומים הגדולים במקומות נידחים במונחים של כדורגל, מלך השערים של ריאל מדריד בכל הזמנים הגיע לארץ המגף במטרה אחת – להביא ליובנטוס את גביע האלופות השלישי שלה, לעשות את ההבדל לאחר שנים של כמעט, ולרשום עוד פרק בדפי ההיסטוריה שלו כאחד הגדולים בהיסטוריה של המשחק.
יולי – גריינט תומאס זוכה בטור דה פראנס
לאחר שלוש שנים בשליטת כריס פרום, הגיע גריינט תומאס ונישל את חברו לקבוצת סקיי מהתואר. הסיפור של תומאס ראוי להערכה. הוולשי, שהגיע לתחרות כמי שאמור לסייע לחברו לזכות בתואר בפעם הרביעית ברציפות, כשל במספר נסיונות לעשות זאת בעבר. ב-2013 הוא שבר את האגן לאחר הקטע הראשון, ב-2015 התנגש בעמוד ועף מהמסלול ואילו ב-2017 שבר את עצם הבריח בקטע התשיעי. למרות זאת, הוולשי לא הניף דגל לבן, ובגיל 32 הפתיע את כולם וזכה בטור לראשונה בקריירה. למרות הזכייה, נדמה שחוסר המזל של הרוכב מקרדיף מסרב להסתיים, כאשר הגביע בו זכה נגנב מספר חודשים לאחר מכן מתערוכה בה הוצג בעיר ברמינגהאם.
יולי – לברון ג'יימס עוזב את קליבלנד וחותם בלוס אנג'לס לייקרס
"לברון ג'יימס – ארבע פעמים ה-MVP של ה-NBA, שלוש פעמים MVP של סדרת הגמר, 14 פעמים אולסטאר ופעמיים זוכה במדליית הזהב האולימפית, הסכים לחוזה לארבע שנים עם הלוס אנג'לס לייקרס עבור 154 מיליון דולר". כך צייצה בליל הראשון ביולי סוכנות הספורט של קינג ג'יימס, קלאץ' ספורטס גרופ, והביאה לרעידת אדמה בעולם הכדורסל ובספורט האמריקאי בכלל. לאחר שכשל בשני ניסיונותיו האחרונים לנצח את גולדן סטייט בסדרת הגמר, האיש שצמח בקליבלנד מצא אתגר חדש במקום בו עברו רבים מהאגדות הגדולות של הענף. לאחר שמונה הופעות רצופות בגמר ה-NBA, הכדורסלן הטוב בעולם מנסה לעשות את אותו דבר העונה בפרוייקט שנבנה ב-LA, ולזכות באליפות עם קבוצתו השלישית בקריירה. בקליבלנד לקחו קשה את הפרידה מהכוכב, וכבר אמרו כי ייתלו את הגופייה עם המספר 23.
אוגוסט – לונה צ'מטאי–סלפטר זוכה במדליית זהב באליפות אירופה
ואיך אפשר בלי קצת כחול לבן. בחודש אוגוסט לונה צ'מטאי סלפטר רשמה ההישג הגדול ביותר של אתלטית ישראלית לאחר שהפכה לאלופת אירופה בריצת 10,000 מטרים באליפות אירופה שנערכה בברלין, כאשר עצרה את השעון על שיא ישראלי חדש של 31:33:03. האצנית, שנולדה בקנייה וטופחה על ידי מאמנה ובעלה כיום דן סלפטר, שברה כל שיא ישראלי אפשרי, והייתה יכולה לזכות במדליה נוספת בתחרות לולא הייתה מתבלבלת ועוצרת בסיבוב הלפני אחרון בחצי המרחק. בכל אופן, צ'מטאי בת ה-29 מיצבה עצמה כעת כאחת התקוות הגדולות שלנו לקראת האולימפיאדה הקרובה בטוקיו 2020.
יולי- נובאק ג'וקוביץ' זוכה בווימבלדון
עם כל הכבוד לפדרר הענק, זו ללא ספק הייתה השנה של של נולה. הסרבי התחיל את 2018 במקום ה-12 בדירוג, כאשר לטורניר היוקרתי עצמו הוא הגיע מהמקום ה-21 והזר לטניסאי במעמדו. למרות שהגיע יחסית כאנדרדוג לאחר שנה כושלת, הסרבי חזר בענק, כאשר הוכיח יכולת מנטלית בלתי רגילה, בפרט בחצי הגמר, עם ניצחון אדיר על רפאל נדאל, הראשון בדירוג, ב-5 מערכות שנפרסו על פני יומיים. מי שחשב שנולה יגיע עייף לגמר טעה בגדול, הוא הגיע למעמד השיא במטרה לסגור את הסיפור ולחזור למרכז הבמה של הטניס, ועשה זאת עם ניצחון קליל על קווין אנדרסון הדרום אפריקאי בשלוש מערכות. עבור נולה היה זה תואר גראנד סלאם 13 בקריירה, כאשר ה-14 הגיע חודשיים לאחר מכן באליפות ארצות הברית, ואיתו הגיעה גם ההשוואה לפיט סאמפרס בטבלת הזכיות בכל הזמנים.
אוגוסט: אדם פיטי שוב מנפץ שיאים
מספר שיאים נשברו באליפות אירופה בשחייה בגלאזגו, אך מעל כולם היה זה שיאו של אדם פיטי, ששבר את שיא העולם האישי שלו ועצר את השעון על 57.10 שניות. כמו בסיפורים הקודמים, גם כאן קיבלנו סיפור על ספורטאי על שהתעלה על עצמו, בדיוק ברגע האמת. ארבעה חודשים בלבד לאחר שהפסיד בגמר ה-50 מטרים במשחקי חבר העמים לקמרון ואן דר בורג, במה שהיה הפתעה גדולה, מדליסט הזהב מריו הגיע בשביל להוכיח שהוא דור ההווה והעתיד של הענף. אל תתפלאו אם במשחקי טוקיו 2020 (או אפילו עוד קודם) הוא ירשום שיא נוסף ויירד מתחת לרף 57 השניות. כמי שהיה הראשון (והיחיד) שירד את ה-58, יהיה זה אך טבעי.
דצמבר - ריבר פלייט גוברת על בוקה ג'וניורס וזוכה בגביע הליברדטורס
עבור העם הארגנטינאי, הקרב ההיסטורי בין ריבר פלייט לבוקה ג'וניורס על תואר אלופת דרום אמריקה הוא הרבה מעבר לכדורגל. כמה חבל שהמילה "קרב" מקבלת משמעות נוספת, מעבר לזו הספורטיבית, בהקשר להתמודדות בין שתי הקבוצות הגדולות של ארגנטינה. אווירת מלחמה שררה בבואנוס איירס מרגע העפלתן של שתי הקבוצות לגמר. המשחק הראשון חלף בשלום ונגמר ב-2:2 מרתק, איך האירועים שאחריו העיבו על מה שאמור היה להיות חגיגת כדורגל דרום אמריקאית. אוהד ריבר השליך אבן לעבר האוטובוס של שחקני בוקה, וגם לפציעה בעינו של שחקן היריבה פבלו פרס. בוקה, שביקשה לקבל ניצחון טכני עקב ההתפרעויות, נענתה בשלילה ולאחר קונספירציות רבות (ביניהן שמועות לפיהן המשחק ישוחק בישראל בסמי עופר) הוחלט לקיים את הסופר-קלאסיקו בסנטיאגו ברנבאו במדריד, שם ריבר הוכיחה שבכדורגל היא טובה הרבה יותר, כאשר ניצחה 1:3 לאחר הארכה ונתנה את האות לפתיחת החגיגות באדום לבן בבירת ארגנטינה, שאיך לא, הביאו אחריהן התפרעויות של עשרות אלפי אוהדים.