בעלי מכבי תל אביב, מיץ’ גולדהאר, יחד עם אמו סאלה ומשפחתם הגיעו היום (חמישי) לבית הכנסת ב”יד ושם”, שם התקיים טקס הענקת אות חסידי אומות העולם לבני הזוג הלנה ומיקולאי סיוסקי ובתם אניאלה דמבינסקה ז”ל מפולין, שהצילו את אמו של גולדהאר בשואה. לאחר הטקס, המשיכו המשפחה והחברים לגן חסידי אומות העולם, שם חשפו את שמם של בני הזוג על קיר חסידי אומות העולם הפולני.
האות והמדליה הוענק לנכדתם של המצילים, ברברה רבצ'ינסקה, על ידי אבנר שלו, יו"ר יד ושם, וד"ר יואל זיסנויין, מנהל מחלקת חסידי אומות עולם ביד ושם, במעמדם של שגרירי פולין וקנדה בישראל, חברי הוועדה לציון חסידי אומות עולם, נציג הבעלים בישראל ג’ק אנגלידיס, ברק יצחקי, אנדי רם, עו”ד מורן מאירי ומאמן הצהובים ולדימיר איביץ’.
גולדהאר אמר: “אנחנו אולי מתפתים לברוח מהתקופה הנוראית שעברה על פני יבשת אירופה בזמן השואה אבל יד ושם פה להזכיר לנו את זה. למזלנו לנו כיהודים יש היום את מדינת ישראל מה שלא היה בימים ההם, כבעלים של של קבוצת כדורגל אני יכול להגיד שמחלת הגזענות ועוד איך קיימת. מגרש הכדורגל מביא אליו את כל סוגי החברה וזה לא מפתיע שההתנהגות הנוראית מגיעה לעיתים תכופות לאצטדיוני הכדורגל ברחבי העולם זה למה הביטוי לא לאלימות ולגזענות מופיע בהמון מהמשחקים. הרבה היו אומרים שאלו רק מילים אבל עובדתית הם נועדו לאתגר כל אוהד ואוהד להיות כמו דוד ולהילחם בגוליית שהיא הגזענות. זה כל כך חשוב שנעצור וניקח זמן להכיר מעשים טובים. אלה הם מעשים שמביאים חיים כנגד המחלה שנקראת הגזענות וזאת הסיבה לטקס כאן היום. משפחת סיוסקי ובתם החביאו ילדה יהודיה קטנה שסומנה בוודאות למות והם היו חלק גדול בחייה של סאלה שהביאה בסוף את ילדיה, נכדיה והדורות הבאים שיילכו בדרכה של סאלה אמי. אותם שלושה שאנו מכירים היום כחסידי אומות העולם הראו גבורה, חוסר פחד ואפס אנוכיות כשעמדו כנגד חוק המוות על מי שהציל יהודים”.
בתחילת השבוע, לפני שריקת הפתיחה במשחק בין בית”ר ירושלים למכבי תל אביב בטדי, נערך טקס בו כיבדו הצופים בבירה את משפחת גולדהאר ואת רבצ'ינסקה אשר לאמה המנוחה, אנילה דמבינסקה יחד עם מיקולאי המנוח והלנה סאיובסקי, היה תפקיד משמעותי בהצלתה של סאלה ארמל גולדהאר, במהלך השואה.
במהלך תקופה של כשנתיים הם נטלו על עצמם את הסיכון הגדול כשהציגו את סאלה, לימים אמו של מיץ’, כבת והנכדה שלהם. השבוע יקבלו מיקולאי והלנה סאיובסקי ואניילה דמבינסקה את תואר חסידי אומות העולם בטקס שייערך ב”יד ושם”. ריבצ'ינסקה תקבל בשמם של אנילה, מיקולאי והלנה את המדליה והתעודה של חסידי אומות העולם.
בעבר, הבאנו ב-ONE את המסע המצמרר של אמו של גולדהאר שהתגוררה עם משפחתה בעיירה סטרי הפולנית, אותה הנאצים כבשו. סאלה בת הארבע, בעלת השיער הבלונדיני והעיניים הירוקות, נותרה עם משפחתה בגטו, שם הם הסתתרו בעליית הגג. כשנה לאחר מכן, במאי 1942, החלו הנאצים לפנות את המשפחות היהודיות בגטו למחנה ההשמדה בלז'ץ.
החזות האירופית של סאלה והתעוזה של ההורים, הובילו את האם לפנות למורה פולנייה בעיירה, אשר הייתה ידידת המשפחה. זו, הסכימה לעזור ולהעביר את סאלה למשפחתה, שמצויה באחד הכפרים סמוך לרקוב, אוקראינה. במשך תקופה ארוכה, כשהדוור, החלבן או כל גבר על מדים היה דופק על הדלת של משפחת גרינברג, הייתה סאלה ממהרת להתחבא מתחת למיטה כפי שעשתה במשך שנים של מסתור.
רבצ’ינסקה, נכדתם של הזוג, אמרה: “אני כל כך גאה על המעשה שסבי וסבתי עשו וגם אמי, אנחנו חייבים לעשות הכל על מנת שילדים לעולם לא יאבדו את הוריהם ושההורים לא יאבדו את הוריהם. אני רוצה להודות לכולם, תודה רבה”.
יו”ר יד ושם, אבנר שלו: “בוקר טוב לכל האורחים שהגיעו הנה ליד ושם בירושלים, זהו יום מיוחד זהו אירוע מיוחד, אני מתרגש מהמעמד. ברוכים הבאים לכל מי שהגיע מרחבי הארץ והעולם, המשפחה הפולנית עשתה את המיטב להגן על סאלה וזה נמשך במשך כמעט שנתיים, זה לא יום או שבוע וזה היה מסוכן לא רק בגלל הגרמנים אלא ההלשנות לגרמנים שהיו באזור. סאלה בסופו של יום הקימה משפחה, הביאה תקווה למשפחה יהודית נפלאה ואנחנו מבינים את המשמעות של אדם אחד שניצל והקים חיים חדשים במדינה חדשה. זה לוקח המון תעוזה להציל יהודי תחת התקופה הזאת ובנימה אישית אני כחייל יודע שזה לוקח הרבה אומץ לעמוד כנגד היריות של היריב, אבל אנחנו קיבלנו עזרה מחברים, משפחה ומכל המדינה. פה זה שונה כי ההורים לא קיבלו תמיכה מהשכנים או מהאנשים באזור וכל יום הם היו בסיכון, הם היו אנשים נפלאים שעשו מאמץ שונה ואנחנו צריכים לחנך את דור העתיד לבחור בערכים על פניי הרצח והרשע שיש סביב העולם”.