שמואל פרנקל מתחיל בסוף השבוע הזה את עונתו השישית כיו"ר מנהלת ליגת העל בכדורסל. למרות סיום העונה הלא קל שהיה לו בסוף העונה החולפת עם השביתה של השחקנים והמאבק על החוק הרוסי, עושה רושם שפרנקל לא התעייף, להפך, יש לו דרייב כאילו הוא בשנה הראשונה שלו בתפקיד.
פרנקל יושב במשרדו בקומה השביעית בקניון רמת אביב, במשרדי בית ההשקעות אפסילון שהוא מנהל, כאשר מאחוריו תמונה של ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון שפרנקל הכיר מקרוב ומספר כי הוא לא אהב כלל ספורט.
פרנקל בטוח בדרך בה הוא מוביל את המנהלת, לא מהסס לבקר את מכבי תל אביב על האיום שלה להקים שני סגלים שבסופו של דבר נעלם כקפצונים. כמו כן, פרנקל, שהיה מזוהה בעבר עם הצהובים, גם מעביר ביקורת על מבנה היורוליג שמתנהל כליגה סגורה בלי קשר לאלופה של אותה מדינה, גם שולח מסר להנהלת הפועל תל אביב בעקבות התפרעות אוהדיה בבלגיה ולא נרתע מלבקר את התנהלות איגוד הכדורסל ואף חושף כי הוא עובד על מבנה חדש של דירקטוריון המנהלת כדי שיהיה נקי מניגוד עניינים.
כעת, קבלו את פרנקל עולה להתקפה, כאשר הוא נראה בכושר טוב מבחינת התכניות והרצונות שלו לשנות את הכדורסל הישראלי.
שמואל, אתה מתחיל עונה שישית כיו”ר המנהלת, איך ההרגשה שלך? איזו ליגה נראה העונה?
”אני חושב שאנחנו רואים כבר בשנים האחרונות ליגה יותר מעניינת, יותר מותחת, יותר מקצוענית. בחמש השנים שאני במנהלת היו לנו ארבע אלופות שונות, בניגוד לתקופה לפניי שכמעט תמיד הייתה אותה אלופה. אני חושב שהליגה תמשוך יותר קהל גם השנה, אנחנו כל הזמן בעלייה של קהל, מה שעוזר לנו זה האולמות החדשים, אם כי אנחנו מחכים עכשיו לעוד חמישה אולמות חדשים – בהרצליה, באילת ובראשון לציון ולפי דעתי זה יגביר אפילו עוד יותר את כמות הצופים. יש לנו השנה ישראלים מצוינים, הם התפזרו יפה בין הקבוצות, תהיה עונה מאוד מותחת”.
התאוששת מההשבתה של סיום העונה הקודמת וכל הבלגן שהיה? אמרו שאתה נותן עדיפות למכבי תל אביב.
”כשהגעתי למנהלת אמרתי שאני יו”ר של 12 קבוצות ומאז אני שומר על זה. אם תבחן את החמש שנים האחרונות לא תראה שום החלטה שהייתה חד צדדית לטובת מכבי, אולי הפוך כן, לכן אני חושב שאפשר להפסיק לדבר על זה כי הוכחתי את העניין כבר. לגבי השביתה, ראינו שהחוק הרוסי לא עזר לשחקן הישראלי. ב-10 שנים של החוק, הנבחרת ירדה בצורה דרסטית, ממקום 9 בממוצע באליפות אירופה למקום 15, היה קשה לנהל משחקים עם ההגבלות של שני שחקנים ישראלים על המגרש בכל זמן נתון, צריך היה להיות מצב שמי שטוב משחק ולא שתהיה ליגה למקומות עבודה. כשעשינו ישיבה עם המאמנים שמענו מכולם שקשה להם עם החוק ואז קיבלנו החלטה שלא נמשיך איתו וארגון השחקנים לא קיבל את ההחלטה, לכן הייתה השביתה. אבל אחרי שהם ראו שאנחנו נחושים בדעתנו וסגרנו את הליגה, אפילו שזה היה יום עצוב מאוד עבורי, הם באו אליי הביתה עד 4 וחצי בבוקר ובסופו של דבר חתמנו על הסכם שהחוק הרוסי לא ימשיך אחרי השנה הזאת, אני חושב שזה לטובת הליגה ולטובת השחקן הישראלי”.
הקימו את ועדת שרעבי, לאן זה הולך? תהיה שוב השבתה?
”קודם כל, לא תהיה השבתה, יש הסכם בין המנהלת לארגון השחקנים לשנתיים הקרובות. כחלק מההסכם הוחלט שצריכה להיות החלטה פה אחד לגבי מסקנות ועדת שרעבי, אני עדיין לא יודע לאן זה הולך, יש חילוקי דעות על מספר נושאים. עכשיו אחרי החגים נמשיך לשבת על זה וננסה להגיע להסכמות. גם היום יש לנו חוקים לטובת השחקן הישראלי. יש לנו את חוק הצעירים, שמחייב כל קבוצה להחזיק שחקן ישראלי אחד עד גיל 22 ואחד עד גיל 25, יש את חוק הכרטיס הכפול, שמאפשר לשחקנים ישראלים לשחק גם בליגת העל וגם בליגה הלאומית, אנחנו בסך הכל רואים שקבוצות עם ישראלים טובים משחקות במקביל עם שלושה-ארבעה שחקנים”.
מי שרושם רק ארבעה שחקנים זרים מקבל מענק של 250,000 שקל, חמישה לא מקבל כלום ומי שרושם שישה מקבל קנס. לדעתך רק מכבי ת”א תרשום שישה זרים?
”נראה לי שרק מכבי ת”א, אבל אי אפשר לדעת”.
איך קיבלת את האיומים של מכבי ת"א על הרצון לשחק עם שני סגלים?
”אני קיבלתי את זה לא טוב, אני חשבתי שזאת פגיעה וזלזול בליגה. לא מקובל עליי, מכבי זאת קבוצה ישראלית שמשחקת באירופה ולא קבוצה אירופאית שמשחקת בישראל, גם השיחות עם הליגה הרוסית לא עשו טוב ובסופו של דבר, אני שמח שהאיום בוטל ומכבי התעשתה. הקלנו עליהם השנה עם האפשרות לרשום שישה זרים, כדי שזה יעזור להם באירופה”.
החוק של השישה זרים זה חוק בשביל מכבי ת”א?
”זה חוק כדי לעזור לקבוצות שישחקו באירופה. כל הקבוצות באירופה משחקות עם שישה זרים ויש כאלה שיש להן גם יותר”.
האליפות בארץ לא נותנת כלום, היורוליג מועדון סגור. איך אתה מרגיש עם זה בתור המנהל של הליגה?
”קודם כל, יש מענקים כספיים לקבוצות שמסיימות במקום הראשון. השנה חולון עברה את ה-4 מיליון שקל מהמנהלת. זה שיא שאני לא זוכר שהיה, ככה שיש הטבות כספיות למקומות הראשונים. דבר שני, קבוצות שמגיעות לטופ, משחקות במפעלים הבכירים של פיב”א וזה בהחלט חשוב להן להיות במקומות הראשונים. ראשון לציון רצתה לשחק באירופה, אבל זאת פריבילגיה של הקבוצות שסיימו לפניה. עצם העובדה שהיורוליג ליגה סגורה זה משהו שלא מקובל עליי, אמרתי את דעתי ביול”ב וביורוליג, אני חושב שזה לא היה צריך לקרות. מי שסיימה ראשונה בליגה הייתה צריכה לקבל את האפשרות לשחק ביורוליג”.
מכבי ת”א נהנית מהפריבילגיה הזו…
”היא משחקת ביורוליג כבר עשרות שנים, אין לנו את הכוח לשנות את זה. השנה אנחנו שולחים 4-5 קבוצות לאירופה. רצינו לעודד קבוצות לשחק באירופה ולכן יש מענקים של 650 אלף שקל לכל קבוצה שתשתתף באחד המפעלים וזאת במטרה למנוע מקבוצות להתרסק בשנה אחרי. יש נהירה של קבוצות לאירופה ואני מאוד מאושר מזה”.
מה חשבת על האלימות של אוהדי הפועל ת”א בשרלרואה?
”אני דיברתי הרבה עם ראשי הקבוצה בשנים האחרונות, אני מברך אותם על ההחלטה שהם קיבלו השבוע (הרחקה לכל אוהד שיתפרע, ג.ל.), הם סוף סוף החליטו לטפל בזה. אני חושב שכל נושא האלימות בכדורסל צריך להיעלם, אתם תשמעו בקרוב על מבצע גדול שאנחנו הולכים לעשות בנושא אלימות בספורט עם מנהלת הכדורגל, ואני חושב שהם קיבלו החלטה אמיצה”.
מה אתה כיו”ר מנהלת מתכוון לעשות?
”אני חושב שיש בעיה עם הענישה, בתי הדין של האיגוד פועלים לאט וחלש מדי. בתי הדין חייבים להגיב מידית. שנה שעברה לקח עשרה ימים עד שבית הדין טיפל בתקרית היריקה באילת. הקנסות על הקבוצות והאוהדים חייבים להיות יותר משמעותיים, צריך להרחיק אוהדים שמתפרעים לתקופה של שנתיים ומעלה. אנחנו הולכים לטפל באופן מקיף בנושא הזה יחד עם משרד המשפטים”.
הפועל ת”א עד היום לא עשתה משהו מיוחד כדי לטפל באוהדים שלה.
”הגיע הזמן. עד עכשיו הם היו סלחניים מדי, הם לא גינו את זה וזאת הייתה טעות. הסיבוב פרסה שהם עשו עכשיו הוא מאוד חיובי, הפועל ת”א מאוד חשובה לליגה, היא קבוצה עם קהל גדול, היא מוסיפה המון צבע, הם יכולים להגיע רחוק בליגה ובאירופה, אבל הם הבינו שאם הם לא ירסנו את הקיצוניים הם לא יגיעו לזה”.
אתה לא רצוי באיגוד הכדורסל. מה קרה שם?
”אני העליתי כמה נושאים בפני האיגוד ואני חושב שזה לא מצא חן בעיניהם. בנושא השופטים, לא יכול להיות מצב שאותם שופטים מנהלים משחק בליגת העל, בליגה הלאומית ובליגת הנשים, כאשר קבוצות ליגת העל משלמות 14 אלף שקל, בזמן שקבוצות הליגה הלאומית משלמות על אותם שופטים 7,000 שקל. בנוסף, הם מחייבים אותנו על 25 שופטים, כשאנחנו לא צריכים יותר מ-14. אני לא חושב שאנחנו צריכים לשלם 1.5 מיליון שקל דמי זיכיון, הטילו על המנהלת לנהל את הליגה וזה כסף שלא מגיע לקבוצות. כל הכסף שנמצא במנהלת, למעט להוצאות הנהלה, מגיע בסופו של דבר לקבוצות. הקבוצות מקבלות היום בין 2 ל-3 מיליון שקל, זה מחזק את הליגה, המשכורות יותר טובות וככה גם השחקנים. לפי דעתי איגוד השופטים צריך להיות עצמאי ומקצועי יותר. הצלחתי לשכנע את משרד הספורט לקחת גוף מקצועי שיביא המלצות בנושא איגוד השופטים”.
בבחירות עכשיו לתפקיד היו"ר, הוועדה שהוקמה לא ראיינה אפילו את המועמדים…
”אני מקווה שדברים כאלה לא יקרו יותר אם יאמצו את הדוח שמשרד הספורט הזמין”.
למה יש חילוקי דעות בינך לבין עמירם הלוי?
”אני מעמיד אתגרים מול האיגוד. אצלנו הכסף שנשאר אחרי הוצאות הפיינל פור מחולק לקבוצות. 85 אחוזים מהסכום לארבע הראשונות והשאר לשמונה הקבוצות הנותרות. בגביע המדינה רוב הכסף הולך לאיגוד, אנחנו טוענים שהקבוצות צריכות לקבל סכומים גבוהים יותר. אלו נושאים שאנחנו לא מסכימים לגביהם, אבל הכוח נמצא אצלם, הם הגוף שיש לו את הסמכות לנהל את הכדורסל בישראל”.
האיגוד החליט שבעונה הבאה יהיו 14 קבוצות.
”האיגוד לא יכול לקבל החלטה כזאת כי על פי ההסכם אנחנו צריכים לקבל החלטה כזאת ביחד. הם יכולים להמליץ, אבל זה יצטרך להגיע להסכמות של הדירקטוריון של המנהלת. כרגע קיבלנו החלטה מאוד ברורה, שהיא בעד 12 קבוצות בליגה עם יורדת אחת ועולה אחת ולכן כל הדיבורים על 14 קבוצות בעונה הבאה, לא הייתי רץ לעניין הזה”.
בליגה הלאומית הודיעו שהם לא יופיעו למשחקי הגביע. מה אתה חושב על זה?
”אני מצר על מה שקורה שם. זאת ליגה שהייתה צריכה להיות המקור של השחקנים הישראלים של ליגת העל. במקום לטפל בה, לטפח אותה, לשווק אותה, להביא יותר קהל ולדאוג שהשחקנים הישראליים ישחקו יותר דקות, כל הזמן מדברים על 14 קבוצות בליגת העל. מה זה עוזר לליגה הלאומית שיהיו 14 קבוצות? גם ככה יש להם בעיה שקריית גת התפרקה ואשקלון לא קיבלה אישור, קודם כל שהיו”ר ידאג לנהל את הליגה שלו ושלא יחשוב שהפתרונות שלו נמצאים בליגת העל. אני מאוד שמח שיש רצון של הרבה קבוצות לשחק בליגת העל כי בזמנו, כשהיו שתי עולות ושתי יורדות, רוב הזמן הקבוצות לא מימשו את זה. אני לא מבין מדוע אי אפשר לשחק פעמיים בשבוע בליגה הלאומית. אם זה היה קורה, השחקנים הישראלים היו משחקים פי שניים, הם היו מאומנים ומקצועיים יותר. אם הם לא יופיעו לגביע המדינה, נשתף 12 קבוצות שלנו בגביע, אני לא רואה בזה בעיה”.
אבל זה לא רציני שיש רק עולה אחת ויורדת אחת.
”בסך הכל, אין מקום להוריד יותר מקבוצה אחת, גם אין יותר מקבוצה אחת שיכולה לעלות. מעט מאוד קבוצות בליגה הלאומית יכולות לעלות לפי התקנון של המנהלת, גם בגלל האולמות וגם בגלל תקציב. ראינו קבוצות שעלו וירדו אחרי שנה, קשה מאוד לקפוץ ממצב של תקציב נמוך מאוד לתקציב של 6.5-7 מיליון שקל”.
למה שלא תסייעו לעולה החדשה?
“אני חושב שהמצב הנוכחי זה המצב האידאלי, אני שלם עם זה”.
בזמן השביתה, חשבת להתפטר ולפנות את המקום?
”לרגע לא חשבתי על זה. אני חשבתי שזאת הזדמנות לעשות מהפך חשוב בליגה. לצאת מהחוק הרוסי שהעיק על הליגה, זה היה בשבילי אתגר גדול ולכן שמחתי שהצלחנו לפתור את זה”.
אתה בעד סדרות בפלייאוף, אבל עדיין לא הצלחת ליישם את זה.
”אני חושב שהיום אנחנו קרובים לזה יותר מאי פעם. העליתי את זה בישיבה האחרונה, הרגשתי שהעסק מתבשל לקראת סדרות גם בגלל השוויוניות שיש בליגה. החלטנו שאנחנו נעשה חצי יום סימפוזיון בבית מלון על כל נושא הסדרות. יש כל מיני אלטרנטיבות, אבל אנחנו קרובים מאי פעם לצעד הזה”.
מה אתה חושב על העניין שיש אנשים שיושבים גם במנהלת וגם באיגוד כמו רמי כהן?
”אני חושב שיש בזה בעייתיות, אני ביקשתי מהיועץ המשפטי להכין לי הצעה להרכב של דירקטוריון שיהיה יותר נקי מניגודי עניינים, הוא עובד על זה ובקרוב אשב אתו על המבנה החדש. אם אני אראה שאנחנו יכולים להגיע למבנה שפותר את ניגוד העניינים, אני אביא אותו להצעה לדירקטוריונים. אגב, הרבה דירקטורים מרגישים שיש צורך בשינוי הזה, יש בשלות לפתור את הנושא הזה”.
איך הרגשת עם הביקורת מבית בזמן השביתה?
”חוץ מבן אדם אחד, הרגשתי תמיכה מלאה מכולם”.
אתה מתחיל את העונה עם אותו הדרייב?
”אני לא מקבל שכר. אמרתי כשבאתי, שכל זמן שאני נהנה אני אמשיך, ברגע שאפסיק ליהנות אני אחזיר את המפתחות”.
אתה מרגיש שיש לך היום יותר סמכויות?
”מההסכם האחרון יש לי הרבה יותר סמכויות. יש היום מצב יותר מאוזן בדירקטוריון”.
מה עם להביא ספונסר חדש לכדורסל?
”אנחנו הגענו מתקציב של 20 וקצת מיליון כשהתחלתי לתקציב של מעל 40 מיליון. אני חושב שזאת קפיצה אדירה, הוספנו ספונסרים, גם הבאנו את רענן כץ שתורם למנהלת כל שנה. אני מתכנן בחינה של צירוף ספוסנר חדש, אבל זה לא יקרה בקרוב כי יש לי כמה אתגרים כולל המכרז של השידורים ולאחר מכן אתעסק בהבאת ספונסר ראשי חדש”.
האם תדרוש יותר תקציבים לבדיקות סמים?
”כל נושא הסמים הוא בעייתי מאוד, אתה רואה שתופסים אצלנו שחקנים על סמים ומגרשים אותם ומיד הם נקלטים במקומות אחרים שזה אבסורד. יש היום סמים שהם מותרים, זה נושא מאוד מסובך, החלטנו לשבת עם היועץ המשפטי לבדוק את הנושא, לבדוק מה מותר ומה אסור והאם פיב”א מתנהגת באותה צורה כלפי כל המדינות”.
אתה חושב שצריך להגביר את הבדיקות?
”אם הבדיקות הן כאלו שמוצאים שחקנים וזורקים אתם, אבל הם הולכים למקום אחר אז אני בספק אם יש אפקטיביות לעניין הזה. בסך הכל יש מספיק בדיקות, נתנו גם תקציב מאתנו בשביל זה”.
לסיום, איזו ליגה אתה מאחל לעצמך?
“ליגה ספורטיבית, בלי אלימות, אני מקווה שהשופטים שלנו ישמרו על שקיפות ומקצועיות ושהקהל יבוא בהמוניו. אני מקווה שקבוצות שלנו יצליחו באירופה ושכמה שיותר שחקנים ישראלים יתבלטו השנה, אני חושב שיש להם יותר צ’אנס כי מי שישחק השנה זה באמת השחקנים שמגיע להם להיות על המגרש ולא כאלה שחייבים לשים אותם בגלל חוק מטופש”.