לאחר האיומים של קבוצות בליגת ווינר סל על שחקניהן כי עליהם לתת תשובות עד תום היום (שבת) ולקחת חלק באימון, או לשבות ובכך לא להגיע יותר לאימונים ומשחקים וזאת מבלי שיקבלו שכר, על פי מה שנאמר לקבוצות על ידי הגורמים המשפטיים אליהם פנו והתייעצו, ארגון שחקני הכדורסל שלח מכתב למנהלת הליגה ובו מסרים חריפים, כך נודע ל-ONE לראשונה.
המכתב נשלח ליו”ר מנהלת הליגה שמואל פרנקל מטעם עורכת הדין דפנה שמואלביץ’, עם העתקים לשרת התרבות והספורט מירי רגב, מנכ”ל משרדה יוסי שרעבי, עו”ד שלמה יצחקי הממונה הראשי על יחסי עבודה, ארנון בן דוד יו”ר ההסתדרות, עמירם הלוי יו”ר איגוד הכדורסל, הנהלות 12 קבוצות ליגת ווינר סל, יעקב בן שושן מנכ”ל איגוד הכדורסל, ניר אלון יו”ר ארגון השחקנים, עו”ד רן קידר מהסתדרות המעו”ף, שחקני הכדורסל ועו”ד ירון לסטרל.
במכתב צוין תחילה כי: “למרבה הפלא, אתמול קיבלו שחקני הקבוצות מסמך (לא חתום!) ממנהליהם, לפיו הם נדרשים להתחייב להמנע משביתה, שאחרת לא יורשו להופיע לעבודה כלל, ובכלל זה לא יורשו להתאמן. בהנחיית הארגון – סירבו השחקנים לחתום על המסמך, בהיותו בלתי חוקי בעליל. הבוקר הופיעו שחקני הקבוצות לאימונים שנקבעו להם. מאחר וסרבו לחתום על הטופס הנפסד – לא הורשו להתאמן. מהנתונים שבידינו עולה כי הקבוצות שסרבו להתיר לשחקניהן להתאמן – ובכך הפרו את החוק הן: מכבי תל אביב, מכבי חיפה, מכבי ראשון לציון, הפועל ת”א, הפועל ירושלים, עירוני נס ציונה ומכבי אשדוד/באר טוביה. שחקני הפועל אילת ובני הרצליה קיבלו הודעה דומה לגבי האימונים שצפויים להם ב-17:00 ומחר (בהתאמה)”.
עו”ד שמואלביץ’ המשיכה: “תמוה בעינינו מאוד כיצד המנהלת, שפועלת ע”פ יעוץ משפטי, מפרה ברגל גסה את החוק ומפרה אפילו את ההחלטות עצמה שהיא קיבלה. משלוח הודעות לשחקנים על סרוב לקבל עבודה מהם בטרם ננקט ולו צעד ארגוני כלשהו ובטרם שחקן אחד סרב לעבוד (!) – מהווה השבתה בלתי חוקית. לא ניתן לאמץ שביתה שלא פרצה ולא ניתן לאמץ שביתה חלקית באופן גורף וללא הגבלת זמן. מקום בו מעסיק הודיע על הפסקת פעילות או צמצום פעילות לאחר צעדים ארגוניים חלקיים – פסק ביה”ד לעבודה כי מדובר בצעד לא חוקי, וחייב את המעסיק בתשלום מלוא שכרם של עובדיו כאילו עבדו בפועל בכל תקופת הפסקת הפעילות או צמצומה, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית. התנהגות המנהלת מלמדת יותר מכל, עד כמה ניהול המו”מ בינה לבין ארגון השחקנים נוגע בחוסר תום לב. לו אכן מעוניינת המנהלת לקדם את המו”מ, הייתה ממתינה עם מתן ההנחיות החד צדדיות ולא חוקיות מצד הקבוצות. כך, אם בכוונת המנהלת לדחות את המחזור ה-33, כפי שהודיעה לתקשורת, העוונה לאפשר עוד מספר ימי הידברות, היה עליה להשעות את פעולותיה כלפי השחקנים עד למיצוי המו”מ”.
הפן הפלילי של פעולות המנהלת והקבוצות: “מכאן שהפעולה הכוחנית של המנהלת והקבוצות כמתואר לעיל מהוות הפרה חמורה של הדין ופגיעה ברורה בזכות ההתארגנות של השחקנים, על כל המשתמע מכך. פגיעה בזכות התארגנות מהווה עבירה פלילית ועוולה אזרחית כאחד, סכום הפיצוי עלול להגיע למיליוני שקלים. הובא לידיעתי כי מנהלי קבוצות שונים מנסים להפעיל לחץ על שחקנים להמנע מלקחת חלק בצעדים האירגוניים. למעסיק או נציגיו אסור, ע”פ הדין, להתערב או להשפיע על עובד המממש את זכות השביתה, בין בדיבורים ובין במעשים. בהקשר זה, כל בעל קבוצה שניסה להחתים שחקן על הטופס הבלתי חוקי, או שמנע מהם להתאמן, כבר עבר עבירה פלילית וכבר פגע בחופש ההתארגנות. אנו מציעים כי המנהלת והקבוצות לא יקחו סיכון מיותר ויחדלו מיידית מהתנהלותם הפסולה, שאחרת לא נהסס להגיש נגדם תביעות אישיות לפיצוי, כמו גם תלונות על עבירה פלילית למשרד הכלכלה”.
אפשרות לקנסות גבוהים: “העובדה כי בעלי הקבוצות ומנהליהן נמנעו מלחתום על הטופס הפסול מדברת בעד עצמה ומלמדת כי אינם מוכנים ליטול אחריות על המעשה הפלילי שביצעו, אלא שבידינו נתונים ברורים לגבי המעורבים בדבר מטעם כל קבוצה, לרבות תיעוד מוסמך של הדברים. אלו יוגשו לרשויות, ככל שיידרש. המנהלת עצמה צפויה לקנס גדול עוד יותר לאור העובדה כי אינה מעסיקה את מי מהשחקנים, הנחיותיה הבלתי חוקיות של המנהלת לקבוצות מהווה גם הפרת החוזים שבין השחקנים לקבוצותיהם ביודעין וללא כל צידוק. סכום הפיצוי על עוולת גרם הפרת החוזה, עלול להגיע אף הוא למיליוני שקלים, כשווי כלל החוזים של השחקנים עד לתום העונה”.
פנייה אישית של עו”ד שמואלביץ’ לפרנקל: “אני מציעה כי תתעשת ותורה לקבוצות לחדול מיד מפעולותיהן הבלתי חוקיות, בטרם ייגרם להן נזק מיותר נוסף. ככל שלא תעשה, נפעל למיצוי הדין עם המנהלת ובעלי הקבוצות, לרבות כל המנהלים המעורבים בדבר. פעולה כזו תטיל כתם כל הענף כולו, ועלולה למנוע מבעלי הקבוצות או ממנהלים ליטול חלק בפעילות בענף בעתיד. אין באמור במכתב זה כדי למצות את כל טענות מרשי ואין בו משום ויתור על כל זכות או סעד הנתונים לו על פי כל דין”.
גם מאיגוד הכדורסל מסרו היום התייחסות לנושא: “איגוד הכדורסל בישראל קורא לצדדים להגיע להסכם שיאפשר את קיום משחקי הליגה וזאת תוך שימת דגש על מעמד השחקן הישראלי ואפשרויות הקידום של שחקנים ישראלים רבים. השחקנים הישראלים הם העומדים במרכז העשייה של האיגוד המשקיע את מירב האמצעים ומיטב אנשי המקצוע, בהכשרתם מגיל צעיר ועד לנבחרות ישראל”.
“השחקן הישראלי הוא בסיס הענף בארץ ובלי השחקן הישראלי לא יהיה כדורסל בישראל. חשוב לנו מאוד שהליגה תימשך ותסתיים כמתוכנן, כדי ששחקני נבחרת ישראל יגיעו בכושר שיא לצמד המשחקים המצפים לה ב-28 ביוני נגד יוון וכעבר מספר ימים נגד בריטניה”.