יום שבת, 04.01.2025 שעה 12:50
ליגת העל Winner 24-25
3511-3416הפועל ב"ש1
3417-3116מכבי ת"א2
3315-3416מכבי חיפה3
3022-3316בית"ר ירושלים4
2415-2016הפועל חיפה5
2323-1716עירוני ק"ש6
2023-1816מכבי בני ריינה7
1924-2016הפועל ירושלים8
1920-1516בני סכנין9
1726-2216מכבי נתניה10
1420-1016עירוני טבריה11
1427-1116מכבי פ"ת12
1231-2216מ.ס אשדוד13
1225-1216הפועל חדרה14

המספרים שיחרצו את הגורל של משחק העונה

סאבו נגד אוגו, ביטון מול ורד, משחק הגובה של הירושלמים, הדעיכה של קלאודמיר והמספר הנוסף של בכר. הנתונים שעשויים להכריע את הקרב בין בית"ר לב"ש

|
קלאודמיר פריירה שומר על ג'ון אוגו (מרטין גוטדאמק)
קלאודמיר פריירה שומר על ג'ון אוגו (מרטין גוטדאמק)

הערב (שבת) ב-21:00 כל אוהדי הכדורגל הישראלי יעצרו את נשימתם. משחק העונה האמיתי, האחרון, האולטימטיבי, בין בית"ר ירושלים להפועל באר שבע ייצא לדרך ויכריע האם מאבק האליפות עדיין חי, או שמא האלופה המכהנת תשייט לאליפות שלישית ברציפות. הקרבות בין שתי המוליכות של ליגת העל העונה היו מרתקים כולם. פעמיים זה הסתיים בתיקו ופעם אחת, לפני חודש בדיוק, זה נגמר ב-1:3 מהדהד לב"ש. לרגל המשחק המעניין, החלטנו לנבור בדפי הסטטיסטיקה שסיפקה לנו חברת 4Tplay לעומק ולרוחב. רצינו למצוא את המפתחות אצל כל אחת מהקבוצות החזקות, לאלו נקודות כדאי לשים לב במהלך ההתמודדות ומי הם השחקנים שברגליהם טמון הניצחון או ההפסד.

הברומטר הצהוב: אריק סאבו

אחרי סאגה ארוכה, הסלובקי של בית"ר ירושלים האריך בתחילת השבוע את חוזהו במועדון בשנתיים, עם אופציה לשנה נוספת. היכולת של סאבו לא מותירה מקום לספקות - מדובר באחד הזרים הטובים שנחתו בבירה בשנים האחרונות, וכזה שכאשר נמצא בשיאו, משדרג את כל הקישור הבית"רי. עם זאת, כאשר סאבו לא במיטבו, גם בית"ר בבעיה וראינו זאת היטב גם בתבוסה האחרונה למכבי נתניה.

אריק סאבו עובר את בן ביטון. הברמוטר הצהוב-שחור (רדאד גאריק סאבו עובר את בן ביטון. הברמוטר הצהוב-שחור (רדאד ג'בארה)

מהסתכלות על המספרים של הסלובקי בניצחונות של בית"ר, לעומת אלו שהוא מנפק בהפסדים, התמונה ברורה. בניצחונות, סאבו מבצע 66 פעולות חיוביות בממוצע למשחק (מסירות מדויקות, תיקולים מוצלחים, בעיטות למסגרות וכד'), אולם בהפסדים, נתון זה נחתך ל-50 פעולות חיוביות בלבד. גם מספר המסירות שהוא מנפק יורד משמעותית מ-48 (מתוכן 40 מדויקות) ל-35 (מתוכן 29 מדויקות), ירידה של 37 אחוז. צלילה זו מתבטאת גם במסירות "ההתקפיות" של סאבו. 29 פעמים הוא מוסר קדימה בהפסדים, לעומת 35 כשהקבוצה מנצחת.

בן זקן: "הגיע הזמן שננצח את ב"ש בליגה"

הברומטר האדום: ג'ון אוגו

מן העבר השני של המגרש ניצב הניגרי של הפועל באר שבע. מהגורמים הבולטים לשתי האליפויות האחרונות של האדומים, ועדיין לא פחות משמעותי במערך של ברק בכר. גם אצל אוגו ההבדל בין המספרים בניצחונות ובהפסדים מראה עד כמה הקבוצה תלויה בו וצריכה אותו ביכולת מספקת כדי לסיים עם מלוא שלוש הנקודות. גם אצלו מספר הפעולות המוצלחות הוא הנתון הראשון בו ניתן לראות שינוי: מ-82 פעולות חיוביות בממוצע למשחק כאשר הקבוצה מנצחת (מהגבוהים בליגה), המספר צונח ל-65 פעולות בלבד. כ-20 אחוז שינוי, וממש לא כזה שבב"ש ירצו לראות בטדי.

גג'ון אוגו. הברומטר האדום (רדאד ג'בארה)

מספר הפעמים בהן אוגו נוגע בכדור גם הוא צונח ומ-61 מסירות בניצחונות (41 מתוכן התקפיות), הוא נסוג ל-45 (34 התקפיות). צניחה של 26 אחוז, שמשפיעה רבות כאמור על הקבוצה. אצל הניגרי, ההבדל ניכר גם באיבודי הכדור. לעומת שלושה איבודים בלבד בממוצע בניצחונות (1 בממוצע במחצית המגרש שלו), המספר קופץ לחמישה איבודים בהפסדים (שניים בחצי שלו). ברור, אם כן, כי הקבוצה שתלחץ יותר חזק ותשתק את הברומטר של יריבתה תגדיל את סיכוייה גם למלוא שלוש הנקודות, ולאליפות.

בכר: "המצב שלנו טוב, אבל הכל יכול להשתנות"

נקודת התורפה הצהובה: משחק הגובה

זה לא סוד שההגנה של בית"ר ירושלים היא לא ממש החלק החזק במשחק שלה. הקבוצה אמנם כובשת בצרורות (69 שערים, הכי הרבה בליגה), אולם ככל שזה נוגע לחלק האחורי, המצב מעט פחות מרנין. 40 פעמים הוציאה בית"ר את הכדור מהרשת העונה, הכי הרבה בפלייאוף העליון, יחד עם מכבי נתניה. מדובר בנתון שמתאים יותר לחלק התחתון של הטבלה.

מהנתונים עולה כי המצב הרגיש ביותר אצל הצהובים-שחורים הוא כדורי הגובה, שם הקבוצה לוקה בחסר באופן משמעותי. עד כמה משמעותי? רק שתי היורדות, הפועל אשקלון והפועל עכו, מנפקות מספרים גרועים יותר מבית"ר ברוב הקטגוריות של מאבקי הגובה ההגנתיים, כשבחלק מהנתונים גם בני סכנין מצטרפת אל השתיים.

רק 341 פעמים, שהן 11 פעמים בממוצע למשחק, ניצחו שחקני בית"ר במאבקי גובה הגנתיים. לשם השוואה, להפועל ב"ש יש 400 כאלו העונה, והיא מדורגת חמישית בטבלה זו. לא מן הנמנע שכדי לנצל זאת, יורה בכר לשחקניו להגביה לתוך הרחבה בכל הזדמנות אפשרית. תומאש פקהארט, שבמשחקים האחרונים בעיקר עולה מהספסל, יכול להיות אופטימלי לסוג כזה של משחק ולא מן הנמנע שיקבל דקות בדיוק למטרה זאת.

אנתוני וארן נוגח. מספרים גרועים במשחק הגובה (נעם מורנו)אנתוני וארן נוגח. מספרים גרועים במשחק הגובה (נעם מורנו)

נקודת התורפה האדומה: ביטון מול ורד

אורן ביטון הוא אחת מההפתעות הנעימות של העונה. המגן השמאלי של באר שבע הוכיח פעם אחר פעם את היכולות ההתקפיות שלו, ולא בכדי הוא מדורג במקום הרביעי בליגה בטבלת מלך הבישולים עם שבעה. אלא שבחלק ההגנתי, לביטון עדיין יש מקום לשיפור, לפחות בנתון אחד מהותי - התיקול שלו מול דריבל. 79 פעמים הגיעו שחקנים מולו לדריבל, אולם רק 34 הוא הצליח לעצור. כלומר, ב-57 אחוז מהפעמים השחקן שהגיע מולו, הצליח לעבור אותו. מתוך כל שחקני הסגל, רק לג'ון אוגו יש אחוז הצלחה מעט נמוך יותר (41 אחוז), אולם בהינתן העמדה שלו במרכז המגרש, מדובר באופרה אחרת.

בעיה זו נהיית אפילו משמעותית יותר כאשר מולו צפוי לשחק עידן ורד, אחד הדריבליסטים הטובים בליגת העל. באופן כמעט מיסטי, אחוז ההצלחה של ורד בדריבלים גם הוא עומד על 57 בדיוק. יותר מפעמיים בממוצע למשחק הוא מצליח לעבור את השחקן שלו בכדרור וסביר להניח שגם במשחק הזה הוא יקבל לא מעט כדורים, בהם ינסה לעשות בדיוק את זה. אם ביטון לא יצליח לעצור אותו, או לחילופין בכר לא יורה לשחקנים נוספים לעזור כקו שני, באר שבע תהיה בבעיה.

עידן ורד מול אורן ביטון (נעם מורנו)עידן ורד מול אורן ביטון (נעם מורנו)

המספר הנוסף בצהוב: הדעיכה של קלאודמיר

גם בלי להסתכל על דפי הסטטיסטיקה, כל אוהד בית"ר יגיד לכם שמתחילת הפלייאוף, קלאודמיר זה לא אותו שחקן. מי שהיה אחד המצטיינים של העונה הסדירה (אם לא המצטיין בה"א הידיעה), חווה ירידה משמעותית בכושרו מאז תחילת הפלייאוף ומתקשה להפגין את הדומיננטיות אליה כל כך התרגלנו ממנו, הן כספק של שערים והן כמי שמנהל את העניינים במרכז המגרש, התקפית והגנתית.

זה לא רק מספר הכיבושים (שער אחד בפלייאוף) או הבישולים (ללא בישול), שירד דרמטית, אלא דווקא היכולת ההגנתית שמעלה סימני שאלה. אחוז התיקולים המוצלחים שלו מול דריבל עומד על 30 אחוז בלבד בפלייאוף. כלומר, 70 אחוז מהפעמים שהגיע מולו שחקן בכדרור, אותו שחקן הצליח לעבור אותו. מדובר בירידה עצומה של לא פחות מ-45 אחוזים לעומת העונה הסדירה, אז 55 אחוז מהמקרים הנ"ל היו מסתיימים בתיקול מוצלח ורק ב-45 אחוז מהמקרים היה השחקן מצליח לעבור אותו. מהשחקן המוביל בקטגוריה זו בקבוצה ואחד המובילים בליגה, הפך פריירה לשחקן עם מספרים בינוניים במיוחד, לפחות באומדן זה. צריך לזכור כי מדובר בשחקן בן 33, אשר משקלה של העונה הארוכה כבד יותר על כתפיו. משחק אחד גדול מול ב"ש, והכל יישכח.

קלאודמיר פריירה מול דן איינבינדר. יחזור לעצמו? (נעם מורנו)קלאודמיר פריירה מול דן איינבינדר. יחזור לעצמו? (נעם מורנו)

המספר הנוסף באדום: ניב זריהן

כל סוגיית יכולתו הפנומנלית של ניב זריהן כשהוא רואה מולו את בית"ר ירושלים כבר נדונה לא פעם, אולם בכל זאת נחטא גם אנחנו בכך מעט, ובמיוחד נתמקד במפגש האחרון. רק כדי לסבר את האוזן, פרט לצמד שכבש, סיפק השחקן הצעיר נתון יוצא דופן. מתוך 17 מסירות שנתן, 15 היו מסירות התקפיות ורק 2 כוונו לאחור. מדובר בנתונים שאנחנו לא רגילים לראות בליגה וזכינו לראות רק משחקנים בודדים, דוגמת ערן זהבי בעונותיו הגדולות בליגת העל.

גם העובדה שניצח ב-8 מתוך 11 מאבקיו על הכדור, רשם חמישה דריבלים מוצלחים מתוך שבעה ניסיונות ודייק ב-77 אחוז ממסירותיו ההתקפיות, מראים עד כמה הוא הגיע חד לאותו משחק וכמה היה המפתח לאותו ניצחון. עדיין לא ברור אם זריהן יפתח הפעם על הספסל או בהרכב, אולם דבר אחד ברור. אם דף הסטטיסטיקה שלו יהיה דומה, סביר שידה של ב"ש תהיה על העליונה.

ניב זריהן חוגג. פורח מול בית"ר (נעם מורנו)ניב זריהן חוגג. פורח מול בית"ר (נעם מורנו)
אסור לפספס
נגןספרד: כל קבוצה והשער הכי יפה לשנת 2024
ספרד: כל קבוצה והשער הכי יפה לשנת 2024
נגןפיקה מעביר שיעור לכוכבים: ליגת המלכים!
תלמדו! פיקה מעביר שיעור על הקינגס ליג
נגןעומד בציפיות? המיטב של אמבפה בריאל מדריד
עומד בציפיות? המיטב של אמבפה בריאל מדריד
נגןבוזגלו בהלם: הסרטון שהתפוצץ למיליונים
בוזגלו בהלם: הסרטון שהתפוצץ למיליונים
/* LAST / NEXT ROUNDs */