רועי שלם
|

ערכו רכיבת ראווה (אורן בן חקון)
כחלק מאירועי הפתיחה של הג׳ירו ד׳איטליה שיחל עוד פחות מ-48 שעות, התקיימה היום (רביעי) רכיבת ראווה וטקס הענקה מיוחד ב״יד ושם״, לזכרו של הרוכב האיטלקי האגדי ג׳ינו ברטלי ז״ל שזכה 3 פעמים בג׳ירו, פעמיים בטור דה פראנס והוכר ב-2013 כחסיד אומות העולם, לאחר שהציל במהלך מלחמת העולם השנייה מאות יהודים איטלקים.
רוכבי הקבוצה הישראלית "סייקלינג אקדמי" ביצעו רכיבת מחווה בכביש המקיף את "יד ושם" לעיני בני משפחתו של ברטלי והנהלת הג'ירו ד'איטליה. בטקס מיוחד בגן חסידי אומות העולם, העניק אבנר שלו יו״ר יד ושם לנכדתו של הרוכב האיטלקי אזרחות זיכרון כשלאחר מכן ערכו סיור ב״יד ושם״.
"סייקלינג אקדמי" (אורן בן חקון)ג׳ויה ברטלי נכדתו הייתה מאוד נרגשת: ״אני שמחה שאתם מוקירים את זכרו של סבי, הוא היה מאוד מיוחד, היה אלוף החיים. אני לא פה לבד, אני ממשיכה את רוחו של סבי בה הוא האמין, את רוח ההתנדבות והנתינה, זה מה שלמדתי ממנו. הוא הציל חיים, רק רק הציל יהודים, אלא גם אחרים שהיו צריכים עזרה, הוא היה שגריר של השלום”.
ג׳ויה ברטלי (אורן בן חקון)סילבן אדאמס שהוריו ניצולי שואה אמר: ״עבורי זאת חשיבות גדולה, ברטלי אחד הרוכבים הטובים בהיסטוריה, אבל ככל שהיה טוב הוא היה אדם טוב יותר. הג׳ירו השנה הוא לזכרו של ברטלי״.
שגריר איטליה ג'אנלואיג'י בנדטי: ״גינו ברטלי הציל חיים של המון אנשים בזכות אומץ ליבו ומעל הכל הייתה אמונתו לעזור. הוא סיכן את חייו בשביל האחר. ג’ינו התחרה לא מול יריב עם חולצה בצבע שונה אלא מול הרשע. הוא הציל בלי לחשוב, הוא השתמש באופניים כשכל כל ייחודו היה להעביר ולהחביא מסמכים שמטרתם להצלת יהודים, כי לא הסכים עם מה שקרה בעולם והיה לו תקווה לתקן ולשנות וזה מה שהפך אותו למיוחד. אני בטוח שהיום הוא היה גאה בלקבל את הכבוד, אך הוא היה שומר את זה לעצמו ולא מוציא את זה החוצה כמו שהוא עשה במהלך המלחמה. כמו שהוא היה אומר: ‘זה טוב לעשות אך לעשות אותו בשקט’”.
מוכנים לג'ירו (אורן בן חקון)אבנר שלו יו״ר יד ושם אמר: ״הסיפור הוא על בן אדם נדיר. אלוהים נתן לנו את האופציה של להחליט בין הטוב לרע וברטלי החליט לעשות את הטוב למרות הסכנות של הרע. הוא פעל בניגוד לדעת הרוב האיטלקי באותו התקופה”.