בית"ר ירושלים עמדה היום (רביעי) לדין בבית הדין העליון של ההתאחדות לכדורגל, בגין התפרעות אוהדים, פגיעה ע"י אוהדים וקריאות גזעניות במשחק מול בני סכנין שהתקיים לפני שבוע וחצי. הדיון אמור היה להתקיים ביום רביעי הקודם אך נדחה לבקשתה של הקבוצה. בסופו של דיון ארוך מאוד, הקבוצה מהבירה אמנם נמנעה מהורדה של נקודות, אך ספגה עונש של משחק אחד ללא קהל (המפגש מול בני יהודה), היציע המזרחי ייסגר לארבעת משחקי הליגה הקרובים וכן קנס של 50 אלף ש”ח.
בהחלטה על העונש הסביר הדיין ישראל שמעוני: “במקרה של הרשעה בקריאות גזעניות, אין להפעיל עונש הפחתת 2 נקודות על תנאי אשר לכאורה תלוי ועומד כנגד הנאשמת. אף אם תלוי ועומד עונש ע”ת, אין להפעילו בשים לב לעובדה כי חלפו 10 חודשים ממועד הטלתו מבלי עבירות דומות, ובשים לב למאמצי הקבוצה להלחם בתופעה. ההתנהגות של האוהדים העבריינים נועדה להתנקם באלי טביב, הבעלים של הקבוצה. נוכח כל האמור, אין להתעלם מהחומרה המצטברת של כלל סעיפי ההרשעה, כאשר לקבוצה זו הרשעה חמישית בעבירה של התפרעות אוהדים”.
בדו"ח השופט ארז פפיר ציין כי לאחר הבקעת השער השני לזכות בני סכנין בדקה ה-38 הושלכו מהיציע המזרחי, שאכלס את אוהדי בית"ר ירושלים, לעבר שחקני סכנין כוס שתייה, שקית גרעינים ומספר מצתים. שקית גרעינים נוספת שנזרקה מהיציע פגעה ברגלו של עוזר השופט מתי יעקובוב. עוד רשום בדו”ח של פפיר כי דקה לאחר מכן החלו קריאות "מוחמד מת" מאותו היציע, ורובו היה שותף לקריאות. בתיאום עם משקיף המשחק, אבי לוי, המשחק נעצר והופעל נוהל קריאות גזעניות שבמהלכו ביצע הכרוז הכרזה ראשונה. המשחק חודש בסיום ההכרזה, הקריאות פסקו כשתי דקות לערך מסיום ההכרזה.
עו”ד של בית”ר רונן מוזסון: “אם נתייחס לעובדות עצמן בדו”ח השופט אנחנו לא מכירים בחומרת המעשים המיוחסים. חצי הכוס המלאה היא שמדובר באירועים בזמן מאוד ספציפי במשחק ולא לאורך כל המשחק. גם על פי הדו”ח כתוב שהקריאות פסקו אחרי שהופעל הנוהל, שאגב טביב עצמו יזם. אף אחד מהחפצים שנטען שנזרקו פגעו במישהו. לגבי הענישה, בניגוד למה שמצטייר בתקשורת אין עונש על תנאי על בית"ר ירושלים. העונש הסתיים ב-26/12/17. בפסק הדין שניתן במרץ 2017 העונש על תנאי הוארך בשנה אך הומר בקנס.
מוזסון: “אב בית הדין חתם את פסק הדין בניגוד לדעת הרוב. לגופו של עניין, גם אם ייקבע שהעונש על תנאי פעיל, לבית הדין יש שיקול דעת בהתאם לנסיבות להחליט את חומרת העונש. אנחנו סבורים שאין מקום להפחית נקודות, קל וחומר שזו עבירה ראשונה של קריאות גזעניות העונה. באמירת "מוחמד מת" הורשעה בני יהודה העונה והקנס שהוטל עליה הוא 30 אלף ש"ח. אני לא מפחית בחומרת הדברים, אך זה אירוע ראשון לאחר עשרה חודשים שקטים מאירועי גזענות. ההרשעה האחרונה הייתה במרץ 2017”.
אלי אוחנה לדיין: “אנחנו מגנים בכל תוקף את כל הקריאות האלה ולא מקלים ראש. אנחנו נלחמים בעניין הזה”.
מוזסון: “האטמוספירה לקריאות האלה זה הרצון לפגוע באלי טביב. הקהל רוצה לפגוע לו בכיס כי הוא לא מצליח לפגוע בו בדברים אחרים. אנחנו לא מצדיקים את זה, אך היה קינטור מצד אוהדי סכנין שאמרו "אללה אכבר" ועוד דברים בסגנון. המצב מגיע עד לכדי כך שאלי טביב הגיע להחלטה שהוא סוגר שרירותית את היציע המזרחי. מישהו עשה דבר כזה בעבר? זה לא דבר של מה בכך. היציע נסגר עד הודעה חדשה”.
אוחנה: “ביום שבת יש לנו משחק מול מכבי חיפה ואנחנו יודעים שזה מושך קהל ובכל זאת היציע סגור עד הודעה חדשה, אף על פי שיכולנו להכניס הרבה כסף”.
מוזסון: “המלחמה שלנו היא גדולה. בית"ר עושה הרבה יותר מכל הקבוצות כנגד התופעה. חשוב לי להגיד שבגזענות אי אפשר לתבוע תביעות אזרחיות כי אנחנו לא יכולים להגיש 2,000 תביעות לבית המשפט. אף בית משפט לא יגרום לזה שמישהו ייקנס כספית בגלל קריאה כמו ‘מוחמד מת’. העברנו תמונות למשטרת ישראל ביחד עם תלונה. עדיין אין לנו שמות ואני מבטיח שכשיהיו לנו נתבע.
“הפעלנו עונש קולקטיבי חמור כשסגרנו יציע מרצוננו. הפסדנו עשרות אם לא מאות אלפי שקלים. אנשים חושבים שאנחנו לא רוצים לתבוע אוהדים כי אנחנו מפחדים מהם. אלי טביב לא מפחד מאף אחד, והעובדה היא שהיציע נסגר”.
אוחנה: “אני אמנם רק שבעה חודשים בתפקיד רשמי, אבל אני יכול להעיד שאנחנו לא עושים את מה שעושים בשביל הסברה, אלא פעולות ממשיות כדי לנסות ולמגר את עניין הגזענות ביציעי בית"ר. אנחנו חשים שאט נפש מהקריאות האלה. נעשה כל מה שצריך, ואנחנו עושים, כולל תביעות אזרחיות, אישיות ושלילת מנויים כדי להילחם בנגע הזה. אי אפשר שקבוצה קטנה של אוהדים תחזיק את המועדון כבני ערובה. רוב הקהל המוחלט שרק בוז מהיציע המערבי, וגם הארגון הנגדי של לה פמיליה שאנחנו מנסים להיות איתם בדיאלוג כדי שיעזרו לנו במלחמה הזו. אנחנו עושים צעדים שאף קבוצה לא עושה ולא עשתה, ונעשה עוד בעתיד.
“יש לנו תמונות, אך אין לנו מושג מי האנשים. הבאנו את התמונות למשטרה כדי שיזהו על מנת שנגיש תביעות אישיות אך קיבלנו תשובות מתחמקות. כל משחק חוץ יש לנו צוות של צלמים מטעמנו כדי לטפל בתופעה וזה עולה לנו מאות אלפי שקלים. אם ניצב משנה במשטרה אומר לי שזה לא קריאות גזעניות והוא לא יכול לעשות כלום, מה אני אמור לענות לו?”
עוד אמר אוחנה: “אנחנו עושים כל מה שהתבקשנו ומה שלא התבקשנו על מנת למגר את התופעה שגורמת נזקים כספיים ותדמיתיים, שיוצרים עוד נזקים כספיים. מועדון כדורגל צריך גם להכניס כסף וזה נמנע מאיתנו. הייתי בתקשורת שנים, וכשהייתי צריך לתקוף את אותו קומץ תקפתי אותו בכל הכוח ואני עושה זאת גם היום מתוקף תפקידי. אנחנו נתעמת עם מי שצריך להתעמת, אך לא יכולים לעשות את זה לבד. אני בטוח שעוד שלושה חודשים נהיה פה ונגיד את אותם דברים, למרות שאנחנו עושים את כל הצעדים הנדרשים”.
הדיין: “עברו הזמנים שאומרים שזה עניין של המשטרה. אני יודע שאתם עושים הרבה. אי אפשר להגיד שזה כל מה שאפשר לעשות”.