בזמן שאצטדיון סמי עופר מתמלא כל משחק של מכבי חיפה בכ-30 אלף אוהדים, מאחורי הקלעים מסתבר יש שורה של ליקויים חמורים בהקמת האצטדיון. מבקר המדינה יוסף שפירא, פרסם השבוע דו"ח ביקורת חמור העוסק בהקמת האצטדיון והתמונה שעולה מהדו"ח אינה טובה.
מבקר המדינה ממצביע על כך שכאשר אושרה הקמת האצטדיון, עלות ביצוע הפרויקט נאמדה בכ-400 מיליון שקל, אך למרות שבמהלך ההקמה צומצמה תכולת הפרויקט, גדלה עלותו באופן ניכר. במועד סיום הביקורת העלות הסתכמה בכ-600 מיליון שקלים כאשר הוא נפתח שנה לאחר התכנון המקורי.
מתוך הסכום המדובר 527 מיליון שקלים הוקצו להקמת האצטדיון, כ-32 מיליון שקלים הוקצו להוצאות נלוות, כ-37 מיליון שקלים ניתנו לחברת יפה נוף על מנת לפתח תשתיות בקרבת האצטדיון וכ-3.5 מיליון שקלים יועברו לצורך בניית מגרשי אימון.
המבקר מציין כי עלות הפרויקט צפויה אף לגדול אף יותר וזאת בשל עלויות עתידיות שמקורן בתביעות בסך של 40 מיליון שקים נגד החברה קבלנים ומתכננים.
המבקר כותב כי "על פי עקרונות השריפות והמנהל התקין, כאשר מתחוור לגוף ציבורי שפרויקט שלו, שאושר ותוקצב בעבר בצורה שונה באופן משמעותי, מוטל עליו לפנות לגורם המאשר על מנת שיבחן את מכלול השינויים ויאשר את הפרויקט במתכונתו החדשה. הצגה חלקית של תקציב הפרויקט מבלי לכלול בתוכו עלויות תשתית עוטפת, שלפחות בחלקן נועדו לשרת את הפרויקט בלבד, אינה משקפת את העלות הכוללת של הפרויקט".
|
סמי עופר. ליקויים חמורים בהקמת (עמית מצפה) |
|
|
המבקר מצביע על ניהול לקוי של תקציב הפרויקט. לטענתו חלק מהתקציבים שהוקצו לאצטדיון סומנו בעיריית חיפה כתקציבים שאינם חלק ממנו ועל כן התקציב הכולל של הפרויקט לא שיקף את מלוא הוצאות העירייה בגין הקמתו. העירייה אף קיבלה את אישור ועדת הכספים שלה להגדיל בפועל את תקציב ההקמה של הפרויקט לאחר שהציגה לפניה מידע חלקי אודות העלויות.
המבקר חושף כי עיריית חיפה העבירה כספים מהתקציב של הפרויקט בטענה שהם ישמשו ל"מיתוג האצטדיון" אבל למעשה הם שימשו לעריכת אירועי תרבות שהתקיימו בסמיכות זמנים לבחירות המקומיות.
"משרד מבקר המדינה רואה בחומרה את העובדה שהעירייה פעלה שלא כחוק בכך שהעבירה מתקציב מיתוג ורישוי של האצטדיון 2.5 מיליון שקלים, שאושרו להקמת הפרויקט, לצורך קיום אירועי תרבות, אף שבין רוב האירועים הללו ובין מיתוג ורישוי האצטדיון אין כל זיקה. מה גם שאירועי התרבות התקיימו דווקא בסמוך למועד הבחירות המקומיות, עיתוי שהייתה בו מראית עין של טעם לפגם".
|
יוסף שפירא. פרסם דו"ח חריף (משה חרמון) |
|
|
המבקר מצא כי חברת האצטדיון קיימה בקרה רופפת על חברת הפיקוח ששכרה וסמכה באופן כמעט מוחלט על נתונים שסיפקה לה חברה זו. חברת האצטדיון לא העבירה לעירייה במועד דרישות להגדלת תקציב ההקמה של האצטדיון והעירייה מצדה לא קיימה בקרה מספקת ולא תחקרה כנדרש את החברה גם כשחלו עיכובים בלוחות הזמנים של הפרויקט והתגלו חריגות ניכרות בתקציבו.
כשלים בהעסקת חברת הפיקוח
המבקר מעלה כי חברת האצטדיון שכרה מפקחים לתחומים שונים בפרויקט בלי שנערך דיון בחברה ביחס לאפשרות להשית את ההוצאה הכספית עבור העסקתם של חברת הפיקוח כחלק מההסכם עמה. חברת האצטדיון אפשרה למפקח ששכרה לבצע את הפיקוח על עבודות ההקמה של האצטדיון והייתה מעורבות יתר בוועדת המכרזים שלה גם כשהוועדה החליטה ביחס לזהות הקבלנים שעל עבודתם אמור היה לפקח. בנוסף, לא נמצאו אסמכתאות המוכיחות כי חברת האצטדיון קיימה בקרה אפקטיבית על דיווחים שהעביר לה המפקח, גם במקרים שבהם דיווח לה על שינויים בעלות כספית ניכרת של הפרויקט.
|
סמי עופר. גם החברה המפקחת לא הייתה תקינה (שי לוי) |
|
|
העסקת יועצים בחשש לניגוד עניינים
המבקר גם בדק את העסקת היועצים להקמת האצטדיון ובקשר להעסקת יועץ הקונסטרוקציה כותב המבקר כי חברת האצטדיון העסיקה יועץ, אשר בד בבד עם עבודת תכנון הקונסטרוקציה של הפרויקט, עבד בשירות הקבלן שזכה במכרז לביצוע הקונסטרוקציה ובכך אפשרה לו לפעול במצב של ניגוד עניינים.
באשר להעסקת יועץ הדשא כותב המבקר כי למרות מידע שהיה קיים בעירייה ובחברת האצטדיון על אודות קשרים אישיים ועסקיים בין היועץ לגידול דשא ובין החברה הקבלנית שזכתה במכרז להקמת כר הדשא, המידע לא עלה בוועדת המכרזים של החברה. המבקר מציין כי בהמלצת יועץ הדשא היא התקשרה עם אותה חברה קבלנית שהייתה בעבר בבעלותו ואשר עמה עמד בקשר גם לאחר שפסק להיות מבעליה.
מבקר המדינה מציין כי למעשה חברת האצטדיון העסיקה יועצים כמפקחים צמודים על עבודות שתכננו. המשמעות היא שנוצר מצב שבו יועצים הם גם מי שאחראים לפיקוח על ההוצאה לפועל של התוכנית שאותה תכננו על ידי הקבלן המבצע. הדבר עלול למנוע גילויים של כשלים שמקורם בתכנון לקוי שאפשר שיתגלו רק במהלך ההקמה ואת הטיפול בכשלים אלה.
|
אוהדים בקופות של סמי עופר. לא הייתה אפשרות לגלות כשלים (עמית מצפה) |
|
|
ביקורת על אי הקמת גשר להולכי רגל
בתוכנית בניית האצטדיון נקבע כי יוקם מעבר להולכי רגל החוצה את כביש 4 בצורה של גשר או מנהרה כאשר הסיום נקבע לפני הפעלת האצטדיון, אך ועדת המשנה של הועדה המקומית החליטה בהמלצת מהנדס העיר חיפה לתת הקלה בתנאי ודחייה עד ליוני 2015. "משרד מבקר המדינה רואה בחומרה את חריגת הועדה המקומית מסמכותה ומעיר לוועדה על שנתנה הקלה שהיא בבחינת סטיה ניכרת מתוכנית ואישרה לעירייה שלא להקים את מעבר הולכי הרגל כמתחייב מתנאי התוכנית המאושרת".