נתוני משטרת ישראל מעידים רק על 64 אירועי אלימות שהתרחשו העונה בכלל ענפי הספורט בישראל, כך הוצג היום (חמישי) בדיון הוועדה למניעת אלימות, גזענות והימורים בלתי חוקיים בספורט לסיכום עונת המשחקים 2013/14.
"מדובר בעלייה של כמעט 40 אחוזים מהעונה שעברה", הבהיר יוני זייטק, ראש מדור רישוי במשטרה. "אירועי האלימות עברו מהיציעים לכר הדשא, זה מתחיל בעיקר בין הקבוצות בתוך המגרש מה שהביא להתלהמות ביציעים. מדובר בעיקר באירועי תקיפה, קטטות וזריקת חפצים".
יו"ר המועצה למניעת אלימות בספורט, השופטת בדימוס עדנה בקשנטיין, התריעה: "בליגות הנמוכות חשוב מאוד לערב את המשטרה, אני לא בטוחה שהאירועים הקשים שקורים שם היו מתרחשים אילו היה שם שוטר במדים".
המשטרה הודיעה כי תפעל להצבת מצלמות GoPro על גופם של שוטרים שייכנסו ליציעים לצורכי תיעוד וביקשה להעלות את האפשרות להרחקת אוהדים ע"י קצין ל-120 יום מהמגרשים. במהלך הדיון אף דנו בהרחבת הסמכויות של המאבטחים והסדרנים במגרשים.
יו"ר הוועדה, ח"כ דוד צור, ציין בעניין זה: "העברתי את נושא הרחבת הסמכויות למאבטחים שכולל גם את הנושא של אירועי ספורט. אנחנו רוצים לתת סמכויות למנהלי אירועים להרחיק אוהדים לשבוע מהמגרשים".
|
אלימות בחגיגות האליפות של מכבי. הסוף? (יניב גונן) |
|
|
משה עגייב, מנהל אגף האבטחה בהתאחדות לכדורגל, תיאר את הבעיות הקיימות בשטח: "סדרן בכדורגל הוא סדרן מסוג אחר שנתקל בדברים אחרים, זו לא קופת חולים ולא בית ספר. היה לנו סדרן בנוער שקיבל מכות (איציק טרב, שהותקף במשחק בווינטר בין הפועל ר"ג לבני יהודה - א.מ), נעצרו באירוע הזה שני אנשים, אבל הם קיבלו עונש מגוחך. אין סמכויות לסדרנים, יש להם וסט אבל הם כאילו כלום. גם למנהלי האירועים אין סמכויות גדולות".
אורית רז, מנהלת אגף הנוער בהתאחדות, הוסיפה כי "חלק גדול מהאלימות נעשה כלפי שופטי המשחק. ניסינו להפחית את השופטים כדי לראות איך זה משפיע על התנהלות המשחק. מקרי האלימות עלו והבנו שציבור ההורים בישראל מאוד רוצה את השופטים במגרשים".
יו"ר איגוד הכדורסל, עמירם הלוי, אמר: "אני שמח שהכדורסל לא מככב בדיונים האלה, אבל גם את המעט שיש לנו נרצה לבער. מה שמעסיק אותנו זו האלימות המילולית ועשינו השנה צעד קדימה בעניין הזה. קבוצות הועמדו לדין על כך כולל פסק דין תקדימי בו הרשיע ביה"ד קבוצה בעבירה זו. נשמח גם בכדורסל להכניס מצלמות כדי לבודד ולזהות מתפרעים".
עדלי מרכוס, מנכ"ל מנהלת הליגה בכדורסל: "נצטרך ללכת לכיוון של הענשת אוהדים. לא אכפת להם מהקבוצות שנפגעות בכיס. אם אוהד יקבל קנס בסוף משחק של אלף ש"ח, יכול להיות שזה יפתור חלק גדול מהבעיות שלנו".
בתוך כך, לאחר עבודת מטה ארוכה שנמשכה כשנתיים, המשטרה הציגה את עבודת המטה להקמת היחידה המשטרתית למיגור הפשיעה בספורט עליה המליצה ועדת צור. זאת, לאחר שגורמים במשטרה מנעו כזכור את הקמתה, כפי שפורסם בתחקיר ONE בנושא.
ירון תמס, ראש מחלקת תכנון במשטרה, ציין: "מדובר יחידה ארצית שתפעל בהיבט של ההימורים הבלתי חוקיים ובהיבט של האלימות במגרשים, הן במישור המבצעי והן במישור המודיעיני".
היחידה תוקם תחת ראש אגף המבצעים, ניצב אהרון אקסול, בעלות ראשונית מוערכת ב-80 מיליון ש"ח. תקציבה השוטף יהיה כ-50 מיליון ש"ח, כאשר 40 אחוזים מהתקציב יהיו במימון חיצוני של הטוטו ומפעל הפיס. בחודשים הקרובים צפוי להיערך דיונים שיפתחו בהליך הקמתה בהשתתפות נציגי הטוטו, מפעל הפיס, משרד הספורט והמשטרה.