עופר עיני, המועמד לתפקיד יו"ר ההתאחדות לכדורגל, טוען כי במהלך כהונתו כיו"ר ההסתדרות היא לא תמכה במרכז הפועל ולא העבירה כספים כלשהם למרכז הפועל ושהזיקה בין ההסתדרות ובין מרכז הפועל, היא זיקה היסטורית חסרת תוכן. תחקיר ONE מגלה עובדות שונות.
במכתב שהעביר שלשום (חמישי) עיני לוועדה לבחינת כשירות מועמדים לכהונת יו"ר הנהלת ההתאחדות לכדורגל הוא טען באמצעות עורכי דינו, בין היתר: "במהלך כל תקופת כהונתו של מר עיני כיו"ר ההסתדרות שנמשכה 8.5 שנים לא העבירה ההסתדרות כספים כלשהם למרכז הספורט הפועל או לקבוצות המקצועיות". כמו כן מצוין במכתב כי: "לא תקצוב בסכום נמוך, לא תקצוב עקיף, מדובר באפס תקצוב. לאור נתון זה המצביע על היעדר תרומה ותקצוב כלשהם מצידה של ההסתדרות, קרסה מאליה טענת הסרק בדבר ניגוד עניינים מוסדי. לאמור - אין כסף, אין השפעה. ובפועל יוצא - אין ניגוד עניינים או זיקה שיש בכוחה לפסול את מועמדות מר עיני".
עוד נטען במכתב: "הזיקה הפורמאלית בין ההסתדרות למרכז הפועל הפכה לזיקה היסטורית קלושה וחסרת תוכן. כאמור, מדובר בזיקה נטולת נפקות תמיכה או תקצוב כספי. ברי, שאין בכוחה של זיקה היסטורית קלושה וחסרת נפקות כספית זו בין ההסתדרות למרכז הספורט הפועל כדי ליצור טענת ניגוד עניינים שתפסול את מר עיני מלכהן כיו"ר ההתאחדות בשל כהונתו בעבר כיו"ר ההסתדרות".
הרקע למכתב זה שמופנה ליו"ר הוועדה, השופט בדימוס, גבריאל קלינג, הוא תצהיר עליו חייבים לחתום מועמדים לתפקיד יו"ר ההתאחדות לכדורגל, ועליו חתם עיני, בו הצהיר, בין השאר כי: "למיטב הבנתי: אינני נמצא/ת בניגוד עניינים לתפקיד... במהלך השנתיים שקדמו למועד הגשת המועמדות אינני נמצא/ת בזיקה לקבוצה מקבוצות הליגות המקצועניות".
עורכי הדין של עיני המשיכו וכתבו במכתב לקלינג: "תיאור נאמן ומלא של מערכת היחסים בין ההסתדרות למרכז הספורט הפועל, המצביע על היעדר תמיכה כספית והיעדר תקצוב ממוטטת את מגדל הטיעון הפורח באוויר שבנה מר פרלמן בפנייתו" (ערן פרלמן, נזכיר, הוא מועמד נוסף לתפקיד יו"ר ההתאחדות לכדורגל, והוא זה שפנה בדרישה לפסול את מועמדותו של עופר עיני בגלל הקשר בין ההסתדרות ומרכז הפועל).
|
| נראה שלוועדת הכשירות, בראשות קלינג, צפויה עבודה קשה: עיני, במכתבו לקלינג, אינו חולק על כך שמי שיש לו זיקה עמוקה למרכז הפועל בשנתיים האחרונות, לא יכול להיות מועמד לתפקיד יו"ר ההתאחדות לכדורגל בשל "זיקה" אסורה לקבוצות המסונפות להפועל | |
|
|
|
תחקיר ONE מגלה כי הדברים שנכתבו על ידי עופר עיני לוועדת הכשירות, בניסיון להכשיר את מועמדותו, אינם מתיישבים עם המסמכים המצויים בידי ONE המלמדים על תמונת מצב שונה ולפעמים הפוכה. עיני נכנס לתפקיד יו"ר ההסתדרות בינואר 2006. בידי ONE דו"חות כספיים ומסמכים שמלמדים על הקשרים בין ההסתדרות ומרכז הפועל, בתקופתו של עיני.
בדו"ח הכספי של מרכז הפועל לשנת 2008, אשר הוגש לרשם העמותות ביום 21.9.2009, מסופר על קשר הדוק וישיר בין ההסתדרות למרכז הפועל בשנים האחרונות, קשר שהחל עוד לפני שעיני נכנס לתפקידו, כאשר ההסתדרות החליטה להעביר בין השנים 2001-2004 כספים בסך של כ-8.8 מיליון שקל לטובת כיסוי החובות של הפועל. בדו"ח השנתי נכתב: "פעילות ההתאגדות (מרכז הפועל) בשנת 2008 נסתיימה בעודף של כ-780 אלף שקל והגרעון המצטבר שלה לסוף השנה הינו כ-8.8 מיליון שקל...". הבעיה היא, שכספים אלה הועברו בזמנו בלי הסכם חתום ומסודר על ידי ההתאחדות, ובלי שמוסדות ההסתדרות אישרו כדין את העברת הכספים. ההסתדרות, בראשותו של עיני, הכשירה את ההלוואות הללו. הסכם כזה, נחתם, בספטמבר 2011, ועוד נגיע אליו בהמשך.
עיני טען שבתקופתו לא הועברו סכומים כלשהם למרכז הפועל. בידי ONE מסמכים המצביעים על ההיפך: בתקופתו של עיני, הוזרמו כמעט 2 מיליון שקל למרכז הפועל, לכיסוי גירעונותיו, וזאת כ"הלוואות בעלים".
בשנים 2007 ו-2008, העבירה ההסתדרות בהנהגתו של עיני, סכום של 1.2 מיליון ש"ח למרכז הפועל, כהלוואה לצורך פירעון חוב לחברת הביטוח לשעבר, הסנה. מרכז הפועל התחייב להחזר את החוב החל מיום 1.7.2010.
סכום נוסף של 600,000 שקל הועבר על חברת העובדים, הנשלטת על ידי ההסתדרות, במסגרת הסכם הלוואה שנחתם עם מרכז הפועל בספטמבר 2008, לכיסוי חוב של מרכז הפועל לבנק הפועלים.
|
| לא רק שההסתדרות בראשות עיני "הקפיאה" למעשה, 7 מיליון שקל שמרכז הפועל חייב לה, אלא שהיא שמרה לעצמה שליטה במרכז הפועל, באמצעות איום ברור: אם מרכז הפועל יפגע בעתיד, בזכויות שיש להסתדרות בתוך מרכז הפועל - שטר ההון "יופשר" ומרכז הפועל יהיה מחויב להחזיר את יתרת החוב | |
|
|
|
אגב, כל הכספים שהועברו מההסתדרות למרכז הפועל, במשך כל השנים, הם כספים שמרכז הפועל לא חייב להחזיר אותם, כל עוד יש לו חובות לנושים אחרים, ובכל מקרה, החובות האלה יוחזרו רק מתוך "מימוש נכסים". כלומר, בתנאים "סופר" מיוחדים.
הסיוע והקשר הכספי בין ההסתדרות למרכז הפועל, נמשך תחת הנהגתו של עופר עיני, בניגוד למכתבו לקלינג, לאורך כל שנות כהונתו כיו"ר ההסתדרות.
בשנת 2010, התקיימו דיונים בין ההסתדרות, בראשות עיני, ומרכז הפועל על מנת "להתאים את היתרות בין שני הגופים" (במלים אחרות: לגבש ולקבוע כמה בדיוק חייב מרכז הפועל להסתדרות, ומה עושים עם החובות האלה). בין היתר דיברו הצדדים על הצורך באשור וחתימה על ההסכמים שלא נחתמו בשעתו, כאשר ההסתדרות העבירה את אותם 8.8 מיליון שקל למרכז פועל. במהלך המשא ומתן הסכימו הצדדים להעמיד את החוב של מרכז הפועל להסתדרות על סך של 13 מיליון שקל! בספטמבר 2011, נחתם ההסכם. הדברים שמתבררים מההסכמות בין הצדדים, מעוררים שאלות לא פשוטות, ביחס לדברים שעיני מסר לוועדת הכשירות. בהסכם זה, הסכימה ההסתדרות, בראשה עמד עיני, למחוק, למעשה, למרכז הפועל לא פחות מ-7 מיליון שקל מתוך ה-13 מיליון חוב, ולהמיר את הסכום הזה במסמך המכונה "שטר הון".
|
| מרכז הפועל אכן מסר שעבודים להסתדרות של עופר עיני, ולא סתם שעבודים, אלא שעבוד של כספי המועצה להסדר הימורים בספורט (הטוטו), המגיעים מהטוטו אל מרכז הפועל. מדובר בשעבוד בדרגה שנייה - כספי הטוטו משועבדים בשעבוד ראשון לבנק לאומי | |
|
|
|
עפ"י הדו"ח הכספי של מרכז הפועל, שטר ההון: "אינו נושא ריבית והצמדה. שטר ההון יפרע (בתוספת הצמדה וריבית בשיעור שנתי של 4%) רק במידה וישונה תקנון ההתאגדות כך שתחול פגיעה בזכויות ההסתדרות בהתאגדות.... בדו"ח הכספי נכתב: "במסגרת פשרה בין הגופים לגבי היתרות ביניהם הועמדו חובות ההתאגדות להסתדרות על סך של 13 מיליון שקל. במסגרת ההסכם הומר סך של 7 מיליון שקל להשקעת ההסתדרות בהתאגדות. שטר הון והיתרה בסך 6 מיליון שקל הועמדה כהלוואה חדשה צמודת מדד".
כלומר, לא רק שההסתדרות בראשות עיני "הקפיאה" למעשה, 7 מיליון שקל שמרכז הפועל חייב לה, אלא שהיא שמרה לעצמה שליטה במרכז הפועל, באמצעות איום ברור: אם מרכז הפועל יפגע בעתיד, בזכויות שיש להסתדרות בתוך מרכז הפועל - שטר ההון "יופשר" ומרכז הפועל יהיה מחויב להחזיר את יתרת החוב.
מהן אותן "זכויות ההסתדרות" במרכז הפועל, שאסור לפגוע בהן? על כך בהמשך התחקיר. נסיים קודם את עניין הקשרים הכספיים. מרכז הפועל התחייב כלפי ההסתדרות "לשעבד לטובת ההסתדרות את מניותיה וזכויותיה בחברה למרכזי תרבות וספורט לעובד ולמשפחתו...בע"מ, את זכויותיה במגרשי הטניס בשדרות רוקח....ולהמחות להסתדרות את זכויותיה במשרדי ומחסן הפועל (ברחוב הארבעה בתל אביב), שם נמצאים גם משרדי מרכז הפועל.
כפי שנודע ל-ONE, מרכז הפועל אכן מסר שעבודים להסתדרות של עופר עיני, ולא סתם שעבודים, אלא שעבוד של כספי המועצה להסדר הימורים בספורט (הטוטו), המגיעים מהטוטו אל מרכז הפועל (לפי ניסוח השיעבוד, הוא כולל גם את הכספים השייכים למעשה לקבוצות, אך מועברים דרך מרכז הפועל – כצינור, אל הקבוצות).
מדובר בשעבוד בדרגה שנייה - כספי הטוטו משועבדים בשעבוד ראשון לבנק לאומי.
הדברים האלה, אינם מתיישבים עם האמור במכתבו של עיני לקלינג. המסמכים שבידי ONE, חושפים גם בנוסף, את התלות המלאה של מרכז הפועל, בהסתדרות.
הזכויות של ההסתדרות במרכז הפועל
מה הן אותן זכויות של ההסתדרות, שאם מרכז הפועל יפגע בהן, הוא יצטרך להחזיר 7 מיליון שקל נוספים להסתדרות? האם הזיקה בין ההסתדרות ובין מרכז הפועל היא "חסרת תוכן" כפי שטוען עיני? לא בדיוק. נביא כמה דוגמאות. בתקנון מרכז הפועל מופיע הקשר ישיר ומהותי בין ההסתדרות למרכז:
"ההסתדרות הינה חבר במעמד מיוחד בעמותה, להסתדרות זכויות מיוחדות כמפורט בתקנון. העמותה הינה חלק בלתי נפרד מהסתדרות העובדים הכללית החדשה (להלן "ההסתדרות) , מהווה יחידה שלמה בתוך ההסתדרות, תפעל בהתאם לחוקת ההסתדרות".
|
ההתאחדות לכדורגל (חגי ניזרי) |
|
|
ובהמשך אף נכתב: "הנהגת ההסתדרות רשאית לעכב ביצועה של כל החלטה שנתקבלה בכל אחד מוסדות העמותה באם וככל שהיא נוגעת למהותה ולאופייה של העמותה כגוף הסתדרותי".
לא נשכח, כי בקשר לעמותות ה"פועל" (שמרכז הפועל הקים ו/או שולט בהן) - "לעמותה שמורות זכויות באסיפה הכללית ובוועד של כל אחת מעמותות הפועל כמפורט בתקנוני עמותות אלו." ושימו לב מה קורה אם מרכז הפועל מפורק: "במקרה של פירוק מרכז הפועל, כל רכושו עובר להסתדרות אשר תהא חייבת להעבירו לעמותה אחרת או למוסד ציבורי מוכר בעלי מטרות דומות למטרות העמותה".
נראה שלוועדת הכשירות, בראשות קלינג, צפויה עבודה קשה: עיני, במכתבו לקלינג, אינו חולק על כך שמי שיש לו זיקה עמוקה למרכז הפועל בשנתיים האחרונות, לא יכול להיות מועמד לתפקיד יו"ר ההתאחדות לכדורגל בשל "זיקה" אסורה לקבוצות המסונפות להפועל. לטענתו של עיני, ההסתדרות, בתקופתו, מנותקת לחלוטין ממרכז הפועל, ולפיכך הוא כשיר לשמש מועמד ליו"ר התאחדות לכדורגל. לטענתו - לא היו העברות כספים מההסתדרות למרכז הפועל בשנים בהן כיהן עיני, לא ניתן סיוע ישיר או עקיף לעמותות השונות, והקשר, כך לפי עיני, הוא היסטורי בלבד ו"ריק מתוכן".
המסמכים אותם חושף ONE, מלמדים את ההיפך הגמור. עכשיו נותר לראות מה תחליט ועדת הכשירות.
עופר עיני סירב להגיב לדברים.