לפני שנמשיך בכתבה החמישית במבחן הלמה, נפתח בבדיחה: ילד קטן ותמים ניגש לאביו ושאל: אבא, למה השמש זורחת במזרח ושוקעת במערב? האב הביט בו בפליאה: איני יודע בני היקר. כעבור מספר שניות שוב הילדון ניגש לאביו ובקול חלוש שאל: אבא למה ביום יש אור ובלילה יש חושך? האב הנהן בחוסר ידיעה בראשו וענה: איני יודע בן יקר. הילד הסקרן לא הרפה ואחרי מספר שניות שאל בשלישית: אבי היקר אולי תוכל להגיד לי למה יש כוכבים בשמיים? כמו בשתי הקושיות הקודמות ענה לו אביו: איני יודע מתוקי, קדימה הגיע הזמן לחזור לביתנו. כשהם חזרו לביתם הילדון הסקרן התנצל בפני אביו ואמר: אבא סליחה שכל היום הטרדתי אותך בשאלות. האב החביב הביט בילדו וענה: אין לך על מה להתנצל חמודי, אם לא תשאל איך תדע?
כן חברים, הגיע הזמן לכתבה החמישית בסדרת הכתבות שעושה לכם סדר בקושיות הגדולות ביותר של עולם הספורט רק שבניגוד לילדון הסקרן מהבדיחה הלא מצחיקה, אצלנו תגלו את כל התשובות. אם עד כה גילינו את המשמעויות לשמות הקבוצות, לכינוי הקבוצות ולשמות החיבה של השחקנים הגיע הזמן ל"משחק הצבעים".
חושבים שגם אתם יודעים למה? כנסו למבחן הלמה ואולי תטוסו למשחק של בארסה מול אתלטיקו מדריד. לחצו כאן
למה מכבי לבושה בצהוב, מה הקשר של אוניית ספנים שבדית למדים של בוקה ג'וניורס, מה המשמעות של צבעי הבלאוגרנה של ברצלונה ולמה כמובן הזברה, לובשת פיג'מה
אין זה סוד כי אחת היריבויות הגדולות בישראל היא בין מכבי ת"א להפועל ת"א. פעמים רבות שמענו אוהדים מסוימים ממחנות האוהדים התל אביבים מצהירים: "גם אם יהרגו אותי לא אלבש אדום/ צהוב.” אם ההסבר לצבע המדים של הפועל נובע מכך שבעבר אגודת הפועל קמה על ידי מפלגות השמאל שהיו מזוהות עם הצבע האדום, ההסבר של מכבי הוא קצת יותר מורכב.
עד תחילת שנות ה-40 מכבי ת"א שיחקה בכלל בצבעי כחול לבן והתהדרה בכינוי "הכחולים" אך ב-1942 שחקן הקבוצה יוסף מרימוביץ', הציע להוסיף את הצבע הצהוב לאות הזדהות עם יהודי אירופה שנרדפו בידי הנאצים ואולצו לענוד על ידם את הטלאי הצהוב. כמובן שאותה הצעה התקבלה על ידי ראשי המועדון וכפי שכולנו יודעים בחלוף השנים צבע זה גם הפך לצבע הרשמי של המועדון.
|
חואן רומן ריקלמה. המדים בצבעי האוניה השבדית (רויטרס) |
|
|
אם פתחנו בסיפור מאחורי המדים הכחולים צהובים של מכבי ת"א למה שלא נמשיך בסיבה לצבעי המדים של מכבי הארגנטינאית, הלא היא בוקה ג'וניורס. בדיוק כמו הקבוצה התל אביבית גם הקבוצה מבואנוס איירס לא החלה את דרכה עם מדיה העכשוויים. בתחילה היא שיחקה עם שילוב הצבעים המוזר של ורוד וכחול אך לאחר מספר שנים היא החליפה את המלתחה לצבעי שחור לבן שהיו דומים מאוד למדיה של היריבה העירונית משכונת באדו. אחרי שאף אחד מהצדדים לא הסכים לוותר, הוחלט לקיים משחק גורלי שהמפסידה בו תיאלץ להיפרד ממדיה.
למרבה ההפתעה הייתה זאת דווקא בוקה שהפסידה "בקרב על החולצה". אחרי שהבחורים החביבים משכונת "לה בוקה" עיכלו את רוע הגזרה המרה הם הגיעו להחלטה שצבעם החדש יקבע על פי האוניה הראשונה שתעגון בנמל בבואנוס איירס. כפי שהצלחתם בוודאי לנחש האוניה הראשונה הייתה שבדית, מאז הכול היסטוריה.
בעונה האחרונה חובבי הכדורגל בישראל פגשו מקרוב מספר פעמים את קבוצת באזל השוויצרית, האם באחד מארבעת המשחקים מול מכבי ת"א השנה שמתם לב לדמיון הגדול בין מדיה של אלופת שוויץ לאלו של ברצלונה? מסתבר שלא מדובר בצירוף מקרים. אומנם ישנם מספר הסברים למדי הכחול ארגמן של הקטאלונים אך הנפוץ ביותר וכנראה גם הנכון מבניהם מספר כי מי שאחראי לצבע המלתחה של אלופת ספרד הוא ז'ואן גאמפר, מייסדה של קבוצת הפאר.
|
שחקני ברצלונה. הכחול ארגמן הגיע מבאזל (רויטרס) |
|
|
גאמפר או בשמו המקורי קאמפר, הגיע בשנת 1898 לבקר את דודו בעיר הקטאלונית ומיד התאהב בה, לאחר שלמד את השפה המקומית מ-א' עד ת' והחל לעבוד בשני עיתוני ספורט שוויצרים, הוא הכריז על רצונו העז להקים קבוצת כדורגל שתכלול שחקנים שוויצרים, אנגלים וכמובן קטאלונים. כעבור מספר חודשים ב-29 לנובמבר שנת 1899 ההצעה קרמה עור וגידים, ולבסוף קמה קבוצת הכדורגל המהוללת ברצלונה. גאמפר שהיה הדמות המרכזית במועדון בחר גם את המדים הרשמיים (כחול ארגמן) בהשראת המועדון השוויצרי פ.צ באזל בו הוא שיחק בעבר.
הסיפור האחרון שיחתום את כתבה זאת יענה לנו סוף סוף על השאלה " מי יודע מדוע ולמה לובשת הזברה פיג'מה?", כמובן שהזברה המפורסמת בעולם הספורט היא יובנטוס המהוללת. תופתעו לגלות שבתחילת דרכה, הגברת הזקנה מאיטליה דווקא התהדרה במדים ססגוניים בצבע ורוד. לאחר מספר שנים עם אותו סט, הצבע הורדרד החל לדהות אחרי אלפי כביסות ומשחקים גשומים עד שלבסוף אחד משחקני הקבוצה-, ג'ון סאבאג' החליט ליצור קשר עם חבריו מקבוצת נוטס קאונטי.
חושבים שגם אתם יודעים למה? כנסו למבחן הלמה ואולי תטוסו למשחק של בארסה מול אתלטיקו מדריד. לחצו כאן
האנגלים החביבים כמובן לא נשארו אדישים לצרתו של חברם ששהה מחוץ למולדתו ובתגובה שלחו לו סט מדים חדש עם צבעי הזברה המסורתיים של קבוצתם המפוארת. עכשיו כולנו יודעים סוף סוף את ההסבר הפשוט לפיג'מת הפסים של הזברה, כעת אפשר לחכות בנחת לכתבה הבאה בסדרה.
|
טבס. פיג´מת הפסים של הגברת הזקנה הגיעה מאנגליה (רויטרס) |
|
|