אופירה אסייג ואייל ברקוביץ' הגישו לכם את תוכנית הספורט של ישראל בשיתוף ONE. את תוכנית הספורט ניתן לשמוע ברדיו תל אביב (102FM), רדיו חיפה (99.5FM ו-107.5FM), רדיו ירושלים (101FM), רדיו דרום (97FM ו-95.8FM), רדיו גלי ישראל, (102.5FM 89.3FM ו-106.5FM) וכן בתחנת רדיו קול הים האדום.
התוכנית משודרת מדי ערב מ-18:00 עד 20:00 וניתן לשמוע אותה גם כאן אצלנו באתר.
צביקה רוזן: "אני לא מרגיש שעשו ממני צחוק"
היום פורסם שאלי גוטמן ימשיך לקדנציה נוספת כמאמן נבחרת ישראל. שלומי ברזל, ראש אגף ההסברה בהתאחדות, אמר על הנושא: "אני שמח על התוצאה הסופית, אני חושב שהתהליך היה יכול להיעשות בצורה הרבה יותר טובה. אני רוצה להסביר, מה שקרה כאן עם הוועדה, הייתה תוכנית ריאליטי מי יהיה המאמן הבא, נוצרה מערכת לחצים בלתי אפשרית לקבלת החלטות, אי אפשר להבין את מערכת הלחצים שהופעלה מצד בעלי עניין. זה היה טירוף".
אם היו מביאים לוועדה מספר מאמנים ואנשים רציניים אולי לא היה בלאגן.
"פרננדס, נילסן, אברהם גרנט, וכל המאמנים לפניהם, מונו על ידי יו"ר ההתאחדות. היה כאן ניסיון לעשות משהו טוב יותר, להגיע שהוא הצליח במאה אחוז, אני האחרון שאגיד את זה. קודם, בעבר היו שלושה עסקנים שהחליטו, כעת החלטנו להיוועץ בשני אנשי מקצוע שכולם מעריכים אותם".
|
צביקה רוזן. "כן שמעו לדעתי" (משה חרמון) |
|
|
צביקה רוזן, אחד מחברי ועדת האיתור, הצטרף לשיחה ואמר: "זה לא רציני, אבל אני לא מרגיש שעשו ממני צחוק. היו שיחות רציניות כשישבתי עם הבכירים בהתאחדות, ההחלטה הסופית נפלה. זה לא נראה טוב ואני מסכים איתכם, אם זה יהיה טוב בקמפיין הכל יראה טוב. המסקנה הסופית הייתה לפי כך שגם אחרים קיבלו קמפיין שני, ואין קונצנזוס מלא לגבי מאמן. הבוקר בדקתי לגבי מאמן זר ובסוף זה לא יצא אל הפועל. בחרנו את מה שהכי טוב לכדורגל הישראלי".
"אף אחד לא רצה להעליב את אלי גוטמן, הוא נמצא תחת חוזה עד ה-31/1, מותר להתאחדות לבצע תהליך חשיבתי, לאלי גוטמן אין מה להיעלב". הוסיף שלומי ברזל.
|
שלומי ברזל. "הייתה תוכנית ריאלטי, מי יהיה מאמן" (משה חרמון) |
|
|
יש נבחרת אחת בעולם, שנכשלה בגדול, והמאמן נשאר בתפקיד?
"אני חושב שנבחרת ישראל לא הצליחה, הייתי כותב את זה גם כשהייתי עיתונאי. אבל אני חושב שבקונסטלציה כרגע, אלי גוטמן ראוי לקבל עוד קדנציה".
צביקה רוזן אמר לסיום: "היה מאמן שנסע עם הנבחרת לקפריסין עם שמונה עיתונאים ואמר להם להגיד לו את ההרכב שלדעתם הוא צריך לפתוח עמו במשחק. כל אחד נתן הרכב אחר. יש הרבה לחץ, אבל כולנו רוצים בטובת הכדורגל".
אם לא רצית לקבוע למה הגעת לוועדה?
"חשבתי שישמעו את הדעה שלך והתברר שכן שמעו".
עדנה בקנשטיין: "מדובר בעבירות פליליות חמורות"
בהמשך עסקנו במקרי האלימות המכוערים שאירעו בתקופה האחרונה. שהגיעה לשיא במהלך המשחק ליגה הלאומית בו ניצחה מכבי נתניה את מכבי אחי נצרת. כזכור, מאבטחים נכנסו ליציע אוהדי נתניה והחלו להכות את האוהדים, במשחק נעצר למספר דקות וזאת בעקבות ריצה של שחקני נתניה אל עבר היציע על מנת להרגיע את הרוחות. יו"ר הוועדה למניעת אלימות בכדורגל, השופטת בדימוס עדנה בקנשטיין, עלתה לשידור ודיברה על גל האלימות: "אחרי אירועים שכאלה צריכים להיות כלים של אכיפה שמתחילים במשטרה ובחקירה, שממשיכים בתביעות, וממשיכים בבתי המשפט. בתוך ההתאחדות יש את הערכאות שלה, אבל מדובר בעבירות פליליות חמורות".
כולם רוצים לשנות, אבל מה צריך לעשות?
"אפשר לסגור את המגרש כמו שסגרו בעילוט. הכי נורא בעיני זה הסיפור שבקבוצת נוער בבית וגן אבא של ילד שלף סכין. רבותיי, יש גבול. לכדורגל צריך להיות מימד חינוכי. מה שהכדורגל מעביר לציבור זה אלימות וגזענות".
|
מצנע. "הבעיה היא בעיקר באכיפה" (משה חרמון) |
|
|
גם חבר הכנסת עמרם מצנע עלה לשידור והציע דרכים למניעת האלימות בספורט: "אלימות זו אלימות. אסור לעבור על סדר היום. לדעתי בכל מגרש בו קו האלימות עובר רף מסוים, צריך לסגור את המגרש, כמו שסוגרים מועדוני לילה, בלי לחשוב פעמיים. יושבת וועדת משנה כבר מספר פגישות ומחרתיים תתקיים פגישה נוספת. הוועדה מנסה לבדוק מה עוד ניתן לעשות. יש מספיק חוקים וחוק הספורט נותן תשובות מספיק ברורות, הבעיה היא בעיקר אכיפה, גם בתוך האצטדיון וגם מחוצה לו".
מי אחראי על זה? המשטרה או הכנסת?
"האכיפה היא בתוך האצטדיון, זה קודם כל הגופים שמפעילים את האצטדיון, הקבוצות עצמן, בחוק החדש המשטרה לא מקיימת אכיפה בתוך המגרש, היא אוספת מודיעין וצריכה להעמיד לדין ולעסוק בחקירה. מי שיכול לסגור את המגרש זה המשטרה ויש לה את הסמכות המלאה לכך".
|
ילד מבוהל עם אביו, אוהדי נתניה נמלטים למחסה ברקע (רדאד ג´בארה) |
|
|
עדנה בקלשטיין הוסיפה: "כשהמגרש הופך לזירה של אלימות ולא של ספורט, זה צעד ראשוני שצריך לסגור אותו. חייבת להיות ענישה בתוך ההתאחדות, פה צריכה ההתאחדות לשבת ולהחליט על קו מסוים בקשר לאכיפה, לא יכול להיות ששלוש שנים לאחר המקרה נותנים גזר דין, זה בלתי אפשרי".
יכול להיות שהאלימות היא על רקע לאומני?
"החוק הוא על מניעת אלימות, אבל גם על גזענות. הגזענות עוברת כל גבול. מדובר בשני הצדדים שמתריסים, לא משנה מה קבע החוק אם מותר או אסור להניף, במגרשי ספורט להניף דגלי פלסטין?".
אריה דרעי: "כיפה זה חלק מהלבוש של כל יהודי מאמין"
בהמשך נדבר על איגוד השופטים. אחרי שאיגוד השופטים הוציא הנחייה אשר לפיה שחקנים חובשי כיפה לא יוכלו לחבוש אותה במהלך משחקים, שלא התקבלה באהדה בקרב שחקני שומרי המסורת ושרת הספורט, לימור לבנת, נערכה שיחה בין מנכ"ל ההתאחדות לכדורגל, רותם קמר למנכ"ל איגוד השופטים, יריב טפר, ובה ציין קמר שההנחייה לא ברורה, ולכן צריך לדחות אותה. אפשר להגיד שההתאחדות קיפלה את איגוד השופטים והנחתה אותו לשנות את ההחלטה. דובר מכבי קביליו יפו, רון עמיקם, עלה לשידור ואמר: "יאיר כהן צדק נמצא בתהליך של חזרה בתשובה. הוא מתאמן עם כיפה בשלוש השנים האחרונות, הוא עלה עם כיפה במשחק רשמי לראשונה במפגש הגביע הראשון העונה בספטמבר".
חבר הכנסת אריה דרעי התייחס לסוגייה: "אני שמח שיש ויכוח כזה, טוב שיש לנו מדינה שמתווכחים בה על נושא יהודי. נכון שיש חוקים, אבל אנחנו במדינת היהודים, היחידה בעולם, הכיפה זה לא לבוש ולא סממן דתי, יהודי מאמין הולך לישון בלילה עם כיפה. אנחנו כפופים לחוקי פיפ"א, אז להגיד שיהודים דתיים הם מחוץ למשחק? אחר כך באים בתלונות שהחרדים לא משתלבים בחברה".
|
כהן צדק. "למנוע מיהודי בארץ הקודש לשים כיפה?" |
|
|
"בארץ הקודש יהודי שרוצה לשים כיפה, אנחנו נמנע ממנו?" הוסיף דרעי, "למה שלא ישימו כיפה? איזה חוקים יש פה? כשאנחנו משחקים בחו"ל אז נשאל, אבל כיפה זה חלק מהלבוש, זה כמו שתגיד שלא ישימו את הדגל. הכיפה זה הדגל של העם היהודי".
אם יבואו השחקנים הערבים וידרשו לשחק עם כאפייה?
"אני אגיד לך מה ההבדל, הערבים המוסלמים לא מחוייבים ללכת עם כיסוי ראש אם לא במסגד. בזה צודק אייל. אם יאיר לא היה הולך עם כיפה כל היום אז מילא, אבל זו המצוות חיים שלו והוא הולך עם זה כל היום".
אם קבוצות מהמגזר היו אומרות שהן רוצות לעשות תפילה על המגרש.
"אני אתנגד לזה. עם כל הכבוד, יש זמנים לתפילות, שיתפללו לפני. ההשוואה היא לא נכונה. ומה יקרה אם יבואו יהודים ויגידו שהם רוצים להתפלל תפילת ערבית? זה גם לא בסדר. כיפה זה כמו לבוש".
שלומי ברזל, ראש אגף ההסברה של האתחדות, התייחס לסוגייה: "פיפ"א מגדירה את הכללים בצורה מאוד מדוייקת. נשאלה שאלה על ידי מכבי יפו, ניתנה תשובה, על פי הכללים אין אפשרות לעלות עם סממן כזה, פיפא לא מאשרת גם חגיגות של שחקנים עם כיתובי תמונות על החולצות. ההתאחדות הבהירה שלא ינקטו סנקציות נגד השחקן".
למה יריב טפר והאיגוד התקפלו?
"מכיוון שמדובר בסוגייה מאוד רגישה שמצריכה דיון מעמיק, צריך לבדוק זאת שוב. למשל אם מדובר בהנחייה לליגות מקצועניות או ליגות חובבניות".
|
שכטר כיפה (רויטרס) |
|
|
מה יקרה אם בשנה הבאה נראה 100 שחקנים עם כיפה בליגת העל?
"אני לא יודע אם בוודאות בליגה א' זה מותר ובליגת העל אסור. בינתיים מותר כי החלטנו כרגע שעד שנבדוק את כל ההנחיות, לא לשנות את הכללים".
רון עמיקם, כולם חוזרים בתשובה?
"אתם מדברים דברים שחלקם לא מדוייקים. ההנחייה של פיפ"א מעולם לא הגיעה לשולחנה של יפו. בליגה ג' ובליגה ב' משחקים עשרות שחקנים עם כיפה, שחקנים שחזרו בתשובה".