מילאן של העונות האחרונות לא משקפת ולו במעט את ההיסטוריה שלה. הקבוצה הבכירה של בירת האופנה מדשדשת במרכז הטבלה ומציגה יכולת חלשה וכדורגל מיושן שלא תואם את רזי הכדורגל המודרני. אז איך משפרים את הקבוצה? את התשובה כנראה תספק ברברה ברלוסקוני, בתו של בעלי הקבוצה וראש ממשלת איטליה לשעבר, סילביו ברלוסקוני.
כאשר קבוצה נמצאת בתקופה לא טובה, ראשו של המאמן הוא בד"כ הראשון להיות מוצב על גיליוטינת הפיטורים. עד כה הוביל מסימיליאנו אלגרי את מילאן לתוצאות עגומות מפתיחת העונה – 5 הפסדים, 4 תוצאות תיקו ו-3 ניצחונות בלבד, פתיחת העונה הגרועה ביותר של "השדים" ממילאנו מאז 1981, כאשר הקבוצה ממוקמת כרגע במקום ה-10.
אם בוחנים את דפי ההיסטוריה, הרי שבדיוק באותו הזמן בעונה שעברה היו ממוקמים הרוסונרי 3 מקומות נמוך יותר בטבלה ועם נקודה אחת יותר. אז יכול להיות שהבעיה אכן במאמן, או שאולי הבעיה של מילאן מורכבת יותר.
אלגרי והבסיס המתפורר
אלגרי בן ה-46 החל את קריירת האימון מיד לאחר פרישתו ממשחק פעיל כשהוא בן 36 בלבד. לאחר מספר שנות אימון בקבוצות קטנות, הוא מונה ב-2007 למאמנה הראשי של סאסואלו, אז בליגה השלישית באיטליה והצעיד אותה לליגה האיטלקית השנייה לראשונה בהיסטוריית המועדון.
|
אלגרי עצבני. בדרך החוצה? (רויטרס) |
|
|
אלגרי עזב בתום העונה לקליארי מהסרייה א' והמשיך את המומנטום הנהדר גם בקבוצה הצנועה מסרדיניה. ה-"רוסובלו" הציגו כדורגל התקפי משובח למרות סגל נטול כוכבים וסיימו במקום ה-9 והמכובד. בתום העונה נבחר אלגרי למאמן העונה כאשר הוא משאיר אבק לז'וזה מוריניו, אז מאמן אינטר. הוא המשיך בקליארי שנתיים נוספות עד שבקיץ 2010, לאחר מאמצים רבים, הוא הוחתם כמאמן מילאן.
כתשובה לספקות שהוטחו בו מכל כיוון ענה אלגרי: "אם הייתי מודאג לא הייתי לוקח את התפקיד. כאשר אתה מקצוען אתה חולם להגיע לפסגה. אתם יודעים כמה מאמנים רוצים את התפקיד הזה?".
אין זה סוד שמילאן הייתה בטראומה לאחר עזיבתו של אנצ'לוטי לצ'לסי. גם העונה עם לאונרדו הברזילאי כמאמן ראשי, שאמנם הניבה מקום בליגת האלופות, הסתיימה עם טונים צורמים בין המאמן לבעלים וגם הוא עזב. ברלוסקוני וגליאני חיפשו פתרונות והכוכב העולה מקליארי התאים להם כמו כפפה.
|
זלאטן איברהימוביץ´. חלק חשוב מתקופת הזוהר (רויטרס) |
|
|
מילאן התחזקה בכוכבים דוגמת זלאטן איברהימוביץ', רוביניו ואנטוניו קסאנו והמאמן הצעיר הוביל את הרוסונרי לעונה נפלאה בה זכתה הקבוצה באליפות והגיעה לחצי גמר הגביע האיטלקי. הבחירה של גליאני וברלוסקוני נראתה כהצלחה גדולה, אך לא לזמן רב.
מילאן של אותה התקופה הייתה שרויה במשבר כלכלי עמוק כחלק מהמשבר הכלכלי הגדול של איטליה ובעקבותיו, כמובן, הגיע גם המשבר המקצועי. לאחר עונת האליפות הוחלט לוותר על שירותיו של כוכב הקבוצה בעשור האחרון, אנדראה פירלו, כחלק מתהליך ההצערה של המועדון. בתום העונה שאחריה החליטו במילאן על שיחרורם של לא פחות מ-24 שחקנים, כולל שמות בולטים כמו אלסנדרו נסטה, פיליפו אינזאגי, ג'נארו גאטוסו וקלארנס סיידורף שעזבו בשל "הצערת הסגל" ושחקני כמו טיאגו סילבה, זלאטן איברהימוביץ' ואלשנדרה ופאטו, שעזבו תחת חסות "המשבר הכלכלי".
|
ברלוסקוני. הבת לקחה את המושכות (GettyImages) |
|
|
הבסיס עליו נשענה מילאן בשנים האחרונות, וזה שהביא לה שתי אליפויות, את הגביע האיטלקי, פעמיים את הסופרקאפ האיטלקי ופעמיים את ליגת האלופות, נמחק כלא היה.
ניקוי האורוות מתחיל עם האיש החזק במועדון
האיש הכי חזק, לפחות עד לאחרונה, ומי שנחשב כפנים של מילאן בשני העשורים האחרונים הוא אדריאנו גליאני. ב-1979 הוא חבר לראשונה לאיש וחשבון הבנק, סילביו ברלוסקוני, ויחד איתו הקימו את "Channel 5” שהיה לערוץ הטלוויזיה האיטלקי הראשון ששידר לכל קצוות המגף. ב-1986, כאשר ברלוסקוני הפך למחזיק המניות המרכזי במילאן, הוא מונה למנכ"ל המועדון.
גליאני הוא האחראי לרכש במועדון הפאר האיטלקי, חתום על עסקאות ענק כמו הבאתם של רוביניו, מריו באלוטלי, זלאטן וקאקה וזה שאחראי לצירופו של אותו "כוכב עולה" מקליארי, מקס אלגרי. גליאני ידוע בקשריו ובהשפעתו הרבה וקליארי הצנועה חוותה גם היא את נחת זרועו של אדריאנו.
|
אדריאנו גליאני. בדרך החוצה (רויטרס) |
|
|
המועדון לא רצה לשחרר את המאמן ופירסם ביוני 2010 את ההודעה הבאה: “לאחר שנותרנו מרירים ומאוכזבים מחוסר העניין שהביע מסימיליאנו אלגרי בתום העונה, ולאחר בקשתו של גליאני, יו"ר הקבוצה החליט לשחרר את המאמן למילאן". כנראה שכוח והשפעה הם הגורמים העיקריים להחתמת מאמן באיטליה.
המנכ"ל הוא הקובע העיקרי של מדיניות הרכש במועדון וכפי שכבר נכתב כאן, הוא כנראה האחראי הישיר לחוסר ההצלחה. גם העובדה כי הבוס לא ייצב כלכלית את המועדון ואף היה מוכן למכור 20-30 אחוזים ממניות המועדון בכדי לגייס כסף לכוכבים נוספים, לא תרמה.
גליאני וברלוסקוני הביאו את הקבוצה לשיאים ולתארים והפכו את מילאן לאחת מהקבוצות הדומיננטיות באירופה בעשור האחרון, אך המועדון נמצא כרגע במצב של חוסר וודאות כלכלי ומקצועי, היכולת על המגרש והתוצאות לא משקפות את החזון והסערה האחרונה בה מעורבת ביתו של הנשיא, ברברה, מציבה את מילאן בפני עתיד לא ברור.
הליידי שתשנה את הכדורגל בבירת האופנה
ברברה, או "ליידי B" אם תרצו, לוקחת חלק בפעילותיו העסקיות של אביה באופן רציף כבר מספר שנים. היא המנהלת העסקית ויועצת הדירקטוריון של חברת ההשקעות "Fininvest" אשר בבעלות אביה ומשמשת כחברה בדירקטוריון של הרוסונרי משנת 2011.
|
ברברה ברלוסקוני. תנקה את האורוות (רויטרס) |
|
|
הליידי נתפסת בעיניי התקשורת האיטלקית בעיקר כאושיית ציבור אשר צלמי פפראצי רבים תרים בעקבותיה ברחובות מילאנו. אהבתה למועדון גדולה כל-כך שהיא אף הגדילה לעשות והחזיקה בזוגיות מתוקשרת עם חלוצה הברזילאי של הקבוצה עד לתחילת העונה, אלשנדרה פאטו.
לאחרונה עשתה ברברה מהלך משמעותי בדרך להשתלטות על הקבוצה כאשר הכריזה בפני אביה "אני רוצה לבצע מהפכה!", ולא מדובר רק בשינוי הגישה המיושנת משהו של מילאן, אלא מדובר על עקירת שורשים שטמונים עמוק במועדון במשך שנים רבות. הליידי החביבה החליטה – הראש שיערף הוא ראשו של מנכ"ל הקבוצה, ומי ששימש כיד ימינו של המלך ברלוסקוני הראשון במשך 27 שנותיו במועדון, אדריאנו גליאני.
ברברה ייעדה לעצמה לייצג את הרוח החדשה של הכדורגל העולמי. לפי פרסומים שונים באיטליה, המהלך הראשון של הליידי הוא חיזוק הזהות של הקבוצה וכדי להגיע לכך, הרצון שלה הוא להחזיר למועדון שחקנים שייצגו את כוחה של מילאן באירופה.
|
מאלדיני. בדרך חזרה למילאן (GettyImages) |
|
|
השם הראשון שעלה ברשימה הוא לא אחר מאשר שמו של הקפטן, שחקן הנשמה, מספר 3 הנצחי, פאולו מאלדיני. היחסים בין מאלדיני לגליאני ידועים כרעועים, דבר שהתבטא במיוחד כאשר פרש ממשחק פעיל, אז לא הצליח/לא רצה גליאני למצוא ל-"אל קאפיטנו" תפקיד מתאים במערכת. הרצון של ברברה להחזירו לשורות המועדון רק מוכיח שדרכה ודרכו של גליאני לעולם לא יצטלבו וכי על אחד מהם לעזוב את הסן-סירו לאלתר.
ברברה מתכננת גם מהפכה בתחום הסקאוטינג של המועדון. אחת המטרות העיקריות היא לבנות מערך רחב ידיים שיניב פירות במהרה. ברור שבמצבה כרגע, מילאן לא יכולה לשים את ידיה על כוכבים גדולים ולכן יש צורך לאתר כוכבים בפוטנציה ולבנות אותם מגיל צעיר.
למילאן היסטוריה ארוכה של איבוד טאלנטים לאור אי שביעות רצון מיכולתם ואשר במרוצת השנים הפכו לשחקנים מוכשרים שמביאים מספרים. אחת הדוגמאות הבולטות של השנים האחרונות היא כוכבה של ליון ומי שהצעיד את בורדו לאליפות בעונת 2008/09, יוהאן גורקוף. דוגמה נוספת ואף בולטת יותר היא כוכבה של דורטמונד, פייר-אמריק אובמיאנג, ששיחק בקבוצת הנוער של המועדון והושאל במשך 3 עונות עד שנמכר לסנט אטיין בסכום מצחיק של כשני מיליון יורו. רק כדי לסבר את האוזן, הוא נמכר לאחר שתי עונות בלבד בסכום של כ-14 מיליון יורו.
|
אינזאגי. עוד מטרה של ברברה |
|
|
גם מעמדו של אלגרי לא בטוח אצל הגברת. פיפו אינזאגי, שפרישתו נכפתה עליו וכיום מאמן את קבוצת הנוער של המועדון, הוא המועמד העיקרי לרשת את כסאו של מקס. גם שמו של הקשר ההולנדי הותיק, קלרנס סיידורף, נקשר בנושא. ברברה רוצה "רוסונרי" אמיתי כמאמן, ולא שכיר חרב כפי שמינה אביה בשנים האחרונות. בכלל, הליידי רוצה להחזיר את המועדון לשורשיו האדומים, ולאור תמיכתו הברורה של אביה אין אף גורם שיעצור מבעדה להשיג את מבוקשה.
מילאן של העתיד הקרוב תמשיך להציג יכולת חלשה, וגם אם לא, המהפכה המתוכננת תיתן אותותיה רק בשנים הבאות. המועדון שמתפאר במספר ההישגים האירופים הגדולים ביותר חייב את השינוי הזה.
אם לקחת אותנו שנות אור לכדורגל שלנו, הרי גם כאן הורמו גבות, צוקצקו לשונות ונכתבו ביקורות בנוגע ליכולות הניהול של אלונה ברקת. אז לאחר כמה שנים רעות, ב"ש של ימינו לא רק מציגה התנהלות נכונה על המגרש אלא גם בחדרי ההנהלה. סגל הקבוצה נבנה בצורה נכונה והשקט שמביאה אלונה מניב אט אט תוצאות. אז אולי מילאן תנבא את העתיד ותביא עידן חדש לכדורגל, עידן בו הגברים ישארו בחזית והנשים ינהלו את מה שקורה מאחורי הקלעים.