יום ראשון, 24.11.2024 שעה 15:36

חכמת משחק: כדורגל ולימודים, שילוב מנצח?

השכל לא רק ברגליים. מספר שחקנים בליגת העל יצטרפו למאות אלפי סטודנטים בדרך לתואר: "הקריירה קצרה, חושבים על העתיד". וגם: מי שוער ועו"ד?

|
שיימן, ייני, ורד וכהן. השכל לא נמצא רק ברגליים
שיימן, ייני, ורד וכהן. השכל לא נמצא רק ברגליים

מחר (ראשון) תצא לדרך שנת תשע"ד במכללות ובאוניברסיטאות השונות ברחבי הארץ, כשלמעלה מ-300,000 סטודנטים ינהרו אל ספסל הלימודים ויעשו צעד נוסף בדרך לרכישת תואר אקדמי. תתפלאו, אך חלק לא מבוטל משחקני ליגת העל נמנה בניהם.

בשנים האחרונות יותר ויותר שחקני כדורגל בוחרים לשלב את הקריירה המקצועית יחד עם לימודים אקדמיים, דור חדש של שחקנים שהחליט לעשות את כל המאמצים כדי לרכוש השכלה יחד עם הכדורגל, שעדיין נשאר אצלם בעדיפות הראשונה.

קריירה של שחקן כדורגל נפרסת על טווח של 15-25 שנים. מרבית השחקנים פורשים ממשחק פעיל בעשור הרביעי לחייהם ואז בוחרים איך הפרק השני שלהם ייראה. חלקם ממשיכים בתחום הספורט, בדרך כלל בהדרכה או באימון וחלקם פונים ליזמות פרטית, שותפות או הקמת עסק.

מלבדם, יש גם כאלו שהחליטו להגיע לצומת הדרכים הזו עם תואר אקדמי ביד. "אתה חייב לחשוב על העתיד אחרי הכדורגל", מסביר שמואל שיימן, מגנה השמאלי של מכבי חיפה. שיימן, שהתחיל ללמוד כבר בהולנד, יחל את שנתו הראשונה בלימודי פסיכולוגיה בבית הספר הבינלאומי של המרכז הבינתחומי בהרצליה.

"כשהגעתי לארץ בדקתי את אפשרויות הלימוד שלי, אך קודם כל ביררתי את העניין עם מכבי חיפה עוזר המאמן, אורי אוזן, למד גם הוא וזה עזר לי מאוד. הוא דיבר עם המכללה והסביר להם שלא אוכל להגיע לכל השיעורים, אבל שאני מאוד רוצה ללמוד, והתקבלתי".

קשר הפועל רמה"ש, תום מנשרוב, סיפר גם הוא על ההחלטה: "תמיד ידעתי שבאיזשהו שלב אשלב את הכדורגל עם הלימודים. לא ידעתי מה אני בדיוק רוצה ללמוד ובמה אני רוצה להתמקצע, בגלל זה בחרתי לעשות תואר במנהל עסקים, תואר כללי יותר".

שמואל שיימן (עמית מצפה)
שמואל שיימן: "אורי אוזן דיבר עם המכללה והסביר להם הכל" (עמית מצפה)
 

"המחשבה מה לעשות אחרי הכדורגל תמיד קיימת, ההחלטה ללכת ללמוד הגיעה מהמקום הזה", הסביר הקשר שיחל את שנתו השלישית והאחרונה בלימודי התואר, אותו התחיל יחד עם שחקני מכבי ת"א, עומר ורד ושרן ייני, במרכז הבינתחומי.

מי שהתחיל ללמוד שנה אחריהם, הוא חברו של מנשרוב לרמה"ש, הקשר גל בראל: "שמעתי שאפשר לשלב את הלימודים עם הכדורגל, שישנן הקלות ושמתחשבים בספורטאים", מספר גל. "בדקתי אם זה אפשרי הן מבחינת תנאי הקבלה והן מבחינת העובדה שהכדורגל יישאר בעדיפות ראשונה וראיתי שכן, אז החלטתי ללכת על זה".

הכדורגל נשאר במקום הראשון, אך ההתנתקות ממנו מועילה 
החשש מעתיד לא ברור אחרי הפרישה אכן מהווה גורם משמעותי להחלטה, אך זו לא הייתה הסיבה היחידה שגרמה לכדורגלנים להחליט ללמוד. "הלימודים פותחים את המחשבה. אתה נמצא בזירה אחרת של אנשים, שומע שיחות על נושאים שונים, לאו דווקא על ספורט", אומר מנשרוב. "לי אישית עושה טוב להתנתק קצת משיחות על כדורגל ולהתעניין בדברים אחרים, זה פותח את הראש לכל מיני כיוונים".

תום מנשרוב (יוסי ציפקיס)
מנשרוב: "ההחלטה ללמוד הגיעה מהמחשבה על העתיד" (יוסי ציפקיס)
 

גם שיימן מסכים: "הבחירה ללמוד ממש לא נבעה מתוך פחד, זה פשוט כיף. אני נהנה ללמוד ולהרחיב את הידע, זה לא פוגע לי בקריירה. הכדורגל נמצא בעדיפות ראשונה, אך יש דברים נוספים בחיים. זה הסתדר לי מצוין בהולנד ואני מקווה שזה יסתדר גם כאן".

שיימן גם מצא את המקום בו הלימודים והכדורגל מתחברים: "המקצוע שאני לומד מאוד מעניין ואני רוצה להשתמש בו בהקשר של ספורט, הרי קיים קשר חזק מאוד בין פסיכולוגיה לספורט, יש גם מקצוע שעוסק בזה"

אז אמנם שילוב הכדורגל עם הלימודים נשמע אידיאלי, אך לא מדובר באורח חיים פשוט. מנשרוב מסביר: "לפעמים אין לך חשק או כוח ללמוד. אחרי משחקים אין הרבה אנרגיות ואחרי הפסדים בכלל אין מצב רוח. זה עניין של החלטה בראש, אתה חייב להשקיע את שלוש השנים האלו ובמקביל לא להוריד הילוך מהכדורגל".

המרכז הבינתחומי הרצליה (ONE)
המרכז הבינתחומי הרצליה. יכיל השנה לא מעט שחקנים מליגת העל
 

"קרה שפספסנו שיעורים מסוימים או מועדי א', אבל מתחשבים בנו ודואגים לספק לנו מועדים אחרים והשלמות לשיעורים", מסביר בראל. "ברור שיש התנגשויות, במיוחד בתקופת המבחנים, בגלל שמצד אחד היא מקבילה לשלבים המכריעים של עונת הכדורגל ומצד שני היא דורשת המון למידה. אבל אני עובד קשה, הרי סופו של דבר הבאתי את זה על עצמי".

גם שיימן מסביר איך השילוב עובד: "סטודנט רגיל מחויב להגיע לכל השיעורים, אבל בגלל שאני ספורטאי הגעתי להסדר עם המכללה. אם לא היו מבינים אותי, לא הייתי לומד כי הכדורגל זה הדבר החשוב ביותר כרגע, זה היה התנאי שלי. מחוץ לאימונים יש לי זמן חופשי ואני מנצל אותו ללמידה".

 
 "שמעתי תגובות כמו: `כדורגלן וסטודנט? איזה חוכמולוג, אפשר לחשוב מה זה`, אבל בגדול התגובות חיוביות. שחקנים פתוחים לזה היום הרבה יותר מאשר פעם, הם מבינים שזה לא בשמיים 
 
 
 

על הדרך אותה יאלץ לעשות בדרך למכללה, הוסיף: "אני גר בחיפה, זה קצת קשה. אבל אייל גולסה, שמעון אבוחצירה וחן עזרא גרים בנתניה, אם אצטרך להגיע ללימודים בשעה מוקדמת, אוכל לישון אצלם".

לא נוטשים ספינה טובעת: הקפטן שוויתר על תקופת המבחנים
אז השילוב בין לימודים לכדורגל אמנם נשמע אפשרי ואף כדאי, אך לא כל שחקן שניסה לעשות זאת הצליח בקלות. מגנה של הפועל ב"ש, אביתר אילוז, התחיל ללמוד בשנה שעברה הנדסת תוכנה במכללה הטכנולוגית בב"ש, אך עם תום הסמסטר הראשון בחר להתרכז בקבוצה ובמצב הקשה אליו נקלעה, ולנקות את הראש מגורמים שיסיחו את דעתו.

"בחרתי ללמוד בתור תחביב, לא ראיתי בזה איזשהו מקצוע שאעסוק בו בעתיד, אלא יותר ניצול הזמן הפנוי שלי", מספר אילוז. "פניתי קודם כל לאלישע לוי. הוא ביקש לראות את תכנית הלימודים ונתן אור ירוק. הוא השתדל לעזור בכל מה שאפשר, בא לקראתי ונתן לי מעל ומעבר".

"הכירו אותי במכללה וגם שם השתדלו לעזור לי, אך יש דברים שלא היו תלויים בהם אלא רק בי. היו חברים שצילמו לי מחברות ועזרו לי להשלים את החומר, אך זה פשוט היה בלתי אפשרי". אילוז הצליח להשלים את הסמסטר הראשון, אך תקופת המבחנים אחריו הגיעה בתזמון רע מאוד מבחינתו.

אביתר אילוז חוגג (משה חרמון)
אילוז: "הקבוצה הייתה בתחתית, אז הקפאתי את הלימודים" (משה חרמון)
 

"כשהמבחנים הגיעו כבר לא יכולתי לעמוד בזה. כל מבחן ארך בין שלוש לארבע שעות, צריך היה גם להתכונן אליו והראש שלך פתאום לא בכדורגל, זה ממש הפריע. באיזשהו שלב ראיתי שזה מתנגש, אז עשיתי סטופ. באותה תקופה הקבוצה הייתה עמוק בתחתית, אז לקחתי את ההחלטה והקפאתי את הלימודים".

"יכול להיות שאם הקבוצה הייתה במצב אחר הייתי מצליח לעמוד בזה", מוסיף אילוז. "אבל עדיין זה קשה מאוד עם לימודי הבוקר. אם הלימודים היו בערב זה היה קל יותר". למרות הבחירה המוצדקת של אילוז להתרכז בכדורגל, שחקנה של ב"ש לא מרים ידיים: "אני חושב שבעתיד אשלים את הלימודים, אי אפשר לדעת לאן החיים יובילו אותנו אבל זה מאוד מעניין אותי. זה משהו שאני אוהב ותמיד טוב שיש עוד תעודה ביד", הסביר.

כבוד השופט: השחקן שהחליט להיות גם שוער וגם עורך דין
אז שילוב לימודים עם כדורגל טומן בחובו מחויבות גדולה, אך מנשרוב סבור כי רמת הקושי תלויה גם באופי הלימודים: "זה מצריך הרבה השקעה, אבל בתואר שלי עושים מזה הרבה יותר ממה שזה באמת. לא יודע לומר לך אם הייתי מצליח לשלב את זה עם לימודי משפטים לצורך העניין".

מי שכן הצליח לשלב לימודי משפטים עם הכדורגל, הוא מי שעומד היום בשערה של הפועל כפ"ס,  אוהד כהן, בוגר תואר במשפטים במכללה למנהל בראשון לציון. כהן החל את לימודיו כבר בשנת 2002 כשעמד בין קורותיה של מכבי פ"ת, ובשנת 2008 קיבל תעודת עורך דין לאחר שסיים שנת התמחות במשרד עורכי דין בפתח תקווה.

ריף פרץ, שרן ייני ועומר ורד (ליאור טימור)
ריף פרץ, שרן ייני ועומר ורד. חברים לקבוצה ולספסל הלימודים (ליאור טימור)
 

כהן אמנם שוער, אך בכל מה שקשור לשילוב לימודים וכדורגל הוא היה חלוץ בתחומו. הוא לא היה מגיע לכל השיעורים, אך אחרי האימונים שגזלו ממנו 3-4 שעות יומיות הוא היה שוקד על לימודיו: "היה קשה לשלב בין הכדורגל לבין הלימודים, כי שניהם גובים איזשהו מחיר מנטאלי", הסביר כהן. "יכול היה להיווצר מצב שאחרי משחק חשוב הייתה נפילת מתח, אבל לא הייתה לי ברירה והייתי צריך לחזור לריכוז מלא כי למחרת היה מבחן".

לא מתאים לכל שחקן, אך מומלץ למי שזה מדבר אליו
אחרי כהן, שחקנים רבים הבינו כי הדבר אפשרי והחליטו לעשות את הצעד הזה, גם אם מדובר בקפטן ושחקן הרכב של הקבוצה המובילה בליגה, דוגמת שירן ייני ממכבי ת"א. בקבוצות של הכדורגלנים-סטודנטים, מפרגנים: "משנה לשנה אתה שומע על עוד שחקן שהתחיל ללמוד", מספר מנשרוב. "שמעתי תגובות כמו: 'כדורגלן וסטודנט? איזה חוכמולוג, אפשר לחשוב מה זה', אבל בגדול התגובות חיוביות. שחקנים פתוחים לזה היום הרבה יותר מאשר פעם, הם מבינים שזה לא בשמיים ושזה אפשרי, זה עניין של חשיפה".

אילוז מספר איך קיבלו את זה בבירת הנגב: "הייתי היחיד בקבוצה שבחר לעשות זאת, אך זה מאוד עניין את השחקנים, לא מעט מהם חשבו ללמוד משהו". גם בראל מקבל תגובות חיוביות: "כדורגלן בליגת העל שלומד במקביל תואר אקדמי זה לא דבר ששומעים עליו כל יום, אבל כולם מקבלים את זה ומפרגנים, זה לא דבר רע". חבריו של שיימן בחיפה גם מעודדים אותו: "שחקנים חושבים שזה צעד יפה מאוד ודוחפים אותי ללכת על זה", אמר המגן החיפני.

אוהד כהן (יניב גונן)
השוער אוהד כהן או עו"ד אוהד כהן? (יניב גונן)
 

אולי זו המציאות הכלכלית המתנדנדת, אולי זה הפחד מהעתיד המעורפל או שמא זו ההכרה כי הדבר אפשרי, הכרחי ואפילו כיף. בכל מקרה, הטרנד החיובי הזה תופס תאוצה ועשוי לשבור לא מעט סטיגמות באשר למנת שכלם של כדורגלנים. ובעצם, למה לא? "מבחינת הכדורגל, יש את המשחקים ואת האימונים, אבל סך הכל יש לא מעט זמן פנוי", מסכם מנשרוב.

למרות זאת, הוא ממהר לסייג: "לא יודע אם זה מתאים לכל שחקן, יש שחקנים שלא בנויים לזה. זה לא שאם אתה עושה תואר תצליח לאחר הפרישה יותר משאר השחקנים, אבל אני חושב שזה פותח את הראש. אני ממליץ למי שחושב שהוא מסוגל ושזה מדבר אליו, ללכת על זה".

אסור לפספס
נגןארגנטינה: בלון מים התפוצץ על שחקן בוקה
ארגנטינה: בלון מים התפוצץ על שחקן בוקה
נגןמה חשב לבנדובסקי על לאמין בפעם הראשונה?
מה חשב לבנדובסקי על לאמין בפעם הראשונה?
נגןרונאלדו מקבל עצות ליוטיוב ממיסטר ביסט
מיסטר ביסט מתגרה ונותן טיפים לרונאנלדו
נגןהציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
הציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
כדורגל ישראלי חדשות
ליגת העל Winner
ליגה לאומית
ליגות נמוכות
גביע המדינה
גביע הטוטו
גביע הטוטו לאומית
ליגת העל לנוער
וולה נוער וילדים
ספורט תיכוניים
ליגת ''יעז'' פוצ'יוולי
נבחרת ישראל
ליגת העל לנשים
הליגה הלאומית לנשים
התאחדות/שופטיםכדורגל עולמי חדשות
ליגה ספרדית
ליגה איטלקית
ליגת האלופות
הליגה האירופית
קונפרנס ליג
ליגה אנגלית
ליגה גרמנית
ליגה צרפתית
ליגה בלגית
ליגה הולנדית
ליגה רוסית
ליגה טורקית
ליגה יוונית
ליגה קפריסאית
ליגה סקוטית
ליגה פורטוגלית
ליגה שווייצרית
ליגה אוסטרית
ליגה פולנית
ליגה ארגנטינאית
ליגה ברזילאית
ליגת האומות
מוקדמות יורו 24
מונדיאליטו
יורו עד 21
ליגות נוספות כדורסל ישראלי חדשות
ליגת ווינר סל
גביע המדינה
גביע ווינר
לאומית גברים
ליגת ווינר אתנה נשים
ליגת התיכונים
נבחרת ישראלכדורסל עולמי
חדשות
NBA
יורוליג
יורוקאפ
ליגת האלופות של פיב''א
ליגה ספרדית
ליגה יוונית
ליגה איטלקית
ליגה טורקית
ליגה אדריאטית
/* LAST / NEXT ROUNDs */