האם ההחלטה של דווייט הווארד תשנה את פני ה-NBA? יכול להיות. נכון, לא מדובר ב'החלטה' גורלית כמו זו שלקח לברון לפני שלוש שנים, אבל הבחירה של הווארד ברוקטס הופכת לפחות את המערב, ואולי אפילו את הליגה כולה, על פיה.
יש שיאמרו כי הווארד, שהפך לאחד הבודדים שהעיזו לומר 'לא' ללייקרס, ברח מאחריות ולא יכול היה להתמודד עם כל ה"גלאם" הזה בלוס אנג'לס. הוא ממש סבל ולפעמים גם אפשר היה לראות את זה על הפרצוף שלו.
יש כאלה שבטוחים שמדובר בהחלטה אמיצה וחכמה. שיתוף הפעולה בין הווארד לג'יימס הארדן הופך את הרוקטס לכח חזק למשך שנים, כשסביבם תמיד אפשר יהיה לייצר צוות מסייע ברמה גבוהה. לצד שני הכוכבים הצעירים יחסית, ילהטט על הפרקט בטקסס גם צ'נדלר פארסונס, שמגיע אחרי עונת פריצה אדירה. אליהם ינסו ביוסטון להוסיף עוד שחקן או שניים משמעותיים, כשהשם הבולט הוא זה של ג'וש סמית' מאטלנטה. נשמע מפחיד, תודו.
"הווארד מתאים יותר ליוסטון", קבע פרשן ESPN, קווין ארנוביץ'. "מדובר בשוק גדול, אבל בלי כל המסביב שיש ב-LA. יש לו חבר צעיר ומשמעותי כהארדן וביחד עם צוות מסייע שיכלול כמה קלעים, פארסונס ואולי גם סמית', נראה כי הוא לקח החלטה הגיונית אחרי הכל". בכלל, מרבית הפרשנים מסכימים עם כך שדווייט בחר נכון, אבל אף אחד לא ישכח לו את הבריחה מאורלנדו וכעת גם את זו מלוס אנג'לס. בינתיים, הליגה כאמור, תשתנה לנו מול העיניים בעונה הקרובה.
|
האוורד והארדן משלבים ידיים. בדרך לשיתוף פעולה ארוך ומוצלח (רויטרס) |
|
|
מבט ל-2014
כשמדברים על עונת פרי אייג'נטס שנפתחה כל-כך חזק, צריכים לזכור מה מחכה לנו בעוד שנה, כשכמעט כל הסגל של מיאמי יעמוד למבחן (כן, כולל לברון ג'יימס, דוויין ווייד וכריס בוש), בתוספת לעוד כמה שחקנים מעניינים. בעוד שנה גם מחכה דראפט חזק יותר, כך שלא מעט קבוצות מכינות את הקרקע, מפחיתות בסך המשכורות, או סתם מתכוננות להפסיד כדי לקבל בחירה גבוהה ולהתחיל מחדש כמו שצריך. בוסטון הייתה הראשונה לעשות צעד משמעותי לקראת העונה הבאה, אבל אליה נחזור אחר כך.
דאלאס, גולדן סטייט וכמובן שגם לוס אנג'לס לייקרס, חיכו להחלטה של הווארד, השם הבכיר ביותר בשוק השחקני החופשיים השנה, על מנת לבצע מהלכים נוספים. מעניין יהיה לראות לאן תלך כל קבוצה. השוק עדיין רותח והעברות נוספות עדיין נמצאות על השולחן (כולל זו של עומרי כספי), אבל כבר עכשיו אפשר לומר שהליגה הולכת להשתנות. מליגה שהיתה שייכת במשך שנים לסן אנטוניו, בוסטון ולייקרס, צמחו אימפריות חדשות בנוסף למיאמי - מישהו אמר יוסטון, אינדיאנה ולוס אנג'לס קליפרס?
|
דווייט האוורד והגופיה של יוסטון |
|
|
נכון, עדיין מוקדם להספיד את הספרס והלייקרס, שכוכביהם העתיקים הבטיחו לתת לנו לפחות עוד שנתיים של קרבות בניסיון להשיג עוד טבעת, אבל התחושה היא שרוחות חדשות מנשבות ב-NBA. לקליפרס, שסבלו מבעיות דומות לאלה של ממפיס וגולדן סטייט (שקשורות בעיקר לספסל הקצר), יש יתרון קטן על פני היריבות אחרי צירוף אחד המאמנים הטובים בליגה (דוק ריברס), ביחד עם קלעי מוכח כג'יי ג'יי רדיק.
במזרח נראה כי אינדיאנה ושיקאגו, שיקבלו בחזרה את שני הכוכבים הפצועים שלהן - דני גריינג'ר ודריק רוז בהתאמה, יהנו גם הן מסוג של חיזוק. ברוקלין, שקיבלה את צמד הוותיקים של בוסטון - פול פירס וקווין גארנט, הפכה גם היא לפייבוריטית בפלייאוף. שני שחקנים מנוסים ורעבים, זה בדיוק מה שהנטס היו צריכים לצד דרון וויליאמס, ג'ו ג'ונסון ובעיקר לצד מאמן רוקי כג'ייסון קיד. ההחתמה של קיד חסר הניסיון, על אף הנוסטלגיה והחיבור לרכז שמזכיר אותו בסגנון המשחק, תהיה קריטית לגבי הסגל שנבנה כדי להיאבק בצמרת כאן ועכשיו.
מיליונר בגיל 36
יוטה, פילדלפיה, טורונטו וקבוצות נוספות החליטו לפרק את החבילה לקראת הקיץ הבא, אבל אף אחד לא מתקרב למה שקרה בבין-טאון בערב הדראפט. בסלטיקס הבינו שצריך לחשוב קדימה והחליטו לוותר, עם הרבה כאב וצער, על הבסיס של אחת הקבוצות המרגשות בעשור האחרון. אחרי שהעביר את פירס, גארנט וג'ייסון טרי לברוקלין, הג'נרל מנג'ר דני איינג' החליט להמר על בראד סטיבנס, מאמן בן 36 בלבד שמכיר היטב את המכללות (על דראפט 2014 כבר דיברנו, נכון?) ואת נפשו של שחקן צעיר.
רק לפני קצת יותר מעשור, אחרי שסיים את לימודיו האקדמיים, סטיבנס שקל הצעת עבודה זוטרה, אך עם תנאים טובים בענקית התרופות 'איליי-לילי'. "הציעו לי להתנדב בתכנית הכדורסל של באטלר", נזכר יליד אינדיאנה שגדל, התחנך, העריץ ולמד את ענף הכדורסל מכל כיוון. "סיפרתי על כך לטרייסי, שהיתה חברה שלי אז. היא חשבה על זה שעתיים ואחר כך חזרה אליי ואמרה לי ללכת על זה. כיום זו נשמעת כמו החלטה טובה, אבל אז זה היה בסך הכל משהו שרציתי מאוד לנסות". וכך, בקיץ 2000, החל סטיבנס את ההתקדמות המטאורית שלו.
|
בראד סטיבנס עם דני איינג´. כמעט הגיע לאיליי-לילי. רק כמעט (רויטרס) |
|
|
כשנה מאוחר יותר הוא הפך לאחד מעוזרי המאמן בבאטלר, מכללה קטנה באינדיאנפוליס שחיה ונושמת כדורסל. ב-2007 הוא כבר הפך למאמן ראשי ובתוך ארבע שנים הוביל את הקבוצה הצנועה לשתי הופעות רצופות בגמר ה-NCAA, למרות שנה חלשה אשתקד. ב-2010 הוא הפתיע את כולם, עם קבוצה ממושמעת ומהפנטת בראשותם של גורדון הייוורד ושלווין מאק. ב-2011, אחרי שהייוורד נבחר ע"י יוטה, אף אחד לא ציפה מבאטלר לשחזר את ההישג, אבל סטיבנס שוב עשה קסמים.
המעבר ל-NBA היה שאלה של זמן ואם בוסטון חיפשה מישהו צעיר לתהליך בנייה, היא כנראה עשתה את הצעד הנכון. סטיבנס הוא בסך הכל המאמן ה-17 בהיסטוריה של המועדון הוותיק, אבל יהיה למעשה הפנים של הסלטיקס המתחדשים. בגיל 36 הוא גם יהיה מיליונר, אחרי שחתם על חוזה חלומי מבחינתו (22 מיליון דולר ל-6 שנים). "בראד השיג הרבה בקריירה הצעירה שלו", הצהיר איינג'. "הקבוצות שלו תמיד ממושמעות ומשחקות חזק בשני צדי המגרש. הוא אמנם צעיר, אבל יודע להנהיג ולהוביל. אני בטוח שהוא יביא את כל הדברים האלה לסלטיקס, בדרך להשיג את דגל האליפות ה-18".
ההעברות המעניינות
מצחיק לומר את זה, אבל שנה אחרי הטרייד הגדול ששלח את הווארד ללוס אנג'לס, נראה כי אורלנדו הייתה המרוויחה העיקרית בעיסקה שכללה את מעברם של אנדרה איגודאלה לדנבר ואנדרו ביינום לפילדלפיה. דנבר אמנם רשמה עונה גדולה עם המאזן הטוב בהיסטוריה של המועדון, ביחד עם תואר מאמן העונה ומנהל העונה. אבל מאז היא איבדה את איגודאלה, כמו גם את ג'ורג' קארל ומסאיי יוג'ירי וככל הנראה תבנה עצמה מחדש. פילי הפכה מקבוצה צעירה ומבטיחה לכשלון מהדהד. גם שם כבר פיטרו מאמן והחלו לדבר על בנייה מחדש. על הלייקרס אין צורך להרחיב ונראה כי המג'יק, שקיבלו כמה כשרונות צעירים (ניקולה ווצ'ביץ' בעיקר) ובחירות דראפט, הם המנצחים הגדולים של אותו טרייד.
|
אנשי חלל באורלנדו. גם הם לא האמינו שהטרייד הזה לטובתם (GettyImages) |
|
|
לכן אולי קצת מוקדם לקבוע מי המנצחים ומי המפסידים של עונת השחקנים החופשיים, כשזו רק החלה. בטח כשעל השולחן ישנם עוד כמה שמות מעניינים ועוד כמה טריידים שבוודאי נרקחים ברגעים אלה במשרדי הקבוצות. אבל זה לא יפריע לנו לדבר על הפוטנציאל שטומנת בחובה כל עסקה. להלן דירוג העסקאות המעניינות ביותר עד עכשיו.
5. טייריק אוואנס פליקן. בערב הדראפט החליטו בניו אורלינס להעביר את הזכויות על נרלנס נואלס, בתמורה לג'רו הולידיי - רכז צעיר ומוכח שיוכל לשדרג משמעותית את הסגל של השקנאים. אחר כך החתימו בלואיזיאנה גם את טייריק אוואנס, כשרון שהתבזבז באווירת הבלאגן התמידי בסקרמנטו. כל אלה מצטרפים לבחירה הראשונה מהשנה שעברה, אנתוני דייויס, ביחד עם עוד כמה שמות שהופכים את הפליקנס לקבוצה שיהיה כיף לבחון מקרוב בעונה הקרובה.
|
קווין מרטין. אוקלהומה סיטי נחלשה משמעותית (רויטרס) |
|
|
4. קווין מרטין במינסוטה. אוקלהומה סיטי איבדה את החלק העיקרי ממה שקיבלה בטרייד על הארדן לפני שנה. מינסוטה הוסיפה חלק חשוב בפאזל שהולך ונבנה ב'טארגט סנטר' על ידי ריק אדלמן. מרטין הצטיין תחת אדלמן בסקרמנטו ויוסטון וביחד עם ריקי רוביו וקווין לאב, מצפה לזאבים עונה מעניינת. מצד שני, הכל עוד יכול להשתנות במידה וניקולה פקוביץ' יחליט ללכת בעקבות אנדריי קירילנקו, שהחליט לעזוב את הקבוצה.
3. איגודאלה בגולדן סטייט. הווריורס היו קבוצה מצויינת עוד לפני שצירפו את הגבוה הוורסטילי של דנבר, אבל עכשיו הם יהיו אפילו יותר מסוכנים. ההחתמה של איגודאלה תיתן למרק ג'קסון עוד כמה אפשרויות בהתקפה, אבל לא בטוח שתקפיץ את גולדן סטייט עוד שלב בקרב על המערב. בעיקר בגלל העסקה שבמקום הראשון.
|
איגודאלה מול גולדן סטייט. בקרוב בקליפורניה (רויטרס) |
|
|
2. פירס וגארנט בתפוח הגדול. בהתחלה יהיה להם קשה עם איך שהם נזרקו מבוסטון, אבל צמד הוותיקים נראים תפורים על ניו יורק. על הסיבות כבר דיברנו. קחו אותם בחשבון בפלייאוף, כן?
1. דו דה דווייט ת'ינג. הווארד בחר נכון כשהחליט ללכת על יוסטון. בלייקרס הוא לא רצה לנגן כינור שני לקובי בראיינט פצוע, אחרי שזה הודיע כי הוא ככל הנראה מתכוון להישאר בסביבה גם מעבר לשנתיים הבאות. בלייקרס הוא לא רצה לשחק תחת מאמן ששם את כל יהבו על רכז בן 39. בלייקרס הוא אולי היה מרוויח יותר, אבל מכניס פחות לכיס בגלל שיטת המיסוי המכבידה בקליפורניה. ביוסטון הוא יהנה יותר, אבל גם יצטרך להוכיח הרבה יותר.
ההעברה המוזרה: שארלוט, שבחרה בדראפט את קודי זלר לפני נרלנס נואל, שוב שברה שיאי גיחוך כשהציעה חוזה מקסימום לאל ג'פרסון. לגבוה של יוטה יש אמנם ממוצעים יפים, אבל בהגנה הוא מהווה מעמסה ובעידן שבו מרבית הקבוצות הולכות על התקפות מתוחכמות פיקנ'רול, ג'פרסון הוא מעמסה שבטח לא שווה חוזה של מעל 40 מיליון דולר לשלוש שנים.
|
גל מקל. כדאי לו ללמוד ספרדית? (יוסי ציפקיס) |
|
|
הקשר הישראלי: לפני כשבוע חתם גם מקל על חוזה בדאלאס, אבל כבר אז הימרנו על כך שהמאבס ינסו לצרף רכז נוסף שיתחרה איתו על דקות. אז עכשיו זה קרה כשהמאבס צירפו את חוזה קלדרון, שדווקא נראה כמו שילוב טוב לצד דירק נוביצקי. מקל יצטרך לעבוד קשה יותר כדי להוכיח את עצמו.