דו"ח חמור של אגף מבקר עיריית ירושלים חושף כשלים רבים ומחדלים בהקמת היכל הארנה בבירה, שגרם לעיכוב של כשנתיים במועד הפתיחה המתוכנן, ותוספת תקציבית של קרוב ל-100 מיליון שקל. על פי התכנון המקורי התקציב של ההקמה היה אמור להיות 124 מיליון שקל והוא צמח לסך של 240 מיליון שקל.
מבחינת הממצאים של אגף המבקר: החריגה התקציבית מוערכת בכ-92.5 מיליון שקל, כאשר לפי חישובי הביקורת: הכנה (2.5 מיליון שקל), שלד ומערכת (20.8 מיליון שקל), עבודות גמר (41.9 מיליון שקל), יוזמות מנהל ההקמה (6 מיליון שקל) והעמסות (22.4 מיליון שקל). לפי המבקר: "רוב הפערים בתקציב הפרויקט והעיכוב של כשנתיים בלוח הזמנים המקורי נוצרו בגלל בעיות מערכתיות".
המבקר הוסיף: "נקבע תקציב מקורי והזמנת עבודה ע"ס 124 מיליון שקל ב-2006 ללא תכנית עסקית, פרוגרמה מקצועית, תכנון מוקדם ואומדן. שטחים עודפים מעבר לדרישות היורוליג יצרו חסר תקציבי".
המבקר מותח ביקורת גם על הליקויים במבנה הארגוני: "לא מונה מנהל הקמה אחד אשר אחראי על תקציב, לו"ז, תכולת הביצוע ואיכותו. אין התאמה בין הסכמי המסגרת השונים לגבי המבנה ההיררכי של מקבלי ההחלטות, כך שנוצר בפועל ריבוי גורמים שאישרו שינויים מרחיקי לכת ללא סמכות, ומבלי לבחון את ההשלכות התכנוניות והתקציביות".
המבקר כותב על חוסר הארגון בעניין זה כי: "ריבוי הגורמים שהנחו את המתכננים והיעדר גורם אחד מנהל ומתכלל, יחד עם היעדר פרוגרמה, גרמו לשינויים בלתי פוסקים בכל שלבי הפרויקט, לחריגות בתקציב שלב א' ולעיכוב בלוחות הזמנים המקוריים של שנתיים".
|
מחדלים וכשלים רבים התגלו במהלך הבנייה (משה חרמון) |
|
|
על היעדר נוהל ושינויים כותב המבקר כי: "ועדת ההיגוי העליונה לא קבעה נוהל שינויים המבטיח שמירה על מסגרת התקציב, תכולת הפרויקט והלו"ז. אושר ביצוע החלל תת-קרקעי ללא פרוגרמה ותכנית עסקית ובניגוד להמלצות הדרג המקצועי בעירייה, ובהם הגזבר, מהנדס העירייה ומנהל האגף למבני ציבור. תקציב החלל גדל כמעט פי 3 מאומדנו המקורי".
המבקר גם מעביר ביקורת קשה על חברת מוריה שלוותה את ההקמה: "חברת מוריה לא התריעה לעירייה בעוד מועד על הגדלות ושינויים שנעשו בפרויקט בידיעתה, וזאת בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. ועדת ההיגוי העליונה לא מינתה גוף בקרה חיצוני לבדוק את התנהלות ניהול הפרויקט כדי להתריע על כשלים וחריגות".
המבקר מעביר ביקורת על מנכ"ל מוריה וכותב כי: "הוא יזם החלפת מנהל הפרויקט בשלב קריטי של תחילת שלב הביצוע, ללא יום אחד של חפיפה. מהלך זה, יחד עם פיטורין של רבים בשדרת ניהול הפרויקט מטעם חברת מוריה, גרמו לאובדן מידע וניסיון יקרים בפרויקט מורכב מאוד מבחינה ניהולית והנדסית".
כמו כן נמצאו ליקויים בהיתר הבנייה. המבקר כותב על כך כי: "כ-5.3 מיליון שקל של עבודות בטון מזוין (כולל העמסות) אושרו במהלך הביצוע ללא תיעוד בהיתר הבנייה, שלא בהתאם לתקנות, וללא סמכות".
|
לבנת, ברקת ופרצלינה בניית הארנה בירושלים (משה חרמון) |
|
|
על סיכונים הפוטנציאליים בגלל המחדלים מציין המבקר כי: "סיכונים מכשלים בתכנון - הגדלת עלויות ההקמה והתפעול מתת-ניצול של המרחבים המתוכננים, תיקון טעויות תכנון, פרסום מכרזים לפני השלמת התכנון, טעויות בחישוב כתבי כמויות ופירוק/הריסת עבודה שלא תאומה מראש".
המבקר אף מתריע על סיכונים משפטיים של תביעות אזרחיות בשל אי עמידה בהסכמים, תביעות פליליות בגלל אי ציות לדרישות החוק, ופתיחת הליכים מנהליים, וכן סיכונים במימון בגלל עיכוב בתזרים מזומנים שעלול להוביל לתביעות שיעצרו את המשך העבודה וישבשו לוחות זמנים.
תגובת העירייה על דו"ח מבקרת העירייה בנושא הקמת הארנה בירושלים: "ראש העיר מודה למבקרת העירייה שנענתה לבקשתו לערוך בדיקה בנושא ומברך על עבודתה. הקמת היכל הארנה-פיס, היא מאבני הדרך המשמעותיות והמורכבות שמבצעת העירייה בעשור האחרון. עם השלמת הפרויקט תזכה ירושלים להיכל ספורט מהמתקדמים והאיכותיים ביותר הקיימים כיום בסטנדרטים בין לאומיים שיאפשר אירוח אירועים בינלאומיים, בית לקבוצות הספורט העירוניות ומקום המכיל אלפי מקומות ישיבה בכל עונות השנה גם לאירועי תרבות גדולים".
"ברקת הוציא את הפרויקט מההקפאה בה היה בקדנציה הקודמת וחילץ אותו מהקשיים הרבים סביבו. בקרוב תסתיים בנייתו ותושבי ירושלים יוכלו להתגאות בהיכל העומד בשורה אחת עם ההיכלים המובילים בעולם. יש לציין כי מדובר בפרויקט מאתגר מכל היבט -תכנוני, הנדסי, מימוני ותפעולי. על פי הנחיית ראש העיר מרבית המלצות הביניים בדו"ח יושמו באופן מיידי ותוך כדי התקדמות הפרויקט כמו לדוגמא מינוי בקר הנדסי חיצוני בלתי תלוי, הגדרת מבנה היררכי בצוות ההקמה ועצירת מכרז עבודות הגמר עד להשלמת מסמכי היסוד. התהליך השיתופי סביב מסקנות הביניים של המבקרת תרם רבות לחידוד תהליכי העבודה בפרויקט בסדר גודל שכזה ובכלל. אך טבעי הוא שבפרויקט עצום כגון זה, מהגדולים ביותר בארץ, ישנם לעיתים קשיים, אתגרים וחבלי לידה עליהם אנחנו מתגברים עם מיטב אנשי המקצוע. ראש העיר ימשיך במימוש המדיניות אותה התווה לפיתוח העיר תוך הקפדה על מקצועיות, איכות, חוקיות, שקיפות, בקרה ותיקון ליקויים".