ליאור טימור
|
מעבר לחגיגות האליפות של בנו, ג'ורדי קרויף ומכבי תל אביב, אגדת הכדורגל, יוהאן קרויף הספיק בסוף השבוע האחרון בארץ לעשות משהו שיש שיגידו כי לא פחות חשוב.
בערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה האחרון נכח ג׳ורדי בטקס ביד ושם והופתע לגלות כי שלוש קרובות משפחה שלו שנרצחו בשואה אינן רשומות ומונצחות בשום מקום בעולם.
רגע לפני שהמריא חזרה, קרויף האב הנציח לראשונה ביד ושם את שלוש האחיות של דודו, יונאס דה מץ. ב-4 במאי, יום הזיכרון בהולנד לרצח האזרחים ההולנדים על-ידי הנאצים, סגר קרויף מעגל כשחתם על טפסי הנצחת שמותיהן של שלוש האחיות: רגינה דה-גרוט דה-מץ שנרצחה באושוויץ ב-1 באוקטובר 1942, ג'ודית ואן דן ברג דה-מץ, שנרצחה בסוביבור ב-9 ביולי 1943 ורוזט בר דה-מץ שנרצחה ב-2 בנובמבר 1942 באושוויץ.
קרויף, כזכור, אינו היחיד במועדון הצהוב עם קשר של קרובי משפחה לנושא השואה. גם אימו של מיץ' גולדהאר, סאלה, שנחתה בארץ ביחד עם אביו כדי להיות חלק מחגיגות האליפות, הינה ניצולת שואה עם סיפור מרגש על הישרדות במלחמה הנוראית שכללו מאבקים הירואים והמפגש המרגש עם חברותיה 53 שנים אחרי.
בהודעה שהעביר גולדהאר כשנשאל על מחוותו של קרויף כתב: ״הצבע הצהוב של מכבי מסמן בין השאר את הטלאי הצהוב שענדו יהודי אירופה בזמן מלחמת העולם השנייה. יוהאן, שהגיע להשתתף בשמחתנו, הדהים אותנו בקשר המיוחד והאישי שלו, המשפחתי והמוסרי בנושא השואה. הוא התרגש לחתום על מסמכי העדות ביד ושם וכך גם אנחנו איתו״.
|
שרן ייני וג´ק אנגלידיס מניחים זר ביד ושם (משה חרמון) |
|
|
במכבי מציינים באופן קבוע מאז הגעתו של הבעלים הקנדי למועדון את יום השואה הבינלאומי ואף מאמצים ניצולי שואה. השנה ביקרה הקבוצה כולל הצוות המקצועי הזר והשחקנים הזרים ביד ושם, כשבסוף הסיור ערכו הצהובים טקס בו השתתף גם נציג הבעלים ג'ק אנגלידיס שהניח זר ביחד עם קפטן הקבוצה, שרן ייני.