בין משחקי הליגה, גביע הטוטו והניסיונות לצאת לדרך חדשה אחרי שבוע לא קל שעבר על המועדון, במכבי תל אביב החליטו לנצל את הזמן כדי להילחם בתופעת הגזענות במגרשי הכדורגל. בקבוצה צילמו קליפ כחלק ממערך ההסברה והקמפיין בנושא, ובו השתתפו הזרים וינסנט אניימה ורוברט ארנשואו, השחקנים מהמגזר הערבי, מהראן ראדי ומונס דאבור וכן הקפטן שרן ייני ומלך השערים של הקבוצה, אלירן עטר.
"הכדורגל הישראלי נדבק בגזענות וזה קורה לא רק בספורט", סיפר אניימה, שנתקל בתופעה הזו עוד מהקדנציות הקודמות בבני יהודה והפועל תל אביב. "האוהדים לא תומכים מספיק בקבוצות ושורקים בוז כשלקבוצה לא הולך על המגרש וכשדברים לא עובדים כשורה במגרש, האוהדים בוחרים שחקן ויורדים עליו. אנחנו מנסים להביא למצב שבו במשך 90 דקות, האוהדים יתרכזו רק בלעודד את הקבוצה, עד סוף המשחק. האוהדים צריכים להיות שם בשביל הקבוצה, זו הקבוצה שלך, תתמוך בה".
למרות ההערכה כלפיו והמחמאות שסחט, אניימה לא מסתיר גילוי הגזענות שהוא נחשף אליהם בארץ: "זה קורה המון, תסמכו עליי, המון. אני לא רוצה להתחיל ולהזכיר מקרים ספציפיים, אבל נתקלתי בזה כבר כמה פעמים. נתקלתי בגילויי גזענות במסעדה, סתם ברחוב, שמעתי נהמות במגרש וזה באמת דבר לא נורמלי. זה טירוף שמשווים אותך לקוף, איך אפשר? זה לא נורמלי".
אחד הדברים שמציין השוער הניגרי של הצהובים בנושא הוא לאו דווקא גילויי הגזענות ספציפית כלפי שחקנים כהי עוד או ערבים, אלא חוסר תמיכה בה הוא נתקל לעיתים מאוהדים במהלך משחק: "באירופה אוהדים לפחות מחכים לסוף המשחק ואז שורקים בוז, כשהמשחק נגמר אז אולי זה הגיוני. אבל במהלך המשחק, זה לא ראוי שקוראים לך בשמות וקוראים לעברך קריאות כאלה ואחרות. כשאני או מהראן או שחקנים אחרים מהקבוצה שומעים קריאות מהאוהדים שלנו וגם מאוהדי היריבות זה מתסכל מאוד ומייאש. מעולם לא נתקלתי בקריאות כאלה בצרפת. חיכו לסיום המשחק ושרקו לי בוז, אבל לעולם לא במהלך המשחק".
השוער התייחס לעונש שצריכה לספוג קבוצה שאוהדיה משתמשים בגילויי גזענות והבהיר: "ההתאחדות בהחלט צריכה לשים לב לכך. ישראל זו מדינה כל כך יפה, זה מקום מקסים לחיות בו ואין צורך שיקרו כאן דברים מהסוג הזה. אני באמת אוהב את ישראל. אני בהחלט חושב שקבוצות צריכות להיענש על גילויי גזענות של אוהדים. תראו מה עשו לטוטו תמוז ואפולה אדל במשחק נגד בית"ר וסליחה שאני מזכיר את המקרה הזה, זו התנהגות לא ראויה. ראיתי מקרים חמורים מכך כששיחקתי בהפועל ת"א, אבל אני לא רוצה לדבר על זה".
אלא שגילויי הגזענות והמילים הקשות, לצערנו, לא נאמרות רק על ידי האוהדים, אלא גם על ידי שחקנים במהלך המשחק, תופעה שאופ"א נלחמת בה בחומרה: "שחקנים שמשתמשים בביטויי גזענות חייבים להיענש, אם הם נתפסים, ללא שום ספק, הם חייבים להיענש".
|
וינסנט אניימה. "יש שחקנים שחייבים להיענש" (יוסי ציפקיס) |
|
|
על האווירה בין השחקנים האפריקאים לשחקנים מהמגזר ולישראלים בחדר ההלבשה בקרית שלום הוסיף השוער: "האווירה בחדר ההלבשה שלנו מדהימה. יש יחסים מצויינים בין כל השחקנים, ללא הבדלים של גזע. אני אחד החברים הכי טובים של מהראן ראדי למשל ויש לנו גם את מונס וחסן אבו זייד, כולם בחורים נפלאים. כשאתה עולה לכר הדשא ושומע קללות וביטויי גזענות כלפי החבר'ה האלה, זה הורג אותך, כי אתה לא רוצה שייקשרו חברים שלך, קולגות שלך, לדברים מהסוג הזה".
לסיום סיפר השוער כיצד הוא מתמודד ברגעים קשים בהם נתקל במקרים כאלה וסיפר: "אני בדרך כלל לא מגיב כשאני שומע קריאות נגדי. אני משתדל להמשיך בשלי. יש לי משפחה לדאוג לה ולפרנס אותה, זה מאכזב כשזה קורה וזה פוגע בילדים שלך או באישתך, זה בהחלט פוגע ומאכזב. זה פוגע מאוד שצועקים לעברך בגלל צבע העור שלך או בגלל המוצא שלך, זה בהחלט לא נעים".