מי יהיה יו"ר מנהלת ליגת העל הבא? כפי שפורסם לראשונה ב-ONE, המועמד המוביל לרשת את התפקיד הוא מנכ"ל חברת אפסילון ויו"ר חברת היכלי הספורט בעבר, שמואל פרנקל, ששמו יעמוד היום (רביעי) בראש ישיבת דירקטוריון המנהלת שתקבע האם להעניק לו את התפקיד במקומו של היו"ר היוצא, אבנר קופל.
העניין שעלה לכותרות בימים האחרונים גרם לסערה בקרב בכירי הענף. הדבר הצליח להכעיס לא מעט בעלי תפקידים שטוענים כי כלל לא היו מודעים לחלק נכבד מהתתרחשויות האחרונות. בשעות הצהריים תתכנס במשרדי המנהלת ועדת האיתור בה חברים בין היתר יו"ר הפועל תל אביב, רמי כהן, יו"ר מכבי תל אביב, שמעון מזרחי, מוטי אמסלם מאילת, חיים אוחיון מגלבוע/גליל, ויצחק פרי ממכבי ראשון לציון. ועדת האיתור תקבע את הרשימה הסופית של המועמדים. נכון לעכשיו, פרנקל הוא המועמד שוועדת האיתור מתכוונת להמליץ עליו.
מיד לאחר ישיבת ועדת האיתור, תתכנס ישיבת דירקטוריון המנהלת בה תיערך הצבעה שתקבע אם פרנקל ייבחר לתפקיד המדובר. מועמדותו של פרנקל לא התקבלה בעין חיובית בקרב מספר בעלי תפקידים בכדורסל החוששים כי לכאורה בשל קשריו עם מכבי לא יוכל לשרת את תפקידו באופן נייטרלי. לא ברור אם בעלי תפקידים אלו יתנגדו נחרצות למינויו של פרנקל במהלך הישיבה.
בינתיים מסתמן כי קבוצות ברק נתניה, הפועל ת"א והפועל ירושלים נגד המינוי של פרנקל. בדירקטוריון המנהלת יש 13 חברים, וכדי להעביר את ההחלטה צריך רוב של 75%. נכון לאמש עסקו המתנגדים למהלך לגייס עוד קול אחד כדי להפיל את המינוי של פרנקל.
עוד נודע כי חלק מהביקורת הקשה של ראשי הקבוצות נסובה דווקא סביב העובדה כי במזכר הישיבה הקרובה לא צוין כי אחד מהנושאים שיעלו על הפרק הינו בחירה של יו"ר חדש לתפקיד, חלק נכבד מהקבוצות התעדכנו בחדשות רק לאחר הפרסום הראשון ב-ONE, מה שכמובן הוליד מבול של טלפונים ואינטריגות פנימיות סביב העניין.
|
| אם וכאשר אבחר, אהיה יו"ר של כל הקבוצות, ללא שום סייג ואני בא לדאוג לרמת הכדורסל בארץ ולשיפור המתקנים על מנת לדאוג שיגיע יותר קל והרמה של הכדורסל תעלה | |
|
|
|
יום ההתכתבויות הארוך
אתמול בשעות הבוקר שיגר יו"ר עמותת ימי"ת (יד למינהל תקין), נתי גרנאי, מכתב רשמי ליו"ר איגוד הכדורסל, אבנר קופל, בו ביקש כי יפעל נגד מינוי של שמואל פרנקל לתפקיד יו"ר מנהלת ליגת העל בכדורסל. במכתב עצמו שהגיע לידי ONE נכתב: "עמותת ימי"ת מתנגדת באופן נחרץ למינויו של פרנקל שמואל ליו"ר המנהלת, תוך שתשקול עתירה לבג"צ במידה ומינוי זה יצא לפועל. פרנקל שימש בתפקיד יו"ר דירקטוריון של 'היכל נוקיה' ותחת תיפקודו הוציא מבקר המדינה דו"ח ביקורת נוקב ביותר על ההיכל".
גרנאי המשיך: "בפרק 'סיכום והמלצות' בדו"ח מבקר המדינה, נכתבו הדברים הבאים: 'ממצאי הביקורת מלמדים כי לצורך קבלת ההחלטה על ביצוע הפרויקט (שיפוץ היכל נוקיה) לא עשו החברה והעירייה עבודת מטה נאותה, ולא הגדירו מראש את מהות הפרויקט והיקפו, אף שמדובר בפרויקט יקר ומורכב. תחזיות שלהם בעניין הפרויקט והתקדמותו לא התממשו, החברה נזקקה לקבלת הלוואות בעלים תוך שימוש בכספי ציבור והיא עדיין סובלת מגרעונות כספיים ומקשיים בתזרים המזומנים. פגמים רבים נפלו גם בהתקשרויות החברה עם גופים שונים וספק אם כל התקשרויותיה עלו בקנה אחד עם עקרונות דיני המכרזים, עם סדרי מינהל תקין ועם האינטרסים של החברה כגוף ציבורי".
|
דירקטוריון המנהלת. יצטרך לקבל החלטה (חגי ניזרי) |
|
|
לסיום כתב גרנאי במכתבו הראשון: "זהו רק חלק זעום ממכלול הביקורת של מבקר המדינה על ההתנהלות של היכל נוקיה בראשותו של יו"ר דירקטוריון מר שמואל פרנקל, ותמוה מאוד בעיני העמותה כיצד לא עלה בידי איגוד הכדורסל לבחור יו"ר אחר למנהלת, מכלל המועמדים לתפקיד. כאמור, עמותת ימי"ת מתנגדת למינויו של מר פרנקל, והיא דורשת תשובה מיידית, כדי להחליט כיצד להמשיך ולנהוג בעניין זה".
קופל שקיבל את המכתב לידיו הגיב עוד באותו היום: "מנהלת ליגת העל בכדורסל לגברים הינה חברה לתועלת הציבור בעלת דירקטוריון עצמאי המורכב מראשי קבוצות ליגת העל ונציגי האיגוד וזהו המוסד אשר בוחר את היו"ר ע"פ שיקול דעתי הבלעדי. למיטב ידיעתי דירקטוריון המנהלת מינה ועדת איתור שאמורה לקבוע את מסקנותיה בימים הקרובים, אך הועיל והמלצתה טרם פורסמה והועברה להחלטת הדירקטוריון הרי שפרסום כזה או אחר הינו בגדר השערה. הריני ממליץ בפניך להעביר את בקשתך ישירות למנהלת".
לאחר שקיבל את מכתב התשובה מקופל, שיגר גרנאי מכתב גם למנכ"ל המנהלת, עדלי מרכוס: "אנו מבקשים ממך ליידע באופן מיידי את אנשי וועדת האיתור, שלא נוכל להסכים בשום פנים ואופן למינויו של פרנקל שמואל ליו"ר מנהלת הליגה. מבקר המדינה כתב עליו דו"ח חמור בהקשר להתנהלות השיפוצים של 'היכל נוקיה' בהיותו יו"ר דירקטוריון היכל נוקיה, ויש לקחת זאת באופן מיוחד. עמותת ימי"ת תובעת מאנשי וועדת האיתור לקרוא את דו"ח מבקר המדינה לשנת 2010 61/ב' בקשר להתנהלותו של מר פרנקל שמואל כיו"ר הדירקטוריון של ההיכל, לפני שהם מחליטים על מינויו ליו"ר המנהלת".
|
דו"ח מבקר המדינה על מכבי ת"א |
|
|
מי אתה שמואל פרנקל?
שמואל פרנקל הינו שותף בחברת אפסילון ונמנה גם על מקימיה. מלבד תפקידו כמנכ"ל החברה משמש פרנקל גם כסגן נשיא באיגוד לשכות המסחר. בעברו כיהן כמשנה למנכ"ל עילית, משנה מנכ"ל מפעלי הבירה בישראל, חבר דירקטוריון במועצת המנהלים של בזק, יו"ר ועדת הכספים של רשות הדואר, חבר דירקטוריון קופת חולים כללית וכן יו"ר החברה העירונית להיכלי הספורט.
בימים אלו שוהה פרנקל במיאמי, אך בשיחה שניהל עם ONE הסכים למסור את תגובתו בגין האשמות שהופנו כלפיו במכתבו של גרנאי: "אני חושב שבתור יו"ר דירקטוריון היכלי הספורט אני וההנהלה שמנו לעצמנו למטרה להעמיד היכל בשביל הספורט, לקחנו מקום עם הכנסות נמוכות והיום יש לו הכנסות גבוהות ודו"ח מבקר המדינה לא מזכיר אותי אפילו פעם אחת. אם וכאשר אבחר, אהיה יו"ר של כל הקבוצות, ללא שום סייג ואני בא לדאוג לרמת הכדורסל בארץ ולשיפור המתקנים על מנת לדאוג שיגיע יותר קל והרמה של הכדורסל תעלה".
עיקר הטענות כנגד פרנקל נוגעות לדו"ח מבקר המדינה שעיון מקיף בו מעלה מספר דברים אשר התרחשו לכאורה בעת תקופתו כיו"ר דירקטוריון היכלי הספורט אך שמו אינו מצוין כלל וכלל בדו"ח: "עיון בתיקי העירייה לא העלה מסמך שאפשר ללמוד ממנו מדוע העניקה העירייה למכבי זכות לשימוש מוזל בהיכל ואיך חושב הסכום. על אגף התקציבים הוטל לבצע בדיקה כלכלית מקיפה של היכל הספורט אולם לא נמצא כי בדיקה כזו שימשה לגורמים מוסמכים בעירייה ובחברה בסיס לדיון במחיר שיגבה ממכבי תמורת השימוש בהיכל".
|
דו"ח מבקר המדינה |
|
|
עוד נכתב בדו"ח המבקר: "מדובר בהיכל ספורט ציבורי שאמור לקיים בו מגוון אירועי ספורט ולא רק משחקיה ואימוניה של מכבי ת"א. ראוי היה כי החלטה וסיכום תשלומים שגובה העירייה/חברה ילוו בהסבר מפורט וכי הסכום יהיה מבוסס על תחשיב מדויק שמביא בחשבון את העלויות האמיתיות של השימוש בנכס. הסכם ההרשאה קבע שתוספת הסכום שהחברה תקבל ממכבי תהיה כ-5.26 מיליון דולר. מאחר שמספטמבר 2000 עד אוקטובר 2003 נהנתה מכבי משימוש מוזל בהיכל התוספת הריאלית של התשלום הסתכמה ב-3 מיליון דולר. ראוי היה שבמסגרת אומדני התקציב והתוכניות העסקיות שהוכנו יובאו לידיעת הגורמים המוסמכים בחברה ובעירייה כל הנתונים על התקשרותה של החברה עם מכבי והשפועתיה על מימון הפרויקט".
"לפי הסכם ההרשאה נתנה החברה למכבי עם סיום הפרויקט זכויות שלא נתנה לפני כן. לא נמצאו מסמכים המעידים כי החברה הכינה אומדן כספי של זכויות אלו והוא לא הוצג למקבלי החלטות. בתקופת ההרשאה נתנה החברה למכבי זכות בלעדית לשימוש בחלקים מההיכל (תאי אירוח לצפיה) אף שמדובר בנכס בבעלות עירונית. ראוי היה שלפני חתימת ההסכם יועמדו לפני מקבלי ההחלטות נתונים משקפים על מנת שתוצג תמונת מצב אמיתית בנוגע לחלקה בכיסוי עלויות המימון של הפרויקט. על החברה/עירייה היה לבחון את ההסכם ולקבוע שווי כספי של הזכויות שניתנו למכבי ולראות אם התשלום שאמורה לשלם משקף את התמורה שתעניק החברה. ראוי היה לבחון אם להעניק לגוף פרטי בעל מוניטין זכות בלעדית על חלקים בהיכל", כך נכתב בדו"ח.
גורמים המקורבים להתרחשויות האחרונות טוענים כי בתקופתו של פרנקל החלה חברת היכלי הספורט לנסוק מעלה והגדילה את הכנסותיה באופן מובהק, כמו כן טוענים אותם גורמים כי בעבר שילמה מכבי תמורת השימוש בהיכל כ-50,000 דולר וכי כיום היא משלמת למעלה מ-600,000 דולר בגין השימוש באותם תאים שצוינו בדו"ח. פרנקל נחשב לדמות מרכזית בעולם העסקים בישראל וישנם לא מעט בעלי קבוצות שמאמינים כי הבחירה בו עשויה להוביל לגיוס משאבים גדול מאוד עבור המנהלת ועבור הקבוצות, מה שכמובן ישרת את האינטרסים של הכדורסל הישראלי. כמו כן מציינים הגורמים כי בעת השיפוץ בבלומפילד ששימש את הפועל היה זה אותו פרנקל שעמד מאחורי הקלעים.