שרת הספורט, לימור לבנת, קיבלה לידיה את טיוטת דו"ח הוועדה הציבורית בראשות פרופסור ירון זליכה לבדיקת המבנה הניהולי של הכדורגל הישראלי ולשיפור פניו בעקבות האירועים האלימים הרבים שהתרחשו בעונה שעברה.
ביום רביעי הבא (17.10) יקיימו חברי הוועדה ישיבה אחרונה ומסכמת לגיבוש סופי של ההמלצות. לאחר מכן יוגש הדו"ח הסופי לשרת הספורט לימור לבנת וכעבור מספר ימים תתקיים מסיבת עיתונאים רשמית שבה יוצג הדו"ח במלואו.
הדו"ח כולל שורה ארוכה מאוד של המלצות מהותיות שמטרתן להביא שינוי מבני יסודי בענף הכדורגל ובדרך התנהלותו. את מרבית ההמלצות לא ניתן לפרסם בשלב זה, אולם ישנן מספר המלצות שכבר עכשיו ניתן להצביע עליהן:
1. הקמת מינהלת ליגה לקבוצות שתי הליגות המקצועניות בישראל. המנהלת תעסוק בין השאר בארגון ורישוי התחרויות המקצועניות ובשיווק וקידום האינטרסים המסחריים המשותפים.
2. הקמת וועדת תיאום ותקציבים שתורכב מכל בעלי האינטרס השונים בענף הכדורגל שתהיה אחראית בין השאר לקביעת כללי העלייה והירידה בין שתי הליגות המקצועניות, לחלוקת התקציבים המתקבלים מזכויות שידור והסכמי שיווק, לטיפול בתופעת ההימורים הבלתי חוקיים ועוד.
|
יואב כץ, יעקב שחר ואיזי שירצקי. יצליחו להקים מנהלת? (משה חרמון) |
|
|
3. הקמת מנגנון לבדיקת כשירות של הבעלות על קבוצות כדורגל בישראל. המנגנון יחול על כל מי שמחזיק 5% ויותר מהבעלות בקבוצת הכדורגל. הוועדה ממליצה כי כל מי המבקש להיות בעלים של קבוצת כדורגל יעמוד במספר תנאים - לא עבר עבירה מסוג עוון או פשע, הוכיח את יכולתו הכלכלית בפני הבקרה התקציבית, אינו בעלים של קבוצה אחרת בשתי הליגות העליונות, כשירותו אושרה על ידי ועדה של שלושה בראשות אב בית הדין של ההתאחדות לכדורגל.
אישור זה מטרתו לבחון, מעבר לעבר פלילי, את פעילותו הנורמטיבית של הפונה ותרומתו לחברה, את מקור הונו ואת שותפיו העסקיים, לפני שהוא מבקש להיות בעלים של גוף שיש לו צד ציבורי הכולל גם אחריות על ילדים, נערים ונוער. כמו כן, מוצעת תקופת צינון - מי שחדל להיות בעלים של קבוצה לא יהיה רשאי להיות בעלים בקבוצה אחרת לפני שחלפו שנתיים.
|
אלי טביב. יצטרך לחכות תקופת צינון של שנתיים כדי להיות בעלים שוב (יניב גונן) |
|
|
4. ביצוע רפורמה מקיפה במבנה קבוצות הילדים והנוער הכוללת בין השאר: הקמת 100 מועדוני כדורגל חדשים לילדים ונוער במימון הטוטו ומשרדי הממשלה, ביטול שיטת הדירוג של קבוצות הילדים מתחת לגיל 12, מתן דגש על תהליכים חינוכיים וחברתיים ותגמול מאמנים על בסיס מטרות ארוכות טווח ולא קצרות טווח כפי שנהוג היום.
במהלך ישיבות הוועדה, שמלבד זליכה כללה גם את עו"ד רות דרור, שחקן העבר אלי דריקס, המאמן זאב זלצר, עו"ד טלי ירון אלדר, רו"ח אבישי עובדיה, עו"ד נדב עשהאל, המאמן יצחק שום ועו"ד ורו"ח אורי שמש, הופיעו בפניה עשרות אישים, המייצגים מכלול רחב של פעילים בענף הכדורגל. בוועדה ציינו כי התרשמו כי הבעיות הן תולדה של כשלים מבניים של התנהלות הענף לאורך שנים רבות, ומכאן גם שראוי יותר להתרכז בכשלים המבניים עצמם ולא בבעיות פרסונאליות כאלו ואחרות.
|
אבי לוזון. "הוועדה מתפרצת לדלת פתוחה" (יניב גונן) |
|
|
ההתאחדות בתגובה: "ניישם כל המלצה שתטיב עם הכדורגל"
מההתאחדות לכדורגל נמסר בתגובה: "אנחנו ממתינים למסקנות ועדת המפכ"ל בדימוס, דודי כהן, אשר הוקמה על ידנו כדי שתציג המלצותיה. לעניין ועדת זליכה. כשהדו"ח הסופי יתקבל בידינו, אנו נבחן את הדברים באופן פרטני. כל המלצה שנראה לנכון כי תתרום ותטיב לכדורגל הישראלי, נפעל ליישמה. ההתאחדות כבר הודיעה כי תתמוך בהקמת מנהלת ליגה.
"ועדת שטרוזמן, אותה הקימה ההתאחדות לכדורגל על מנת להחמיר את הקריטריונים לבעלות על קבוצת כדורגל, קבעה קריטריונים מחמירים אף יותר מאלה שמופיעים בהודעת ועדת זליכה. בהמלצה לבטל את שיטת הדירוג בגילאי הטרומים - מתפרצת הוועדה לדלת פתוחה מאחר שהדבר כבר מיושם בפועל. ההתאחדות מברכת על הקמת כל מועדון חדש שמצטרף למשפחת הכדורגל הישראלי".