"אני רוצה שנהיה קבוצה של מעשים ולא של דיבורים", הבהיר מנהלה הספורטיבי של מכבי תל אביב, ג'ורדי קרויף, ביום בו הציג את המאמן, אוסקר גארסיה, בקריית שלום.
במכבי תל אביב מאוד אהבו את המשפט שאמר ההולנדי. לטענת הצהובים, זו הדרך שגולדהאר מנסה להטמיע בשנתיים האחרונות, ולא רק בקטע המקצועי אלא במועדון כולו.
במשך שנתיים מכבי תל אביב לא ממש מצליחה לספק את הקבלות על כר הדשא. למעט קמפיין יפה שהוביל להעפלה היסטורית לליגה האירופית, הבעלים הקנדי יודע שאין לו כל כך במה להתגאות בכל הקשור להשגת תארים. חוסר ההצלחה על כר הדשא, הוביל את גולדהאר לענות שוב ושוב על השאלה הניצחית - האם יעזוב בעקבות הכישלון.
הקנדי, שמתאמץ לא להוציא את המילה "תהליך/בנייה/דרך", אחרי שהבין את המשמעות השלילית שקיבלה אחרי שהשתמשו בה עוד הרבה לפני שהגיע, דוחה את השאלה ומבהיר שהוא פה לעוד הרבה שנים. מבט על מה שקורה מאחורי הקלעים בקרית שלום, מבסס את התשובה של גולדהאר.
|
קרויף עם אוסקר גארסיה. קבוצה של מעשים (משה חרמון) |
|
|
הפאזל מתחיל להיות מורכב
מקורביו של הבעלים הקנדי, בארץ ובקנדה, יספרו על אדם שאוהב ללמוד לעומק את העסק אליו הוא נכנס, גם אם זה אומר שהוא לומד מהטעויות של עצמו. כשהגיע למכבי נעזר בהליך הלמידה במספר יועצים, אך בסופו של תהליך התאכזב מרבים מהם.
באחת מההרצאות שלו בארץ בבית הספר הבינתחומי בהרצליה, התייחס הקנדי לאתגר שלו להרכיב את הפאזל שנקרא מכבי. באותה הרצאה חילק גולדהאר את הפאזל שנקרא מכבי ל"און פילד", כלומר מה שקורה בקבוצה עצמה, ו"אוף פילד", כל הקורה בניהול המועדון, אפילו שזה פחות סקסי להתייחס למה שקורה מאחורי הקלעים.
מי שמסתובב לעיתים תכופות בקרית שלום יכול לחוש בשנה האחרונה, כיצד הבעלים הקנדי החל לבנות את הפאזל עליו הוא מדבר, כשבמקביל למה שקורה בקבוצה עצמה, מעניין אותו לא פחות, עמודי התווך של המועדון כולו, הכוורת הניהולית.
|
מיץ´ גולדהאר. מתחיל להרכיב את הפאזל (יוסי ציפקיס) |
|
|
לא פעם עלה שמם של מועדונים באירופה, ככאלה המשמשים כמודל לחיקוי לא רק בפן המקצועי אלא גם בפן הניהולי. גולדהאר, מסתבר, עשה לא מעט שיעורי בית תוך מבט ומעקב אחר דרכי הניהול של אותן קבוצות וגם כאלה שמזכירות את המערך הניהולי אותו ביקש לבנות במועדון שלו.
המטרה ברורה - להפוך את מכבי למועדון שמושתת על מערכת ניהולית בריאה, כשלכל אדם שנמצא מעבר לגדרות במתחם האימונים יש הגדרת תפקיד ברורה, יעדים ומטרות, וחלוקת עבודה.
כדי לשנות את המערך שכר קודם כל מנהלת כוח אדם שתתעסק בכל גיוסי העובדים ותדאג לתנאי העסקתם באופן שוטף. היעד הבא היה לגייס מנהל כספים, רואה חשבון בתפקידו. אל מנהל הכספים מצטרפות שלוש מנהלות חשבונות, כשהצוות הזה מטפל בשכר השחקנים והצוותים במועדון, והוצאות שוטפות של העסק.
|
אוסקר גארסיה. מועדון שמתנהל בסטנדרטים אירופיים (משה חרמון) |
|
|
אם להיות כנים, לאורך העשור האחרון וגם לפניו, מכבי תל אביב הוזכרה כמועדון שמנוהל ברמה מקצועית גבוהה ומוסר תשלומים גבוה. עדות לכך היא דבריו של סאבו פאביצ'ביץ', רגע אחרי שעזב את המועדון, שככל הנראה גרמה לקנדי להיות שבע רצון, כשציין בראיון ל-one: "זה קל להיות מקצוען במכבי.זה מועדון גדול שדואג לך להכל ונותן לך רק לחשוב על כדורגל ועל המקצוע שלך".
השלב השלישי בכוורת הניהולית החדשה היה מערך השיווק, עם מינויה של מנהלת שיווק, אשר הגיע מחברה בכירה במשק, ואיתה עובדים, אשר רובם מכירים את המועדון כמו את כף היד וקשורים אליו הרבה מעבר למקום עבודה. ביניהם מנהל מותג, מנהל אתר אינטרנט ואיתו צוות של כתבים, עורכים, צלמים, מנהל ניו מדיה שעובד בשיתוף עם האתר הרשמי, והיה אחראי בין היתר לראיון שנעשה עם אוסקר גרסיה אחרי החתמתו בקבוצה, מנהל מרצ'נדייז שאחראי על החנות בקריית שלום כשהכוונה להתרחב ולפתוח חנות בתל אביב.
כמובן, שכל אלה מתווספים לשינוי שנעשה בקבוצה במערך הדוברות, עם שילובו של עופר רונן כדובר וקצין התקשורת, ובניית חדר תקשורת בקריית שלום בו נערכות מסיבות העיתונאים של הקבוצה. אגב, חלק מהשינוי שעושה גולדהאר נוגע גם למקום העבודה הפיזי. הבעלים בשאיפה מתמתדת לשדרג את מתחם קריית שלום והמבנים בו כשבין היתר גייסו מספר עובדים לוגיסטיים שאחראיים על אחזקת המתחם. הרעיונות נשאבים ממודלים של קבוצות כמו הופנהיים ובאיירן מינכן, אך זה בלתי אפשרי לאור המגבלות שישנן על השטח השייך לעירייה.
|
גארסיה בחדר התקשורת. עוד שינוי לטובה בקריית שלום (משה חרמון) |
|
|
כמו כן הצטרפו לקבוצה הבוגרת ומחלקת הנוער אנשי מקצוע נוספים. אל המנהל המקצועי בנוער, ניר לוין, הצטרף גם מנהל אדמנסטרטיבי, אריאל אברם, שאחראי על המועדון עצמו מהקשר לשחקנים הצעירים שגודלים בקרית שלום וכלה במערך הניהולי בו אך ללא מגע בצד המקצועי. כמו כן הצטרפו למועדון אנשי מקצועי נוספים, כמו פיזיותרפיסטים, צוות רפואי, תזונאית ופסיכולוג.
עדיין לא איבד את האמון בישראלים
בזמן שהבעלים הוא קנדי, נציגו הוא קפריסאי, ג'ק אנגילידיס, המנהל הספורטיבי הוא הולנדי והמאמן ועוזר המאמן הגיעו מקטלוניה, במכבי מתעקשים להילחם בתדמית שנוצרה כאילו הבעלים הקנדי איבד כל עניין בישראלים. כשעולה הטענה הזו מבהירים במועדון שהבחירה היא על בסיס מקצועי ולא לאומי.
לטענת גורמים במכבי העובדה שהקיף את עצמו בכוורה ניהולית ישראלית, היא רק דוגמה אחת לכך שגולדהאר לא מזלזל בישראלים ואף מעריך אותם מאוד ובחר מהם מתוך הכרה וידיעה שהם מוכשרים ויודעים טוב יותר מהזרים מה לעשות, בדברים מסויימים לוקאלי. לדוגמא: הרגולציה, הבירקורטיה ואיך להפיק ממנה את המקסימום.
|
ניר לוין. גולדהאר עדיין מאמין בישראל (יוסי ציפקיס) |
|
|
אך דווקא בחלק המקצועי בחר גולדהאר בזרים, מה שהעלה את השאלה לא פעם, האם הקנדי איבד את האמון בצוות המקצועי הישראלי? על פניו קשה להתווכח עם עובדות, בייחוד אחרי ההודעה שיצאה בתקשורת הספרדית על מינויו הקרב של ג'רארד אוטט לתפקיד עוזר המאמן. אלא שגם בנושא הזה במועדון מקריית שלום לא ממש מסכימים ומיד מצביעים על הצוות המקצועי הישראלי שכן נשאר.
למעט ניר לוין, אף אחד מהצוות המקצועי הישראלי שהיה בשנה האחרונה לא עזב. עוזר המאמן, קובי אלפסי צפוי להמשיך. מאמני הכושר, יוסי קקון ויוסי זיגדון, קיבלו גם הם הודעה על כך שימשיכו בתפקידם כמו מאמן השוערים, שורה אובארוב, שאף זכה למחמאות מקרויף בשיחה שהייתה ביניהם. גם הצוות הרפואי של המועדון ממשיך באותה מתכונת, ובמכבי מצביעים על הנתון הזה בטענה שהמטרה היא לקחת את הצוות הישראלי, שיספוג בשנתיים הקרובות את הדרך אותה ינסה להשריש קרויף ביחד עם אוסקר ובצוותא לקחת את המועדון קדימה.
|
אובארוב ועטר. קרויף החמיא לו (ליאור טימור) |
|
|
הערכות בקריית שלום היא שהצלחה בשנים הקרובות תוביל את הצוות הזר לקבל הצעות רבות ואטרקטיביות לעזוב לעזוב את המועדון ולשוב למרכז הבמה באירופה. בינתיים, ירוויח הקנדי צוות ישראלי, שיירש את הידע ויוכל להוביל את מכבי הלאה וללמד גם את הצוות שאחריו את שרכש. “יכול להיות שיש לנו מה ללמוד מברצלונה ובכלל מהכדורגל האירופי", אומר גורם במועדון, “ זה לא בושה ללמוד מאנשים עם ידע רחב יותר. מי שלא ירצה ללמוד זה לא המקום בשבילו. אם מיץ' לא היה מאמין בישראלים הוא לא היה מתעקש שיהיה צוות ישראלי רחב שיעבוד לצד הצוות הזר ויילמד".
בעונה האחרונה התאכזב הקנדי מההתנהלות מול עבירות משמעת של שחקנים ומערך חברתי שקרס והוביל, בין היתר לפיטוריו של מוטי איווניר. גולדהאר, שעל פי מקורביו, דורש מעצמו ומהצוות שלו משמעת נוקשה, ידרוש זאת גם מהשחקנים. בתחקיר שנעשה טרם מינויו של ההולנדי כמנהל הספורטיבי של המועדון, מצא חן בעיני גולדהאר הדרך בה מתנהל קרויף עם שחקנים בעייתיים כפי שנהג במלטה וקפריסין, וכפי שהבהיר בעצמו במסיבת העיתונאים בה הוצג המאמן הספרדי: “כשאתקל בבעיית משמעת אני כבר אדע להתמודד אותה. זה החלק שאני טוב בו במיוחד".
|
קרויף עם אנגלידיס. ההולנדי לא מודאג מבעיות משמעת (משה חרמון) |
|
|
הקנדי יודע שהפעם הוא עומד במבחן, כשבחר להתחיל משהו שעוד לא נראה כמותו בקריית שלום. אלא שמבחינתו, בדיוק כמוהו, גם הקהל של מכבי יעבור מבחן בגרות. גולדהאר לא פעם התבטא בנוגע לאוהדים שהם כמו הלב הצהוב שפועם במועדון. אחרי לא מעט מתחים והתפלגויות בין האוהדים עצמם ובין אוהדים למועדון בשנים האחרונות, שואפים בקריית שלום שגם בגזרה הזו יהיה אחרת. השנה, לאחר הרבה שנים, החליטו במכבי למנות מנהל קשרי אוהדים שתפקידו יהיה לנסות ולתאם בין הארגונים ולהפוך את בלומפילד למאוחד וכזה שייתן שקט תעשייתי בגזרה הזו שעד כה ידעה גם ללחוץ על ההנהלה בעשור האחרון.
כמו האוהדים, גם גולדהאר רוצה לראות את צלחת האליפות חוזרת לארון בקריית שלום, אבל אחרי שלמד להכיר את המועדון, הבין שאליפות בטווח הקצר בהחלט יכולה לעשות טוב, אך בטווח הארוך, היא כמו אקמול לחולה במחלה קשה. המטרה העיקרית שלו היא בניית תשתית איתנה להמשכיות ולא הצלחה חד פעמית שתיעלם מיד אחר כך. גולדהאר כבר הצליח, בלשון המעטה, להקים מספר חברות מצליחות בחייו, עכשיו האתגר שלו זה להפוך את מכבי למועדון מצליח ויציב הצורה עקבית בטווח הארוך. יצליח או לא? הזמן יאמר.