נושא האלימות בספורט הישראלי הגיע היום (רביעי) לחדרי הדיונים של הכנסת, עקב כתובות הנאצה שרוססו באצטדיון בלומפילד במשחק הניצחון של הפועל תל אביב 0:5 על הפועל פתח תקווה לפני פחות מחודש.
כזכור, במהלך המשחק, האוהדים האדומים ריססו כתובות נאצה בשער 10 ו-11 ושרו שירי שואה כנגד היריבה הצהובה, מכבי תל אביב. האוהדים ריססו צלבי קרס בשירותים ובנוסף כתבו על הקירות כתובות: "אבי כהן נאצי", "מני לוי מת" ו"כל מכבי לטרבלינקה".
את הדיון יזם חבר הכנסת יואל חסון מסיעת קדימה ואליו הגיעו יו"ר ועדת החינוך, התרבות והספורט, ח"כ אלכס מילר וח"כ אנסטסיה מיכאלי. אליהם הצטרפו נציג מהתאחדות לכדורגל, מנכ"ל הפועל ת"א, ניר ענבר והיו"ר דורון אוסידון, ראש מינהל הספורט ד"ר אורי שפר ונציגי משטרה.
את הדיון פתח ח"כ מילר ואמר: "לא יעלה על הדעת שהקהל נחשף לנושאים שכאלו מדי חודש ויש בו חוסר מודעות". על הנציגים של ההתאחדות שלא הגיעו בתחילת הדיו, אמר: "אני רואה בחומרה את אי הגעתם של נציגים מההתאחדות, זה מעביר מסר לקוי ונראה שזה לא מעניין אותם", ובצחוק הוסיף מילר: "אני בטוח שאבי לוזון נמצא בבנק".
לבסוף, חצי שעה מתחילת הדיון, הגיע נציג של ההתאחדות, עו"ד יפתח אבן-עזרא שאמר: "המקרה של הפועל ת"א טופל על ידנו, אבל לנו אין יכולת שיפוטית כנגד אוהדים. הנושא הזה של השואה הוא דבר די חדש עבורנו וזה הפעם הראשונה שיש כמות כזו של מקרים.
"היכולת שלנו מוגבלת כלפי האוהדים. אנחנו יכולים להשתמש בכוח שלנו כנגד אלו שיכולים להשפיע על האוהדים עצמם ואלו הקבוצות. הגוף היחידי שיכול לחנך את האוהדים אלו אלו הקבוצות עם דגש על השחקנים. הקבוצות מפחדות מהאוהדים וחוששות לצאת כנגדם".
יוזם הדיון, ח"כ יואל חסון, דיבר בגנות המעשים: "לא ייתכן שדברים כאלה שנוגעים בנושא השואה, יקרו במגרשים, במיוחד שחונכנו להיות נגד אמירות כאלו. אני בטוח שמדובר בקומץ ולא בכלל האוהדים. אי אפשר לעשות זילות מהמילה שואה למרות שיש כבר כאלה האומרים שזה פירוש לחורבן ולכן מבחינתי שיאמרו חורבן ולא שואה".
בסיום הדיון אמר: "עלינו מדרגה במאבק שלנו בשימוש בסממני נאציים ובגזענות במגרשי הכדורגל. אני חושב שההחלטה פה של הוועדה לעודד ולדחוף את הצעת החוק שאמורה לייצור את הענישה והאכיפה היא החלטה טובה וחשובה שתיגרום למי שירצה להשתמש שוב בסממנים נאצים לחשוב פעמיים".
מנכ"ל הפועל ת"א, ניר ענבר, אמר: "אנחנו מועדון אנטי גזעני, אנחנו פועלים רבות בנושא, מגנים זאת ומתפלאים שדווקא אצלנו זה קרה. חשוב לציין שמרבית הקהל שרק בזמן הקריאות עד שהקומץ הפסיק לקרוא צעקות מסוג זה. ביצענו פעולות רבות בכדי למגר את התופעה הזאת מהמועדון בשיתוף עם האוהדים כדוגמת אמנה שאנחנו מבקשים מהאוהדים לחתום עליה כדי להתחייב לא להשתמש בסממני שואה למיניהם. אנחנו לא סובלים את הקריאות האלו ואנחנו לא מוכנים לקבל אותן. חשוב לציין גם ששערים 4 ו-5 מבצעים פעולות במהלך כל השנה בכדי למגר את התופעה".
|
עו"ד יפתח אבן עזרא: "פעם ראשונה שיש כזו כמות של מקרים" (יניב גונן) |
|
|
נציג המשטרה, סגן ניצב, חיים זרגרוב, קצין אג"מ של מרחב יפתח, דיבר על האירועים המדוברים: "כיום המשטרה נמצאת מחוץ למגרשים. במשחק המדובר העבירו את הקהל של שערים 4 ו-5 שהוא בעייתי לשערים 10 ו-11 שמזוהים עם מכבי ת"א ואנחנו נשארנו עם סימני שאלה מדוע החליטה ההתאחדות להעביר דווקא את 'הגרעין הקשה' ב'מוזיאון' של האוהדים הצהובים.
"העניין הזה רק ליבה את היצרים של האוהדים הבעייתים. העבודה שלנו מול הפועל במשחק עזר לנו מיידית לעצור שני אוהדים, אחד מהם הודה והשני הכחיש". עוד הוסיף ואמר הקצין: "לצערנו אם יציע שר "שואה למכבי", זו אינה עבירה ואיננו יכולים לבצע מעצרים בשל כך".
בסיום הדיון, ח"כ מילר המליץ לטפל בנושא הבעייתי בשני מישורים: החינוכי ההסברתי שיכלול בתוכו שיתוף שחקנים בקמפיינים והסברה כנגד התופעה. במישור השני - קידום הצעת החוק כנגד סממני נאצים וקריאות גזעניות במגרשי הספורט תוך כדי הגברת ההרתעה והגדלת כוחה של המשטרה שתוכל להיאבק בתופעה.
|
סנ"צ חיים סרגרוב: "למה העבירו את 'הגרעין הקשה' דווקא לשם?" (יניב גונן) |
|
|
חשוב לציין ולהזכיר, כי בשנת 2008 נחקק בכנסת חוק איסור אלימות בספורט שמיועד למגר את תופעת האלימות ממגרשי הספורט בישראל. בסעיף 15 לחוק, חל איסור פלילי על התבטאויות גזעניות באירועי הספורט השנים והעונש המקסימאלי לעבירה זו היא שנתיים מאסר או הרחקה ממגרשים לתקופה של עד שלוש שנים. הבעיה כיום והנושא המרכזי בדיון היה שאין חקיקה כנגד אמירות שואה וסממני נאצים במגרשי הספורט ואת זה יש לתקן כפי שדרשו חברי הכנסת אלכס מילר ויואל חסון.