האם אנחנו הולכים לקראת מהפכה בסדר הגודל של חוק בוסמן? חוות דעת משפטית שניתנה במערכת המשפטית של האיחוד האירופי מחוללת רעידת אדמה בכל הקשור לזכויות שידור באירועי ספורט.
נציג הפרקליטות של בית המשפט הגבוה של האיחוד, ג'וליאן קוקוט, קבע כי "הגבלות טריטוריאליות בכל הקשור נוגדות לחוק האיחוד האירופי לשידורים" כפי שדורשת בעלת הזכויות באי הבריטי סקיי.
זהו סיפורו של בר שכונתי בעיר הנמל פורטסמות', כמוהו יש אלפים באי הבריטי. בעלת המקום קארן מרפי החליטה ב-2004 לסיים את החוזה השנתי שלה עם חברת סקיי, המאפשר לה לשדר ללקוחותיה בפאב את משחקי הפרמייר ליג, ולחתום עסקה עם חברה יוונית, 'נובה' שמעניקה שירות זהה, אך מספקת את השידור באופן פיראטי.
רצונה של מרפי נבעה מטעמי חיסכון כמובן, במקום לשלם 7,000 ליש"ט לשנה לסקיי, 'נובה' דרשה תשלום שנתי בסך 800 ליש"ט בלבד.
|
רשתות שידור. יפסידו בגדול? (רויטרס) |
|
|
כאשר פקחי הפרמייר ליג עלו על התרגיל, נתבעה מרפי לשלם פיצויים בסך 8000 ליש"ט. במקום להיכנע לדרישה, החליטה בעלת הבר להחזיר מלחמה ולפנות עם המקרה לבית הדין העליון של האיחוד האירופי בלוקסמבורג.
"אם אתה רוצה מכונית אתה יכול ללכת לכל מקום ולבחור. בתור בעלת פאב אני חייבת ללכת לסקיי ולשלם פי עשר", אמרה מרפי.
אם השופטים בלוקסמבורג יציגו עמדה דומה לזו של הפרקליט קוקוט, מדובר יהיה במהפכה של ממש בתחום זכויות השידור, שתשפיע כמובן על הכנסות הקבוצות. סקיי שלמה עבור הזכויות הטלוויזיוניות של הפרמייר ליג סכום של 1.78 מיליארד ליש"ט. אם הרשת לא תוכל להחזיק בבלעדיות על הזכויות צפוי סכום העסקה העתידי, מ-2013 ואילך, להיות נמוך בהרבה.
|
הצופים בברים באנגליה ירוויחו בגדול(רויטרס) |
|
|
בנוסף קיבלה מנהלת הפרמייר ליג עוד 1.4 מיליארד ליש"ט על זכויות שידור מחוץ לבריטניה וסך הכל 3.4 מיליארד ליש"ט, סכום המהווה אחוז ניכר מהכנסת המועדונים.
כמו בפסק דין בוסמן, שהתקבל ב-1995 ושינה את הכדורגל ביבשת כליל, בכך שביטל את ההגבלה על שיתוף שחקנים לא מקומיים, כך צפויה מערכת המשפט הליברלית באירופה לאשר לבעלי ברים לקבל שירות של צפייה במשחקי כדורגל מחברות בריטיות, יווניות או איטלקיות.
בתוך כך, פסק היום בית המשפט המחוזי בפתח תקווה, בעקבות תביעה של בעלת זכויות הפרמייר ליג בישראל צ'רלטון, כי אתר dacho יסיר את תכני הספורט שלו המפרים את זכויות מפעילת ערוצים ספורט1 וספורט2.