יום חמישי, 09.01.2025 שעה 11:12

קזחסטן זה כאן: ישראל נראית רע בדו"ח של אופ"א

בארץ הקודש חושבים אירופה, הדו"ח מציג תמונה שונה: ישראל צמודה לקזחסטן בכמות הצופים, ואחרי גאורגיה ואזרבייג'אן באיכות וגודל האצטדיונים

|
המגרש בק
המגרש בק"ש מוצף. פני הכדורגל שלנו (עמית מצפה)

דו"ח אופ"א שפורסם השבוע מאפשר לבחון את מצב הכדורגל הישראלי לעומת המתרחש באירופה. לעומת כמה ממצאים שליליים ואף מביכים שעולים מן הדו"ח, ישנם נתונים שבהחלט ניתן להתגאות בהם.

אחד הנתונים הדווקא פחות מחמיאים העולים מן הדו"ח הוא ממוצע הצופים במגרשי ליגת העל בעונת 2009/10. בקטגוריה הזאת נמצאת ישראל במקום ה-22 באירופה, אחרי מדינות בעלות אוכלוסייה קטנה יותר כנורבגיה, דנמרק וסקוטלנד.

רק 4,233 צופים בממוצע טרחו והגיעו למגרשי ליגת העל, ירידה דרסטית לעומת 5,305 בעונה שלפני כן. יש לציין כי במרבית מדינות אירופה הסתמנה מגמת הידלדלות הקהל, תופעה שניתן להסבירה על ידי המשבר הכלכלי.

ישראל נמצאת בין הליגה הצ'כית (4,895 צופים בממוצע) לזאת שבקזחסטן (3,767 בממוצע). גם הליגות של רומניה ופולין, מדינות עניות בהרבה מישראל, מקדימות את ליגת העל בכמות הקהל.

ממצא עגום נוסף המתקשר לאותו נושא הוא איכות וגודל האצטדיונים. בקטגוריה הזאת ישראל נמצאת במקום ה-24 בלבד, אחרי מדינות כאזרבייג'אן, גאורגיה, קפריסין וארמניה, אם כי בשתי המדינות האחרונות רק ארבעה מגרשים משמשים את כל קבוצות הליגה הראשונה. אצטדיון ממוצע בליגת העל מכיל 16,000 מקומות, נתון שצפוי להשתפר בשנים הקרובות, עם השלמת בניית המתקנים בחיפה, נתניה, פתח תקווה ואולי גם רמת גן.

אצטדיון טופיג בחראמוב בבאקו שבאזרבייג´אן (GettyImages)
נבחרת אנגליה באצטדיון טופיג בחראמוב בבאקו שבאזרבייג´אן (GettyImages)
 

לא הכל שחור
יש כמובן גם נתונים חיוביים בכדורגל הישראלי. לפי הממצאים, ליגת העל הינה אחת מבין 16 הליגות שחוו את העליה הגדולה בהכנסות פרסום וספונסרים תוך שנה של יותר מעשרה אחוזים. ישראל בחברה טובה עם מעצמות כדורגל כגרמניה, ספרד, הולנד ופורטוגל.

לישראל יש נציגה בין 20 המועדונים עם הרווח הנקי הגבוה ביותר ביחס להכנסות, יחד עם מועדונים מאיטליה, אנגליה, גרמניה, ספרד, הולנד, בלגיה ורוסיה. לעומת זאת, לאנגליה יש גם שמונה נציגות בין 20 הקבוצות שרשמו את ההפסדים הכבדים ביותר.

בכל הקשור להכנסות, הליגה הישראלית ממוקמת באמצע ומדורגת 20 מבין הליגות האירופיות, עם הכנסה של ארבעה מיליון יורו בממוצע למועדון, בין פולין לרומניה. אנגליה מובילה בקטגוריה זאת עם הכנסה ממוצעת של 122 מיליון יורו, ואילו הליגה האוסטרית, אליה עזב דאגלס דה סילבה, מדורגת 11 עם הכנסה ממוצעת של מעל לפי שלוש מבליגת העל, 14 מיליון יורו.

בכל הקשור לפערים בהכנסות בין הקבוצות, המצב בליגת העל סביר יחסית. באופ"א בדקו מה הפער בין ההכנסה הממוצעת של ארבעת המועדונים הגדולים ביחס לשאר הקבוצות. המובילה בקטגוריה זאת, בעלת הפערים הגבוהים ביותר היא מולדובה, כאשר הליגה הספרדית החזקה אך הלא שיוונית נמצאת במקום השביעי וישראל מדורגת 17.

כמו בכל אירופה, גם בישראל הכסף הגדול הביא לפערים בין המועדונים, כאשר מספר קטן של קבוצות זוכה באליפות לעומת תחרותיות רבה יותר שאפיינה את העבר. בשנות ה-2000 זכו באליפות ארבעה מועדונים בישראל לעומת חמישה בשנות ה-60. באנגליה המגמה חריפה יותר, עם שלוש אלופות שונות בעשור האחרון לעומת שמונה בסיקסטיז.

הפועל תל אביב חוגגת. יש גם מי שמרוויח (רועי גלדסטון)
הפועל תל אביב חוגגת. יש גם מי שמרוויח (רועי גלדסטון)
 
אסור לפספס
נגןזה לא קורה הרבה: מנור ודנה בחופשה חלומית
זה לא קורה הרבה: מנור ודנה בחופשה חלומית
נגןנשיא המועדון הגיע עם קיאק למגרש המוצף
נשיא המועדון הגיע עם קיאק למגרש המוצף
נגןחצי דקה לקחה לשוער השני לגנוב את ההצגה
בחצי דקה הספיק השוער השני לגנוב את ההצגה
נגןמה עבר על שרן ייני בבית של ערן זהבי?
מה עבר על שרן ייני בבית של ערן זהבי?
/* LAST / NEXT ROUNDs */