לפני מספר שבועות נערך באצטדיון קרית אליעזר הדרבי החיפאי בכדורגל, שהפגיש בין מכבי והפועל, ולמרות שהסתיים ללא שערים, אין ספק שאוהדי הכדורגל נמצאים במצב הרבה יותר טוב מאשר מקביליהם מעולם הכדורסל, שמחכים יותר מעשור לדרבי המיוחל.
אז נכון, מכבי חיפה משחקת בליגת העל בכדורסל בשלוש העונות האחרונות תחת הבעלות של ג'ף רוזן ואף הגיעה להישגים נאים בדמות השתתפות בגמר הפיינל פור ובגמר הגביע בעונת 2008/09. אבל בצד האדום של העיר, יש היום בעיקר שממה.
הפועל חיפה, שבעבר נחשבה לקבוצה הבכירה בעיר והוציאה משורותיה לא מעט כדורסלנים לנבחרת ישראל לאורך השנים, התמוססה לה בקיץ האחרון, זאת לאחר שלא הצליחה להעמיד את התקציב הדרוש כדי להירשם לליגה הלאומית, ליגת המשנה למי שבמקרה שכח.
רק לפני חצי שנה המועדון האדום מהכרמל עוד הצליח לסיים במקום הרביעי בלאומית ולהתמודד בסדרה מול מכבי אשדוד, שניצחה ומצאה את מקומה בליגה הבכירה. בתום העונה המוצלחת, התברר כי אין מי שיתמוך בקבוצה וימשיך את דרכה למעלה (עלתה שלוש ליגות בשלוש השנים שקדמו להתפרקות). כך מועדון גדול נוסף נעלם, וכפי שתראו בהמשך הכתבה – לא בפעם הראשונה.
ההיסטוריה
אז איך זה קרה? "במשך שנים פיארה הפועל חיפה את צמרת ליגת העל", סיפר ל-ONE אוהד ותיק של הקבוצה, אבי ניניו, שמצהיר על עצמו כי "התחיל לאהוד את הקבוצה בשנות השבעים" ואף זוכר את עצמו יושב ביציעי רוממה וכותב את מהלכי המשחקים ואת קלעי הנקודות בקבוצה.
|
גיא גודס. גדל בהפועל חיפה (דרור עינב) |
|
|
ניניו צודק. הפועל חיפה אכן היוותה כוח משמעותי בכדורסל הישראלי ולאורך השנים רשמה 36 עונות בליגה הבכירה. ב-816 משחקיה הצליחה לשמור על מאזן ניצחונות/הפסדים חיובי: 428 ניצחונות אל מול 388 הפסדים (52.5% הצלחה). לשם השוואה, נאמר כי מדובר במאזן טוב משל הפועל ירושלים והפועל חולון, שתיים שנחשבות למצליחות-יחסית בענף.
בשנותיה הראשונות של הליגה, אי-שם בשנות החמישים, החיפאים סיימו כבדרך קבע בצמרת הטבלה, ובשנות השישים אף הגדילו וסיימו פעמיים במקום השני (כולל עונה שבה מכבי תל אביב הגדולה סיימה במקום השלישי). במרבית העונות, על כל פנים, היא לא סיימה נמוך מן המקום הרביעי.
בשנות השבעים, עם עלייתן של קבוצות הקיבוצים והמושבים, מעמדה של הפועל חיפה התערער במקצת והיא אף נעדרה מהליגה בשתי עונות שונות, אך מנגד הצליחה להגיע להישגים יפים בדמות מקום רביעי בחלק מהעונות האחרות.
בשנות השמונים שמר המועדון על יציבות ורשם 12 עונות רצופות בליגה הבכירה, מרביתן לצד היריבה העירונית, מכבי, כאשר הדרבים בין הצדדים נחשבו ללוהטים במיוחד ומילאו את האולם ברוממה פעם אחר פעם. וכפי שמספר ניניו, "מחלקת הנוער של הפועל חיפה באותן שנים היתה מהטובות בארץ. ממחלקת הנוער הגיעו לבוגרים שמות כמו חיים זלוטיקמן, שי שרף , שאול לופו, עפר צלנר, הלל גלבוע ועוד רבים וטובים".
|
אוהדים ותיקים של הפועל חיפה. זוכרים את זלוטיקמן, שרף ולופו (רחל ניניו) |
|
|
זלוטיקמן עצמו מעיד: "כשאני הייתי צעיר הפועל חיפה היתה קבוצה בכירה בשחקנים הישראלים והיא סיפקה את כמות השחקנים הגדולה ביותר לקבוצות הנערים והנוער של נבחרות ישראל. בנבחרת הנוער היו ארבעה שחקנים מהפועל חיפה וככה במשך כל השנים האלה. מכבי תל אביב היתה במקום השני אחרי הפועל חיפה בשנים שאני שחקתי בנוער. זה תוצאה של עבודה מלמטה".
בנוסף, ניניו מבקש להדגיש כי "הפועל חיפה שיחקה כדרך קבע בגביע קוראץ' (אמנם הגביע השלישי בחשיבותו באותם ימים, אך מדובר במפעל טוב משמעותית מהיורו-צ'לנג', בשל גודלם המצומצם של שני המפעלים הבכירים יותר באותה התקופה – ג.פ. ו-ש.ל) ועלתה לשלבי הבתים".
עונת 1988/89 היתה עונת השיא מבחינת האוהדים האדומים בחיפה. יריב ורשיצקי אימן את הקבוצה ושיחקו בה גיא גודס בן ה-18, רולנד יוסטון, ג'ים יוסביץ', יוברט רוברטס, אבנר שם-טוב ופיני חוזז. חיפה משכה את הצהובים למשחק שלישי ומכריע בסדרת חצי הגמר.
8,000 איש ביד אליהו ציפו לניצחון די קל של מכבי, אבל גודס חשב אחרת. בתצוגה נדירה של 7/7 ל-3 נק', 1/1 ל-2 ו-1/1 מהקו, הוא הוליך את חיפה לקרב צמוד ודרמטי עד הסיום, ורק קליעה משוגעת עם הבאזר של לבאן מרסר סידרה למכבי ניצחון, 84:86, והעפלה לגמר בדרך לתואר נוסף.
|
לבן מרסר. מנע הפתעה ענקית |
|
|
לאחר השיא, וכמו בהרבה מקרים דומים בכדורסל הישראלי, הגיעה הנפילה. שלזינגר עזב את המועדון, שירד לליגת המשנה ודשדש בה במשך שנים (מלבד הבלחה חד-פעמית בעונת 94/95). בסוף שנות התשעים הצליח המועדון להגיע עד לחצי גמר הגביע, כל הדרך מליגת המשנה, תוך שהוא מנצח בדרך את הפועל תל אביב, שעדיין נחשבה לכוח משמעותי בכדורסל הישראלי.
בתחילת המילניום זכה הקהל החיפאי לעדנה מסויימת, כאשר שתי הקבוצות המובילות של העיר שיחקו בליגת העל. בעונת 1999/00 סיימה הפועל חיפה, שנתמכה באותה עת על ידי עיריית נשר, במקום השלישי, אך הפסידה למכבי רמת גן כבר ברבע גמר הפלייאוף. בהמשך נמכרה הקבוצה למיקי ברקוביץ', שניסה לאחדה עם רמת השרון, אך מלבד השם לא נותר דבר והאוהדים לא מתייחסים לעונות הללו כחלק מההיסטוריה של הפועל חיפה.
הניסיונות לחזור למרכז הבמה
אם כן, הפועל חיפה התפרקה בתחילת המילניום. לאחר מספר עונות דוממות, נעשה ניסיון להקים את הקבוצה מחדש בליגות הנמוכות. לאחר מספר עונות, בהן עלו ליגה אחר ליגה, מצאו עצמם האוהדים בליגה הלאומית ונתקלו פעם נוספת בבעייה הקשה – כסף. לאחר שנסתיימה העונה, כאמור, הקבוצה הורדה לליגה הארצית ומשלא הצליחה לארגן תקציב ראוי אף לליגה זו, הוכרז על פירוקה באופן סופי.
כעת מנסים אוהדים של הקבוצה, ביניהם אבי ניניו, להחזיר עטרה ליושנה. "מאחר והפועל חיפה מאוד יקרה לליבנו, החלטנו האוהדים להקים את 'עמותת אוהדי הפועל חיפה כדורסל'", מספר ניניו ומפרט על המיזם: "אנו אוהדים שהקבוצה יקרה לליבם, ואנו מתכוונים לחדש את הפעילות החל מעונת 2011/2".
|
שחקני הפועל ת"א. הדוגמא (שי לוי) |
|
|
"בימים הקרובים ייפתח חשבון בנק מסודר, בניהול רואה חשבון חיצוני", ממשיך ניניו ומגלה: "אנו מקבלים פניות רבות מאנשי עסקים המעוניינים להצטרף אלינו ואוהדים רבים נרשמו אצלנו". ומה יהיה שונה הפעם?
עמדתם של הכוכבים
עד כמה הקבוצה נחוצה, מעיד זלוטיקמן: "בעיר כמו חיפה חייבות להיות לפחות, ולדעתי אפילו יותר, משתי קבוצות, שיהיו לכל הילדים שרוצים אפשרות להשתלב ולשחק. כשאני אומר שתי קבוצות, אני מתכוון שיהיו גם שתי קבוצות ייצוגיות, שכשילד משחק תהיה לו גם סיבה לשחק, כי הוא יודע שבהמשך יש לו לאן להתקדם ושיש קבוצה בוגרת, עם קשר וזיקה להתפתחות של הילד ולמקום שבו הוא גדל".
אם יש לכם ספקות בנוגע לצדקת דבריו של זלוטיקמן, הרי שדבריו של כוכב עבר חיפאי נוסף, גיא גודס, לבטח ישכנעו אתכם. "אני זוכר את עצמי כילד הולך למשחקים של הפועל חיפה באירופה, כשחיים זלוטיקמן משחק ואני ביציע אומר לעצמי 'אולי יום אחד גם אני אהיה על הפרקט'", מספר עוזר המאמן של מכבי תל אביב כיום ומוסיף: "בסופו של דבר זה קרה וגם לי יצא לשחק עם הקבוצה מגיל 15 וחצי עד גיל 19. הייתי חלק מוביל בה".
לזלוטקימן יש דעה נחרצת לגבי המצב כיום. "הפועל חיפה היתה הקבוצה הייצוגית מספר אחת בעיר והיום כשאתה מסתכל על הקבוצות, גם על מכבי חיפה, כמות הישראלים שמשחקים שם קטנה", מקונן כוכב העבר ומדגיש: "לדעתי, ברגע שיהיו יותר קבוצות, עם הזמן יגיעו שחקנים עם זכות קיום, שיכולים להתבטא כמו בתקופתי, שהיו 2-3 זרים וגם מתאזרחים בכל קבוצה, אבל לשחקנים הישראלים היתה משמעות".
|
אוהדי הפועל חיפה. יקימו קבוצה? (רחל ניניו) |
|
|
"כשקמה הפועל אוסישקין, היא השתלטה על חלקים מסוימים מהעיר ובעצם גרמה לקצת יותר תחרות ועניין", מספר הקלע האגדי ומפרט: "רק בקבוצות הילדים יש 300 ילדים, כל זאת בטווח זמן קצר יחסית".
זלוטיקמן נשמע נפעם למדי מרעיון קבוצת האוהדים, אך בוחר להדגיש: "הנושא הזה של מודל קבוצות אוהדים הוא מאוד פופולארי בהרבה מקומות בעולם ויש לו זכות קיום, אבל הוא צריך תמיכה מכל מיני גורמים מסביב. גופים כלכליים הבינו שהרבה יותר קל לגייס אנשים למשהו שאתה חלק ממנו ושיש אליו זיקה, כי אתה מרגיש יותר מעורבות, ובחיפה יש לזה הצדקה".
ואיך לדעתו צריך להתבצע העניין? "מה שחשוב בשלב הראשוני זה לגבש את הגרעין", אומר כוכב העבר ומספר מי עוד צריך לקחת אחריות בנושא: "אני לא יודע עד כמה לעירייה בחיפה יש עניין לקדם את הרעיון הזה, אבל אני חושב שזאת המחוייבות שלה. הדבר היחיד שהיא צריכה לעשות, זה להפריש תקציב מסויים לטובת העניין וכרגע הם השאירו את האוהדים לבד במערכה".
כהמחשה לצורך בקבוצה, זלוטיקמן מביא את עצמו כדוגמא: "הפסקתי לשחק באופן מקצועני לפני 15 שנה ועד היום אני מכיר הרבה מאוד אנשים בתל אביב, שהם חיפאים בעברם והיו אוהדים שלי כששיחקתי בהפועל חיפה. מסתבר שיש אנשים שרוצים את הקשר הזה ואני חושב שהדרך הזאת היא דרך טובה".
|
גודס עם שלף. "הדרבי בחיפה חסר" (יניב גונן) |
|
|
לגבי האפשרות שהוא עצמו ישתלב בצורה כזו או אחרת בקבוצה החדשה, אומר זלוטקימן: "אני לא פוסל לחלוטין השתלבות שלי בהפועל חיפה בעתיד, מכיוון שאני מכיר את מה שקורה. עם מעורבות מלאה במתכונת שבה אצטרך להיות ממש מעורב יהיה לי קצת קשה, כי יש לי עסק בתל אביב. אבל בהחלט יכול להיות שאם דבר כזה יקרום עור וגידים, אהיה מעורב".
גם גיא גודס נדרש לסוגייה וסיפר: "אני חושב שזה נושא בעייתי ומאוד מצער, שיש רק קבוצה אחת בחיפה. אם מסתכלים על העבר ועל ההיסטוריה, היו תמיד שתי קבוצות והיו דרבים וזה מאוד חסר. אנחנו מקווים שמתישהו זה יקרה".
מבחינת גודס, יש שתי אפשרויות: "למכבי חיפה היה את המזל לקבל בן אדם כמו ג'ף רוזן, ששם מכספו והרים את הקבוצה. התקווה של אוהדי הפועל חיפה וגם שלי אישית היא שיימצא מישהו כזה, שיעזור לאוהדים שמנסים לבנות בעצמם את הקבוצה", מפרט כוכב העבר לגבי האפשרות הראשונה, ומדגיש בד בבד את האופציה השנייה: "גם השיטה של בעלות אוהדים, כמו שעשו בהפועל אוסישקין, היא טובה ואין לי ספק שאם הפועל חיפה היתה מצליחה לעלות ליגה, אז הם גם היו מצליחים לגייס אנשי עסקים או ספונסרים כדי להחיות אותה מחדש".
"המלחמה הכי חשובה כרגע היא להגיע למצב הזה", ממשיך גודס ומצהיר: "אין ספק שאני אעזור להפועל חיפה, אפילו כספית אם צריך, ואם יתאפשר לי מבחינת החוק. גם בשנה האחרונה הייתי בקשר עם אנשים מהפועל חיפה ואני יותר מאשמח תמיד לעזור".
"זה מועדון שמאוד מאוד חשוב לי כי גדלתי בו וצמחתי ממנו, וחשוב לי שהוא יחזור לקדמת הבמה", מוסיף גודס ומסכם: "צריך להתקדם שלב אחרי שלב ואני בטוח שהרבה אנשי עסקים שאוהבים את הקבוצה יתרמו בסופו של דבר. צריך שהאוהדים ירתמו בהתחלה ויבנו מודל כמו של הפועל אוסישקין, ומשם ולאט לאט להתקדם".
אז אם אתם מעוניינים לעזור להפועל חיפה להחזיר עטרה ליושנה- זה המייל לפניות- aviww11@walla.com