ליאור ליברובסקי
|
התחזקות האיסלאם בטורקיה והתקרבות המדינה לעולם הערבי פוגעות גם בקבוצת הכדורסל המובילה אפס פילזן.
ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן ומפלגת השלטון המוסלמית בראשה הוא עומד, מפלגת הצדק והפיתוח, מתנגדים לשתיית אלכוהול. מבחינת ארדואן, חובבי יין יכולים להסתפק באכילת ענבים או צימוקים. הדברים הגיעו לידי כך שדיפלומטים ופוליטיקאים בכירים בטורקיה נמענים מלהיראות בפומבי עם כוסית משקה בידיהם.
המלחמה באלכוהול, שכוללת הגבלות עם פרסום של יצרניות המשקאות, משפיעות בצורה דרמטית על מועדון הכדורסל, הקרוי על שם הבירה הפופולארית במדינה ומיוצרת על ידי חברת 'אפס משקאות', המחזיקה בבעלות במועדון. במסגרת ההגבלות תיאסר גם הענקת חסות (ספונסרשיפ) של חברות אלכוהול על קבוצות כדורסל.
השבוע אמר ארדואן כי "עדיף לאכול פירות מלשתות אלכוהול" כשבמקביל שוקד הפרלמנט על העברת החוק, שכולל גם הגבלות על פרסום סיגריות. חברת אפס לא תכנע ללא מאבק, ולוביסטים של החברה, ששולטת ב-80 אחוז משוק המשקאות מטורקיה, כולל זיכיון מקומי על מוצרי קוקה קולה, ודאי מפעילים לחץ להכניס שינויים בהצעת החוק.
למרות ששתיית אלכוהול אסורה על פי האיסלאם, באיסטנבול החילונית ובחלקים המאוכלסים של טורקיה אין בעיה לצרוך בפומבי מגוון של יין או בירות וכמובן את הליקר המקומי ראקי, ז'אנר טורקי של משקאות האניס כגון ערק. לא רק במדינות האיסלאם נלחמים באלכוהול ובסיגריות. בישראל רק לאחרונה העלו את מחירי המוצרים הללו בשיעור חד וחלות הגבלות על פרסום, כמו גם ברוסיה. צרפת ומדינות רבות נוספות במערב.
|
היידו טורקוגלו. גם הוא התחיל מאפס (רויטרס) |
|
|
פילזן הוקמה ב-1976 כדי לקדם את מותג הבירה וזכתה בשלוש אליפויות בין השנים 1979-84. בשנות ה-90 הפכה לכוח המוביל בכדורסל הטורקי עם ארבע אליפויות, כשבשנות ה-2000 הוסיפה עוד חמש. כמה מהכדורסלנים הטבוים באירופה שיחקו בה שני העשורים האחרונים: פיטר נואמו בסקי, מירסאד טורצ'אן, היידאט טורקוגלו, איברהים קוטלואי, זוראן סאביץ' ופדראג דובניאק.
אולמה המצויין של הקבוצה, אבדי איפקצ'י, בעל מעל 12 אלף מקומות, זכור ממפגשים בלתי נשכחים עם מכבי ת"א וגליל עליון. בחברת פילזן הודיעו מפורשות כי אם החוק יעבור הקבוצה תיסגר. בשנה שעברה העמידה את אחד התקציבים הגבוהים ביורוליג ואין ספק כי היעלמותה מהמפה תהווה מכה קשה למפעל הכדורסל הבכיר באירופה.