המשלחת הישראלית פתחה ברגל שמאל את המשחקים האולימפיים בריו. אחרי יומיים של תחרויות, להוציא את הטניסאי דודי סלע, אף אחד עוד לא עבר שלב או קבע הישג משמעותי. לא ברור האם יש קשר בין המקרים או שמדובר במשהו הרבה יותר מורכב מזה. את האכזבה, בכל אופן, קשה היה להסתיר.
האכזבה אולי הגדולה ביותר הגיעה מאלכס שטילוב. המתעמל שהיה בדעיכה בשנתיים האחרונות וחזר לכושר טוב עם מדליה באליפות אירופה, לא הצליח לשחזר את ההצלחה שלו משתי ההופעות האולימפיות הקודמות שלו והפעם לא העפיל לגמר הקרקע אחרי תצוגה חלשה במוקדמות.
 |
אלכס שטילוב מאוכזב. לא הצליח לשחזר את ההצלחה (עמית שיסל) |
|
|
בניגוד לאחרים, הלם גדול לא היה אצל שטילוב. כבר במהלך התרגיל, אחרי שמעד באחד מהפסים, הוא ידע שהציון שיקבל לא יהיה גבוה. ולמרות זאת, הוא עמד מול המצלמות ולא פחד לומר את האמת או לענות לשאלות קשות. גם את זו ששאלה אותו אם יגיע בכל זאת לצפות בגמר. הוא אכן יראה אותו, אבל לראשונה מזה 8 שנים, מהיציע.
בבריכת השחייה אמנם היו תצוגות נהדרות לצופים, אלא שהישראלים לא היו חלק מהן. להפך, הם לא היו בשיאם. ואחרי כל זה, הצוותים המקצועיים של המשלחת תולים כעת את כל התקוות שלהם בסגני אלופי אירופה, גל נבו שישחה ב-200 מטר מעורב ובעיקר ביעקב טומרקין שישחה ב-200 מטר גב, בשאיפה שהאחרון ישחזר את ההישג מאולימפיאדת לונדון ויעפיל לגמר.
בינתיים, בדיוק כמו לפני ארבע שנים, טומרקין לא היה נראה טוב ב-100 מטר גב וניסה לנפק הסבר למצבו שלו ואולי גם למצבה של המשלחת כולה. "לא תמיד הכל הולך", טען השחיין הבכיר, "במשך ארבע שנים יש הרבה תוצאות לא טובות שנעלמות מעיני כולם כי רק באולימפיאדה יש סיקור תקשורתי כזה נרחב. כשאין אותו ביום יום, שומעים בעיקר על ההצלחות. אז כן, יש גם ימים פחות טובים שאתה לא מרגיש שלם עם עצמך וזה קורה".
 |
יעקב טומרקין. משחה לא טוב ב-100 מטר גב (עמית שיסל) |
|
|
והיו אכזבות קבוצתיות נוספות, כמו למשל מהג'ודו שהפך לענף עם הציפיות הגבוהות ביותר. שירה ראשוני הייתה הראשונה להופיע וגם הראשונה להיות מודחת אחרי שנפסלה, ונראה היה שהיא הופתעה מאוד. עם עיניים מלאות דמעות ובלב גלוי היא הודתה: "לא ראיתי את זה בא. אני עדיין מעכלת את זה. קשה להסביר במילים כמה אתה נותן, כמה אתה מקריב במשך ארבע שנים. חיכיתי לזה כל כך הרבה זמן ולא תיארתי לעצמי שזה יסתיים ככה. כואב לי לדעת שזה נגמר ככה".
בנבחרת הג'ודו תהו לפשר הענישה שקיבלה ראשוני על הנגיעה ברגלה של היריבה האוקראינית, אבל אף אחד לא הכין את הנבחרת המעוטרת לשתי הדחות נוספות בקרבות הראשונים למחרת. הדחות שהגיעו בגלל טעויות נוספות של הג'ודאים. גולן פולק, המדליסט מאליפות העולם, הפסיד ליריב שהיה חייב לעבור והאכזבה שלו הייתה ענקית. שניות אחרי ההפסד הוא נכנס לחדר פנימי, התהלך מצד לצד בסערת רגשות, התיישב על הרצפה ותפס את הראש. אורן סמדג'ה מיהר להקים אותו, חיבק ומשך לחדר צדדי יותר, ובעיקר ניסה להרגיע.
"אני איתו וכואב את הכאב שלו", הסביר סמדג'ה. "הוא עשה תרגיל שהוא לא היה צריך לעשות. הוא לא עשה אותו הרבה בעבר וגם כשהוא עשה את זה בדרך כלל הוא הפסיד בגללו. אין לו אפילו שם לתרגיל הזה, זה תרגיל שבו אתה מנסה להפתיע את היריב אבל אתה בעצם נופל עם הגב למזרן כך שאתה מסתכן בריתוק וזה בדיוק מה שקרה לו. לא ברור למה הוא נכנס לזה בכלל".
 |
גילי כהן. כשלה גם היא בסיבוב הראשון (עמית שיסל) |
|
|
ואם מישהו קיווה לראות את גילי כהן עולה לפחות לרבע הגמר אחרי שהעפילה ישירות לסיבוב השני, אז גם היא לא הצליחה לעבור את הקרב הראשון שלה ומאמן נבחרת הנשים, שני הרשקו, ספר כבר שתי ג'ודאיות מתוך ארבע מחוץ לתחרות ובלי ניצחון אחד. "עד עכשיו עברנו 50 אחוז רע, נקווה שמעכשיו יהיו לנו 50 אחוז של טוב", אמר אחרי יומיים של קרבות.
בנבחרת הג'ודו החליטו כבר דקות ספורות אחרי סיום התחרויות לעבוד על הצד המנטאלי של יתר הג'ודאים שיתחרו בהמשך. הם היו באולם וצפו במה שהתרחש מקרוב ואסור שהפחד מהכישלון יחלחל גם אליהם. גם אנשי המקצוע של הוועד האולימפי, שהחליטו לשים הפעם דגש גדול יותר על הצד המנטאלי, הבינו שיש בעיה ועמלו על סידור החדרים בכפר כך שהענפים השונים לא יתערבבו זה בזה כדי שהאווירה הקשה של ספורטאי שנכשל לא תפגוש ספורטאי אחר שעומד להתחרות ותשפיע עליו.
בימים הקרובים ייכנסו למעגל התחרויות גם ירדן ג'רבי, שגיא מוקי, שחר צוברי ואחרים. כאלה שיש להם את הניסיון במעמדים גדולים והם יהיו אלה שיצטרכו לקחת את האחריות על הכתפיים שלהם במטרה לשנות את המומנטום. אתמול (ראשון) ראשי המשלחת הבינו כבר בשעת צהריים מוקדמת בשעון ריו דה ז'ניירו שעוד יום הלך לו. בלי שיאים, בלי גמרים, בלי הצלחות. מתי יישבר המשבר?