המשחקים האולימפיים האחרונים הסתיימו בטעם של אכזבה אחרי שהמשלחת הישראלית חזרה מהם בידיים ריקות ובלי מדליות. אבל אם יש מקום אחד שבו נופצו כמה שיאים חדשים למרות הכל, זו בריכת השחייה בלונדון, ואחת שקבעה הישג היסטורי שכזה הייתה עמית עברי, שהפכה ב-2012 לשחיינית הישראלית הטובה ביותר אי פעם.
עברי, שהייתה אז רק בת 22 והיום כבר בת 26, הפכה לראשונה שהגיעה למעמד חצי הגמר האולימפי והיא עשתה זאת במשחה ל-200 מטר מעורב אישי, תוך שקבעה שיא ישראלי חדש של 2:13.29 דקות. עברי עדיין מחזיקה בשיא הזה, כמו בעוד חמישה שיאים נוספים.
 |
עמית עברי. מאמינה שתהיה לישראל מדליה אולימפית (נעם מורנו) |
|
|
"אמנם הייתי חלק מהמשלחת ללונדון והחברות הכי טובות שלי שהיו מועמדות למדליה חזרו בלעדיה, אבל הייתי גם בעננים מההישג שלי לכן היה לי קשה לרדת לבאסה של כולם", סיפרה עמית עברי בראיון ל-ONE רגע לפני שתשתתף בפעם השנייה בחייה במשחקים האולימפיים. "הפעם אני מאמינה שתהיה לישראל מדליה אולימפית ואני אשמח מאוד אם זה יקרה. זה יהיה הישג מטורף, אבל לדעתי לא מעט יכולים לעשות את זה".
ואיך את מרגישה הפעם רגע לפני המשחקים האולימפיים?
"הפעם אני באה עם הרבה ניסיון ואני יודעת מה אני צריכה לעשות. פספסתי את בייג'ין ולא היה לי ספק שאגיע ללונדון, אבל בזמנו רדפתי אחרי הקריטריון לשם, והפעם אני כבר שנה שלמה עם הכרטיס לריו. זה מקום שונה לגמרי, אבל אני עדיין מתרגשת".
מה זה אומר?
"אני מאוד אמוציונלית בימים האחרונים. אני עצבנית, שמחה, כועסת, מאושרת - הכל ביחד. ועדיין, יש הבדל מאוד גדול בין הקמפיין של לונדון לקמפיין הנוכחי, גם בגלל שאני אישית נמצאת במקום אחר".
העובדה שהשגת את הקריטריון שנה לפני נותנת לך יותר שקט?
"לא. כשאני חושבת על זה, במובן מסוים זה אפילו יותר קשה. הציפיות הולכות וגדלות, החשש והפחד הם יותר גדולים, אבל אני מאמינה בעצמי. אז כן, בסוף זו רק אני במים, אבל זה מפחיד שלא תוציא מעצמך את הכל ולא תשיג את המטרות שלך".
הפעם יש עלייך את הטייטל הזה של השחיינית הישראלית עם ההישג הטוב ביותר.
"אני לא מרגישה ככה. אני לא חושבת שיש עליי לחץ מסוים, חוץ מהלחץ של עצמי ושל האנשים הקרובים אליי. יש לי את המטרות והחלומות שלי, ואני תמיד מנסה להשיג ולהגשים אותם".
 |
עברי. "אני נמצאת במקום אחר" (נעם מורנו) |
|
|
ומה המטרות שלך הפעם?
"אני רוצה לעשות שיא אישי ואני מאמינה שזה יאפשר לי להתקדם עוד שלב אחד קדימה".
אפרופו שיאים, יש שיא שעוד לא שברת? הרי בשלב מסוים החזקת בלמעלה מעשרה שיאי ישראל שונים.
"יש כמה שלא שברתי ויש כמה שיאים שכבר שברו לי ואני שמחה על כך. כן, אני מחזיקה בהרבה שיאים בהרבה סגנונות, אבל זו הייתה תקופה מגוונת ועכשיו אני מתקדמת בדברים אחרים".
עברי, בחורה שאולי נראית שקטה במבט ראשון אבל נחשבת להיפראקטיבית חסרת מנוח, הייתה שוחה עד לא מזמן במספר גדול של סגנונות ולאחרונה החלה להתמקד רק בכמה בודדים. ב-6 באוגוסט היא תקפוץ למים בריו ותתחרה ב-100 מטר פרפר, ולאחר מכן תשחה גם ב-200 מעורב וב-100 חזה. "מצחיק שגם עכשיו, כשאני מתמקדת במשהו אני עדיין מתפרסת על שלושה מקצים. על המשחה האחרון, 100 חזה, אני שמה קצת יותר דגש כי אני מרגישה שאני יכולה לבוא יותר לידי ביטוי בו".
כשמסתכלים על כל מה שעברת אז פעם היית פרפריסטית, אחר כך עברת לשים דגש על המעורב ועכשיו את מתמקדת בחזה. את יכולה להסביר את הקפיצות בין הסגנונות?
"יכול להיות שאני משתעממת מסגנון מסוים וממצה אותו די מהר, אבל כנראה שזה גם חלק מהכישרון שאני מביאה איתי לשחייה בעצם זה שיש לי מגוון רחב והצלחתי לשפר את כל הסגנונות שלי".
אין הרבה שחיינים שמצליחים לעשות את זה.
"כן. פה בארץ זה אולי שונה, אבל אם מסתכלים על העולם אז רואים שלשחיינים יש דווקא מגוון יותר רחב. אני אישית נהנית מזה שיש לי את המגוון הזה וחוץ מזה אני חושבת שזה נורא מלחיץ לבוא לאולימפיאדה רק למשחה אחד, כי ברגע שיש לך עוד כמה משחים אז הלחץ מתפרס לכמה מקומות והרבה יותר קל לשחות".
"גמר אולימפי זו לא מילה גסה"
מחוץ למים, עברי מאוד אוהבת לגלוש בים ולבשל. "אני מאוד רוצה להתפתח בתחום של המטבח והקולינריה", היא מעידה על עצמה, "אפילו עברתי לימודי תעודה בבישולים". מעבר לכך שהיא שומרת על תזונה נכונה, ב-16 השנים האחרונות סדר היום שלה נראה אותו הדבר, אבל אם יש משהו שעברי קצת הזניחה לאחרונה זה את החברים הקרובים שלה. "כולם יודעים שבשנה אולימפית אין עם מי לדבר, אבל אחרי זה חוזרים לקשר והכל בסדר", היא מסבירה בחיוך.
מי שיהיו הכי צמודים אליה הם ההורים שלה, שטסו בעקבותיה לריו וכבר הבטיחו לעצמם מראש כרטיס לבריכה. "ההורים שלי קרובים אליי והם עוברים איתי הרבה תהליכים, הם חלק מהחיים שלי. פעם זה לא היה ככה, אבל עכשיו אני מאוד אוהבת כשבאים לראות אותי וזו גם הסיבה שמאוד אהבתי את אליפות אירופה בבריכות קצרות שהייתה בארץ. היה קהל יוצא מן הכלל ונהניתי מכל רגע, קיבלתי אנרגיה שאני לא יכולה להסביר אותה".
למרות זאת, האנרגיה הזו לא עזרה לה לזכות במדליה בווינגייט אחרי שפספסה את הפודיום בתחרות הזו בתשע מאיות במשחה ל-100 מטר מעורב. וזה אולי מה שמעיד יותר מכל על השנה האחרונה של עברי, שלא הייתה מוצלחת במיוחד. היא לא בלטה בתחרויות הגדולות, לא באליפות העולם ולא באליפות אירופה, התחרות אותה היא סיימה בשנה האולימפית הקודמת עם מדליית ארד על הפודיום. הפעם עברי יצאה מהבריכה האהובה עליה בלונדון בלי מדליה אירופית, אחרי שראתה איך יעקב טומרקין וגל נבו כן עשו זאת. קנאה, בכל אופן, לא הייתה שם. להפך. "אני גאה בהם והכי גאה להיות חברה שלהם לנבחרת", היא הדגישה. "אני שמחה בשבילם כי מה שהם נותנים לשחייה הישראלית זה מדהים".
 |
עברי. "נהנית מהמגוון" (רדאד ג´בארה) |
|
|
אם באמת נתייחס לתקופה האחרונה, היא לא הייתה מוצלחת כל כך מבחינתך.
"היא לא הייתה מוצלחת בכלל, אני לא מתביישת להגיד את זה".
וכשאת מסתכלת אחורה על כל השנה האחרונה, יש משהו שהסקת ממנה?
"אני לא אשקר, זו הייתה שנה קשה. לרגע לא הפסקתי לעבוד ולהתאמן קשה. אני נמצאת היום במקום קצת שונה בגלל שאני יותר בוגרת ומנוסה, אז אני מבינה מה קורה איתי. אני צריכה לעשות אולי יותר הכנות מנטליות אבל כשאני מסתכלת על זה שוב, לא סתם השנה הזו הייתה קשה. אני מאמינה שהיא נועדה להכין אותי לדבר האמיתי, אני מאמינה שאגיע לשיא שלי בריו".
את לא מוטרדת במובן מסוים מהתוצאות האחרונות שלך?
"יש ימים שאני מוטרדת אבל יש גם משהו בתוכי שיודע שברגע שאגיע למקפצה בריו אני אתן את כל מה שיש לי".
בלונדון סיימת בחצי הגמר ב-200 מעורב וזה היה הפיק אולי הכי גדול בקריירה שלך. גמר אולימפי זו מילה גסה?
"לא, זו לא מילה גסה. זה החלום. אני לא יודעת כמה זה ריאלי על הדף ולכן אני אומרת לעצמי 'בואי נתחיל בשיא אישי' כי אני מאמינה שזה ייתן לי חצי גמר, ואם אעשה את זה, אז נראה מה יהיה הלאה".
 |
אליס שלזינגר. החברה הטובה |
|
|
"בלונדון נוצרה לנו חבורה שכל הזמן עשתה בלאגן"
אחרי שבלונדון עברי הייתה השחיינית הישראלית היחידה במשלחת, לריו היא תטוס עם עוד שלוש שחייניות נוספות, זוהר שיקלר, אנדי מורז וקרן זיבנר, או כמו שהיא קוראת לזה, "מערך של שחייניות". אם שואלים אותה לגבי היכולות של מורז ושיקלר, ששוחות משחים אישיים, היא עונה בלי חשש שלדעתה "לפחות אחת משתיהן תעשה משהו מאוד הירואי וגדול".
מכיוון שעברי הייתה די לבד בלונדון, בקמפיין הקודם היא התחברה לארבע ספורטאיות אולימפיות אחרות וכך נוצרה לה חבורה היפראקטיבית עם לי קורזיץ, נופר אדלמן ואליס שלזינגר. הג'ודאית אמנם תהיה בריו, אבל עברה לייצג את בריטניה, כך שלמעשה אף אחת מהן לא תהיה איתה במשלחת הישראלית לברזיל. למרות זאת, מדי פעם הן מוצאות זמן להיפגש בין תחרות לתחרות.
"זה התחיל בקמפיין הקודם ללונדון", סיפרה השחיינית. "היו כל מיני הכנות ופעילויות של הוועד האולימפי ויצא שנוצרה איזו חבורה כזאת של בנות שבכל הישיבות והטקסים עשתה בלאגן. מהרגע שהיינו מתיישבות יחד אי אפשר היה להפריד בנינו. היינו עושות רעש, כל אחת הייתה יוצאת ונכנסת, ובקיצור, לא היינו קלות. אליס תמיד הייתה הילדה הטובה שניסתה דווקא לשמור על השקט וככה נוצרה בינינו חברות מאוד עמוקה. היא תמיד הייתה אוזן קשבת ואחת שנותנת עצות טובות".
ומה את חושבת על מה שקרה עם אליס שלזינגר מאז לונדון, בסיפור עם איגוד הג'ודו והמעבר לבריטניה?
"אני תומכת בה, לא משנה מה היא עושה ואיפה היא. אני לא בנאדם פוליטי ואני לא נכנסת לפוליטיקה שיש שם, אבל אני מאושרת בשבילה שהיא ממשיכה לעשות ג'ודו כי אני יודעת כמה היא אוהבת את זה".
 |
עמית עברי. "המדינה שלנו מתפתחת בספורט האולימפי" (משה חרמון) |
|
|
בין ה"צעירים" שיופיעו לראשונה במשחקים האולימפיים לבין ה"וותיקים" שזו תהיה האולימפיאדה השלישית או הרביעית שלהם, עברי רואה את עצמה איפה שהוא באמצע, ועל אף שזו תהיה המשלחת הכי גדולה של ישראל אי פעם, היא עדיין לא מצאה לה חבורה חדשה. "בגיבושון האחרון הסתכלתי ימינה ושמאלה, ראיתי שאני מכירה את כולם בשמות ובפרצופים, אבל כמעט לאף אחד אין איתי קשר שהוא מעבר לקשר הרגיל. זה הולך להיות שונה".
ובכל זאת, כמה זה מיוחד להיות חלק מהמשלחת ההיסטורית הזו?
"זה מדהים ומפתיע שהמדינה שלנו מתפתחת בספורט האולימפי ואני שמחה להיות חלק מזה כי אין כמו תרבות של ספורט, היא נותנת ערכים וכלים טובים לדורות הבאים. רואים שיש עכשיו הרבה יותר מודעות אלינו מאז לונדון ויש לנו קצת יותר מקום בעיתון, שזה מאוד חיובי. זה הולך ומתפתח, ולייצג את המדינה זה תמיד היה ערך עליון בעיניי".