ליאור ליברובסקי
|
האם מעמדן של ברצלונה וריאל מדריד כשולטות הבלתי מעורערות של הכדורגל הספרדי עומד להיסדק?
הנהלת הליגה המקצוענית של ספרד (LFB) הודיעה היום (חמישי) כי תקיים פגישות עבודה, במענה לדרישת שאר קבוצות הליגה, לחלוקה צודקת ושיוויונית יותר של ההכנסות מזכויות על שידורי טלוויזיה.
כיום, ריאל ובארסה זוכות לעיקר הנתח מהכנסות השידורים ומשאירות ליתר 18 מועדוני ה'לה ליגה' את הפירורים. שני מועדוני הפאר מקיימים את המו"מ על חלקן בהכנסות באופן אינדיווידואלי מול רשתות הטלוויזיה, כאשר יתר הקבוצות אינן אטרקטיביות מספיק כדי לדרוש במקביל את המגיע להן. סך הכנסות מזכויות שידור בליגה הספרדית עומד על 520 מיליון יורו.
לאחרונה החליטו 27 מועדונים מתוך ה-46 המובילים בספרד לאחד כוחות ולדרוש מהממשלה לחייב את הרשתות לקיים את המו"מ מול כל הקבוצות באופן קולקטיבי. נראה שגובר הסיכוי כי הנהלת הליגה תפעל כזרוע ממשלתית ותחייב את שתי הענקיות לנהוג לפי כללים אחידים.
לפי אחת ההצעות, כל קבוצה תקבל נתח קבוע ובסוף העונה תקבל בונוס שייקבע בהתאם לכמות הקהל שהביאה למגרשים ומיקומה הסופי בליגה. ריאל ובארסה הודיעו כי יתנגדו לכך משום שהדבר יפגע בהם בהתמודדות מול המועדונים הגדולים של אירופה, לטענתן.
|
פלורנטינו פרז. כספי הטלויזיה איפשרו לו לקנות את רונאלדו (רויטרס) |
|
לפני ארבע שנים חתמה כל אחת מהענקיות הספרדיות על חוזה לשבע שנים עם רשת מדיה פרו. ריאל קבלה 1.1 מיליארד יורו וברצלונה מיליארד יורו. הכנסותיהן מזכויות שידור גבוהות מאלה של מנצ'סטר יונייטד מאפיק זה בכ-60 אחוז.
כן, מתוך סך הכנסותיהן, אלה המגיעות מזכויות שידור נאמדות בכ-40 אחוז עבר כל אחת מהן. הכנסות אלה אפשרו לריאל להוציא בקיץ כ-300 מיליון דולר על רכש ולברצלונה להביא כל חיזוק בו היא חפצה (דויד וייה?) ולהשקיע בנוער וסקאוטינג יותר מכל מועדון אירופאי אחר. יש לציין כי ריאל ובארסה דורגו לפי דוח דלויט כשני המועדונים העשירים בעולם.
כמובן שלכסף יש השלכה ספורטיבית, כאשר מחזור אחד לפני הסיום ברצלונה מובילה עם 96 נקודות, לריאל מדריד נקודה פחות ואילו ולנסיה השלישית במרחק עצום משתי הגדולות, עם 68 נקודות בלבד.
|
שחקני ולנסיה. יזכו לנתח גדול יותר? (רויטרס) |
|
הנהלת הליגה מסרה הודעה לפיה ניתן להבין כי מצב זה עתיד להשתנות. "סדרת פגישות עבודה יחלו ב-21 ביוני כדי ללמוד את הנושא בצורה הטובה ביותר ולגבש תוכנית לפעולה".
במקרה שלא יתבצעו שינויים בחלוקת ההכנסות עשויים מרבית המועדונים בשתי הליגות הבכירות לשבות, כך שבכל ליגה ישארו שמונה קבוצות בלבד. את ריאל ובארסה זה לא מעניין ובינתיים הן מסרבות לשתף פעולה בדיונים בנושא.