ההשקעה של ברצלונה בנוער משתלמת. הקבוצה הטובה בעולם משקיעה בכל שנה כ-15 מיליון יורו במחלקות הנוער ובאקדמיות, פי 4-3 מקבוצות הצמרת באנגליה.
הנה נתון מרשים: ששה מתוך אחד-עשר המופלאים שחגגו על כר הדשא בסנטיאגו ברנבאו בסופר קלאסיקו האחרון, תוך שהם מבטלים לחלוטין את הקבוצה המושקעת ביותר אי פעם שנבנתה במדריד, הינם תוצר של אקדמיית הנוער של ברצלונה (המכונה "המשתלה" או "החממה"). ביניהם שני כובשי השערים, ליאו מסי ופדרו.
פס ייצור השחקנים המשומן הזה הוא פרי של השקעה מתמשכת. 13.5 מיליון יורו משקיעה בארסה מדי שנה על מערך הסקאוטינג ועל המעקב אחר כישרונות ברחבי העולם.
זאת בנוסף ל-15 מיליון היורו המדוברים שמושקעים מדי שנה במחלקות הנוער של המועדון, הנחשבות לטובות ולמתקדמות בעולם. אלו לא רק נוקטות בשיטות אימון מתקדמות, אלא שמות דגש מיוחד על חינוך, ובפרט על לימוד ההיסטוריה והתרבות של ברצלונה.
|
אנדרס אינייסטה. מהתוצרים הבולטים של מחלקת הנוער (רויטרס) |
|
"אפשר להשקיע 15 מ' בקבוצה ולשכוח מהנוער, זו לו הדרך שלנו"
לשם השוואה, ארסנל משקיעה במחלקת הנוער שלה כ-2.8 מיליון יורו מדי שנה, מנצ'סטר יונייטד 4.5 מיליון יורו ואילו צ'לסי מקדישה לנושא 4 מיליון יורו בשנה בלבד.
מתוך תשע האקדמיות של המועדון, רק ארבע ממוקמות בקטלוניה. האקדמייה המפורסמת ביותר של המועדון, הממוקמת ליד הקאמפ נואו, מכונה גם La Masia ואוחזת באצטדיון משלה, 'מיני אסטדי' (איצטדיון קטן בספרדית), בעל כ-15 אלף מקומות ישיבה, המשמש גם את ברצלונה ב' וממוקם בסמוך לקאמפ נואו.
|
פברגאס. גם הוא פעם היה שתיל צעיר (רויטרס) |
|
הסוד מאחורי ההצלחה הוא כאמור מחלקת הנוער של המועדון, שם מאמינים בהתפתחות איטית וסבלנית של השחקנים, כאשר הטובים עוברים בהדרגה בין הקבוצות, עד הגיעם לרגע המיוחל, עלייה לקבוצה הבוגרת הראשונה. דרך כזאת עשו צ'אבי, ואלדז, אינייסטה, פיקה, סרג'יו בוסקטס, בוז'אן קרקיץ', המאמן גווארדיולה וכן ססק פברגאס, היום כוכבה של ארסנל.
המועמד המוביל להחליף את חואן לאפורטה כנשיא המועדון, סנדרו רוסל התבטא בנושא לפני שבועיים. "כמנג'ר אפשר לשכוח מקבוצת הנוער ולהשקיע את ה-15 מיליון יורו ברכישת שחקנים, אבל זו לא השיטה שלנו. אנחנו מעדיפים להשקיע בצעירים, ליצור לא רק שחקנים טובים אלא אנשים טובים. זה לא בזבוז, זו השקעה. אמנם בימים אלה הכל גלובאלי, אבל אנו מתמקדים בעיקר בשחקנים המקומיים הטובים ביותר".
|
פדרו. כשאלו השחקנים שהמחלקה מגדלת, מי צריך להשקיע ברכש? (רויטרס) |
|
מבט אחד על החיוך של מסי, המשדר כל העת צניעות והנאה מהמשחק, מוכיח טוב יותר מכל דריבל כי השיטה שמציג רוסל עובדת. בשנת 2000, המנהל הספורטיבי של בארסה דאז, קרלוס רשאק, זיהה את הפוטנציאל הגלום של הארגנטינאי הצנום שהיה בן 12 בלבד ושיחק בקבוצת הנערים של ניואלס אולד בויז מרוסאריו.
מסי: תוכנית הנוער של ברצלונה היא הטובה ביותר בעולם
גם קבוצת הצמרת המקומית ריבר פלייט חשקה במסי, אך המועדון לא יכל להרשות לעצמו לעמוד בתשלומי הוצאות הטיפולים של הנער, שסבל מבעיות בהורמון הגדילה. ברסה נטלה על עצמה את הוצאות הטיפול ודאגה גם למשפחתו של היהלום הצעיר, שעברה להשתכן יחד איתו בספרד.
|
מסי: "התאמנו כל יום עם כדור בברצלונה" (רויטרס) |
|
אין ספק שההשקעה במסי השתלמה. קשה לאמוד את מחירו, אך מדובר במעל למאה מיליון יורו. בקיץ פנתה אליו מנצ'סטר סיטי עם צ'ק פתוח וביקשה ממנו לנקוב איזה סכום שיחפוץ. אך ליונל מסי רוצה להישאר בבארסה וסיפר על אודות התקופה בחממה: "בתור ילד מלמדים אותך לא לשחק בשביל הניצחון, אלא כדי לפתח את היכולת שלך כשחקן.
"בבארסה התאמנו כל יום עם כדור וכמעט שלא רצתי בלא כדור בין הרגליים שלי. זו צורת אימון שמטרתה לפתח את היכולות הטכניות. תוכנית הנוער של ברצלונה היא הטובה ביותר בעולם".