האם סערה חדשה מאיימת להשבית את הליגות הנמוכות בכדורגל הישראלי? ראשי הקבוצות החובבניות צפויים לכנס בימים הקרובים ישיבה מיוחדת, כמחאה על החזרי המימון של עלויות האבטחה והסדרנים שקוצצו ל-60 אחוזים בעוד שהקבוצות המקצועניות בליגת העל זוכות להחזרים של 90 אחוזים.
כזכור, לאחר שהוצאו השוטרים מהמגרשים במסגרת השינוי שהביא החוק לאיסור אלימות בספורט, הוכנסו במקומם סדרנים ומאבטחים ונקבע כי הקבוצות שישלמו לחברות האבטחה יגישו חשבוניות להתאחדות ויקבלו החזרים מהמדינה. אלא שבזמן האחרון ההקצאות לקבוצות פחתו, עד לכדי החזרים של 60 אחוזים בלבד כך שנטל האבטחה נפל על קבוצות הקטנות שרובן מתנהלות כמוסדות ללא כוונת רווח ומתבססות לרוב על תקציבים עירוניים.
 |
מאבטחים. נושא האבטחה מאיים על הליגות הנמוכות (נעם מורנו) |
|
|
בקבוצות רבות מהליגות הנמוכות טוענים כי בעוד שההקצאות מטעם המדינה רק הלכו ופחתו, ההוצאות שלהן עלו באחוזים גבוהים וראשי המועדונים אף נדרשו לשפץ ולשפר את המגרשים כך שיעמדו בתקנים גבוהים יותר. לאחרונה נעשו פניות בעניין ליו"ר ההתאחדות, עופר עיני, ולשרת התרבות והספורט, מירי רגב, שהביעה נכונות לעזור, אך בפועל עדיין לא נעשה דבר לטענתם.
רבים מבעלי הקבוצות התבטאו בימים האחרונים בייאוש ואמרו: "הציפיות מאיתנו רק עולות אבל שוכחים שאין לנו מאיפה להביא כסף. זו אפליה ופשוט רומסים את הפריפריה והשכבות החלשות". כך למשל טען ירון גריה, יו"ר הפועל מחנה יהודה, שהבהיר: "נכנס ישיבה ונראה מה עושים. כבר רצינו להשבית את הליגות בזמנו, היו פגישות והכל סודר אבל ההבטחות שקיבלנו לצערנו לא התקיימו במלואן. מחלקים 80 מיליון שקל לקבוצות החזקות אבל אין חמישה מיליון שקלים שיעזרו לקבוצות בפריפריה לפתוח את העונה? צריך לתת את הקרדיט הזה בעיקר לקבוצות שאין להן בעלים ולחלק את הכספים בצורה נכונה, אחרת מחלקות הנוער במקומות האלה ייסגרו מחוסר תקציב".
אביחי יחיא מכפר שלם הוסיף: "כנראה שלא יהיה מנוס, הקבוצות יצטרכו להחליט מה עושים ואולי אפילו לא נפתח את הליגה. עד לפני שלוש שנים היינו מקבלים 100 אחוז ומאז הורידו לנו את ההקצאות שוב ושוב בשביל שליגת העל תתקיים. בעצם לקחו מהעניים ונתנו לעשירים. אני יודע שלשרה יש נכונות לעזור אבל זה נתקע בדרך. הטוטו יכול לגמור את הסיפור הזה בחמישה מיליון שקל".
 |
עופר עיני. יפגש עם השרה? (איתי כהן) |
|
|
ציון טויטו, יו"ר כרמיאל/צפת, סיפר: "האמת שנמאס לנו. קבוצות נסגרות. היינו בפגישות עם השרה, היא באה ונרתמה בכל הכוח והורתה לצוות שלה לקדם את הטיפול בעניין אבל עדיין לא קיבלנו כספים. האמת שלא בא לנו לשחק כדורגל, אנחנו לפני קריסה. אנחנו לא מרוויחים כסף ואנחנו לא רוצים גם, אבל שיעזרו לנו להתקיים. הגיע הזמן שירימו את הכפפה. כולם מבינים ותומכים אבל הביורוקרטיה מוגזמת וההזנחה גדלה. אני חושב שרק השרה תוכל לעזור לנו, היא כבר הוכיחה שהיא יודעת לדאוג לפריפריה".
ראש העיר מגדל העמק, אלי ברדה, יזם פנייה אישית למירי רגב, עדכן אותה בהתפתחויות ושוחח עימה על הנושא. "זה לא הגיוני שיפגעו בתמיכה או בסבסוד של עלויות האבטחה שהמשטרה משיתה על הקבוצות הללו", אמר ברדה. "השרה מאוד רגישה לנושאים חברתיים, היא נתנה הנחייה להגדיל את התקציב בשבעה מיליון שקל וקיבלתי אישור שזה יתבצע. השימוש בהשבתה הוא הפתרון האחרון ואני לא מאמין שנגיע לזה. עדכנתי בזה את ראש אגף הליגות הנמוכות בהתאחדות, אבי לוי, ואני בקשר עם כל הגורמים".
במהלך היום (שני) נמנעה הפגנה של קבוצות מהדרום, שהתכוונו למחות במהלך טקס חניכת אצטדיון "טוטו-טרנר" בבאר שבע על קיפוח הקבוצות והמתקנים המוזנחים בתל שבע, ערד ורהט הקרובות לעיר. המהלך נעצר על ידי אבי לוי, שלעת עתה קשוב לצרכיהם של ראשי הקבוצות ומנסה להגיע לפתרון. לוי ביקש מהקבוצות להמתין עם מהלכים של השבתה, הפגנה או מחאה עד לאחר שעופר עיני ייפגש עם רגב.
 |
אצטדיון טוטו-טרנר. המחאה נעצרה (רדאד ג´בארה) |
|
|
בשלושת החודשים האחרונים קיים אבי לוי פגישות רבות בנושא ובשיחות סגורות עם אנשי משרד הספורט התריע: "קבוצות נסגרות באופקים, בצפת, בבת ים, במצפה רמון ובערד. יש ירידה במספר הקבוצות כי קשה להן להחזיק את עצמן ולעמוד בדרישות הכלכליות. ליבי עם כל הקבוצות האלה, צריך להגיע לפתרון".
בלשכתה של השרה הבהירו כי בכוונתה להזרים כספים נוספים לקבוצות הקטנות במסגרת שינויים באמות המידה הקיימות, שאמורים לקבל אישור טכני עד לתחילת שנת 2016. עד אז, במשרד הציעו לקבוצות להתבסס על התקציב הקיים לרשותם ולהתנהל כרגיל כאילו הכספים כבר עומדים לרשותם, שכן הסיכוי שהשינויים באמות המידה לא יאושרו הוא נמוך. מנכ"ל משרד התרבות והספורט, יוסי שרעבי, הבהיר: "אנחנו מסכימים עם העמדה המקצועית של הקבוצות וזוהי גם עמדת השרה".
ממשרד התרבות והספורט נמסר בתגובה: "שרת התרבות והספורט, ח"כ מירי רגב, הנחתה להגדיל את תקציב ליגות החובבים בכדורגל בשני מיליון ש"ח על מנת להקל את עלויות השיטור והסדרנות במימון הקבוצות. בימים אלה שוקדים במשרד על מציאת פתרון לרבות שינוי תקנות ואמות מידה המצריכות את אישור משרד המשפטים. עד לסיום התהליך, יכולים המשחקים להתקיים כסדרם בשל העובדה כי קיים תקציב לשיטור וסדרנות שאמור להספיק עד לחודש פברואר".