1. מארק וילמוטס. קשה לשם את האצבע על גורם אחד שגרם לעלייה המטאורית ברמת השחקנים של הכדורגל הבלגי, אבל אם יש מישהו שמהווה את סימן השאלה הגדול ביותר של השדים האדומים הוא ללא ספק המאמן. אז נכון, לזכותו עומדת העפלה לטורניר משמעותי אחרי בצורת של 12 שנים ואין עוררין על כך שהיה שחקן עבר מפואר, אבל קמפיין מוקדמות יורו 2016 מוכיח כי וילמוטס הוא רחוק מלהיות הפתרון עבור בלגיה. הסגל מלא סטארים. המאמן לא.
הרי האיש שכבר ניסה הכל כולל חברות בסנאט המקומי, שימש כעוזר מאמן לתקופה קצרה ואז גם תיפקד כסוכן שחקנים. הוא אדם מלא בקסם אישי, על כך אין ויכוח. לגבי יכולות האימון שלו, זה כבר משהו אחר לגמרי. בזמן שבישראל הפכו את יום זימוני הסגל הלאומי לספורט לאומי בו מתנגחים כמה שיותר במאמן, וילמוטס כבר פירסם השבוע הרכב בטוויטר. בבלגיה הוא חוטף מכל עבר: על היכולת, בחירת ההרכבים וההתנהלות ההזויה, אבל הוא לא סופר אף אחד. הבלגים מצפים מנבחרת הכוכבים שלהם לכדורגל גדול, הוא רוצה תוצאות ומסתכל על השורה התחתונה בלבד.
 |
אלי גוטמן. לחבוט במאמן הפך לספורט לאומי (איתי כהן) |
|
|
הסגל הבלגי עטור בכישרון ומפגין יכולת מוכחת על הבמות הגדולות ביותר ביבשת, אבל עדיין משהו שם תקוע ולא מתחבר. המשחק בספטמבר בו הנבחרת שוב לא הרשימה, אבל רשמה 0:1 על קפריסין לא עבר בשתיקה כאשר וילמוטס בחר לבקר את אדן הזאר בצורה פומבית. "הוא היה הכי גרוע על המגרש", אמר המאמן על הכוכב שלו שהבקיע את שער הניצחון. גם הניסיונות שלו לרכך את המתקפה על כוכב צ'לסי לא ממש תרמו למצב הרוח, בייחוד לא אצל השחקן הכי חשוב בסגל.
תחילה המאמן דרש זמן והסביר כי גם המונדיאל בברזיל הוא רק הכנה לקראת הטורניר בצרפת, שהסגל צעיר מדי וזקוק להתאקלמות במשחקים גדולים. בפועל, אחת ההבטחות הגדולות של הטורניר בברזיל שיחקה ללא מעוף כאשר וילמוטס אמנם מתגלה כאחד שיותר לשלוף חילופים מוצלחים מהמותן, אבל הבלגים העדיפו להסתכל על בחירת ההרכבים ההזויה מבחינתם.
 |
שחקני בלגיה חוגגים. הרכבים טובים עדיפים על חילופים מאוחרים (רויטרס) |
|
|
בעונה שעברה היה נדמה כי הצדדים בדרך לפרידה. בשאלקה חיפשו מאמן שמכיר היטב את המועדון ושמו של כוכב העבר עלה. הצדדים שוחחו, אבל הבחירה ברוברטו די מתאו כנראה הפכה לקשה מדי עבור וילמוטס, שנשאר בנבחרת מחוסר ברירה. מאז היכולת הולכת ודועכת, השחקנים מתקשים להביא את היכולת שלהם מהקבוצות למדים הלאומיים (מזכיר לכם משהו?), אבל בפועל המאמן ממשיך לשדר עסקים כרגיל.
במסיבת העיתונאים בסוף השבוע שעבר הוא מאס בביקורת וירה: "לפני שלוש שנים בכיתם ועכשיו אתם רוצים קוויאר". המתקפה של המאמן הלאומי בעיתונאים לא עצרה שם: "אנחנו חושבים רק על היורו וזה מה שקובע. אחרי המוקדמות, הרי כולנו נשכח מהקמפיין. תשפטו אותנו ביורו". אחרי ה-1:4 על אנדורה המאני דפרסיה התחלפה בהצהרות מפוצצות: "ישראל צריכה ניצחון כדי להעפיל, אבל היא לא תעז לשחק התקפי נגדנו". רגע לפני סיום הקמפיין ובייחוד אם ישראל תצליח להפתיע, בהתאחדות יצטרכו לעשות חושבים אם דווקא 'חזיר הקרבות' מתאים לנהל את ההצגה המרכזית בצרפת, אגב בשלאקה כבר לא מחכים לו.
2. מחפשת שטחים. השנים האחרונות הוכיחו כי דבקות בשיטת משחק אחת עלולה להפוך לבעייתית. העובדה כי הבלגים הפכו לאחת הנבחרות האיכותיות ביבשת שינתה את היחס אליה ולכן היא מתקשה לייצר יותר הזדמנויות הבקעה ולכך יש שתי סיבות עיקריות. הראשונה היא העדר מגנים עם יכולות התקפיות. במונדיאל האחרון (וגם הערב מול ישראל) חזינו בטובי אלדרווילד ויאן ורטונגן מאיישים את האגפים בהגנה, אך העובדה כי מדובר בבלמים טבעיים זעקה לשמיים. לבלגים אין שום יכולת לפתוח מערכים צפופים דרך הקו השלישי, דבר שגורם להם להיות תלויים בסטים קצרים יותר של התקפות מתפרצות.
 |
אלדרווילד מול ביטון. בעיה התקפית אצל המגנים (רדאד ג´בארה) |
|
|
הסיבה השנייה היא ההתעקשות של וילמוטס לשחק עם מרואן פלאיני, אקסל ויטסל וראג'ה נאינגולן בשלישייה המרכזית (הערב יפתח עם שניים מהם בלבד). השימוש בשלושתם מותיר את שחקני ההתקפה אדן הזאר, קווין דה בראונה ובמרבית המקרים כריסטיאן בנטקה מול מערכי הגנה מתוגברים. על פי דבריו של אלי גוטמן אחרי ה-0:0 בקארדיף ובייחוד בגלל המצב העדין בבית, הוא לא מתכנן לשחק בצורה נסוגה בבריסל. דווקא מול השיטה הנוכחית של וילמוטס ישראל צריכה להיות זו שתצמצם כמה שיותר שטחים ורק אז תנסה להתפרץ קדימה עם תקווה כי ערן זהבי ותומר חמד יהיו שם כדי להבריק.
בחזרה לבלגיה. עד שהיא לא תצליח לייצר אפשרויות מהקו האחורי, יש לה אפשרות נוספת לשדרג את משחק ההתקפה שלה והיא באמצעות שינויי תפקוד ל-4-2-3-1. הפריצה המטאורית של פלאיני באברטון הייתה כאשר דייויד מויס ציוות אותו מתחת לחלוץ, עמדה אותה אוהבים לכנות 'ספוקו'.
 |
דה בראונה. עדיף לו להיות משוחרר מתחת לחלוץ (רויטרס) |
|
|
ממנה הוא הצליח לחדור לרחבה בצורה משמעותית וגם לחלוץ כדורים סמוך יותר לשער. אפשרות נוספת היא כניסתו של דריס מרטנס להרכב על חשבון ויטסל, מה שככל הנראה יקרה הערב. בתסריט הזה הקיצוני של נאפולי משחרר את דה בראונה לעמדת הקשר ההתקפי החופשי, עמדה בה שיחק בעונה הקודמת בצורה פנומנלית בוולפסבורג ואפילו יצליח לפתור את התעלומה הכי גדולה בממלכה ויעיר את הזאר?
3. 'גן אדן'. "אני עדיין לא מצליח להצביע בדיוק מה היא הבעיה שלי, אבל אין ספק שזו התקופה הכי קשה שלי בתור שחקן". הפנדל של כוכב צ'לסי מול פרדראג ראיקוביץ' היה שיקוף מדויק של פתיחת העונה שלו. הזאר נראה מנותק, חסר חשק ואפילו לעיתים סובל כאשר התוצאות החלשות של הבלוז ממש לא תורמות למצב הרוח שלו.
 |
אדן הזאר. משקף את העונה שלו עד עכשיו (רויטרס) |
|
|
חלק מהפרשנים בבלגיה טוענים כי מצב הרוח בסגל האלופה משפיע עליו ודווקא זמן 'איכות' עם החברים מהנבחרת יהיה זה שיחזיר אותו לעניינים. בינתיים הוא המשיך לאכזב עם פנדל נוראי מול אנדורה וגם השער לא מסתיר את העובדה כי בליגה הוא לא מזכיר בכלל את הקשר שזכה בתואר שחקן העונה בליגה האנגלית. המשחק הקודם שלו מול ישראל הוכיח כי ידיו של ז'וזה מוריניו הגיעו גם להתאחדות הבלגית כאשר הוא הוחלף בדקה ה-63 באחת ההופעות הפושרות שלו במדים הלאומיים, השאלה אם מישהו בצוות של גוטמן בונה על זה לקראת בריסל?